Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stříbrný orel římských legií

Z prostředí starého Říma vzešla spousta historických románů. Kniha Stříbrný orel, kterou napsal anglický spisovatel Ben Kane, patří ke špičkám tohoto žánru, i tom se dočtete v následující recenzi. 

   Autor se narodil v roce 1970 v Keni, nyní žije s rodinou v Somersetu, který se nachází na jihozápadě Anglie. Studoval veterinární medicinu na University College v Dublinu v Irsku. Jeho velkou vášní je historie, kvůli které cestuje po celém světě. Dosud napsal osm románů, které byly vydány v deseti zemích světa, šest z nich jsou bestsellery. Recenzované dílo je z roku 2009, u nás bylo vydáno nakladatelstvím Vyšehrad v roce 2015 o 400 stranách jako elektronická kniha, v překladu Jaroslavy Hromadové. Kniha Stříbrný orel je druhým dílem trilogie Zapomenutá legie.

"Těžce polkla. Neměli štíty, které by je chránily před střelami. Jestli si nepospíší, ten lučištník je dostane všechny. Fabiola vytáhla dýku, kterou jí dal Tullius a vycenila zuby. "Vrhněte se přímo na ně", zašeptala. "Jinak odejdeme na onen svět". Jestli je tohle konec, který pro ni vybral Jupiter, aspoň bude mít dobrou smrt."

   Hlavními postavami jsou dvojčata římské otrokyně. Jedno z nich bývalý gladiátor a nyní legionář Romulus a druhé Fabiola, dříve prostitutka a teď milenka římského Bruta. V této knize sledujeme zbytky poražené Crassovy armády, které tvoří zapomenutou legii, jež nyní bojuje ve službách Parthů. Romulus má vedle sebe statného Gala nejlepšího přítele Brenna a jednoho z posledních Etrusků věštce Tarquiniena. Fabiola se mezitím pohybuje v urozených kruzích a zaplétá se do politiky, poté následuje svého milence, který v Alexandrii slouží Caesarovi.  

První kniha má stejný název jako celá trilogie, t.j. Zapomenutá legie, druhý román, který je předmětem této recenze se jmenuje Stříbrný orel a celou sérii uzavírá Cesta do Říma. Není nezbytné začít prvním dílem, aby však čtenář pochopil všechny souvislosti, udělá dobře, pokud sáhne i po něm. Ostatně, určitě tak učiní, protože kniha se velmi dobře čte. Přičítám to tomu, že autor líčí především osobní příběh obou hlavních hrdinů a historické události jsou jen v pozadí celého děje. Spisovatel se jich dogmaticky nedrží a vhodně je upravuje pro potřeby celkového vyznění románu.

"Někdo musí zasáhnout, jinak většina vojáků padne nebo utrpí zranění, pomyslel si Romulus. "Vytvořte želvu!" vykřikl rozkaz a porušil tím veškerá pravidla. Okamžitě se projevil výcvik. Muži uprostřed si ihned dřepli, a zvedli těžké štíty nad hlavy. Vzduchem prosvištěly stovky dřevěných šípů. Byl to tichý, krásný a smrtící zvuk."

   Jak bylo řečeno v anotaci, kniha sleduje dvě dějové linie, každá je vyprávěná odlišným způsobem, což je výhoda, pokud se vám nebude líbit jedna, může se vám líbit druhá. Mě více zaujala část týkající se Fabioly, ale milovníky vojenské historie určitě doslova dostane Romulus a jeho pobyt v zapomenuté legii. Spisovatel zde úchvatným způsobem popisuje osobní souboje i velké bitvy, často s vykreslením podrobností o organizaci, výzbroji či výstroji a činí tak zábavnou formou, nikoliv jen nudným vykreslením technických detailů.

   V románu je uveden poměrně velký počet latinských názvů věcí, vojenských hodností, zbraní, funkcí, apod.. Na jeho konci je vynikající slovníček, avšak u elektronické knihy považuji za nedostatek, že kliknutím na slovo v textu nepřejdete hned do výkladu pojmů. Musíte se pak k němu různě funkčně probojovat podle toho, jakou máte čtečku nebo si počkat až na konec celého textu. V obdobné situaci bývá čtenář papírové knihy, pokud na stránce není uvedena interpretace slovíčka pod čarou. Tento nedostatek ovšem vymazává kvalita románu.

"Když jsou Vaši muži tak stateční, co se stalo v Georgovii?" zeptala se důrazně. Všichni kolem stolu zaskočeně zmlkli. Caesar strnul. "Nuže?" zeptala se znovu. Nikdo neodpověděl. "Fabiolo!" zasyčel Brutus. "Tos přehnala". Nikdy ho neviděla tak rozlobeného. Najednou vystřízlivěla. "Omlouvám se," zašeptala. "Nic mi do toho není...jsem obyčejná žena."

   Výborné dialogy a stupňování napětí, to všechno bude čtenáře bavit. Kniha je určena pro nadšence římských dějin a příznivce románů. Doporučuji si ji vzít do wellness, například solné jeskyně, kvůli vytvoření iluze římských lázní. Autor nenabízí jen zábavu s procházkou v historii, ale říká nám i něco jiného. S odvahou můžete porazit jakékoliv množství protivníků, dnes jsou bez štítů či mečů, ale mohou mít třeba obleky a mobily. Nebo s odhodláním získáte životní lásku. Dokážete cokoliv, ale nikdy ne sami. Jen pokud máte vedle sebe přátele, na které se můžete spolehnout.

"Stříbrný orel byl standartou pro římskou legii. Nosil ji aquilifer, nižší důstojník váženého postavení, tento symbol pro římské vojáky hodně znamenal. V pozdním období republiky byl orel stříbrný a v pařátech držel zlaté znamení blesku. Dřevěná žerď měla dole špičku, aby se dala zabodnout do země. V případě, že o něj Římané v boji přišli, udělali všechno pro to, aby ho získali zpátky."

Moje hodnocení: 90 %

Elektronickou knihu Stříbrný orel lze zakoupit ve formát ePUB, MOBI nebo PDF za 299,- Kč na www.palmknihy.cz. Kliknutím na dále uvedené logo přejdete na stránku k jejímu nákupu.

První díl série s názvem Zapomenutá legie, můžete rovněž zakoupit na www.palmknihy.cz ve stejných formátech za 199,- Kč.

 

 

 

Autor: Jan Šik | pondělí 28.9.2015 19:30 | karma článku: 12,00 | přečteno: 1045x
  • Další články autora

Jan Šik

O osamělých seniorkách, které dostávají údery do obličeje

Bezdůvodný útok musí být sám o sobě děsivý pro každého. Tím spíše, jedná-li se o starší osamělou ženu.

20.4.2024 v 18:00 | Karma: 41,29 | Přečteno: 3484x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Láskyplné hřbitovní poznání s hezkými slovy pro milovaného

Svým nejbližším říkáme tak málo hezkých slov. Abychom k tomuto poznání došli potřebujeme buď čas nebo náhlou událost. Třeba smrt.

13.4.2024 v 18:00 | Karma: 15,26 | Přečteno: 331x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Muž, který své přítelkyni nedokázal říci ne

Pokaždé nenalezne muž odvahu k tomu, aby si vyřešil svoje problémy. Třeba, když chce utéci před ženou. Občas se však najde někdo jiný.

6.4.2024 v 17:00 | Karma: 11,36 | Přečteno: 509x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Nespravedlivá výměna provedená odpornými šmejdy

Pokud vás má někdo nahradit, budete z toho špatní. Zvláště, když se dozvíte, že s vámi už nikdo a nikde nepočítá. Co potom uděláte?

23.3.2024 v 18:00 | Karma: 13,89 | Přečteno: 662x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Kdo jsou oběti zla?

Prosincová střelba na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze měla jeden efekt. Vytvořila atmosféru, v které se jisté osoby odhalují v plné nahotě.

24.2.2024 v 18:00 | Karma: 15,19 | Přečteno: 598x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

PŘEHLEDNĚ: Češi vyberou 21 europoslanců. Kandiduje i Mourek s mimozemšťany

26. dubna 2024  10:37

O křesla v Evropském parlamentu se na začátku června utká třicet uskupení. Podle průzkumu agentury...

Řecko Kyjevu PVO nedodá, potřebujeme ji sami, říká. Španělé pošlou jen rakety

26. dubna 2024  10:35

Španělsko ani Řecko nedodají Ukrajině systémy protivzdušné obrany, které Kyjev žádá k obraně před...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  10:24

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 406
  • Celková karma 18,02
  • Průměrná čtenost 1353x
Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake