Tábor smrti Treblinka: VI. Vzpoura

17. 08. 2015 19:30:00
Vzpoura je většinou projevem nespokojenosti nebo odporu. V srpnu 1943 vyvolali vězni ve vyhlazovacím táboře Treblinka vzpouru. Kvůli tomu, aby přežili.

Dělníci v Treblince, kteří zajišťovali logistický provoz tábora, t.j. tesaři, kuchaři, zedníci, krejčí, apod. založili povstalecký výbor. Měli řadu důvodů, hlavní byl ten, že každý den se probouzeli s tím, že nevěděli, zda ho přežijí. Ubytovali je odděleně od míst, kde se prováděly popravy a pohřbívání, ale věděli co se na nich děje. Většina byla podvyživená a trápily je nemoci. Všichni se přitom museli pohybovat v poklusu. Když někdo nemohl ze zdravotních důvodů vykonávat svoji práci, stráž ho odvedla do lazaretu a za ním zastřelila. Táborem se rovněž prohnala epidemie tyfu.

Na začátku byli i dělníci, stejně jako příslušníci sonderkomannda, často "střídáni". To znamená, po několika dnech nebo týdnech je zastřelili u jam a nahradili novými lidmi. Po čase, kdy příliv nových transportů slábl, se jejich stav stabilizoval. Přispělo k tomu i to, že vedení tábora si uvědomilo, že některé odborníky není tak lehké nahradit, šlo třeba o zlatníky. Rovněž příslušníci SS nechtěli ztrácet čas se zaškolováním dalších a dalších lidí. Dozorci si velmi pečlivě hlídali možné zárodky odporu a dělali i vše proto, aby k ničemu nedošlo.

Povstání nakonec nezabránili. V čele jeho organizačního výboru stál Zelo Bloch, bývalý důstojník československé armády. Byl to slovenský žid z Prešova, kterému v Treblince odvedli ženu do plynové komory. Přezdívalo se mu Želo. Dozorci z řad SS si všimli, že jde o člověka, který má mezi vězni autoritu. Těsně před vypuknutím vzpoury ho odvedli neznámo kam a už ho nikdo neviděl. Pravděpodobně skončil v lazaretu. Než se tak stalo, podařilo se připravit plán vzpoury. Přes velké množství vězňů a výrazně menší počty stráží a příslušníků SS, to nebylo jednoduché.

Řada dělníků měla některé věci z transportů. Dá se říci, že kradli všichni. Dozorci a stráže pro svoje obohacení a dělníci proto aby přežili. Občas se jim povedlo něco vzít při třídění zavazadel a uskladnění věcí, které v nich našli. Některým se podařilo schovat i nějaké šperky, cestovní doklady, oblečení nebo jídlo. Za některé cennosti se dalo obchodovat se spekulanty, kteří se pohybovali v okolních lesích. Vyměňovali je s nimi za jídlo, ceny byly ovšem vyšroubované neuvěřitelně vysoko. Například 30 dkg chleba stálo 500 zlotých nebo 10 dolarů nebo pět zlatých rublů.

Kruté tresty za dopadení při krádeži spočívaly v bití až k smrti nebo k umučení. Stejně skončil ten, kdo se pokusil o útěk. Podařil se jen několika jednotlivcům a od doby, kdy velitel tábora Franz Stangl za jednoho uprchlého zastřelil deset nevinných, prakticky ustaly. Vzpoura byla nakonec logickým vyústěním situace v táboře. Začala tak, že vězni nastříkali na dřevěné budovy v táboře petrolej a zapálili je. Podařilo se jim vyvolat výbuch cisterny s palivem, část tábora byla v plamenech. Bohužel akce byla spuštěna o půl hodiny dříve než měla.

Vzbouřenci proto nestihli včas odstřihnout telefonické spojení a příslušníci SS si přivolali pomoc. Během vzpoury bylo zabito několik strážných a jeden německý dozorce byl lehce zraněn. Při útěku se vojákům podařilo v táboře a okolních lesích postřílet většinu vzbouřenců. Celkem se jich postavilo na odpor 850, ale nakonec přežilo asi jen 60 z nich. Vzpoura však nakonec byla úspěšná. Kvůli ní odvolali z funkce velitele tábora Franze Stangla a postupné došlo k ukončení činnosti tábora. Od povstání nebyl již nikdo v plynových komorách popraven. Jako poslední byla zastřelena skupinka 30-ti židovských děvčat na konci listopadu 1943.

Zdroje:

Kniha "Spisovatel ve válce", Vasilij Grossman s Rudou armádou 1941-1945, autoři Antony Beevor a Lub Vinogradova;

Kniha "Treblinka, slovo jako z dětské říkanky", autor Richard Glazar,

Článek na iDNES.cz Příběhy 20. století: Přežil Treblinku a pomohl usvědčit Anděla smrti;

http://zpravy.idnes.cz/pribehy-20-stoleti-prezil-treblinku-a-pomohl-usvedcit-andela-smrti-1cv-/domaci.aspx?c=A110929_174912_domaci_brd

Web holocaust.cz

http://www.holocaust.cz/

Death Camp Treblinka, TV film BBC, odkaz:

https://www.youtube.com/watch?v=v2ZcN8kI8_c

Web reinhard.mysteria.cz

http://www.reinhard.mysteria.cz/treblinka.html

Stránka se zobrazí kliknutím na obrázek
Stránka se zobrazí kliknutím na obrázek

Autor: Jan Šik | pondělí 17.8.2015 19:30 | karma článku: 17.89 | přečteno: 1177x

Další články blogera

Jan Šik

Nespravedlivá výměna provedená odpornými šmejdy

Pokud vás má někdo nahradit, budete z toho špatní. Zvláště, když se dozvíte, že s vámi už nikdo a nikde nepočítá. Co potom uděláte?

23.3.2024 v 18:00 | Karma článku: 13.49 | Přečteno: 531 | Diskuse

Jan Šik

Kdo jsou oběti zla?

Prosincová střelba na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze měla jeden efekt. Vytvořila atmosféru, v které se jisté osoby odhalují v plné nahotě.

24.2.2024 v 18:00 | Karma článku: 14.53 | Přečteno: 482 | Diskuse

Jan Šik

Laskavý anděl a fólie na displej mobilu s drobky makové laskominy

Určitě každý z nás ve svém životě potkal laskavého člověka. Takového, který svůj skutek dokáže udělat pro druhého nezištně a bez postranních úmyslů. Prostě jenom tak.

10.2.2024 v 18:00 | Karma článku: 10.48 | Přečteno: 194 | Diskuse

Jan Šik

Kauza psychiatr: Kdo za ni může?

V současné době čelí známý český lékař Jan Cimický obžalobě ve věci skutků se sexuálním podtextem. Tato aféra něco vypovídá nejenom o něm.

20.1.2024 v 18:00 | Karma článku: 24.45 | Přečteno: 630 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Michael Laitman

Od vedení slepých slepými k vedení slepých těmi, kteří již vidí

Dva studenti se dívali na vlající vlajku. Jeden řekl: „Vlajka se hýbe.“ Druhý odpověděl: „Ne, hýbe se vítr, který s vlajkou pohybuje.“ Přišel jejich učitel a řekl: „Oba se mýlíte. Je to myšlenka, která se hýbe ve vaší hlavě.“

30.3.2024 v 5:52 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 30 | Diskuse

Alena Šnajdrová

Sebevědomí chlapa poznáš podle toho, jak vypadá jeho žena

Málokterý muž s nízkým sebevědomím má po svém boku ženu, za kterou se kdekdo otočí. Obecně by se tedy dalo říct, že sebejistý muž uloví dámu hezkou a zakomplexovaný ošklivou. Ovšem je to opravdu takhle jednoduché?

30.3.2024 v 2:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 131 | Diskuse

Štěpánka Bergerová

… o mámivé iluzi erotického prádla

Nedávno jsem byla na křestu povídkové knihy, kde autorka vetkla do úvodního textu inspiraci z příběhů vyslechnutých v kabince obchodu s luxusním prádlem.

29.3.2024 v 20:29 | Karma článku: 7.53 | Přečteno: 229 | Diskuse

Karel Trčálek

Takže Velký pátek našeho největšího básníka...

Ti, co nečinně přihlížejí ukřižování Spasitele jsou ti špatní. Avšak ti, co jsou vyhazováni z práce, vláčeni blátem, jsou ti dobří, jsou těmi, pro které se Spasitel obětoval....

29.3.2024 v 17:08 | Karma článku: 23.82 | Přečteno: 382 | Diskuse

Jiří Kačír

V USA je standard jen 10 dní dovolené ročně a ne každá firma nabízí volno o všech svátcích

V posledních letech jsem se několikrát zajímal o možnostech práce v USA. Na toto téma jsem četl řadu názorů a článků, realita pracovních podmínek v této zemi mi trochu vzala iluze.

29.3.2024 v 16:04 | Karma článku: 16.13 | Přečteno: 398 | Diskuse
Počet článků 403 Celková karma 15.74 Průměrná čtenost 1361

Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...