Kozel může být zahradníkem

7. 01. 2015 19:30:00
   Došel jsem k poznání, že práce na vlastní zahradě má pro zahradníka největší přínos v osvěžení jeho duše. Tento závěr však učiníte, až absolvujete období chyb, omylů a nedostatků. 

   Jakmile jsme se před lety měli přestěhovat z panelového domu do rodinného domku, byl jsem nejvíce nadšený ze zahrady. Budeme jen pořád sedět na zahradním nábytku při hřejivém sluníčku, dívat se na posečený zelený trávník, vdechovat jeho vůni a k tomu popíjet kávičku. A samozřejmě konzumovat obrovské množství vlastní kvalitní úrody. V té době jsem ale netušil, že k tomu, aby se tyto krásné vize naplnily, bych potřeboval placeného zahradníka. Tedy člověka, který zahradě bude rozumět a pracovat na ní místo mně. Někdo totiž musí trávník pravidelně sekat. Práci se nelze nijak vyhnout, i kdybych se rozhodl a zalil zahradu celou betonem, jednou za čas by se plocha musela omýt vodou.

   Logistické zabezpečení stojí na počátku každého úspěchu. Proto jsem vyrazil do nejbližšího obchodního centra a vymetl jak moji kreditní kartu, tak všechny regály dokonalým způsobem. Na nákup proběhla moje pečlivá příprava a to zejména sledováním několika populárních televizních seriálů, např. Chalupáři nebo Ordinace v růžové zahradě. Na zahradu však chvíli před samotnou akcí již nebyl čas se důkladně podívat, zjistit její potřeby a stejně tak se poradit s odborníkem nebo alespoň zkušenějším sousedem. Moje auto sem proto dopravilo hromadu zbytečností. Chyběly mě naopak věci, bez kterých se neobejdete. To mi připomnělo zase televizi a jeden český film. To máte hřebíky, vruty, šrouby, dráty...

   Poté jsem si vyhrnul rukávy a pustil se do prořezávání ovocných stromů. Můj odborný zásah změnil styl zahrady z klasicky české na japonskou. Například jabloň ve tvaru bonsaje, byla opravdu velmi zajímavá a obdivovali ji s nepokrytým úžasem a otevřenou pusou návštěvy i sousedi. Úrodu z ní v horizontu několika příštích let šlo však těžko očekávat. Vzpomněl jsem si na příběh o japonském zahradníkovi, který sedával ve své dokonalé a krásné zahradě. Dlouhé hodiny se díval na bílý kamínek, pak se pro něj sehnul a přemístil o kousek dál na jiné místo. On určitě styl svojí zahrady z japonské na českou touto náročnou činností nezměnil.

   Moje práce vyrušila ze spokojeného života spoustu místních obyvatel, kteří opustili svoje úkryty a s ohromením sledovali co děje a kdo je to ruší. Šlo třeba o ježka, potkana, veverku a dokonce i krtka. Jak vyšlo za čas najevo, posledně jmenovaný nebyl ten hodný, co letěl do vesmíru. Tito tvorové se nakonec s přítomností cizího vetřelce vyrovnali. Správně usoudili, že jim nejsem schopen uškodit a zaujali předchozí pozice. Jen myši využily situace, že se někdo nastěhoval do domu a soustředěným dobře organizovaným přepadem systematicky likvidovaly naši spíž. K nim se připojili mravenci, byla jich celá armáda a i se tak při útoku chovali. Ten den rodina nevečeřela.

   Jakmile se mi podařilo zlikvidovat téměř všechny ovocné stromy a rozvrátit klid živočišné říše, pustil jsem se s nadšením do pěstování zeleniny. Nejprve bylo nutno důkladně porýt záhonky. Soused se přes plot ze začátku usmíval a pak se slitoval. Začal mě udělovat rady typu jak se mám chopit nářadí, jak ho zabořit do půdy, kolik zeminy uzvednout a podobně. Odsekl jsem mu, ať mě dá pokoj a pomyslel si něco o místním bláznovi. Večer mě tento blázen nejprve našel ležet sténajícího u plotu a poté odvezl na pohotovost. Tam ošetřili má bolavá záda, natažené vazy, krvavé puchýře a posekané nohy rýčem. Ze semínek, které byly předchozího dne zasazeny nikdy nic nevzešlo.

   Načerpáte-li tyto zkušenosti, většinou s nimi přijde i rozum. Ten Vám řekne, že je dobré využít specialistů, literatury a souseda, který má za sebou už několik desítek let zkušeností s místním podnebím, půdou, vláhou a přírodními cykly. Ale nejdůležitější je zvolit si hned na začátku, jako zahradu vlastně chcete. Zda takovou, kde se několikrát do roka opravdu zastavíte nebo tu, kde budete pracovat v předklonu každý den, včetně víkendů a dovolených. Já už mám volbu za sebou a tak si dovolím sednout na zahradní nábytek s kávičkou a nasávat vůni čerstvě posečeného trávníku. Podařilo se mě to v loni už dvakrát i bez placeného zahradníka. Bílý kamínek se mě však zatím přemístit nepodařilo.    

Autor: Jan Šik | středa 7.1.2015 19:30 | karma článku: 12.25 | přečteno: 332x

Další články blogera

Jan Šik

Nespravedlivá výměna provedená odpornými šmejdy

Pokud vás má někdo nahradit, budete z toho špatní. Zvláště, když se dozvíte, že s vámi už nikdo a nikde nepočítá. Co potom uděláte?

23.3.2024 v 18:00 | Karma článku: 13.49 | Přečteno: 531 | Diskuse

Jan Šik

Kdo jsou oběti zla?

Prosincová střelba na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze měla jeden efekt. Vytvořila atmosféru, v které se jisté osoby odhalují v plné nahotě.

24.2.2024 v 18:00 | Karma článku: 14.53 | Přečteno: 482 | Diskuse

Jan Šik

Laskavý anděl a fólie na displej mobilu s drobky makové laskominy

Určitě každý z nás ve svém životě potkal laskavého člověka. Takového, který svůj skutek dokáže udělat pro druhého nezištně a bez postranních úmyslů. Prostě jenom tak.

10.2.2024 v 18:00 | Karma článku: 10.48 | Přečteno: 194 | Diskuse

Jan Šik

Kauza psychiatr: Kdo za ni může?

V současné době čelí známý český lékař Jan Cimický obžalobě ve věci skutků se sexuálním podtextem. Tato aféra něco vypovídá nejenom o něm.

20.1.2024 v 18:00 | Karma článku: 24.45 | Přečteno: 630 | Diskuse

Další články z rubriky Osobní

Tereza Ledecká

I duše mohou plakat

Někdy potkáte někoho, bez koho už nedokážete žít..., a tak, když vás osud rozdělí a pak následně zase spojí, neváháte ani chviličku... Pro Marušku...

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 8 |

Tereza Ledecká

IQ tykve ?

Jednou v Básnících se Štěpán Šafránek zeptal pana profesora, "Jak člověk pozná, že je blb?" Pamatujete, co mu na to odpověděl? "Chytrej člověk to nepozná nikdy, a blbci je to jedno!" Tak vám přeju, ať nikdy nedojdete poznání...

28.3.2024 v 14:15 | Karma článku: 13.34 | Přečteno: 240 |

Lucie Svobodová

Magor

Přátelé, širší rodina - každý reagoval na mé členství odlišně. Někteří na mě neustále křičeli, že jsem magor. Jiní si to pravděpodobně také mysleli, ale rozhodli se nechat si to pro sebe.

28.3.2024 v 8:59 | Karma článku: 13.10 | Přečteno: 1489 | Diskuse

Vlastík Fürst

Pravopis máš hrozný, ale piš dál!

Jaké máte vzpomínky na svá školní léta? Měli jste také svého oblíbeného učitele - učitelku? Nebo jste dokonce byli platonicky zamilovaní do vaší kantorky - kantora?

27.3.2024 v 14:30 | Karma článku: 22.65 | Přečteno: 472 | Diskuse

Tereza Ledecká

Sněžkolezkyně

My Češi jsme pověstní svými nákupními výpravami do Polska, ale věřte, že na dně Lomniczky nic nekoupíte, a ještě za to draze zaplatíte

20.3.2024 v 23:29 | Karma článku: 10.93 | Přečteno: 297 |
Počet článků 403 Celková karma 15.74 Průměrná čtenost 1361

Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...