Bitvy naší historie: "Obléhání Brna"

8. 06. 2015 19:30:00
V závěru třicetileté války došlo k obléhání Brna. Střetnutí se Švédy ukázalo, že i výrazně menší počet obránců dokáže odolat přesile nepřítele, pokud má dobré logistické zabezpečení, podporu obyvatelstva a schopného velitele.

V letech 1618 až 1648 se odehrál dlouhý evropský ozbrojený konflikt. Jeho hlavní příčinou bylo vyvrcholení sporů mezi římskokatolickou církví a reformními kalvinisty a luterány a boj o politickou nadvládu. Vleklá válka, byla nazývána válkou třicetiletou a způsobila nesmírné materiální i lidské ztráty. Udává se, že počet obyvatelstva postižených zemí poklesl o třicet a počet mužů až o padesát procent. V českých zemích se stav populace snížil o třetinu. Válku začala revolta šlechty v českém království proti panovníkovi, kterým byl Ferdinand II, císař Svaté říše římské a král český.

Do konfliktu byla zapojena řada evropských zemí. Za katolíky bojovala tzv. Prohabsburská koalice, jejíž součástí bylo např. Uhersko, Rakousko, Španělsko, apod.. Na protestantské straně Protihabsburské koalice stály např. Švédsko, Anglie nebo Skotsko. Zajímavostí bylo, že některé státy v průběhu války svá stanoviska měnila. Třeba země Koruny české bojovaly s protestanty v letech 1618 až 1620 a potom až do roku 1648 na straně katolíků. Každá koalice disponovala silou téměř 500 000 vojáků, z nichž nejvíce, asi 300 tis., dodávalo Španělsko a asi 150 tis. mužů Švédsko.

V roce 1642 zahájil velitel švédského vojska generál Lennart Torstenson invazi přes Slezsko a Moravu, během které obsadil Olomouc. O rok později se dostal až k Praze, byl však odvolán do nové války v Dánsku. Po vítězné bitvě u Jankova v roce 1645 chtěl švédský generál zahájit tažení na Vídeň, při postupu však musel nejdříve obsadit Brno. To se mu nepodařilo a tak se musel se svým vojskem stáhnout zpět do Švédska. Obléhání Brna proběhlo od 3. května do 23. srpna 1645. V té době měl Torstenson pod sebou vojsko o síle 28 000 mužů.

Brněnskou posádku tvořilo 500 vojáků a asi tisícovka příslušníků městských milicí pod velením Lousie Raduita de Souches, který byl ve službách Habsburků. Přes nepříliš velkou důvěru vedení města se ihned po svém jmenování pustil rozhodně do přípravy obrany města. Nechal opravit hradby, prohloubit příkopy, vyčistil studny, zbudoval mlýn pro zásobování obyvatelstva a zásobil obránce dostatečným množstvím střeliva. Přesto se neustále potýkal s nedostatkem zbraní i potravin, ty samé problémy měli ovšem i Švédové.

Torstenson si byl vědom své převahy a proto předpokládal, že město padne do tří dnů. Narazil však na tvrdý odpor odhodlaných obránců, kteří Švédy překvapovali neustálými výpady. Brněnskou hlavní baštou byl hrad Špilberk, který byl pod stálou dělostřeleckou palbou, na kterou se snažil adekvátně odpovídat. Velkou roli v obléhání na obou stranách sehrály zákopy a různá obranná postavení. Brňanům vypomohlo i počasí, při prudkých deštích v zákopech utonula řada švédských vojáků. Nepříznivý vývoj událostí donutil generála Torstensona k zahájení rozhodujícího útoku.

Začal 15. srpna 1645 silnou dělostřeleckou palbou. Zbořenými hradbami pronikli útočníci dovnitř, na mnoha místech je však čekaly různé léčky a pasti. Velitel Lousie Raduita de Souches se prý dozvěděl o plánu nepřítele. Pokud by město nebylo dobyto do pravého poledne, Švédi by odtáhli. Městské kostely proto spustili zvonění už v jedenáct hodin, což útok zastavilo. Ať šlo o pověst či ne, Švédi 23. srpna 1645 odtáhli s nepořízenou. U Brna jich padlo 8 000 a obránců 250, šlo zřejmě o největší prohru švédských vojsk za třicetileté války. Město bylo za svou obranu oceněno císařem.

Zdroje:

Web www.idnes.cz, kde doporučuji zájemcům o podrobnosti výborný článek na odkazu:

http://technet.idnes.cz/patnact-stovek-brnanu-pobilo-osm-tisic-svedu-presilu-porazili-lsti-11z-/vojenstvi.aspx?c=A121211_141131_vojenstvi_kuz

Web www.youtube.com film "Pevnosti-Brno", odkaz:

https://www.youtube.com/watch?v=uMS9D7bKDjo

Web www.youtube.com film "Dějinné setkání (Třicetiletá válka)", odkaz:

https://www.youtube.com/watch?v=JdYk5pWRz3I

Fotografie z Wikipedie označené jako "Volné dílo."

Wikipedie, otevřená encyklopedie, stránky "Třicetiletá válka" a "Obléhání Brna"

Stránka se zobrazí kliknutím na obrázek
Stránka se zobrazí kliknutím na obrázek

Autor: Jan Šik | pondělí 8.6.2015 19:30 | karma článku: 19.84 | přečteno: 1485x

Další články blogera

Jan Šik

Nespravedlivá výměna provedená odpornými šmejdy

Pokud vás má někdo nahradit, budete z toho špatní. Zvláště, když se dozvíte, že s vámi už nikdo a nikde nepočítá. Co potom uděláte?

23.3.2024 v 18:00 | Karma článku: 13.49 | Přečteno: 531 | Diskuse

Jan Šik

Kdo jsou oběti zla?

Prosincová střelba na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze měla jeden efekt. Vytvořila atmosféru, v které se jisté osoby odhalují v plné nahotě.

24.2.2024 v 18:00 | Karma článku: 14.53 | Přečteno: 482 | Diskuse

Jan Šik

Laskavý anděl a fólie na displej mobilu s drobky makové laskominy

Určitě každý z nás ve svém životě potkal laskavého člověka. Takového, který svůj skutek dokáže udělat pro druhého nezištně a bez postranních úmyslů. Prostě jenom tak.

10.2.2024 v 18:00 | Karma článku: 10.48 | Přečteno: 194 | Diskuse

Jan Šik

Kauza psychiatr: Kdo za ni může?

V současné době čelí známý český lékař Jan Cimický obžalobě ve věci skutků se sexuálním podtextem. Tato aféra něco vypovídá nejenom o něm.

20.1.2024 v 18:00 | Karma článku: 24.45 | Přečteno: 630 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 32 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 14.75 | Přečteno: 177 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 41 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 10.79 | Přečteno: 131 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 18.86 | Přečteno: 236 | Diskuse
Počet článků 403 Celková karma 15.74 Průměrná čtenost 1361

Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...