Tajné politické společnosti: Ochranka

14. 09. 2015 19:30:00
Někdy státní moc vytvoří organizaci s dobrým úmyslem, ta se však v průběhu svého dalšího vývoje může vymknout kontrole. To je i případ tajné politické policie Ruského impéria.

Dne 13. března 1881 členové tajného teroristického sdružení Narodnaja volja (Vůle lidu) spáchali atentát na cara Alexandra II, který se projížděl kočárem v ulicích Petrohradu. Výbuch bomby mu utrhl obě nohy a panovník zemřel při převozu do Zimního paláce. Nový car Alexandr III. pak provedl reorganizaci speciálních služeb a založil tajnou politickou policii, která se jmenovala Oddělení pro ochranu pořádku a veřejné bezpečnosti, známá také jako Ochranka. Její členové prošli náročnou fyzickou i teoretickou přípravou.

Příslušníci Ochranky museli ovládat strategii, bojové metody, lyžování, práce s výbušninami, apod.. V teoretické přípravě se seznamovali s politickými vědami. Jejich hlavním úkolem byla ochrana cara a státního zřízení proti násilným levicovým revolučním aktivitám. Zanedlouho dokázali zmapovat všechna známá myšlenková hnutí v zemi, včetně všech jejich organizací a spolků. Ochranka používala velmi efektivní systém dvojitých agentů, kterým se jí dařilo odhalovat plány extrémistů. Pořizovala fotografie, budovala kartotéky, analyzovala jednotlivé atentáty a vyvozovala z nich závěry.

Její struktura a metody práce byly dříve skoro stejné jako činnosti tajných služeb dnes. Samozřejmě od tehdejší doby se liší například tím, že dříve se používalo pero a papír a dnes počítače nebo těžce pěšky našlapané kilometry sledujících špiónů nahradily satelity. Ochranka měla skvělé agenty, k těm nejlepším patřil Roman Malinovský, kterému se podařilo proniknout do odborů a v roce 1912 se dokonce stal poslancem dumy - ruského parlamentu. Někteří revolucionáři věřili, že pro tuto tajnou organizaci pracoval i tehdy známý pravoslavný kněz pop Georgij Gapon.

Ten byl považován za jednoho z vůdců ruské buržoasní revoluce, která probíhala v letech 1905 - 1907 a byla zaměřena proti carovi. Gapon třeba zorganizoval v roce 1905 demonstraci, při které bylo ubito carskými důstojníky asi 500 lidí. Nakonec ho o rok později zavraždil jeho blízký přítel. Ochranka v té době získávala stále větší moc. Postupně se z ní stal zpolitizovaný stát ve státě, který rozhodoval o tom, které zákony jsou správné a které ne. Například v roce 1911 se jí znelíbily reformy ministerského předsedy Stolypina a tak ho nechala zabít.

Mezi výtvory Ochranky se řadí i Protokoly sionských mudrců. Jsou považovány za jeden z největších falzifikátů 20. století. Tento zfalšovaný plán, na dosažení globální nadvlády židovského národa, vyšel roku 1903 z francouzské rezidentury Ochranky, které velel Petr Ivanovič Račkovský. Ten byl zároveň i členem tajné xenofobní organizace Černé sotně (sotňa = setnina). Cílem vytvoření tohoto podvodného dokumentu měla být umělá záminka pro pogromy proti židům. Dodnes jsou Protokoly sionských mudrců zneužívány.

Nacisti jimi, mimo jiné, ospravedlňovali holocaust nebo teroristické organizace kvůli nim zdůvodňují své útoky na stát Izrael. Ochrance se tak podařilo vytvořit dílo, které je přežilo do dnešních dnů. V roce 1905 do ní vstoupila řada revolucionářů, která již šmírovala a šikanovala obyčejné občany. Po vypuknutí Únorová revoluce roku 1917 byla činnost této tajné společnosti ukončena a zakázána a archívy zničeny. Na jejím příkladu je jasně vidět, že důsledná kontrola činností a aktivit obdobných státních organizací je nezbytná v každé době.

Zdroje:

Kniha "Tajné společnosti", pod autorským vedením Jean-Francois Signiera, v českém jazyce vydána v roce 2007

Wikipedie, otevřená encyklopedie

Kliknutím na obrázek přejdete na stránku
Kliknutím na obrázek přejdete na stránku

Autor: Jan Šik | pondělí 14.9.2015 19:30 | karma článku: 13.65 | přečteno: 446x

Další články blogera

Jan Šik

Nespravedlivá výměna provedená odpornými šmejdy

Pokud vás má někdo nahradit, budete z toho špatní. Zvláště, když se dozvíte, že s vámi už nikdo a nikde nepočítá. Co potom uděláte?

23.3.2024 v 18:00 | Karma článku: 13.20 | Přečteno: 525 | Diskuse

Jan Šik

Kdo jsou oběti zla?

Prosincová střelba na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze měla jeden efekt. Vytvořila atmosféru, v které se jisté osoby odhalují v plné nahotě.

24.2.2024 v 18:00 | Karma článku: 14.53 | Přečteno: 482 | Diskuse

Jan Šik

Laskavý anděl a fólie na displej mobilu s drobky makové laskominy

Určitě každý z nás ve svém životě potkal laskavého člověka. Takového, který svůj skutek dokáže udělat pro druhého nezištně a bez postranních úmyslů. Prostě jenom tak.

10.2.2024 v 18:00 | Karma článku: 10.48 | Přečteno: 194 | Diskuse

Jan Šik

Kauza psychiatr: Kdo za ni může?

V současné době čelí známý český lékař Jan Cimický obžalobě ve věci skutků se sexuálním podtextem. Tato aféra něco vypovídá nejenom o něm.

20.1.2024 v 18:00 | Karma článku: 24.45 | Přečteno: 630 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 7.73 | Přečteno: 79 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 8.44 | Přečteno: 220 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 28 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.97 | Přečteno: 134 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.75 | Přečteno: 345 | Diskuse
Počet článků 403 Celková karma 15.67 Průměrná čtenost 1361

Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...