Bitvy naší historie: "Porážka křižáků u Grunwaldu"

29. 06. 2015 19:30:00
Jedna z největších bitev v dějinách středověké Evropy se odehrála u polské vesnice Grunwald. Nezanedbatelnou roli v ní sehráli i čeští bojovníci, pod vedením Jana Sokola z Lamberka a údajně i Jana Žižky z Trocnova.

Šlo o rozhodující bitvu polsko-litevsko-teutonské války, která probíhala v letech 1409-1411. Na počátku tohoto století začalo vznikat velké napětí mezi sjednocujícím se Polskem a rozpínavým Řádem německých rytířů. Rozbuškou se stal spor o Pomořansko, které řád obsadil a Polsko kvůli tomu ztratilo přístup k Baltskému moři na téměř 100 let. Německým rytířům šlo v té době hlavně o obsazení Žmuďy, která je jedním z pěti etnografických regionů Litvy. Rozkládá se na severozápadě země, má rozlohu přibližně 21 000 km² a asi půl miliónu obyvatel.

Řád v té době dosahoval svého vrcholu. Snažil se posilovat dále svou moc, získáváním dalších území, především na úkor polského království. Záminkou byla tzv. christianizace, ve své podstatě šlo o přechod od pohanského způsobu života ke křesťanskému náboženství. Ten v řadě případů probíhal mírumilovnou cestou, válečná tažení za účelem vynucení křesťanství však nebyla výjimkou. Litevský kníže Jagello a s ním formálně celá Litva přijali křest a důvod pro christianizaci pominul. Řád přesto z chamtivých důvodů stále usiloval o připojení Žmudi k Řádovému státu.

Kníže Jagello se však stal polským králem a zbudoval polsko-litevské soustátí, jednu z největších zemí v tehdejší Evropě, která se postavila expanzi Řádu německých rytířů. Ten po vypovězení války začal dobývat tvrze a hrady, ale polský král hned nebojoval, protože jeho vojsko nebylo dobře připraveno. Snažil se o různé úhybné manévry, aby nedošlo k zásadnímu střetu, ve kterém by pravděpodobně na začátku války neuspěl. Nakonec sestavil obrovskou armádu tvořenou Poláky, Tatary, Rusy, Litevci a také najímal vojáky například v Čechách.

Řád německých rytířů verboval žoldnéře v Anglii, Dánsku, Španělsku, apod., převážnou část jeho křižáckého vojska tvořili Němci. Začalo docházet ke střetům, drancování a zabíjení, které gradovali k rozhodující bitvě, která proběhla 15. července 1410 u Grunwaldu. Noc před tímto dnem postihla oba znepřátelené vojenské tábory prudká vichřice. Létající polské stany údajně vytvářely obrazce, které byly vysvětlovány jako znamení osudu. Zejména křižácký tábor byl zdevastován a vojáci se vůbec nevyspali.

Počty bojovníků na obou stranách se dle různých zdrojů značně liší. Na polské straně se odhaduje, že jich válčilo až 39 000, na straně křižáků až 27 000. Armády tvořila především jízda, dále potom v menších počtech pěšáci, lučištníci, střelci z kuše a dělostřelci. Obě byly organizovány do praporů, které na sobě bojovali nezávisle. Každý prapor těžké jízdy tvořilo asi 240 rytířů na koních, dále zbrojnoši a štítonoši. Křižáci měli lepší výzbroj i výstroj a v poli byli považováni za nejlepší rytíře na světě. Krátce po deváté hodině ráno došlo ke střetu.

Obě strany byly v liniových formacích, první se potkaly lehké jízdy na křídlech. Bitevní čára byla dlouhá skoro 5 km a náraz obou armád byl slyšet na míle daleko. Nejvíce se bila litevská jízda, která rozmetala německé pěšáky a jejich dělostřelectvo. Křižáci se na ni proto zaměřili a začali ji zatlačovat, polský král byl donucen nasadit zálohy. Polskému středu se pak podařilo narušit linii řádových vojsk a rozdělit je na dvě skupiny, které byly obklíčeny. Pak začala nemilosrdná řež, která skončila největší porážkou křižáků v evropské historii.

Na bojišti zůstalo ležet 8 000 německých rytířů. Jejich řád se z porážky nikdy nevzpamatoval a z toho později nejvíce vytěžili husité. Proti nim potom stály jen výrazně méně kvalitní křižácké sbory. Traduje se, že v bitvě u Grunwaldu ve službě polského krále přišel o oko Jan Žižka, mohl zde také získat bohaté bojové zkušenosti v taktice a organizaci. Stejně jako dalších 3 000 českých žoldnéřů pod velením Jana Sokola z Lamberka. Češi bojovali i na straně křižáků, jejich motivací byl jen dobrý žold. To ale neznamená, že nebojovali dobře, naopak, jejich schopnosti byly velmi ceněny.

Po bitvě u Grunwaldu táhlo celé vojsko na Malbork, šlo o sídelní město Řádu německých rytířů. Jan Sokol z Lamberka nabídl Jagellovi, že mu čeští ozbrojenci ve službách řádu vydají křižácký hrad a to za odpuštění viny a za 40 000 zlatých. To údajně polský král jako nerytířský čin odmítl, o skutečných důvodech však můžeme dnes jen spekulovat. Bitvě u Grunwaldu a hlavně tomu co jí předcházelo se věnuje slavná kniha Henryka Sienkiewicze Křižáci. Podle této knihy byl natočen v roce 1960 polský film, v režii Alexandera Forda.

Zdroje:

Kniha Henryka Sienkiewicze z roku 1900 "Křižáci";

Web You Tube.cz, film z roku 1960 "Krzyzacy", odkaz:

https://www.youtube.com/watch?v=LIoIn41xl9c

Web e-stredovek.cz

http://www.e-stredovek.cz/view.php?cisloclanku=2005081501

Web husitství.cz

http://www.husitstvi.cz/forum/viewtopic.php?t=1681

Wikipedie, otevřená encyklopedie, stránky "Bitva u Grunwaldu"

Kliknutím na obrázek se stránka zobrazí
Kliknutím na obrázek se stránka zobrazí
Autor: Jan Šik | pondělí 29.6.2015 19:30 | karma článku: 19.40 | přečteno: 2573x

Další články blogera

Jan Šik

Nespravedlivá výměna provedená odpornými šmejdy

Pokud vás má někdo nahradit, budete z toho špatní. Zvláště, když se dozvíte, že s vámi už nikdo a nikde nepočítá. Co potom uděláte?

23.3.2024 v 18:00 | Karma článku: 13.49 | Přečteno: 531 | Diskuse

Jan Šik

Kdo jsou oběti zla?

Prosincová střelba na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze měla jeden efekt. Vytvořila atmosféru, v které se jisté osoby odhalují v plné nahotě.

24.2.2024 v 18:00 | Karma článku: 14.53 | Přečteno: 482 | Diskuse

Jan Šik

Laskavý anděl a fólie na displej mobilu s drobky makové laskominy

Určitě každý z nás ve svém životě potkal laskavého člověka. Takového, který svůj skutek dokáže udělat pro druhého nezištně a bez postranních úmyslů. Prostě jenom tak.

10.2.2024 v 18:00 | Karma článku: 10.48 | Přečteno: 194 | Diskuse

Jan Šik

Kauza psychiatr: Kdo za ni může?

V současné době čelí známý český lékař Jan Cimický obžalobě ve věci skutků se sexuálním podtextem. Tato aféra něco vypovídá nejenom o něm.

20.1.2024 v 18:00 | Karma článku: 24.45 | Přečteno: 630 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 16.46 | Přečteno: 217 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 49 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 11.27 | Přečteno: 141 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 19.50 | Přečteno: 254 | Diskuse
Počet článků 403 Celková karma 15.74 Průměrná čtenost 1361

Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...