Odstřelovači: Vasilij Zajcev

4. 07. 2016 19:00:00
Patřil k nejlepším sovětským odstřelovačům během druhé světové války. Proslavil se v nemilosrdné a urputné bitvě u Stalingradu nejen svými střeleckými výkony.

Vasilij Grigorijevič Zajcev se narodil 23. března 1915 a zemřel 15. prosince 1991. Narodil se v městečku Jelino v okrese Čeljabinsk ještě v carském Rusku. Vyrostl na Uralu, kde položil základy svým střeleckým dovednostem. Učil ho jeho dědeček, který s ním vyrážel do lesů a dával mu rady. Dobrý úkryt, správné míření, zmáčknutí spouště, dýchání před výstřelem nebo pohyb v terénu. Vasilij vyrůstal v sedlácké rodině a pásl na pastvě hospodářská zvířata. V patnácti letech nastoupil na střední stavební průmyslovou školu, kterou po čtyřech letech s úspěchem absolvoval.

V roce 1936 vstoupil do armády a vystudoval Vojenskou hospodářskou školu, na začátku války byl povolán do funkce náčelníka finančního oddělení ve Vojenské námořní flotile v Tichomořském loďstvu. Některé zdroje uvádí, že se dobrovolně rozhodl pro obranu Stalingradu v září roku 1942. Je známo, že nastoupil jako řadový voják a odstřelovačem se stal až později. Pravděpodobně krátkou dobu působil i jako zdravotník. Proč přesně byl povolán do jednotky odstřelovačů se neví určitě. Je možné, že se tak stalo náhodou, protože zrovna v té době jich mohl být nedostatek.

Podle vlastního líčení Zajceva se snajprem stal 21. října 1942, kdy zastřelil tři Němce jednoho po druhém. O jeho přeložení rozhodl velitel divize plukovník Baťuk, který incident viděl. Zajcev sloužil u 1047. střeleckého pluku 284. střelecké divize 62. armády Stalingradského frontu. Uvádí se, že v období od 10. listopadu do 17. prosince 1942 zastřelil 225 vojáků a důstojníků Wehrmachtu, z toho 11 odstřelovačů. Bitva ve Stalingradu byla smrtícím zápasem v rozvalinách města, kde se bojovalo o každý metr. Snajpři proto hráli na obou stranách důležitou faktickou i psychologickou roli.

Stali se ohromně populárními, jejich zásahy byly diskutovány podobným způsobem, jako se dnes v hospodách komentují góly fotbalistů. Je jasné, že počty usmrcených byly zveličovány. Samozřejmě si toho nemohla nevšimnout sovětská propaganda, která využila situace a ze Zajceva udělala zanedlouho hvězdu. Říkalo se o něm, že rád poskytoval rozhovory novinářům. Cvičil řadu dalších odstřelovačů, kterým se říkalo "Zajčata". Velitel divize plukovník Baťuk tvrdil: "Poslouchají ho jako myšky. Ptá se jich: "Mám pravdu soudruzi?" a oni odpovídají sborem: "Ano, Vasiliji Ivanoviči.""

V roce 2001 byl v koprodukci USA, Německa, Velké Británie a Irska natočen film "Nepřítel před branami", v hlavní roli s Jude Lawem, který ztvárnil Zajceva a v režii Jean-Jacques Annauda. Zaměřil se především na souboj ruského snajpra s německým odstřelovačem majorem Konigem. Sám Zajcev k duelu údajně řekl: "Zabil tři naše muže. Vyčkal patnáct minut. Naše malá úžlabina byla prázdná, začal se zvedat. Zahlédl jsem, jak jeho puška leží na zemi. Vztyčil jsem se. Uviděl mě a pochopil. A já vystřelil." Podobné střety mezi snajpry obou bojujících stran většinou trvaly velmi krátce.

Sovětská propaganda Zajcevův a Konigův souboj nafoukla do neuvěřitelných rozměrů. Podle ní byl major Konig velitel berlínské školy snajprů a do Stalingradu přijel proto, aby Zajceva vystopoval a zabil. V německých hlášeních se nic takového nezmiňuje, navíc zvláštně zní i prohlášení samotného Zajceva. Snajpři pracovali většinou ve dvojicích, pokud by se některý z nich postavil, byl by dalším odstřelovačem na druhé straně zastřelen. Stejně nepravděpodobný se jeví několikadenní trvající střet, to ostatně nakonec potvrdily později i samy sovětské zdroje v tajných hlášeních do Moskvy.

Zajcev v lednu 1943 utrpěl těžké zranění očí. Poté se vrátil do bojů jako kapitán, ale většinou se již věnoval výcviku odstřelovačů. Sepsal dvě vojenské příručky. Po válce vystudoval vysokou školu a vedl textilní továrnu v Kyjevě až do své smrti. Šlo o odstřelovače, který možná nepatřil k nejlepším, jak tvrdila propaganda, ale nepochybně nasazoval svůj život ve válce. Navíc šlo o velmi chytrého a pracovitého člověka, který dokázal vytěžit maximum ze všeho co dělal. Jeho puška Mosin Nagant 1891 je vystavena ve Volgogradském muzeu a ostatky Zajceva pohřbeny u Mamajevovy mohyly.

Oficiálně udávaný počet zásahů: 225 mrtvých německých vojáků a důstojníků Wermachtu.

Vyznamenání: Hrdina Sovětského svazu, Leninův řád, Řád Vlastenecké války I. stupně, medaile Za odvahu, medaile Za vítězství nad Německem, medaile Za obranu Stalingradu.

Zdroje:

Kniha "Spisovatel ve válce - Vasilij Grossman"", autoři Antony Beevor a Luba Vinogradova

Web "Osobnosti": http://zivotopis.osobnosti.cz/vasilij-zajcev.php

Web "CBDB", odkaz na informaci o autorské knize "Zápisky odstřelovače", autor Vasilij Zajcev: http://www.databazeknih.cz/knihy/zapisky-odstrelovace-138081?show=alldesc

Web "Zbraně": http://zbrane4.blog.cz/1007/vasilij-grigorjevic-zajcev

Web "ČSFD": http://www.csfd.cz/film/164-nepritel-pred-branami/prehled/

Web Wikipedie: https://cs.wikipedia.org/wiki/Vasilij_Zajcev

Trailer k filmu Nepřítel před branami

Autor: Jan Šik | pondělí 4.7.2016 19:00 | karma článku: 31.76 | přečteno: 4960x

Další články blogera

Jan Šik

Nespravedlivá výměna provedená odpornými šmejdy

Pokud vás má někdo nahradit, budete z toho špatní. Zvláště, když se dozvíte, že s vámi už nikdo a nikde nepočítá. Co potom uděláte?

23.3.2024 v 18:00 | Karma článku: 13.49 | Přečteno: 527 | Diskuse

Jan Šik

Kdo jsou oběti zla?

Prosincová střelba na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze měla jeden efekt. Vytvořila atmosféru, v které se jisté osoby odhalují v plné nahotě.

24.2.2024 v 18:00 | Karma článku: 14.53 | Přečteno: 482 | Diskuse

Jan Šik

Laskavý anděl a fólie na displej mobilu s drobky makové laskominy

Určitě každý z nás ve svém životě potkal laskavého člověka. Takového, který svůj skutek dokáže udělat pro druhého nezištně a bez postranních úmyslů. Prostě jenom tak.

10.2.2024 v 18:00 | Karma článku: 10.48 | Přečteno: 194 | Diskuse

Jan Šik

Kauza psychiatr: Kdo za ni může?

V současné době čelí známý český lékař Jan Cimický obžalobě ve věci skutků se sexuálním podtextem. Tato aféra něco vypovídá nejenom o něm.

20.1.2024 v 18:00 | Karma článku: 24.45 | Přečteno: 630 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 28.77 | Přečteno: 338 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 24.91 | Přečteno: 1280 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.62 | Přečteno: 237 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.70 | Přečteno: 182 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 17.09 | Přečteno: 247 | Diskuse
Počet článků 403 Celková karma 15.74 Průměrná čtenost 1361

Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...