300 u Thermopyl: Štít

14. 11. 2016 19:00:00
Tři stovky vybraných bojovníků Sparty bránilo soutěsku u Thermopyl proti útokům perské říše v roce 480 př.n.l.. Jen málo historických událostí se zapsalo do paměti lidstva tak výrazně.

Když v boji spartský válečník přišel o přilbu, krunýř nebo jakoukoliv jinou zbraň, ztráta mu byla prominuta bez trestu. S výjimkou štítu. Pokud o něj přišel, Sparťané ho potrestali odebráním všech občanských práv. Důvod byl jednoduchý: přilbu a krunýř použil bojovník pro svou ochranu, meč nebo oštěp pro útok, avšak štít sloužil k bezpečnosti celé linie. Proto jej lze považovat nejen za nezbytnou součást bojové výstroje, ale i za symbol filosofie Sparty. Tato země patřila k těm státům, které vytvářely hodnoty a kultury, jež později svým způsobem převzala západní civilizace.

Sparta bylo hlavní město státu Sparta, nazývaného Lakedaimón. Nacházel se na jihu Peloponéského ostrova ve starověkém Řecku. Samotné město mělo strategicky velmi výhodnou polohu, protože ze tří stran jej chránily hory a kontrolovalo několik důležitých tras. Poměrně velká vzdálenost od moře znemožňovala námořní blokádu. Sparta se považovala za militaristický stát a v historii Řecka, za dobu své existence, stála vždy v jeho popředí. Některé její prvky mohou působit dojmem, že šlo o diktaturu totalitního státu. V některých ohledech možná.

V knize Sparta: heroická historie, profesor historie na univerzitě v Cambridgi, autor knihy Paul Cartledge, uvádí, že právě v této části světa jsou kořeny dnešní západní civilizace. Zde byly položeny základy demokracie, svobody jednotlivce a kulturních hodnot. A nejen to. Sparťané sehráli důležitou roli v obraně Řecka, kterému se podařilo nesklonit hlavu před cizími vlivy. Nebýt řeckých bojovníků, kteří nakonec zvítězili v dlouhých řecko-perských válkách, mohla být dnešní Evropa pod nadvládou potomků tehdejších Peršanů. Naše současné způsoby života mohly být úplně jiné než dnes.

Diův syn Hérákles byl v řecké mytologii obdařen nadlidskou silou, odvahou i důvtipem a byl vzorem pro muže jako hrdina. Králové Sparty věřili, že jsou jeho potomky. Hérákles plnil řadu složitých a náročných úkolů, ke kterým musel být vybaven nejen po fyzické, ale i psychické stránce. Ve stejném duchu proto Sparta vychovávala své muže. Soudržnost a týmová práce byla v boji nezbytná a proto štít byl tou nejdůležitější zbraní. V bojovém útvaru chránil dalšího muže po levici, šlo ho použít k útoku a v případě potřeby se na něm dal odnést či odtáhnout zraněný spolubojovník.

Na svém brnění Sparťané nešetřili, měli přilby i chrániče obličeje a krku. Další důležitou zbraní byl 2,5 m dlouhý oštěp a krátký meč. Na štítu bylo zobrazeno písmeno lambda (Λ), které znamená Lakónie. Z té doby nám historici zanechali některé vzkazy nebo citace. Například: "Toto je můj štít. Nosím jej před sebou do bitvy, ale není jenom můj. Chrání mého bratra po levici. Chrání mé město. Nikdy nedopustím, aby můj bratr přišel o jeho stín, ani aby moje město přišlo o jeho ochranu. Zemřu se svým štítem před sebou, tváří tvář nepříteli."

Nebo také: "Vrať se. Se štítem nebo na štítě!" Jedna z vět spartských žen, když vyprovázely svého muže do bitvy. Jako v případě Thermopyl jejichž název zní v překladu "Horké brány". Zde se odehrál střet mezi pozemním vojskem Řeků v čele s králem Leónidem a perským vojskem vedeným králem Xerxem I.. Místo ze strategických důvodů vybrali Řekové, protože průsmyk Thermopylské soutěsky byl tak úzký, že jím mohl projet pouze jeden vůz. Snad shodou okolností, snad úmyslně, šlo o místo těsně spojené se životem a smrtí legendárního Hérákla.

Příště: 300 u Thermopyl: Muži, ženy a sex

Zdroje:

Wikipedie, Bitva u Thermopyl, odkaz: https://cs.wikipedia.org/wiki/Bitva_u_Thermopyl

Wikipedie, Sparta, odkaz: https://cs.wikipedia.org/wiki/Sparta

Knihy:

Kanál YouTube: Trailer k filmu 300: Bitva u Thermopyl

Autor: Jan Šik | pondělí 14.11.2016 19:00 | karma článku: 27.22 | přečteno: 3055x

Další články blogera

Jan Šik

Nespravedlivá výměna provedená odpornými šmejdy

Pokud vás má někdo nahradit, budete z toho špatní. Zvláště, když se dozvíte, že s vámi už nikdo a nikde nepočítá. Co potom uděláte?

23.3.2024 v 18:00 | Karma článku: 13.49 | Přečteno: 531 | Diskuse

Jan Šik

Kdo jsou oběti zla?

Prosincová střelba na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze měla jeden efekt. Vytvořila atmosféru, v které se jisté osoby odhalují v plné nahotě.

24.2.2024 v 18:00 | Karma článku: 14.53 | Přečteno: 482 | Diskuse

Jan Šik

Laskavý anděl a fólie na displej mobilu s drobky makové laskominy

Určitě každý z nás ve svém životě potkal laskavého člověka. Takového, který svůj skutek dokáže udělat pro druhého nezištně a bez postranních úmyslů. Prostě jenom tak.

10.2.2024 v 18:00 | Karma článku: 10.48 | Přečteno: 194 | Diskuse

Jan Šik

Kauza psychiatr: Kdo za ni může?

V současné době čelí známý český lékař Jan Cimický obžalobě ve věci skutků se sexuálním podtextem. Tato aféra něco vypovídá nejenom o něm.

20.1.2024 v 18:00 | Karma článku: 24.45 | Přečteno: 630 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 39 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 15.90 | Přečteno: 201 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 46 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 11.27 | Přečteno: 137 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 19.50 | Přečteno: 246 | Diskuse
Počet článků 403 Celková karma 15.74 Průměrná čtenost 1361

Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...