Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zdravě se stravovat je moderní

   Vypadá to, že dnešní dobu snad nelze přežít bez všech těch doporučení od různých organizací, úřadů, komisí, institucí, médií, lékařů, celebrit a já nevím koho ještě. Jedno se týká i zásad zdravého stravování.  

   Nepovažuji se za tlustého a to i přes několik podivných signálů. Třeba při pohledu do zrcadla s mírným znepokojením pozoruji stále se kulatící obličej. V sedě je nezbytné si povolovat opasek, ale možná ho mívám jen příliš pevně utažený. Při setkání s mladou dívku automaticky zatahuji břicho, tuto skutečnost však přičítám podmíněnému mužskému reflexu. Jenže po absolvování preventivní zdravotní prohlídky je poprvé nahlas vysloveno to ošklivé slovo: obezita. Dostávám doporučení držet se zásad správné výživy, spolu s ním letáček se základními informacemi. Pouštím se do jeho čtení při konzumaci mé oblíbené kačenky. Tu mám rád s červeným zelím a bramborovými knedlíky.

   V letáčku najdu tři kolonky. V první je seznam potravin označený jako "Doporučeno ke konzumaci". Usuzuji, že jde o zdravá jídla, protože žádná zde uvedená neznám. Podvědomé je mě odstředěné mléko nebo syrová zelenina. Druhá kolonka je "Omezená konzumace", zde mám větší jistotu a už tuším co například je nízkotučný sýr či rýže. Nejznámější mě ovšem je třetí sloupec "Příležitostná konzumace". Párky, salám, slanina, dorty, koláče, zmrzlina, atd., ty znám velmi dobře, jsou každodenní součástí mého jídelníčku. Oddychnu si úlevou. Vždyť mohu jíst prakticky všechno co nyní, musím k tomu přidat jen ty položky z prvních dvou kolonek.

   Pokud chováte lásku k jídlu a máte pocit, že je to tak správné a má to tak být, pak jakýkoliv zásah do vašich stravovacích zvyklostí znamená narušení přírodní rovnováhy. Úplně si to uvědomuji až v okamžiku, kdy při nedělním obědě pohlédnu do letáčku a jsem zastrašen katastrofálními následky konzumace mojí oblíbené opečené křupavoučké kůžičky z kuřete. Neochotně ji sundávám dolů a tiše pláču. Pak se zarazím a uvědomím si všechny důsledky nového životního a zdravého stylu. V tu chvíli mě všechny láskyplné city ke všemu a ke všem zcela opouští. Na místě se měním z usměvavého, šťastného, klidného a vyrovnaného člověka v duševní trosku. 

   Nejprve se snažím vyřešit zdravé stravování v pracovní dny. Možnou cestou pro mě je tzv. krabičková dieta. Proč je doprava od firmy zdarma zjišťuji po otevření víčka. Na úplném dně příšerně hluboké krabičky lze letmo zahlédnout kousky něčeho zeleného, což je pravděpodobně nějaký neidentifikovatelný salát. Z druhé strany víčka čtu nápis "Treska na zelenině". No jo, ale kde je ta treska ? Obracím zelené listy a pokouším se zjistit, zda nevyplave. Marně. Po úporné snaze nacházím mikroskopické stopy něčeho, co asi zbytkům ryby odpovídá. Během třiceti vteřin mám v sobě obsah celé krabičky. Třicátou první vteřinu mě přepadá obrovský hlad, který tiším koblihami s marmeládou z nedalekého pekařství.

   Napadá mě si přípravu krabičky provést doma. Zakupuji si proto kvalitní suroviny na přípravu jídel z kolonky letáčku "Doporučeno ke konzumaci". Po příchodu domů se osobně, s odvahou a s nesmírným odhodláním pouštím do přípravy jídla, což je ojedinělý úkaz, který dosud nebyl v naší kuchyni pozorován. Sleduje mě proto u toho s nezvyklým zájmem můj syn. Chce si zkrátit dobu čekání na můj finální výtvor, vytahuje mléčnou čokoládu, pomalu ji rozbaluje a začíná z ní s rozkoší ukusovat. Po očku ho pozoruji a začínám se třást nezvladatelnou touhou. V nestřeženém okamžiku mu zcizuji dva čtverečky čokolády a provádím ihned "omezenou konzumaci".

   Všechny suroviny jsem pečlivě omyl, nakrájel, uvařil a pomaličku začínám skládat do krabičky. Začínám být na sebe pyšný. Syn však pesimisticky podotkne, že pravděpodobně nepůjde jen o kvalitu stravy, ale rovněž o její množství a že jak to vypadá, tak si příště musím koupit krabice a nikoliv krabičky. V ten okamžik mě naditá umělohmotná krabička praská, protože jsem se do ní pokoušel natlačit co největší podíl potravin. Po upřesnění informace z letáčku, který si pořádně znovu přečtu a opětovném přeskládání jídla, je mě to jasné. Jsou to všechno podvodníci, protože to co je nyní v krabičce, vypadá úplně stejně jako to, co mě dovezla ta krabičková firma.

   Po tomto neúspěchu a zjištění, že každý odborník doporučuje něco jiného, se vracím k osvědčenému heslu "Nežer !". Ne tedy, že přestanu jíst, ale vrátím se postupně k tomu, jak se stravovaly generace dávno před námi. Totiž přiměřeně věku, zaměstnání a roční době. Jen jednu porci, ne dvojitou či trojitou. Žádné tyčinky, brambůrky, oplatky. Při chuti na sladké jen občas med, ovoce a domácí marmelády. V létě žádné tlačenky a jelita. A vše pravidelně, v klidu a žádné plácání páté přes deváté. Mít hodně pohybu a hezky pravidelně. Jestli je to tak správně nevím, ale zkusím to. Na rozdíl od různých diet, správných jídelníčků a jiných skvělých doporučení, to není zase až tolik moderní. Takže to nakonec možná bude správné. 

Autor: Jan Šik | středa 5.11.2014 19:31 | karma článku: 15,73 | přečteno: 624x
  • Další články autora

Jan Šik

O osamělých seniorkách, které dostávají údery do obličeje

Bezdůvodný útok musí být sám o sobě děsivý pro každého. Tím spíše, jedná-li se o starší osamělou ženu.

20.4.2024 v 18:00 | Karma: 41,20 | Přečteno: 3438x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Láskyplné hřbitovní poznání s hezkými slovy pro milovaného

Svým nejbližším říkáme tak málo hezkých slov. Abychom k tomuto poznání došli potřebujeme buď čas nebo náhlou událost. Třeba smrt.

13.4.2024 v 18:00 | Karma: 15,00 | Přečteno: 330x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Muž, který své přítelkyni nedokázal říci ne

Pokaždé nenalezne muž odvahu k tomu, aby si vyřešil svoje problémy. Třeba, když chce utéci před ženou. Občas se však najde někdo jiný.

6.4.2024 v 17:00 | Karma: 11,36 | Přečteno: 509x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Nespravedlivá výměna provedená odpornými šmejdy

Pokud vás má někdo nahradit, budete z toho špatní. Zvláště, když se dozvíte, že s vámi už nikdo a nikde nepočítá. Co potom uděláte?

23.3.2024 v 18:00 | Karma: 13,89 | Přečteno: 662x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Kdo jsou oběti zla?

Prosincová střelba na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze měla jeden efekt. Vytvořila atmosféru, v které se jisté osoby odhalují v plné nahotě.

24.2.2024 v 18:00 | Karma: 14,93 | Přečteno: 597x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  10:54

Přímý přenos V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  10:53

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Moderátorka Porupková ukázala jizvu v dekoltu a promluvila o rakovině

25. dubna 2024  10:48

Moderátorka zpráv FTV Prima Soňa Porupková (34) se na sociální síti svěřila fanouškům s tím, že má...

Šéf sněmovny Johnson přišel na univerzitu podpořit Židy, dav na něj bučel

25. dubna 2024  10:41

Studenti newyorské Kolumbijské univerzity ve středu pokřikovali a bučeli na předsedu Sněmovny...

  • Počet článků 406
  • Celková karma 17,91
  • Průměrná čtenost 1353x
Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake