Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Recenze: kniha O psaní, autor Stephen King

Pokud vás popadne touha stát se spisovatelem či vytvořit článek na blogu, tak si zpravidla přečtete něco o tom jak psát. Existují weby, časopisy nebo knihy, které člověka zahrnou lavinou nudných rad. Jedna kniha je ale výjimečná.

   Stephen King se narodil 21. září 1947 v Portlandu, Maine v USA. Je jedním z nejproduktivnějších a čtenářsky nejúspěšnějších spisovatelů současnosti, řada jeho knih a povídek byla zfilmována.Převážnou část autorova díla tvoří horory. Občas dříve také psal pod pseudonymem Richard Bachman. Recenzovaná kniha je z roku 2000, u nás byla vydána jako elektronická kniha nakladatelstvím Pavel Dobrovský - BETA s.r.o. v prvním vydání v roce 2015 o 224 stranách a v překladu Ivy Pekárkové. Žánrově je zařazená jako naučná literatura pro dospělé.

   Oficiální anotace: Nahlédněte pod pokličku spisovatelského umu Stephena Kinga! "Při psaní nejde o vydělávání peněz, o slávu, o sex, ani o navazování nových přátelství," říká mistr hororu. "Nakonec jde vždycky o to, abyste obohatili život těch, kdo budou vaše dílo číst, a stejně tak i svůj vlastní. Část téhle knihy se zabývá tím, jak jsem se to naučil já. Další část je o tom, jak to vy můžete dělat líp. Dávám vám povolení: Psát smíte, měli byste, a pokud máte dost odvahy do začátku, zvládnete to. Psaní je magie, stejně jako kterékoli jiné umění - je to živá voda. A voda je zadarmo. Tak pijte. Pijte, co hrdlo ráčí!"

"Všechna ta tvrzení, že alkohol a drogy jsou nezbytně třeba, aby utišily tu vytříbenou spisovatelskou citlivost, jsou prostě jen samoúčelné kecy. Někteří slavní spisovatelé pili proto, protože to alkoholici prostě dělají. Možná, že tvůrčí lidé jsou k alkoholismu a drogové závislosti skutečně náchylnější než ostatní, ale co z toho ? Když zvracíme někde do škarpy, vypadáme jeden jako druhý."

   Kniha u nás obdržela anticenu Skřipec a Skřipeček za nejhorší překlad z anglického do českého jazyka, více je uvedeno v článku, jehož odkaz uvádím na konci recenze. Paradoxně Akademie science fiction, fantasy a hororu ocenila titul jako nejlepší nakladatelský počin mimo beletrii. Podle mě i po překladu nezaměnitelný Kingův rukopis poznat lze a několik špatně uvedených názvů děl jiných autorů jsem skoro ani nezaznamenal. Je ovšem pravda, že po přečtení první čtvrtiny vás začnou napadat jisté pochybnosti.

Je to opravdu kniha o tom, jak psát ? Na začátku se dozvíte spoustu nepodstatných věcí, které s tématem zdánlivě nesouvisí. Například: jak si malý Steve vytřel zadek jedovatou škumpou, zda je lepší pracovat v prádelně nebo se živit jako chudý učitel či o spisovatelových problémech s alkoholem a drogami a tak podobně. To je přesně King v celé své kráse. Nejenže dokáže překvapit, ale dovede vás i tam, kam chce on. Najednou se totiž ocitnete uprostřed podstatných jmen, sloves, rodu trpného a činného a dalších podobných hrůz, aniž byste to čekali. 

"Těžko se mi chce věřit, že lidé, kteří toho moc nepřečetli, mohli zkoušet něco napsat a doufat, že se to ostatním bude líbit. Kdybych dostal desetník za každého, kdo mi kdy řekl, že by se rád stal spisovatelem, ale "nemá čas číst", mohl bych si za to dopřát velice slušný oběd. Řeknu to zcela otevřeně, ano ? Pokud nemáte čas číst, pak nemáte ani čas psát. Nic víc, nic míň".

   Tak a teď si říkáte: A je to tady ! Určitě má jen nudné rady jako všichni ostatní a kecy tety Betsy ! Nebojte se, hlava kolem vám z toho nepůjde a ani otráveni neusnete. King prokládá odbornější pasáže zajímavými poznámkami a navíc někdy učiní závěry, které opravdu nečekáte. Například část o gramatice zakončí úkolem, jakou učebnici si máte koupit, ale poradí vám, ať si z ní přečtete jen anotaci na obálce a pak ať ji odložíte. Málokdy si vyslechnu něčí rady s radostí, ale v tomto případě jsem učinil výjimku. Knihu proto doporučuji všem, kteří se chtějí dozvědět něco o tom jak psát od samotného mistra děsu. 

   I těm, kteří se slavným spisovatelem nebo blogerem stát nechtějí, může O psaní něco dát. Mimo zábavy třeba to, jak poznat kvalitní literaturu podle odstavců, které mají svůj rytmus. Kniha se dobře čte na místě, kde budete v budoucnu psát, to znamená u spisovatelského stolu pod zkosenou střechou. Co si z ní ale vezmete jako nejdůležitější je to, že pokud se s nadšením pouštíte do psaní jako do další vaší nové záliby a nebudete ji dělat pořádně, je to, bez ohledu na talent, předem prohraný boj. Psaní je dřina, kterou musíte odvést od začátku do konce, ostatně jako každou práci ve které chcete být úspěšní. A o tom to je.

"Vystihnout co máte na mysli, to není žádná maličkost. Proč byste tedy proboha všechno ještě zatemňovali tím, že si vyberete slovo, které je jen vzdáleným bratrancem toho, jež jste chtěli doopravdy použít ? Příhodnost výrazů není dobré zanedbávat, v jisté společnosti je zcela v pořádku někoho píchnout, ale naprosto nepřípustné někoho píchat".

Moje hodnocení: 90 %

Článek na iDNES.cz: Nejhorší překlad: Kingova kniha O psaní

http://kultura.zpravy.idnes.cz/nejhorsi-preklad-kingova-kniha-o-psani-dhq-/literatura.aspx?c=A030429_162916_literatura_vlk

Elektronickou knihu lze zakoupit ve formát ePUB nebo MOBI za 179,- Kč na www.palmknihy.cz. Kliknutím na dále uvedené logo přejdete na stránku k jejímu nákupu. Zde si můžete stáhnout i ukázku v obou formátech.

 

Autor: Jan Šik | středa 5.8.2015 19:30 | karma článku: 16,51 | přečteno: 681x
  • Další články autora

Jan Šik

O osamělých seniorkách, které dostávají údery do obličeje

Bezdůvodný útok musí být sám o sobě děsivý pro každého. Tím spíše, jedná-li se o starší osamělou ženu.

20.4.2024 v 18:00 | Karma: 41,35 | Přečteno: 3505x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Láskyplné hřbitovní poznání s hezkými slovy pro milovaného

Svým nejbližším říkáme tak málo hezkých slov. Abychom k tomuto poznání došli potřebujeme buď čas nebo náhlou událost. Třeba smrt.

13.4.2024 v 18:00 | Karma: 15,26 | Přečteno: 331x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Muž, který své přítelkyni nedokázal říci ne

Pokaždé nenalezne muž odvahu k tomu, aby si vyřešil svoje problémy. Třeba, když chce utéci před ženou. Občas se však najde někdo jiný.

6.4.2024 v 17:00 | Karma: 11,36 | Přečteno: 509x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Nespravedlivá výměna provedená odpornými šmejdy

Pokud vás má někdo nahradit, budete z toho špatní. Zvláště, když se dozvíte, že s vámi už nikdo a nikde nepočítá. Co potom uděláte?

23.3.2024 v 18:00 | Karma: 13,89 | Přečteno: 662x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Kdo jsou oběti zla?

Prosincová střelba na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze měla jeden efekt. Vytvořila atmosféru, v které se jisté osoby odhalují v plné nahotě.

24.2.2024 v 18:00 | Karma: 15,19 | Přečteno: 598x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Velitelé jsou svině, moji rotu zničili. Ukrajinci hasí průlom v Donbasu

26. dubna 2024  14:54

Premium Zatímco Rusové rozšiřují průnik kolem strategicky položeného městečka Očeretyne, Ukrajinci řeší,...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

  • Počet článků 406
  • Celková karma 18,02
  • Průměrná čtenost 1353x
Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake