Ty je ukázkou moderní chorobné závislosti

18. 01. 2016 19:00:00
Dnešní civilizace se svým internetovým vesmírem má řadu moderních prostředků ke zlepšení našeho života. Některé posedlosti člověka se však jimi mohou podporovat a rozvíjet.

Autorkou knižní předlohy pro audioknihu Ty je Caroline Kepnes. Narodila se v Hyannis, což je největší ze sedmi městských čtvrtí města Barnstable v Massachusetts, USA. Je autorkou celé řady povídek, ale na kariéru spisovatelky nikdy nepomýšlela. Pracovala jako novinářka se zaměřením na popkulturu pro celou řadu médií, např. časopis Entertainment Weekly nebo Yahoo! TV. Recenzovaná audiokniha byla vydána nakladatelstvím Tympanum, trvá 13 hodin 25 minut, čte ji Jan Zadražil, hudbu složil Mario Buzzi a režii měla Alexandra Bauerová.

Když Guinevere Becková vkročila do knihkupectví, kde Joe pracuje, jako by ho zasáhl blesk. Ta dívka je zosobněním všeho, co kdy chtěl: je krásná, chytrá a má v sobě více sexuální přitažlivosti než jeho nejdivočejší sny. Kvůli ní by třeba vraždil, jen aby ji získal. Guinevere to ještě neví, ale narodila se pro něj. V následujících dnech její svět rozmetá série velmi nešťastných a dosti podivných náhod, Joe je jediný, kdo jí nabídne pomoc a útěchu. Je s ní i ve chvílích, kdy to jeho vyvolená netuší a dokonce i tehdy, když o to ani nestojí. Obsesivní vztah se začíná rozjíždět po spirále smrti...

"Zase čumíš do toho mobilu. Vykašli se na ten mobil Beck! Úplně Tě zlikviduje. Zničíš si hlas i prsty. Vyser se na ten telefon. Nejradši bych ten mobil vzal a hodil ho na koleje. A objal bych Tě a držel, dokud by ho nepřejel vlak. Ten display Ti praskl z nějakého důvodu. A stejně tak jsi ho z nějakého důvodu nechala u mě v košíku v knihkupectví. Někde hluboko uvnitř víš, že by Ti bez něj bylo líp. Z toho mobilu prostě nemůže vzejít nic dobrého. Chápeš to? Chápeš. Jinak by ses k němu chovala líp."

V některých vydavatelstvích zařadili audioknihu do žánru erotický thriller. Neprávem. Erotiky je v této knize málo, stejně jako různých odkazů, přirovnání nebo vulgarit. Všechno slouží jako část skládačky, která tvoří netradiční thriller. Vymyká se všem schématům a tomu co bylo v tomto oboru napsáno a není ho kam zařadit. Jako přídavné jméno bych použil slovo děsivý, Stephen King to ovšem taky není. Mráz vám bude po zádech běhat z toho důvodu, když si uvědomíte, že prostředí, ve kterém žijeme a věci, které automaticky a bezmyšlenkovitě používáme, jsou tak zneužitelné.

Pohybujeme se dnes v atmosféře sociálních sítí a necháváme v nich svoji stopu. Sledujeme ostatní lidi co dělají a oni sledují nás. Všichni se navzájem šmírujeme a jak uvedla sama autorka v jednom rozhovoru: "ve světě je najednou méně tajemství." Hlavní postava Joe je chytrý sečtělý mladík, který nemá problémy s komunikací. Působí velmi sympaticky a vztahy navazuje lehce. Pak však přijde večer. V ten okamžik se z něj stává stalker a voyeur, který svou oběť fyzicky sleduje a proniká i do jejího počítače. Zjistí si o ní všechno.

"A co kdyby ses pustila taky do práce a napsala něco úžasného, abys na něj zapomněla. Je to jako v józe. Když nasměruješ svou obrovskou energii do jednoho tajného místa. Do sebe." Ty: "Máš obrovskou pravdu. Moc děkuju ty moje vědmo." Jenomže je úplně jedno, co si myslí Tvoje kamarádky.Ty mu pořád ještě píšeš jen koncepty e-mailů. A teď chceš dokonce vědět kde je a kdy ho uvidíš. Chceš ho! Pořád! Potřebuješ mou pomoc."

Daleko více než smrt jedné z postav ve sklepě prodejny knih vás vyděsí to, že někdo jako Joe ve vašem okolí jistě je. Vy ho nevidíte a svým chováním na internetu mu všechno ulehčujete. Kniha je rovněž mimořádná v tom, že je psaná v "du" formě, i proto se jmenuje thriller Ty. Přednášející mluveného slova je naprosto perfektní a audioknihy mu jdou, svoji kvalitu již prokázal například ve "Zmizelé". Tady opět exceluje a je velmi přesvědčivý, jeho hlas si s hlavní postavou jednoznačně spojíte. Joe je herec, který má několik poloh a Jan Zadražil je dokáže přehrát.

Hudba mluvené slovo vhodně doplňuje, někdy značí chaos, jindy radost nebo temnotu. Vytváří jedinečnou atmosféru každé kapitoly. Mě se audiokniha líbila a vyvolala ve mě pocity, emoce a představy, přesně jak to u solidního uměleckého díla má být. Večer se posaďte do sedačky, zapalte si svíčku a zhasněte. Pusťte si audio a na dohled si nechte počítač. Podívejte se na něj pokaždé, když Joe bude Becky šmírovat ve virtuálním prostoru. Budete se bát a budete už vědět co je to chorobná posedlost. A dojde vám i spousta dalších věcí, týkajících se zrovna vašich intimních tajemství.

Moje hodnocení: 90 %

Audioknihu lze zakoupit ve formátu mp3 za 299,- Kč na www.audiotéka.cz. Kliknutím na dále uvedené logo přejdete na stránku k jejímu nákupu. Zde si můžete i poslechnout ukázku.

Kliknutím na logo přejdete k nákupu audioknihy
Kliknutím na logo přejdete k nákupu audioknihy



Autor: Jan Šik | pondělí 18.1.2016 19:00 | karma článku: 7.32 | přečteno: 138x

Další články blogera

Jan Šik

Nespravedlivá výměna provedená odpornými šmejdy

Pokud vás má někdo nahradit, budete z toho špatní. Zvláště, když se dozvíte, že s vámi už nikdo a nikde nepočítá. Co potom uděláte?

23.3.2024 v 18:00 | Karma článku: 13.49 | Přečteno: 526 | Diskuse

Jan Šik

Kdo jsou oběti zla?

Prosincová střelba na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze měla jeden efekt. Vytvořila atmosféru, v které se jisté osoby odhalují v plné nahotě.

24.2.2024 v 18:00 | Karma článku: 14.53 | Přečteno: 482 | Diskuse

Jan Šik

Laskavý anděl a fólie na displej mobilu s drobky makové laskominy

Určitě každý z nás ve svém životě potkal laskavého člověka. Takového, který svůj skutek dokáže udělat pro druhého nezištně a bez postranních úmyslů. Prostě jenom tak.

10.2.2024 v 18:00 | Karma článku: 10.48 | Přečteno: 194 | Diskuse

Jan Šik

Kauza psychiatr: Kdo za ni může?

V současné době čelí známý český lékař Jan Cimický obžalobě ve věci skutků se sexuálním podtextem. Tato aféra něco vypovídá nejenom o něm.

20.1.2024 v 18:00 | Karma článku: 24.45 | Přečteno: 630 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 4.33 | Přečteno: 135 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.25 | Přečteno: 303 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 343 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 403 Celková karma 15.67 Průměrná čtenost 1361

Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...