Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Recenze: audiokniha Zmizelá, autorka Gillian Flynnová

V současné době podle řady knih vzniká audiokniha nebo film nebo obojí. Pokud vás dílo hodně zaujme, tak vás může napadnout vyzkoušet všechny tři možnosti. Čím začít ? Stát se nejprve čtenářem, pak divákem a nakonec posluchačem ?  

   Autorkou knihy je Gillian Schieber Flynnová. Narodila se 24. 02. 1971 v Kansas City, stát Missouri, USA. Jde o americkou spisovatelku, scénáristku a bývalou televizní kritičku. Napsala tři úspěšné novely: Ostré předměty (v roce 2006), Temné kouty (v roce 2009) a Zmizelá (v roce 2012), která byla 8 týdnů na seznamu bestsellerů New York Times. Je vdaná, má dvě děti a žije v Chicagu. Recenzovaná audiokniha byla vydána v roce 2014 vydavatelstvím OneHotBook, trvá 17 hodin a 29 minut a čtou ji Jana Stryková a Jan Zadražil.

   Amy Dunnová náhle zmizela v den pátého výročí svatby a od té doby se pohřešuje. Její muž Nick Dunn její nepřítomnost nahlásí a nastalou situaci popisuje ze svého pohledu. Jeho perspektiva se střídá s kapitolami z Amyina deníku, který líčí vztah dvojice od dne jejich seznámení. Postupně se ukazuje, že jejich vztah není tak idylický, jak si myslelo jejich okolí. Po sérii nalezených důkazů byl Nick obviněn z vraždy svojí ženy. Prohlašuje sice, že nic nespáchal, Amyini přátelé a její deník tvrdí opak. Kdo má pravdu ? Jak ji poznat ? A pokud je opravdu Nick nevinný, kam se poděla Amy ?

   Kniha je zařazená do kategorie thriller, který má vyvolávat napětí a silné emoce. A vyvolává, ale to samo o sobě pro úspěch díla nestačí. Jde hlavně o velký příběh, kriminální zápletka není až tak podstatná. Před našima očima se odehrává postupná přeměna vztahu obyčejné bezdětné dvojice třicátníků. Nejprve zamilovanost, dům, peníze, všechno se zdá, že bude v dalším životě naprosto dokonalé. Ale pak přijdou problémy, ztráta zaměstnání, hádky, lhostejnost k tomu druhému, nevěra...Pokud o vztah nepečujete, zákonitě o něj přijdete. Na začátku milujete, na konci nenávidíte.

"Jistě, on může být šťastný, může tvrdit, že jste ta nejsuprovější holka na světě, ale říká to proto, aby dosáhl svého. Nazývá vás Super holkou, aby vás oblbnul ! Tohle muži dělají: snaží se na vás hrát, že jste Super holka, abyste pak skákala, jak si pískne. Jako když prodejce auta říká: Kolik chcete zaplatit za tu krásu ?, a vy jste se s ním nedohodli, že vůz koupíte. Ta hrozná věta, kterou muži používají: "Hele, já vím, že by Ti nevadilo, kdybych...". Ne, vadilo by mi to. Jen to řekněte. Neprohrávejte, vy hloupé husy."

V režii Davida Finchera byl v roce 2014 natočen film, kde se role Amy ujala britská herečka Rosamunde Pike a roli Nicka ztvárnil Ben Affleck. Skvělý režisér vytvořil nadprůměrný film, který diváka vtáhne do děje svým způsobem vyprávění i atmosférou. Oba hlavní představitelé odvedli rovněž profesionální práci, takže koho kniha nadchla, měl by se podívat i na film, určitě nebude zklamán. Čímž se vracíme k úvodu této recenze, totiž, čím je lepší začít ? Zarytý čtenář prohlásí, že určitě četbou, já to chtěl tentokrát zkusit jinak, proto jsem se stal nejprve posluchačem.

   A rozhodně nelituji. Jan Zadražil má mírně zastřený hlas, který k Nickovi sedí. Jeho kapitoly čte klidně, odpovídajícím tempem a s nadhledem. Ovšem Jana Stryková ta je přímo skvělá. Část vyhrazenou Amy nečte, ona ji přímo hraje. Je přirozená, uvolněná či napjatá, milá nebo protivná, přesně vždy tam, kde to má podle knihy být. Jana Stryková je prostě Amy a při poslechu jí budete slepě věřit každé slovo. Slabinou mluveného slova bývá někdy hudební doprovod, to ale není tento případ. Náladová kytara je perfektní a v předělech jednotlivých kapitol dotváří celkovou atmosféru. 

Myslím si, že stejně jako je špičková kniha a solidní film, tak neméně vynikající je i audiokniha a můžete s ní klidně začít. Na své si přijdou nejen posluchači, kteří mají rádi thrillery, ale i ti z vás, kteří milují romány nebo prostě jen příběhy o vztahu muže a ženy. Poslech audioknihy je vhodný se sluchátky na uších na lavičce v parku například při obědové pauze. Lze se tak na ni dobře soustředit a pozorovat třeba přitom listy u stromu, které se jemně třepou ve větru. Dá se pak dobře přemýšlet i o tom, zda děláme co můžeme proto, aby se jednou stejně netřepal i náš vztah.

Moje hodnocení: 95 %

Audioknihu lze zakoupit ve formátu mp3 za 299,- Kč na www.audioteka.cz. Kliknutím na dále uvedené logo přejdete na stránku k jejímu nákupu.

 

Autor: Jan Šik | pondělí 13.7.2015 19:30 | karma článku: 13,80 | přečteno: 393x
  • Další články autora

Jan Šik

O osamělých seniorkách, které dostávají údery do obličeje

Bezdůvodný útok musí být sám o sobě děsivý pro každého. Tím spíše, jedná-li se o starší osamělou ženu.

20.4.2024 v 18:00 | Karma: 41,10 | Přečteno: 3404x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Láskyplné hřbitovní poznání s hezkými slovy pro milovaného

Svým nejbližším říkáme tak málo hezkých slov. Abychom k tomuto poznání došli potřebujeme buď čas nebo náhlou událost. Třeba smrt.

13.4.2024 v 18:00 | Karma: 15,00 | Přečteno: 328x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Muž, který své přítelkyni nedokázal říci ne

Pokaždé nenalezne muž odvahu k tomu, aby si vyřešil svoje problémy. Třeba, když chce utéci před ženou. Občas se však najde někdo jiný.

6.4.2024 v 17:00 | Karma: 11,36 | Přečteno: 509x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Nespravedlivá výměna provedená odpornými šmejdy

Pokud vás má někdo nahradit, budete z toho špatní. Zvláště, když se dozvíte, že s vámi už nikdo a nikde nepočítá. Co potom uděláte?

23.3.2024 v 18:00 | Karma: 13,89 | Přečteno: 662x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Kdo jsou oběti zla?

Prosincová střelba na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze měla jeden efekt. Vytvořila atmosféru, v které se jisté osoby odhalují v plné nahotě.

24.2.2024 v 18:00 | Karma: 14,93 | Přečteno: 597x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Novým šéfem tajné služby se stane brigádní generál Bartovský, schválila vláda

24. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:13

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) bude Petr Bartovský, vláda ve středu schválila jeho...

Spolužáka kopali i bili pěstmi, za surové napadení dostali mladiství podmínku

24. dubna 2024  13:34,  aktualizováno  14:11

Okresní soud v Děčíně rozhodl o podmíněných trestech pro dva mladistvé, kteří loni v září brutálně...

Muž dohnal a zaklekl zloděje. Strach jsem neměl, jsem takto nastavený, říká

24. dubna 2024  14:08

Zrovna se autem vracel domů, když na brněnské tramvajové zastávce spatřil starší paní, jak se...

KOMENTÁŘ: Kdo zabil penzijní reformu? Svůj díl nesou vláda i opozice

24. dubna 2024

Premium Ani po dvaceti letech diskusí se nedočkáme konsenzuálně přijaté reformy penzí, ale jen...

  • Počet článků 406
  • Celková karma 17,90
  • Průměrná čtenost 1353x
Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake