Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stalingrad: Generál Zima

Rusko má ve své historii k dispozici řadu řadu nebezpečných pomocníků, které jim okupující vojska závidí. Zřejmě nejkrutější z nich je generál Zima, který pomohl vyhrát i bitvu o Stalingrad.    

   Začátkem října 1942 začalo být i Hitlerovi jasné, že 6. armáda nemůže dobýt Stalingrad před příchodem zimy. Na ni bylo nezbytné se připravit. Například štáby, tanky a různá vozidla potřebovaly vytápěné bunkry a vojáci zimní přístřeší. Jenže jak je postavit, když nejbližší štěrk se nacházel u Azovského moře, cement v Německu a veškeré dříví se dováželo ze stovek kilometrů vzdálených míst? Všechny ženijní jednotky, které podobné práce zajišťovaly, navíc měly veškeré síly vázány v pouličních bojích. Vyhledávaly nebo kladly miny a výbušné nástrahy nebo odstřelovaly či odklízely trosky domů a barikád, aby urychlily postup Wermachtu.

   V tomto období Němci stále Rusy vytlačovali z města blíže k Volze. Dosáhli důležitého úspěchu, když se jim podařilo obsadit závod Dzeržinskij. Jednalo se o vůbec první velkou sovětskou fabriku. Na tehdejší dobu měla úctyhodné rozměry, na délku šest kilometrů a na šířku dva kilometry. Před válkou se zde vyrábělo 27% traktorů z celkové produkce v SSSR a po zahájení války 20% produkce tanků. Ve městě bez přestání probíhaly kruté boje zblízka, bombardování, nálety, střelba z děl a tanků. V polovině října se situace na pár dní zklidnila a Němci toho okamžitě využili pro dopravu materiálu na posilování ženijních vojsk.

 14. října zahájili tvrdý útok na průmyslovou oblast dalších závodů. Podařilo se jim téměř získat další fabriku Krasnyje Barrikady (Rudé barikády). Dokonce se probili až ke štábu 62. armády, kdy se ocitli jen 300 metrů od velitelského stanoviště generála Čujkova. Právě v bojích o průmyslové závody, kde se nacházela spousta podzemních chodeb a obrovské množství trosek z bombardování, se zrodily legendy ruských odstřelovačů. V jejich čele stanul Vasilij Zajcev, kterého mohutně podporovala sovětská propaganda, za vydatného tlaku člena vojenské rady Nikity Chruščeva. Na jeho návrh došlo k utvoření skupin odstřelovačů v každém pluku. 

   Po suchých a teplých měsících začínala zima. Ve čtvrtek 22. října 1942 na celé východní frontě začal padat sníh. Kde nesněžilo, tam silně pršelo a zem se změnila v bláto. Na unavené, nevyspalé a vyčerpané vojáky, začal působit chlad, který pronikal i silnými kabáty. Obě strany už bojovaly na hranicích svých možností. Němci neměli sílu na další útoky a Rusové do boje povolávali týlové jednotky, včetně kuchařů, ševců a krejčích. Generál Čujkov se svými muži bránil již jen desetinu města a několik zřícenin v bývalých továrnách. Německá 16. tanková divize dne 26. října zaútočila na dělnické sídliště Spartakovka na předměstí Stalingradu. Němci se ho marně pokoušeli dobýt od srpna.

   V tento den nařídil Hitler, aby byl navržen stalingradský odznak na rukáv. Návrh předložil malíř E. Eigner a hlavní stan ho zamítl. O měsíc později tento umělec ve Stalingradu zahynul. Touto dobou Němci u svých spojenců zpozorovali aktivitu. Rumunské jednotky si vytvářely přístřeší ve zřícených domech a ucpávaly každou skulinu v rozbořených a ohořelých zdech, rozbitých dveřích a oknech. Sháněly kamna a chystaly si zásoby kravího a koňského trusu k topení. Blížil se záludný ledový stepní vítr, který Rumuni znali ze svých domovů a kterému říkali Crivec. Zodpovědně se na zimu chystali i Rusové. Ostatně byli doma a věděli moc dobře, co je čeká. Už od léta shromažďovali nejen teplou zimní výstroj, ale například i sáně, kvůli pohyblivosti vojsk.

 Němci začali s přípravami pozdě. Situaci podcenili a mohlo za to nejvyšší velení, které si ještě před několika měsíci nepřipustilo myšlenku, že by Stalingrad neobsadili do zimy. K vojákům se proto dříve dostaly písemné rozkazy a rady, jak se mají před zimou chránit. To vše místo teplých kabátů, bot, šálů a rukavic. Například:

1. V boji, proti nepohodě ruské zimy rozhoduje nakonec vnitřní postoj. Vážné nebezpečí spočívá v tom, když hasne víra ve vlastní sílu.

2. Novinový papír v několika vrstvách poskytuje velmi dobrou ochranu proti chladu. Je proto nezbytné nosit sebou jeho dostatečnou zásobu.

3. Jako pomocné prostředky proti chladu dostanou vojskové útvary v dostatečném množství: papírové čapky, papírové vesty, papírové onuce, papírové spací pytle k nošení mezi spodním prádlem a vrchním oděvem.

4. Horká voda k pití musí být neustále připravena, stejně jako potrava bohatá na tuky. Vojska musí dostat minimálně ráno a večer teplou polévku.

5. Tělesné teplo se zvlášť dobře využije, když si několik mužů lehne těsně vedle sebe a společně se přikryje.

6. Aby bylo možno zachránit omrzlou nohu, je nutné ji položit zdravému muži na holou kůži na břicho, přikrýt dekami a trvale třít. Tělesné teplo zdravého poslouží k roztátí bezvládné nohy. Stejně poslouží zabité zvíře, omrzlá noha se dá vložit do horké krve zvířete a roztaje.

K smíchu? Ne. Nedokážeme si představit utrpení německých vojáků, které museli prožít ve třicetistupňových mrazech se žhavou vírou ve vlastní sílu. Pokyny nevyšly v nějakém plátku. Jde o citaci z přílohy 2 k německým armádním řádům, která byla před zimou rychle vypracována. Zatímco němečtí vojáci mrzli u Stalingradu, jejich vůdce trávil dovolenou v Berchtesgadenu na svém luxusním a dobře opevněném sídle Orlí hnízdo. Přes poskytnutý komfort a nádheru krajiny na toto místo jezdil jen ojediněle, údajně proto, že mu dělal zle řídký vzduch. Sídlo využívala spíše jeho milenka Eva Braunová. Dovolenou v listopadu 1942 musel nakonec přerušit. Důvodem se stala operace Uran.

Příště: Stalingrad: Operace Uran

Zdroje: Kniha Stalingrad, autor Janusz Piekalkiewicz,

            Kniha Stalingrad, Sláva a pád 6. armády, autor Paul Carell

Web Wikipedie.cz, "Volgograd", odkaz: https://cs.wikipedia.org/wiki/Volgograd

Web Wikipedie.cz, "Bitva u Stalingradu", odkaz: https://cs.wikipedia.org/wiki/Bitva_u_Stalingradu

Web Wikipedie.cz, "Pavlovův dům", odkaz:  https://cs.wikipedia.org/wiki/Pavlov%C5%AFv_d%C5%AFm

Web Youtube.cz, "Velká vlastenecká válka, díl Stalingrad", odkaz: 

Web Youtube.cz, "Stalingrad-Ani o krok zpět", a další dva díly "Za Volhou není země" a "Ve znamení Uranu" najdete na webu

Autor: Jan Šik | pondělí 15.5.2017 19:00 | karma článku: 28,12 | přečteno: 1979x
  • Další články autora

Jan Šik

O osamělých seniorkách, které dostávají údery do obličeje

Bezdůvodný útok musí být sám o sobě děsivý pro každého. Tím spíše, jedná-li se o starší osamělou ženu.

20.4.2024 v 18:00 | Karma: 41,29 | Přečteno: 3482x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Láskyplné hřbitovní poznání s hezkými slovy pro milovaného

Svým nejbližším říkáme tak málo hezkých slov. Abychom k tomuto poznání došli potřebujeme buď čas nebo náhlou událost. Třeba smrt.

13.4.2024 v 18:00 | Karma: 15,26 | Přečteno: 331x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Muž, který své přítelkyni nedokázal říci ne

Pokaždé nenalezne muž odvahu k tomu, aby si vyřešil svoje problémy. Třeba, když chce utéci před ženou. Občas se však najde někdo jiný.

6.4.2024 v 17:00 | Karma: 11,36 | Přečteno: 509x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Nespravedlivá výměna provedená odpornými šmejdy

Pokud vás má někdo nahradit, budete z toho špatní. Zvláště, když se dozvíte, že s vámi už nikdo a nikde nepočítá. Co potom uděláte?

23.3.2024 v 18:00 | Karma: 13,89 | Přečteno: 662x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Kdo jsou oběti zla?

Prosincová střelba na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze měla jeden efekt. Vytvořila atmosféru, v které se jisté osoby odhalují v plné nahotě.

24.2.2024 v 18:00 | Karma: 15,19 | Přečteno: 598x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  10:24

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnují kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Nejvyšší soud odmítl dovolání střelce z úřadu práce. Potvrdil mu doživotí

26. dubna 2024  10:15

Nejvyšší soud potvrdil Jiřímu Dvořákovi doživotní trest vězení za násilné útoky na několik žen v...

Tohle je nenávist, řekl o protestech za Gazu Trump. Kampus stále nevyklidili

26. dubna 2024  9:29

Kolumbijská univerzita v New Yorku odložila ultimátum, podle něhož měli protestující propalestinští...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

  • Počet článků 406
  • Celková karma 18,02
  • Průměrná čtenost 1353x
Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake