Odstřelovači: Ljudmila Michajlovna Pavličenková

25. 07. 2016 19:00:00
V počtu oficiálně udávaných zásahů předstihla i Vasilije Zajceva. On vynikl v rozvalinách Stalingradu, ona byla úspěšná v jiném městě postiženém II. světovou válkou. Na Krymském poloostrově v Sevastopolu.

Ljudmila Michajlovna Pavličenková se narodila 12. července 1916 v Bílé Cerekvi na Ukrajině a zemřela 27. října 1974 v Moskvě, Rusko. Dětství kvůli otcově zaměstnání (důstojník NKVD) strávila na různých místech. Už od mládí se jí líbily zbraně a soutěže, s chlapci závodila ve střelbě z praku. Po ukončení střední školy nastoupila do kyjevského závodu na výrobu optických zařízení "Arsenal". V té době se nechala zapsat do střeleckého kroužku, v kterém vynikala ve střelbě z malorážky. Pak začala studovat na fakultě historie Kyjevské univerzity. Válka ji zastihla na prázdninách v Oděse u moře, před posledním semestrem.

Ihned se přihlásila jako dobrovolnice do Rudé armády se žádostí o přidělení k odstřelovačům. Vyhověli jí a přiřadili k 25. Čapájevské divizi, která měla bohatou historii z dob občanské války v Sovětském svazu. V té době začalo sovětské velení přijímat ženy na frontu. Jedním z cílů bylo zahanbit dosud prohrávající muže a dát jim tak větší motivaci. Na pořádný výcvik nebyl čas, takže jí přímo v první linii zaškoloval další slavný ruský sniper Vasilij Kovtun. Hned při první akci zastřelila dva Němce. V bojích o Oděsu, které trvaly dva a půl měsíce, se začala rodit legenda o ženském odstřelovači.

Po dobytí Oděsy byla Pavličenková stažena k obraně Sevastopolu. Tam se střetla poprvé s německým sniperským esem. Její vítězný souboj s ním trval dva dny. Údajně, když pak prohledávala jeho mrtvolu, našla záznam o čtyř stech zabitých francouzských, britských a sovětských vojácích. Účastnila se i průzkumných misí a z jedné je skoro neuvěřitelná historka o jejím boji s desítkou nepřátel, které všechny pobila střelbou z lehkého kulometu. Na Krymském poloostrově strávila těžkých osm měsíců.

Když ho opouštěla s posledními vyčerpanými obránci Sevastopolu ve člunu, měla na svém kontě přes tři stovky zásahů. Z toho 36 německých odstřelovačů, na něž se specializovala. Při evakuaci utrpěla středně těžké zranění, které jí způsobil minomet. Krátce se sice ještě, po několika týdnech léčení, vrátila na frontu. Jenže to už jí sovětské velení stáhlo hluboko do týlu. Stala se příliš cenná pro propagandu Rudé armády, která ji potřebovala hlavně pro zvednutí bojové morálky u stále ještě ustupující armády.

Byla povolána do Moskvy, kde se dozvěděla, že se stala členkou delegace Mezinárodního svazu mládeže do Velké Británie, Spojených států a Kanady. Ve Washingtonu ji přijal prezident Roosevelt a stala se vůbec prvním občanem SSSR, který vstoupil do Bílého domu. Účastnila se řady setkání a tiskových konferencí. Jejich cílem byla podpora otevření druhé fronty západními spojenci, Pavličenková tak svým malým dílem přispěla k urychlení konce II. světové války. Před odjezdem se v Holywoodu setkala s Charlesem Chaplinem, u kterého zanechala velký dojem. Po návratu ze světa ji sovětské velení jmenovalo do funkce ředitelky školy pro odstřelovače nedaleko Moskvy.

Na frontu se již nikdy nevrátila. V roce 1943 obdržela vyznamenání Hrdina Sovětského svazu. Koncem války dostudovala a po odchodu z armády v roce 1953 se provdala a založila rodinu. Ve svých 58 letech nečekaně podlehla mozkové příhodě. Roku 2015 byl v režii Sergeje Mokrického, natočen film "Bitva o Sevastopol", který líčí její životní osudy. Jako u většiny válečných filmů se režisér nevyhnul určitému patosu, přesto celkem věrohodně popsal její motivaci a chování v boji, které ukázalo obrovskou nenávist odstřelovačky vůči vojákům německé armády. Film ji také vylíčil jako chytrou, vzdělanou a krásnou ženu. A tou Ljudmila Pavličenková nad vší pochybnost byla.

Oficiálně udávaný počet zásahů: 309 nepřátelských vojáků, z toho 36 odstřelovačů.

Vyznamenání: Za obranu Oděsy, Za bojové zásluhy, Gold Star, Leninův řád, Hrdina Sovětského svazu

Zdroje:

Web "Wikipedie", odkaz: https://cs.wikipedia.org/wiki/Ljudmila_Pavli%C4%8Denkov%C3%A1

Web "CSFD", odkaz: http://www.csfd.cz/film/397973-bitva-o-sevastopol/prehled/

Web "Portál Vojna.net", odkaz: http://www.vojna.net/portal/viewtopic.php?t=1780

Web "Druhá světová válka.cz", odkaz: http://www.druhasvetova.mzf.cz/?p=zajimavosti_clanky/Tri_nejuspesnejsi_odstrelovaci_druhe_svetove_valky

Web "Tv.nova.cz", odkaz: http://tn.nova.cz/clanek/magazin/historie/lide/nejlepsi-zena-sniperka-dokazala-zabit-309-muzu.html

YouTube.cz, trailer k filmu "Bitva o Sevastopol", odkaz:

YouTube.cz, krátké video "Ljudmila Pavličenková mluví v New Yorku", odkaz:

YouTube.cz, ruský dokument "Ljudmila Pavličenková", odkaz:

Předchozí články série Odstřelovači:

Vasilij Zajcev, odkaz: http://jansik.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=532564

Carlos Norman Hatchcock, odkaz: http://blogadmin.idnes.cz/admin/c/533798/preview-page.html

Josef Allerberger, odkaz: http://blogadmin.idnes.cz/admin/c/534358/preview-page.html

Autor: Jan Šik | pondělí 25.7.2016 19:00 | karma článku: 30.01 | přečteno: 6401x

Další články blogera

Jan Šik

Nespravedlivá výměna provedená odpornými šmejdy

Pokud vás má někdo nahradit, budete z toho špatní. Zvláště, když se dozvíte, že s vámi už nikdo a nikde nepočítá. Co potom uděláte?

23.3.2024 v 18:00 | Karma článku: 13.49 | Přečteno: 531 | Diskuse

Jan Šik

Kdo jsou oběti zla?

Prosincová střelba na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze měla jeden efekt. Vytvořila atmosféru, v které se jisté osoby odhalují v plné nahotě.

24.2.2024 v 18:00 | Karma článku: 14.53 | Přečteno: 482 | Diskuse

Jan Šik

Laskavý anděl a fólie na displej mobilu s drobky makové laskominy

Určitě každý z nás ve svém životě potkal laskavého člověka. Takového, který svůj skutek dokáže udělat pro druhého nezištně a bez postranních úmyslů. Prostě jenom tak.

10.2.2024 v 18:00 | Karma článku: 10.48 | Přečteno: 194 | Diskuse

Jan Šik

Kauza psychiatr: Kdo za ni může?

V současné době čelí známý český lékař Jan Cimický obžalobě ve věci skutků se sexuálním podtextem. Tato aféra něco vypovídá nejenom o něm.

20.1.2024 v 18:00 | Karma článku: 24.45 | Přečteno: 630 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 35.37 | Přečteno: 668 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 30.31 | Přečteno: 2344 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.06 | Přečteno: 304 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.35 | Přečteno: 219 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.68 | Přečteno: 282 | Diskuse
Počet článků 403 Celková karma 15.74 Průměrná čtenost 1361

Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...