Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stalingrad: Němci

V urputném boji o město na Volze se neutkaly jen armády, ale také osobnosti. Muži, kteří stáli v čele bojových formací na obou stranách, byli většinou rozhodní, chytří a odvážní.  

Friedrich Wilhelm Ernst Paulus, polní maršál, nositel Rytířského kříže železného kříže

   Narodil se 23. září 1890 v Breitenau do rodiny policisty a zemřel 1. února 1957 v Drážďanech. Měl tři děti, dceru a dva syny, kteří se stali rovněž důstojníky. V první světové válce sloužil v horském střeleckém pluku, vrátil se jako kapitán a následně sloužil v různých štábech. V lednu 1938 se jako plukovník podílel na budování tankových vojsk generálporučíka Guderiana. Poté se stal náčelníkem generálního štábu 6. armády a podílel se na přípravě a provedení útoků na Holandsko, Belgii a Francii. 3. září 1940 ho povýšili na generálporučíka a dostal dosud nejdůležitější úkol.

   Tím se stalo vypracování plánu "Barbarossa" na vpád do Sovětského svazu. Pak strávil několik týdnů u Rommela v severní Africe a 5. ledna 1942 stanul v čele 6. armády, která na německé straně sehrála největší úlohu v bitvě o Stalingrad. Mezi německou armádní generalitou dosáhl jako nejmladší tohoto významného postu ve svých 52 letech. Byl považován za brilantního důstojníka generálního štábu staré školy, vybraných způsobů a pečlivého zevnějšku. Údajně si několikrát denně měnil spodní prádlo. Rozvážný, pečlivý a senzitivní muž.

Hermann Hoth, generálplukovník, nositel Rytířského kříže železného kříže

   Narodil se 12. dubna 1885 v Neuruppinu jako syn sanitního důstojníka a zemřel 26. ledna 1971. V první světové válce sloužil ve velitelských i štábních funkcích, velel například rotě, praporu a leteckému oddílu. V polském a francouzském tažení druhé války sehrál významnou roli již jako generál pěchoty XV. tankového sboru. V zimě 1941 svedl těžké boje na jižní Ukrajině. U Stalingradu působil jako generálplukovník na postu velitele 4. tankové armády, kde plnil důležité úkoly. Později nechyběl v největší tankové bitvě u Kurska. Hitler ho zbavil velení po porážce u Kyjeva. V dubnu 1945 dostal za úkol odzbrojit se zbytky 4. tankové armády 1. divizi ROA (Vlasovci) v Krušných horách, tento úkol však nesplnil, protože mu zbývalo jen několik praporů. Po válce strávil 6 let ve vězení za válečné zločiny, psal v nich knihy o vojenských dějinách. Mezi vojáky byl štíhlý generálplukovník se stříbrnými vlasy oblíben, měl přezdívku "Papa Hoth". Staral se o svoje lidi a jezdil za nimi často do prvních linií.     

Walther Kurt von Seydlitz-Kurzbach, generálplukovník, nositel Rytířského kříže železného kříže

   Narodil se 22. srpna 1888 do rodiny se šlechtickými předky a zemřel 28. dubna 1976. Do armády vstoupil ve dvaceti letech. V první světové válce, ve které byl čtyřikrát raněn, se stal velitelem dělostřelecké baterie. Na začátku druhé světové války se účastnil útoku na Francii jako velitel 12. pěší divize v hodnosti generálmajora. V bitvě u Demjanska osvobodil sto tisíc německých vojáků II. armádního sboru, kteří strávili dva měsíce v obklíčení. S Paulusem se podílel na průniku 6. armády ke Stalingradu. V době jejího obklíčení šlo o jednoho z generálů, kteří přednášeli Hitlerovi argumenty ve prospěch útěku nebo kapitulace německé armády. Po Stalingradu padl do zajetí, nakonec ho zneužila sovětská i německá propaganda. V roce 1949 byl souzen jako válečný zločinec pro jeho chování vůči zajatcům a civilnímu obyvatelstvu. Měl pověst statečného velitele, který se nebál přijímat neobvyklá rozhodnutí. 

Hyazinth hrabě Strachwitz von Grosszauche a Camminetz, generálporučík, nositel Rytířského kříže železného kříže

   Narodil se 30. července 1893 v aristokratické rodině a zemřel 25. dubna 1968. Jako poručík postupimského elitního jezdeckého pluku Garde du Corps vstoupil do první světové války. Jeho nadřízený ho hodnotil slovy: "strašně ostrý pes". Proslavil se tím, že se jako německá jezdecká hlídka, dostal až k Paříži, kde ho Francouzi zajali. Ve druhé světové válce tento milovník němých filmů přesedlal z koně na tank a účastnil se tažení do Polska, Francie a Sovětského svazu. Stal se známým jako "ztřeštěný tankový kavalerista". Během války byl dvanáctkrát raněn. "Nesnáším postávající tanky v terénu. Tanky se musí valit!," prohlásil muž, který se stal prvním Němcem, jež dosáhl Volhy a který jako jeden z prvních německých vojáků projížděl ulicemi Stalingradu. V západním Německu pracoval jako vojenský poradce a po své smrti ho na jeho statku v Bavorsku pochovali se všemi vojenskými poctami. Považovali ho za odvážného a rozhodného vojáka, který se nebál riskovat svůj život nebo kariéru. 

Erich von Lewnski, zvaný von Manstein, polní maršál, nositel Rytířského kříže železného kříže

   Narodil se 24. listopadu 1887 v Berlíně ve starém západopruském rodu a zemřel 10. června 1973. Po těžkém zranění v první světové válce trávil čas ve vysokých štábech. Po zahájení druhé světové války se stal náčelníkem generálního štábu armádní skupiny A na západní frontě a stal se hlavním tvůrcem vítězného operačního plánu tankového průlomu ve Francii. Za dobytí Sevastopolu ho Hitler povýšil na polního maršála. Ten ho také povolal, aby zachránil bezvýchodnou situaci u Stalingradu, s oslabenou frontou však již bylo pozdě. Následovala bitva v Kurském oblouku, po níž vygradovaly jeho spory s Hitlerem, který ho po dalších ústupech poslal do předčasného důchodu. V roce 1949 dostal 18 let za válečné zločiny, ze zdravotních důvodů si odseděl pouze čtyři roky. Vynikající stratég, který byl právem považován za nejnebezpečnějšího vojenského protivníka.

   Jak je vidět z přehledu mužů, kteří stáli v čele německé armády u Stalingradu, všichni za sebou měli tvrdou zkušenost z první světové války. Pocházeli většinou ze šlechtických rodin a považovali sami sebe za elitu. Byli to vynikající stratégové, kteří zvládali teorie válek a dokázali je aplikovat v praxi. Svým mužům šli příkladem, ti je respektovali a odhodlaně za nimi šli. Snažili se chovat apoliticky a převážná část z nich neměla nacisty ráda. Přesto za válečné zločiny byli souzeni právem. Není sporu o tom, že na okupovaných územích zavírali oči před nedodržováním ženevských konvencí vůči zajatcům a před brutálním zacházením s civilním obyvatelstvem nebo se přímo na některých zvěrstvech podíleli.

   Početní stavy Wehrmachtu a armády OSY ke 14. říjnu 1942 u Stalingradu

   Německá 6. armáda a 4. tanková armáda, rumunská 3. a 4. armáda, maďarská 2. armáda a italská 8. armáda, chorvatský 369. pěší regiment, estonský 36. policejní prapor;

   1 011 500 vojáků;

   10 290 kusů děl;

   675 tanků;

   1 216 letadel.

Příště: Bitva o Stalingrad: Rusové

Zdroje: Kniha Stalingrad, autor Janusz Piekalkiewicz,

            Kniha Stalingrad, Sláva a pád 6. armády, autor Paul Carell

Web Wikipedie.cz,  "Friedrich Paulus", odkaz:  https://cs.wikipedia.org/wiki/Friedrich_Paulus

Web Wikipedie.cz, "Hermann Hoth", odkaz: https://cs.wikipedia.org/wiki/Hermann_Hoth

Web Wikipedie.en, "Walther Kurt von Seydlitz-Kurzbach", odkaz: https://en.wikipedia.org/wiki/Walther_von_Seydlitz-Kurzbach

Web Wikipedie.en, "Hyazinth hrabě Strachwitz von Grosszauche a Camminetz", odkaz: https://en.wikipedia.org/wiki/Hyacinth_Graf_Strachwitz

Web Wikipedie.cz, "Erich von Manstein," odkaz: https://cs.wikipedia.org/wiki/Erich_von_Manstein

Web Wikipedie.cz, "Bitva u Stalingradu", odkaz: https://cs.wikipedia.org/wiki/Bitva_u_Stalingradu

Web Youtube.cz, "Velká vlastenecká válka, díl Stalingrad", odkaz: 

Web Youtube.cz, "Stalingrad-Ani o krok zpět", a další dva díly "Za Volhou není země" a "Ve znamení Uranu" najdete na webu, odkaz: 

 

 

Autor: Jan Šik | pondělí 27.3.2017 19:00 | karma článku: 25,34 | přečteno: 2302x
  • Další články autora

Jan Šik

O osamělých seniorkách, které dostávají údery do obličeje

Bezdůvodný útok musí být sám o sobě děsivý pro každého. Tím spíše, jedná-li se o starší osamělou ženu.

20.4.2024 v 18:00 | Karma: 41,27 | Přečteno: 3472x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Láskyplné hřbitovní poznání s hezkými slovy pro milovaného

Svým nejbližším říkáme tak málo hezkých slov. Abychom k tomuto poznání došli potřebujeme buď čas nebo náhlou událost. Třeba smrt.

13.4.2024 v 18:00 | Karma: 15,26 | Přečteno: 331x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Muž, který své přítelkyni nedokázal říci ne

Pokaždé nenalezne muž odvahu k tomu, aby si vyřešil svoje problémy. Třeba, když chce utéci před ženou. Občas se však najde někdo jiný.

6.4.2024 v 17:00 | Karma: 11,36 | Přečteno: 509x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Nespravedlivá výměna provedená odpornými šmejdy

Pokud vás má někdo nahradit, budete z toho špatní. Zvláště, když se dozvíte, že s vámi už nikdo a nikde nepočítá. Co potom uděláte?

23.3.2024 v 18:00 | Karma: 13,89 | Přečteno: 662x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Kdo jsou oběti zla?

Prosincová střelba na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze měla jeden efekt. Vytvořila atmosféru, v které se jisté osoby odhalují v plné nahotě.

24.2.2024 v 18:00 | Karma: 15,19 | Přečteno: 598x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 406
  • Celková karma 18,01
  • Průměrná čtenost 1353x
Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake