Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Právo nálezce je někdy ospravedlnitelné

Stephen King je netradiční autor, který píše netradiční věci netradičním způsobem. Zkrátka je originální, jeho kniha celosvětově vydaná v roce 2015 však tuto tradici porušuje.

   Stephen King se narodil 21. září 1947 v Portlandu, Maine v USA. Je jedním z nejproduktivnějších a čtenářsky nejúspěšnějších spisovatelů současnosti, řada jeho knih a povídek byla zfilmována. Převážnou část autorova díla tvoří horory. Občas dříve také psal pod pseudonymem Richard Bachman. Recenzovaná kniha je z roku 2015, u nás byla vydána v elektronické podobě nakladatelstvím Pavel Dobrovský - BETA s.r.o. v prvním vydání v roce 2015 o 336 stranách a v překladu Lindy Bartoškové. Žánrově je zařazená jako horor, ale vidím ji spíše v kategorii detektivní.

Jakou moc má vyprávění příběhů a jak může literatura zasáhnout do života? John Rothstein je věhlasný spisovatel, ale léta už nic nepublikoval. A jeho věrný čtenář Morris Bellamy zuří! Spisovatele nakonec zabije a ukradne mu rukopisy nevydaných textů. Kořist si ukryje, ale pak se ocitne ve vězení kvůli jinému zločinu. Po několika desítkách let najde schovaný lup malý chlapec, ale Morris Bellamy se pokladu za žádnou cenu nechce vzdát. V hlavních rolích mistrně napsaného románu se objeví nesourodá trojice pátračů z Kingova románu Pan Mercedes.

   Posedlost má velkou moc. Pokud se upne na člověka, ten vidí jen jednu věc na které je závislý a nevidí nic dalšího okolo sebe. Za svým cílem jde tvrdě a bezohledně. Často i přes mrtvoly. O posedlosti nebo chcete-li vášni či závislosti bylo napsána spousta knih. Tak čím se tato odlišuje od ostatních? Protože v tomto případě jde o pominutí mysli z díla spisovatele, tedy přesněji řečeno o závislém čtenáři, který miluje hlavní postavu jeho knihy. Morris Bellamy je jím posedlý a je typickou zápornou figurou Kingových příběhů. 

Rothstein věděl, že ho muž v červené masce najde, ale stejně se mu sevřelo srdce. Bylo hloupé nechávat si doma hotovost, neměl k tomu žádný důvod, kromě nechuti vůči kreditním kartám, šekům, akciím a dalším finančním prostředkům, ke všem těm lákavým řetězům, které připoutávaly americké občany k tíživému a v důsledku ničivému kolotoči dluhů a utrácení. Ale ta hotovost by mohla být jeho záchranou. Hotovost se dá nahradit, ale ty zápisníky, jichž bylo více než sto padesát, byly nenahraditelné.

   Ostatně v nich se téma spisovatele nachází často. Nejblíže je asi Misery a hned v závěsu nepřekonatelné Osvícení. Návaznost je tu i na román Pan Mercedes. S předchozí knihou je tu především spojení s postavy detektivů, kteří nejsou hlavními hrdiny, i když samotný děj nepochybně významně ovlivňují. V recenzovaném díle se nadpřirozené síly objevují jen v náznacích a vše se zřejmě uzavře v poslední části trilogie. Přesto to není horor, pokud tedy nepovažujeme posedlost za hororovou vlastnost. Jednoznačně jde o detektivní literaturu, ve které se objevuje vrah, detektiv, oběti, zločin a nakonec i trest.

   Nacpal bankovky zpátky do obálky - šlo to těžko, protože ruce se mu třásly hůř než dědovi Fredovi v posledních pár letech, předtím než umřel. Vhodil obálku do kufru a rozhlédl se vytřeštěnýma očima, které mu lezly z důlků. Hluk dopravy, který mu tady na tom zarostlém kousku půdy vždycky připadal tichý, vzdálený a nedůležitý, teď zněl blízko a hrozivě. Tohle nebyl Ostrov pokladů. Tohle bylo město s více než milionem obyvatel, z nichž teď spousta nemá práci, takže by moc rádi dostali to, co je v tom kufru.

   Žádná geniální zápletka. Vlastně jde o docela nudné téma, které se odlišuje skoro od všeho co tento skvělý americký spisovatel napsal. Ale podstatné je to, že jakmile se do knihy začtete, poznáte okamžitě jeho styl. King si umí hrát s myšlenky, slovy a tématy a Právo nálezce není výjimkou. Dialogy jsou přirozené a postavy vynikající. Přesto mi něco chybělo a chvíli mi trvalo, než jsem na to přišel. Jiskra. To je ono, v této knize ji King prostě nemá. Jedná se o vysoce nadprůměrnou knihu, ale ne vynikající. Problém je ten, že tohoto autora si nedovedeme bez slova vynikající představit.

 Přesto se mi kniha líbila a zaslouží si vaši pozornost. Vzhledem ke stylu v jakém je napsána, je vhodná nejen pro Kingovy fanoušky, ale pro všechny čtenáře detektivek. A jako detektivku ji můžete i číst. To znamená například při cestě do práce nebo z práce veřejnou dopravou. Dobrá kniha má čtenáře přinutit k přemýšlení, to průměrná kriminálka neumí. Právo nálezce vám některé otázky v hlavě vyvolá. Třeba zda máme právo ponechat si věc, kterou najdeme, i když nevíme komu patří. A zda dokážeme ospravedlnit ne úplně správný čin člena rodiny, který ho udělá pro její záchranu.

Motto románu: Sračky jsou hovno.

Moje hodnocení: 80 %

Elektronickou knihu lze zakoupit ve formát ePUB nebo MOBI za 239,- Kč na www.palmknihy.cz. Kliknutím na dále uvedené logo přejdete na stránku k jejímu nákupu. Zde si můžete stáhnout i ukázku v obou formátech.

Autor: Jan Šik | pondělí 8.2.2016 19:00 | karma článku: 11,23 | přečteno: 129x
  • Další články autora

Jan Šik

O osamělých seniorkách, které dostávají údery do obličeje

Bezdůvodný útok musí být sám o sobě děsivý pro každého. Tím spíše, jedná-li se o starší osamělou ženu.

20.4.2024 v 18:00 | Karma: 41,29 | Přečteno: 3479x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Láskyplné hřbitovní poznání s hezkými slovy pro milovaného

Svým nejbližším říkáme tak málo hezkých slov. Abychom k tomuto poznání došli potřebujeme buď čas nebo náhlou událost. Třeba smrt.

13.4.2024 v 18:00 | Karma: 15,26 | Přečteno: 331x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Muž, který své přítelkyni nedokázal říci ne

Pokaždé nenalezne muž odvahu k tomu, aby si vyřešil svoje problémy. Třeba, když chce utéci před ženou. Občas se však najde někdo jiný.

6.4.2024 v 17:00 | Karma: 11,36 | Přečteno: 509x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Nespravedlivá výměna provedená odpornými šmejdy

Pokud vás má někdo nahradit, budete z toho špatní. Zvláště, když se dozvíte, že s vámi už nikdo a nikde nepočítá. Co potom uděláte?

23.3.2024 v 18:00 | Karma: 13,89 | Přečteno: 662x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Kdo jsou oběti zla?

Prosincová střelba na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze měla jeden efekt. Vytvořila atmosféru, v které se jisté osoby odhalují v plné nahotě.

24.2.2024 v 18:00 | Karma: 15,19 | Přečteno: 598x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejsem nominována na eurokomisaře, řekla v debatě pro studenty Nerudová

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:52

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Tohle je nenávist, řekl o protestech za Gazu Trump. Kampus stále nevyklidili

26. dubna 2024  9:29

Kolumbijská univerzita v New Yorku odložila ultimátum, podle něhož měli protestující propalestinští...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 406
  • Celková karma 18,01
  • Průměrná čtenost 1353x
Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake