Biblické ženy: Zrádná Delíla

Silák Samson ze Starého zákona musel být krásný muž. Jenže být hezkým chlapem samo o sobě nestačí k úspěchu u žen. Jedna z nich ho dokonce přivedla do neštěstí.

   Pelištejci, česky také Filištíni, byli národem, jemuž se podle Bible podařilo vládnout nějaký čas Izraeli. Patřili k jeho úhlavním nepřátelům, dokud je neporazil král David. Samson byl Nazírem, t.j. Božským zasvěcencem. Nazírové složili slib, že se zdrží vína i vinných hroznů, museli se vyvarovat dotyku se zemřelým a nemohli si stříhat vlasy. Samson svůj slib porušoval. Navíc se ještě jako mladý oženil s Pelištejkou. Svatba s cizinkou vyvolala velké pobouření. Slavila se sedm dní a sedm nocí. Podle orientálního zvyku nabídl Samson svým spolustolovníkům hádanku.

  Filištíni nemohli nalézt řešení. Donutili proto novomanželku, aby rozluštění hádanky vyzvěděla. Žena použila veškerý svůj šarm a dokázala to. Samson ale poznal zradu, a protože to byl neobyčejně zuřivý muž se sílou lva, zabil v rozčilení třicet mužů a utekl pryč. Za čas se vrátil, jenže mezitím tchán dal jeho manželku někomu jinému. Samson se znova rozhněval a pochytal tři sta lišek. Potom otočil vždy dva liščí ocasy k sobě a mezi ně přivázal pochodeň. Všechny zapálil a lišky vypustil do obilných polí Pelištejců. Ti nejprve v odvetě upálili nevěstu i s jejím otcem.

Za chvíli se vrhli i na Samsona, ale ten měl nadlidskou sílu, popadl čerstvou oslí čelist a pouze s ní pobil tisíc mužů. Pak se odebral do pelištejského města Gáza, kde se zamiloval do prostitutky jménem Delíla. Místní knížata jí nabídla velkou sumu peněz výměnou za tajemství, odkud pochází Samsonova síla. Prostitutka vyzvídala vždy v noci na jejich loži, jenže Samson měl sice velké svaly, ale hloupý nebyl. Odpovídal jí nejprve vyhýbavě a nakonec lhal. Delíla ho po třech neúspěšných pokusech začala nenávidět, protože cítila, že jí slíbená odměna uniká.

 Nakonec použila typicky ženský nátlak na mužův milenecký cit: "Jak můžeš říkat "Miluji tě", když tvé srdce není při mě. Už třikrát jsi mě obelstil a neprozradil, v čem je tvá veliká síla." Samson konečně podlehl a prozradil jí, že síla spočívá v jeho vlasech. Delíla ho uspala na klíně, a když se přikradli Pelištejci, nechala mu oholit sedm pramenů jeho vlasů. Dostala tak svoji odměnu. Knížata zesláblého siláka spoutala bronzovými řetězy, vypíchla mu oči a odvlekla do vězení. V něm Samson točil jako tažné zvíře místo muly mlýnským kolem.

   S každým otočením kola mu začaly pomalu růst vlasy, až nakonec dorostly, jak je měl dříve. V den, kdy Pelištejci chtěli přinést oběť svému bohu, se knížata rozjařila a křičela: "Zavolejte Samsona, ať nám poslouží k nevázaným hrám!" Lidé tedy přivedli slepého lva z vězení a postavili ho mezi sloupy chrámu jejich boha Dágona. Samson požádal mládence, který ho vedl za ruku: "Pusť mě, ať mohu ohmatat sloupy, na nichž budova spočívá a opřít se o ně." Pak je pevně objal, vzepřel se proti nim a zvolal: "Ať zhynu zároveň s Pelištejci!"

Napnul všechny síly a chrám zbořil. Pod jeho troskami zahynulo tři tisíce lidí, včetně knížat a samotného Samsona. V rozvalinách nalezla smrt pravděpodobně i  zrádná Delíla, to však není jisté. Jisté jen je, že žena dostala do vínku nejsilnější dary k uskutečnění všeho dobra. Delíla s nimi naložila nesprávně, zneužila je a upřímné city Samsona padly do její pasti falše a přetvářky. V Bibli se sice o smrti této ženy nepíše, ale zákonitě musel přijít nějaký trest, buď v jejím tehdejším životě či některém z těch příštích.

Zdroje: Kniha Ženy z bible, autorka Jacqueline Kelen

 

 

 

 

 

Web csfd.cz, "Samson a Dalila", odkaz: http://www.csfd.cz/film/22463-samson-dalila/prehled/

Autor: Jan Šik | pondělí 16.1.2017 19:00 | karma článku: 18,44 | přečteno: 1567x
  • Další články autora

Jan Šik

Kdo jsou oběti zla?

24.2.2024 v 18:00 | Karma: 14,92

Jan Šik

Kauza psychiatr: Kdo za ni může?

20.1.2024 v 18:00 | Karma: 24,67

Jan Šik

Až se rozsvítí vánoční hvězda

24.12.2023 v 13:00 | Karma: 8,42

Jan Šik

Kdo byl balíkový hrdina?

4.11.2023 v 18:00 | Karma: 15,68

Jan Šik

Ponižovaná dívka s kousanci na krku

30.9.2023 v 18:00 | Karma: 14,58

Jan Šik

Záhada sežrané oplatky

8.7.2023 v 18:00 | Karma: 20,36

Jan Šik

Cizí kalhotky pod manželskou postelí

1.7.2023 v 18:00 | Karma: 22,81
  • Počet článků 405
  • Celková karma 14,99
  • Průměrná čtenost 1356x
Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake