Stalingrad: Vánoce

29. 05. 2017 19:00:00
Svátky klidu, míru, smíření, odpočinku...Ne však u Stalingradu. Zde i na Štědrý den roku 1942 probíhaly boje a přesuny vojsk na obou válčících stranách.

Zvláštní teplý chod na Štědrý večer pro německé vojáky 6. armády ve Stalingradu znamenal po dlouhé době pořádné jídlo. A pro spoustu z nich na dlouhou dobu i poslední. Nedokážeme si asi představit, jak veliké muselo být nasazení německých týlových důstojníků, aby mohli zabezpečit štědrovečerní večeři. Zde je recept na tehdy neskutečně velký königsbergský karbanátek z koňského masa s trochou bílého zelí:

Koňské maso rozkrájet na kousky, okořenit solí, pepřem s majoránkou a rozemlít strojkem. Rukama na prkénku rozetřít a uhníst, přitom přidat malé množství studené polévky nebo vody. Z mletého masa zformovat karbanátek, vložit do vařící vody a nechat 15 minut vařit. Z vývaru a moučného závarku připravit bílou omáčku a ochutit ji octem.

Večeři si opravdu většina vojáků musela užít, protože už 27. listopadu měli dávky potravin zkráceny na polovinu. Relativní dostatek konzerv všeho druhu zhoršoval nedostatek chleba. Na jednu hlavu denně pouze 200 gramů. Příčina tkvěla v obklíčení 6. armády a tím pádem i v přerušení všech zásobovacích cest. Zbývala jen jedna. Z celého Německa se stahovaly veškeré transportní letouny Junkers Ju-52, povolávali se instruktoři a žáci leteckých škol nebo posádky Lufthansy zkušené v nočních letech. Vše se dělo s jediným cílem: zajistit zásobování 6. armády leteckou cestou. Náčelník generálního štábu Luftwaffe generálplukovník Jeschonnek se spojil telefonicky s maršálem Göringem.

Sdělil mu, že počet letounů je pro zásobování naprosto nedostačující a žádal ho, aby v tomto smyslu informoval vůdce. Vrchní velitel Luftwaffe to však kategoricky odmítl s poznámkou, že Hitler je s nervy u konce. Dnes se spekuluje, kdo komu co tehdy slíbil nebo špatně spočítal. Faktem ale je, že německé letectvo v podmínkách ruské zimy zásobovat armádu nebylo v žádném případě schopno. Wehrmacht pro plnou bojeschopnost potřeboval 750 tun zásob denně. Jednalo se hlavně o munici, pohonné hmoty, píci a potraviny, z toho 40 tun chleba. Vysoké mrazy, sněhové bouře, letecké nehody a v neposlední řadě ruské stíhačky či protiletadlové útvary, tyto kalkulace překazily.

Je zaznamenáno asi 550 ztrát letadel, tedy plná třetina stavu Luftwaffe nasazeného u Stalingradu. V období od 25. listopadu do 11. ledna se mu podařilo pouze dvakrát dopravit 300 tun materiálu denně, v ostatních dnech jen 105 tun denně. Odsunout se podařil pouze zlomek zraněných nebo omrzlých, jen pouhých 25 000 vojáků. Generál Paulus viděl možnou záchranu v operaci, kterou vedl maršál von Manstein. Zahájil ji pod krycím jménem Wintergewitter (Zimní bouře) dne 27. listopadu. Spolu se 4. tankovou armádou generálplukovníka Hotha chtěl vytvořit koridor, kterým by obnovil spojení se 6. armádou. Čujkov měl také problémy. Kvůli plovoucímu ledu na Volze musel zastavit zásobování a odsun zraněných i on.

Stalin nasadil další zálohy v prostoru kalmycké stepi, které dal k dispozici generálu Timošenkovi. Šlo o dobře vyzbrojené sibiřské jednotky zvyklé na kruté zimy. Tyto začátkem měsíce prosince rozpoutaly další operaci pojmenovanou Saturn s cílem zlikvidovat německé svazky ve Stalingradu. 8. prosince Rusové útočili na všech frontách uzavřeného kotle, ale jejich nápor se Němcům podařilo odrazit. V tento den se denní dávka německého vojáka opět zkrátila a týlaři ohlásili, že mají k dispozici již jen 40 000 koní, z nichž většina byla krátce před smrtí hladem. 12. prosince se podařilo von Mansteinovi překvapit Rusy svou operací Wintergewitter a Stalin vyslal další zálohy.

V té době se někteří němečtí vojáci kvůli podvýživě sotva potáceli. Přesto pořád bojovali, i když jim 15. prosince snížili dávky chleba na 100 gramů na den. O teplém jídle si mohli nechat zdát, k obědu dostávali řídkou polévku, z které museli odstranit vrstvu ledu. Paulus a jeho 6. armáda si myslela, že von Manstein a Hoth je mají vyvést z obklíčení. Jenže Hitler chtěl pouze prorazit zásobovací cestu, aby 6. armáda mohla bojovat dál. Generál Hoth se na Štědrý den musel stáhnout, ztratil 300 tanků a 16 000 vojáků. Na Štědrý večer dobyla 39. gardová divize závod Krasnyj Okťabr. Následující den se v pět hodin ráno rozpoutala sněhová bouře a porce chleba pro německého vojáka snížila na 50 gramů denně.

Příště: Stalingrad: Vítězové a poražení

Zdroje: Kniha Stalingrad, autor Janusz Piekalkiewicz,

Kniha Stalingrad, Sláva a pád 6. armády, autor Paul Carell

Web Wikipedie.cz, "Volgograd", odkaz: https://cs.wikipedia.org/wiki/Volgograd

Web Wikipedie.cz, "Bitva u Stalingradu", odkaz: https://cs.wikipedia.org/wiki/Bitva_u_Stalingradu

Web Wikipedie.cz, "Pavlovův dům", odkaz: https://cs.wikipedia.org/wiki/Pavlov%C5%AFv_d%C5%AFm

Web Youtube.cz, "Velká vlastenecká válka, díl Stalingrad", odkaz:

Web Youtube.cz, "Stalingrad-Ani o krok zpět", a další dva díly "Za Volhou není země" a "Ve znamení Uranu" najdete na webu.

Autor: Jan Šik | pondělí 29.5.2017 19:00 | karma článku: 22.98 | přečteno: 1199x

Další články blogera

Jan Šik

Nespravedlivá výměna provedená odpornými šmejdy

Pokud vás má někdo nahradit, budete z toho špatní. Zvláště, když se dozvíte, že s vámi už nikdo a nikde nepočítá. Co potom uděláte?

23.3.2024 v 18:00 | Karma článku: 13.49 | Přečteno: 531 | Diskuse

Jan Šik

Kdo jsou oběti zla?

Prosincová střelba na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze měla jeden efekt. Vytvořila atmosféru, v které se jisté osoby odhalují v plné nahotě.

24.2.2024 v 18:00 | Karma článku: 14.53 | Přečteno: 482 | Diskuse

Jan Šik

Laskavý anděl a fólie na displej mobilu s drobky makové laskominy

Určitě každý z nás ve svém životě potkal laskavého člověka. Takového, který svůj skutek dokáže udělat pro druhého nezištně a bez postranních úmyslů. Prostě jenom tak.

10.2.2024 v 18:00 | Karma článku: 10.48 | Přečteno: 194 | Diskuse

Jan Šik

Kauza psychiatr: Kdo za ni může?

V současné době čelí známý český lékař Jan Cimický obžalobě ve věci skutků se sexuálním podtextem. Tato aféra něco vypovídá nejenom o něm.

20.1.2024 v 18:00 | Karma článku: 24.45 | Přečteno: 630 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 1 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 35.97 | Přečteno: 739 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 31.46 | Přečteno: 2726 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.31 | Přečteno: 318 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.38 | Přečteno: 222 | Diskuse
Počet článků 403 Celková karma 15.74 Průměrná čtenost 1361

Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...