Zajímavosti II.sv.války: "70. let výročí osvobození"

6. 05. 2015 19:33:22
Tolik let již uplynulo od ukončení globálního vojenského konfliktu, kterého se zúčastnila většina států světa. Šedesát milionů obětí a nesmírné materiální ztráty jsou důkazem největšího válečného střetnutí v historii naší planety

Za původní příčinu II. světové války se považuje hlavně Versailleská mírová smlouva, která byla uzavřena v roce 1919 a oficiálně ukončila světovou válku první. Tato smlouva určila odpovědnost Německa za její vypuknutí. Dále stanovila podmínky, které tento stát vyčerpávaly v dalších letech. Šlo o vysoké válečné reparace (132 miliard marek), ztráta části svého území a všech kolonií, omezení armády a definovala poválečné hranice země. Výrazným faktorem byl i pocit ponížení v poražených státech. Všechny tyto skutečnosti vedly k rychlému vzestupu nacismu a fašismu v Evropě.

II. světová válka oficiálně začala 1. září 1939, kdy Německo napadlo Polsko. Avšak už 15. března 1939 bylo v důsledku nespravedlivé Mnichovské dohody obsazeno Československo a vyhlášen Protektorát Čechy a Morava a Slovenský štát. Sovětský svaz byl napaden německou armádou 22. června 1941. Dne 7. prosince 1941 do ní vstoupily Spojené státy americké. Postižena byla nejen Evropa, ale i Středomoří, Tichomoří, Afrika, Jihovýchodní Asie, Čína a Střední východ. Konec války v Evropě nastal 8. května 1945 po kapitulaci Německa a úplně až 2. září 1945 po kapitulaci Japonska.

Objevila se řada nových strašlivých věcí, které v předchozích válkách nebyly. Nešlo jen o zbraně, taktiku a počty nasazených vojáků, ale zejména o nesmírné útrapy civilního obyvatelstva. Zločiny proti lidskosti, nehumánní zacházení s válečnými zajatci a hlavně holocaust, kterému padlo za oběť šest miliónů Židů. Bitvy o Stalingrad, Moskvu, Leningrad, Berlín, Tobrúk, Guadalcanal, Británii, vylodění v Normandii, tanková bitva u Kurska, atomové bomby svržené na Nagasaki nebo Hirošimu a mnohé další, se zapsaly do historie jako nelítostné a brutální zápasy člověka proti člověku.

Uplynulo 70. let, což je o něco málo, než je věk mých rodičů. Není to dlouhá doba. Měli bychom se proto často zastavovat a připomínat si vše co se dělo. A nejen to, být i hrdí na to co generace před námi dokázala při obnově zemí po válce. Když se v současnosti projedeme po spoustě míst na světě, které byly tehdy úplně zničeny, nic na nich nepoznáme. Stejně jako různé nemoci, zranění, hlad, utrpení, krutou smrt....Pořád je slyšet ze všech stran, v jak náročné stresující době žijeme, dneska si nedokážeme ani představit, pod jakým tlakem žili lidé v době druhé světové války.

Zdá se mi, že vzpomínkových akcí oproti předešlým letům přibývá a určitě je to dobře. Jestli to stačí nevím. Co však vím je to, že bychom neměli rozhodně dopustit, aby se opakovaly například koncentrační tábory. Za sebe mohu jen říci, že se občas pokouším navštívit i některé méně významné místo válečných událostí a připomenout si, co se na něm dělo. Třeba se při turistickém výletu pokloním jen u nějakého pomníčku, kde byli zastřeleni partyzáni v lese nebo se na vlakovém nádraží zastavím na chvíli před pamětní deskou, kde byli popraveni železničáři.

Neřeším, zda tam zrovna byl nebo bude Putin, Zeman, Obama či Merklová a jestli se tam zrovna náhodou nepropaguje víc politika rudá, hnědá nebo jiná. Ani kvůli jednomu to nedělám. Činím tak proto, abych vyjádřil úctu komukoliv z těch, kdo na smutných místech trpěli a umírali, vytrženi mnohdy nedobrovolně ze svých domovů a to často pro zájmy a cíle, které ani pořádně neznali. Mým koníčkem je historie, proto jsem umístil na blog několik článků s různými zajímavostmi s plánem skončit v poslední den výročí II. světové války. Při četbě různých zdrojů se však pro mě objevilo tolik nových věcí, že některé události z tohoto období bych rád uvedl v nové sérii článků Bitvy naší historie.

Články autora k druhé světové válce s odkazy:

Největší dělo

http://jansik.blog.idnes.cz/c/454844/zajimavosti-ii-sv-valky-nejvetsi-delo.html

Brestská pevnost

http://jansik.blog.idnes.cz/c/455071/zajimavosti-ii-sv-valky-brestska-pevnost.html

Masakr v Babím jaru

http://jansik.blog.idnes.cz/c/457596/zajimavosti-ii-sv-valky-masakr-v-babim-jaru.html

Kód Navajo

http://jansik.blog.idnes.cz/c/456807/zajimavosti-ii-sv-valky-kod-navajo.html

Bitva o klášter Monte Cassino

http://jansik.blog.idnes.cz/c/457515/zajimavosti-ii-sv-valky-bitva-o-klaster-monte-cassino.html

Ženy v Rudé armádě

http://jansik.blog.idnes.cz/c/458129/zajimavosti-ii-sv-valky-zeny-v-rude-armade.html

Ohnivá bouře v Hamburku

http://jansik.blog.idnes.cz/c/458068/zajimavosti-ii-sv-valky-ohniva-boure-v-hamburku.html

Ženy Třetí říše

http://jansik.blog.idnes.cz/c/460329/zajimavosti-ii-sv-valky-zeny-treti-rise.html

Zdroje:

Stránka se zobrazí kliknutím na obrázek
Stránka se zobrazí kliknutím na obrázek

Autor: Jan Šik | středa 6.5.2015 19:33 | karma článku: 14.95 | přečteno: 1077x

Další články blogera

Jan Šik

Nespravedlivá výměna provedená odpornými šmejdy

Pokud vás má někdo nahradit, budete z toho špatní. Zvláště, když se dozvíte, že s vámi už nikdo a nikde nepočítá. Co potom uděláte?

23.3.2024 v 18:00 | Karma článku: 13.49 | Přečteno: 527 | Diskuse

Jan Šik

Kdo jsou oběti zla?

Prosincová střelba na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze měla jeden efekt. Vytvořila atmosféru, v které se jisté osoby odhalují v plné nahotě.

24.2.2024 v 18:00 | Karma článku: 14.53 | Přečteno: 482 | Diskuse

Jan Šik

Laskavý anděl a fólie na displej mobilu s drobky makové laskominy

Určitě každý z nás ve svém životě potkal laskavého člověka. Takového, který svůj skutek dokáže udělat pro druhého nezištně a bez postranních úmyslů. Prostě jenom tak.

10.2.2024 v 18:00 | Karma článku: 10.48 | Přečteno: 194 | Diskuse

Jan Šik

Kauza psychiatr: Kdo za ni může?

V současné době čelí známý český lékař Jan Cimický obžalobě ve věci skutků se sexuálním podtextem. Tato aféra něco vypovídá nejenom o něm.

20.1.2024 v 18:00 | Karma článku: 24.45 | Přečteno: 630 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 32.87 | Přečteno: 511 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 28.40 | Přečteno: 1773 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.46 | Přečteno: 271 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.21 | Přečteno: 203 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.02 | Přečteno: 266 | Diskuse
Počet článků 403 Celková karma 15.74 Průměrná čtenost 1361

Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...