Jan Šik

Dozorkyně smrti: Dorothea Binzová

24. 10. 2016 19:00:00
Koncentrační tábor Ravensbrück v Německu se nacházel jen devadesát kilometrů od Berlína. Zástupkyní hlavní dozorkyně byla žena, která do něj nastoupila v září 1939 v pouhých devatenácti letech.

Dorothea Binzová se narodila 16. března 1920 v malém městě Templin v Německu. Pocházela z průměrné rodiny jako dcera lesníka, v patnácti letech dokončila soukromou školu. Po ní jen chvíli pracovala jako služebná. Krátce poté se přihlásila do SS a 1. září 1939 ve svých devatenácti letech byla převelena do koncentračního tábora Ravensbrück. Zde prošla náročným výcvikem, stejně jako ostatní dozorkyně podobných zařízení. Ten byl náročný hlavně po psychologické stránce, protože u členů ostrahy koncentračních táborů se netrpěla lítost nebo soucit s vězněnými osobami.

V Ravensbrücku jimi byly hlavně ženy. Ze 130 000 se jich konce války dožilo pouze 40 000. Převažovaly zde Polky a Židovky, táborem prošla i řada českých žen. Dorothea Binzová zpočátku sloužila pod Marií Mandelovou, která se později stala hlavní dozorkyní v osvětimské Březince, jako přímá podřízená velitele tábora Rudolfa Hösse. Údajně dala příkazy k zabití více než 500 000 židovských a romských žen a dětí, a je považována za jednu z nejhorších ženských postav v období holocaustu. Binzová prošla různými částmi Ravensbrücku, například v kuchyni nebo prádelně.

V srpnu 1943 ji SS povýšilo na zástupkyni Oberaufseherinnen, tedy hlavní dozorkyně, která byla podřízena přímo veliteli tábora. Za dobu svého působení vyškolila několik stovek žen v uniformách SS. Na nástup vězňů Appelplatz ji doprovázel německý ovčák, v ruce třímala bič. Několik žen na nástupech údajně dokázala ukopat před očima ostatních k smrti. Jednoho vězně prý osobně rozsekala sekyrou. V knize Simona Mawera Provazochodkyně svědkyně před soudem popisuje, jak jednu ženu zabila jediným dupnutím na hlavu.

Jako u některých ostatních příslušnic SS se i u Binzové spekulovalo o tom, zda jí sexuálně vzrušovalo mučení a veřejné bičování nahých žen. Podobné domněnky se však nepotvrdily. Dorothea Binzová měla přezdívku "Krásná mrcha". Stejně jako většinu dozorkyň SS i ji považovali za velmi půvabnou ženu. Z Ravensbrücku nakonec uprchla během pochodu smrti a 3. května 1945 ji zajali Britové v Hamburgu. Během soudního procesu tuto nesmírně krutou ženu vojenští advokáti hájili a omlouvali jejím mladým věkem. Nepomohlo jí to. 31. března 1947 v Hamelnu ji kat Albert Pierrepoint pověsil.

Do série článků Dozorkyně smrti jsem vybral pět mladých žen. Jako u ostatních postav historie lidstva mě zajímalo, jací to byli lidé a proč se z nich stalo to, čím nakonec byli. Tyto ženy většinou neměly valnou úroveň vzdělání a ještě jako nedospělé se staly členkami organizace Ligy německých žen, odkud jejich kroky směřovaly tam, kde mohly udělat kariéru. Oddíly SS byly logickou volbou a jedna z mála příležitostí jejich uplatnění. Na rozdíl od Rudé armády v řadách Wermachtu nemohly ženy bojovat. Za hlavní úkol ženy v nacistickém režimu se totiž považovalo být vzornou manželkou nebo matkou.

Častým předmětem spekulací je, jakou roli hrály v jejich životech sexuální deviace. Skoro nikdy se nepodařilo nic prokázat. Důvodem nejspíše bylo to, že na podrobné zkoumání psychologických profilů válečných zločinců nebyl jednoduše čas. Většinu z nich spojenecké armády dopadly a jejich soudy odsoudily do dvou let po válce. Mnou vybrané ženy žily velmi aktivním sexuálním životem, často udržovaly několik vztahů a skutečně to vypadá, že po určitém čase každou z nich týrání, mučení a násilí začalo vzrušovat. Podle mne však sexuální úchylky na úplném začátku nestály.

Za hlavní příčinu považuji, jako v celém nacistickém Německu, monstrózní manipulaci, která jako nestvůrná chobotnice zasahovala denně do životů obyčejných lidí. Oprávněná otázka zní, zda se něco podobného může stát i dnes? Lidé jsou nyní nesrovnatelně vzdělanější. Jenže nejsou chapadla chobotnice rozlezlé daleko více než tehdy? Jen kolik věcí nás denně ovlivňuje z obrazovek každého mobilu, monitoru, tabletu nebo televize, neustále nás zavalují nové informace. Která z nich je pravda a která lež? Nenechme sebou manipulovat a nedopusťme, aby se podobné hrůzy opakovaly.

Zdroje:

Web tn.nova.cz, Nacistické bestie, český jazyk, odkaz:

http://tn.nova.cz/clanek/zpravy/zajimavosti/bestie-dil-treti.html

Web instory.cz, Byly krásné, ale bezcitné, český jazyk, odkaz:

http://instory.cz/677-byly-krasne-ale-nesmirne-bezcitne-tyto-zeny-byly-krutejsi-nez-muzi.html

Web čas.sk, Byly krutější než muži, slovenský jazyk, odkaz:

http://www.cas.sk/clanok/304868/krasne-ale-bezcitne-bacharky-v-nacistickom-koncentraku-boli-krutejsie-ako-muzi/

Wikipedie.cz, koncentrační tábor Ravensbrück, český jazyk, odkaz:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Koncentra%C4%8Dn%C3%AD_t%C3%A1bor_Ravensbr%C3%BCck

Kanál YouTube, dokument Die Frauen von Ravensbrück, německý jazyk, odkaz:

video //www.youtube.com/embed/gY2vUufKrek

Kanál YouTube, dokument Nacistické koncentrační tábory, český jazyk, odkaz:

video //www.youtube.com/embed/M0032HmKZgA

Ostatní články o dozorkyních smrti, odkazy:

Ilse Kochová http://jansik.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=552698

Irma Greseová http://jansik.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=555327

Ruth Closius-Neudecková http://jansik.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=555327

Alice Orlowski http://jansik.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=556371

Autor: Jan Šik | karma: 26.44 | přečteno: 4106 ×
Poslední články autora