300 u Thermopyl: Výcvik

28. 11. 2016 19:00:00
Výcvik spartských mužů se dá v některých ohledech přirovnat k tréninku současných speciálních jednotek. Ale jen v některých, ve skutečnosti byl daleko drsnější a trval delší dobu.

U spartského muže se předpokládalo, že vojenská služba mu bude trvat celý jeho aktivní život. Ne jenom rok, dva nebo třicet. V rudých pláštích bojovali statní dvacetiletí mladíci vedle zkušených padesátníků, ke kterým se řadil u Thermopyl i král Léonidás. Oštěpem i mečem se oháněl stejně zdatně, jako jeho o mnoho let mladší muži. Celoživotní úspěch stojí vždy na celoživotní dřině, nejinak tomu bylo v případě válečníků Sparty. Malí chlapci zůstávali ve svých rodinách do věku sedmi let, poté započala jejich společná vojenská výchova agoge.

Jak zaznamenal řecký spisovatel a historik Plútarchos: "Výchova se vztahovala na muže až do dospělého věku. Nikomu nebylo dovoleno žít, jak by sám chtěl, nýbrž měli právě tak jako ve vojenském táboře i způsob života vymezený k službě obci, i zaměstnání stanovené obecnými potřebami, poněvadž se domnívali, že nepatří sami sobě, nýbrž vlasti...". Mladí Sparťané se učili za dohledu starších válečným disciplínám, kázni, vytrvalosti, odolnosti a odhodlanosti. Smysl jejich výcviku nebyl zaměřen jen na jeho fyzickou stránku, významnou roli hrála psychologie.

Bití bylo ve Spartě obřad, který patřil k tréninku mladíků. Nesloužilo jako trest za krádež potravy, ale za to, že se při ní dali chytit. Odcizení jídla museli hoši výtečně zvládat, šlo o běžnou součást výcviku. Chlapec, který byl dopaden se musel chytit za vodorovnou tyč připevněnou ke dvěma stromům a poté byl mrskán březovými větvemi, tlustými jako mužský palec. U jeho ramenou stávala Artemidina kněžka a držela starou dřevěnou sošku, která musela být skrápěna hochovou krví. Bolest šlo kdykoliv ukončit, stačilo, kdyby se chlapec pustil. Někteří klesli, až byli umláceni k smrti.

Podobné tresty následovaly při jiných porušení pravidel. V některých případech byl potrestán patron mladšího chlapce. Ve vojenském systému vždy jeden starší dohlížel a cvičil mladšího, mezi nimi často existoval homosexuální vztah. Jedna metoda výcviku se v překladu jmenuje něco jako jebání stromu. Instruktor zavedl cvičence na vyvýšené místo, na kterém stál statný dub. Potom jim poručil vyvrátit v bojové formaci strom svými štíty, stejně jako kdyby v bitvě zaútočili na nepřítele. Chlapci se postavili do zástupu po osmi, každý svým štítem tlačil do zad hocha před sebou, jen ten první do stromu. A pak všichni napínali síly.

Když první nemohl, vystřídal ho další a tak to šlo dokola, dokud nebyl strom vyvrácen. To mohlo trvat i několik dní téměř bez spánku. Při neustálém bušení štíty o strom a záda zkrvavených, zvracejících, omdlévajících, často pokálených a pomočených chlapců, na které řval nepřetržitě instruktor. Smyslem této metody byla příprava na tvrdý boj v sevřené, obdélníkové formaci pěchoty, zvané falanga. V ní každý muž se svým štítem tlačil a bušil do nepřítele stejným způsobem, jako při jebání stromu. Tento překlad původního řeckého slova nevyjadřuje penetraci, ale drcení.

V čelním střetu byla falanga chráněná štíty a dlouhými kopí a ve své době nepřekonatelná. Muži v ní byli také cvičeni, aby se vyjadřovali stručně a výstižně, proto se takovému projevu dodnes říká lakonická mluva. Mladíkům se dovolovalo, aby po dosažení dvaceti let věku uzavírali manželství. Jejich výcvik končil ve třiceti letech, museli však být kdykoliv připraveni na to, že budou povoláni. I pak se často účastnili i několikadenních cvičení. Vojenské povinnosti jim skončili až v šedesáti letech. Tento neuvěřitelný celoživotní a stresující dril dokázali spartští muži beze zbytku zúročit v bitvě u Thermopyl.

Příště: 300 u Thermopyl: Psychologie

Zdroje:

Wikipedie, Bitva u Thermopyl, odkaz: https://cs.wikipedia.org/wiki/Bitva_u_Thermopyl

Wikipedie, Sparta, odkaz: https://cs.wikipedia.org/wiki/Sparta

Knihy:

Kanál YouTube: Trailer k filmu 300: Bitva u Thermopyl

Autor: Jan Šik | pondělí 28.11.2016 19:00 | karma článku: 24.64 | přečteno: 2122x

Další články blogera

Jan Šik

Nespravedlivá výměna provedená odpornými šmejdy

Pokud vás má někdo nahradit, budete z toho špatní. Zvláště, když se dozvíte, že s vámi už nikdo a nikde nepočítá. Co potom uděláte?

23.3.2024 v 18:00 | Karma článku: 13.49 | Přečteno: 531 | Diskuse

Jan Šik

Kdo jsou oběti zla?

Prosincová střelba na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze měla jeden efekt. Vytvořila atmosféru, v které se jisté osoby odhalují v plné nahotě.

24.2.2024 v 18:00 | Karma článku: 14.53 | Přečteno: 482 | Diskuse

Jan Šik

Laskavý anděl a fólie na displej mobilu s drobky makové laskominy

Určitě každý z nás ve svém životě potkal laskavého člověka. Takového, který svůj skutek dokáže udělat pro druhého nezištně a bez postranních úmyslů. Prostě jenom tak.

10.2.2024 v 18:00 | Karma článku: 10.48 | Přečteno: 194 | Diskuse

Jan Šik

Kauza psychiatr: Kdo za ni může?

V současné době čelí známý český lékař Jan Cimický obžalobě ve věci skutků se sexuálním podtextem. Tato aféra něco vypovídá nejenom o něm.

20.1.2024 v 18:00 | Karma článku: 24.45 | Přečteno: 630 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 26 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 9.91 | Přečteno: 93 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 88 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 37.42 | Přečteno: 871 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 33.55 | Přečteno: 3278 | Diskuse
Počet článků 403 Celková karma 15.74 Průměrná čtenost 1361

Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...