Počátky křížových výprav: Středověk

19. 06. 2017 19:00:00
Pokud chceme pochopit kořeny křížových výprav, potřebujeme poznat dobu, v které vyrostly. V Evropě nebyla situace jednoduchá, lze ji považovat za temné období.

Počátek středověku se udává rokem 476 n.l. a jeho konec 1492 n.l.. První křížová výprava začala roku 1095 n.l.. Evropa se v té době nacházela na dně, na které se pomalu propadala po pádu římského impéria. Rozpad její struktury trval postupně a dlouho a podílel se na něm jak morální úpadek této nepochybně obdivuhodné říše, tak nepřestávající útoky barbarů. Města se měnila v trosky, pustošily je požáry, ničily války, populace decimovaly nemoci. To, co tak dlouho budovali Římané, se bortilo. Nešlo jen o zhroucení společenského a politického systému.

Budovy, umělé náspy a přehrady se rozpadaly nebo je rozebírali lidé na stavební materiál. Dokonce i slavné, a prakticky nezničitelné, římské cesty, zarůstaly mechem, trávou a stromy. Evropu stále ještě pokrývaly hluboké lesy, mokřiny a savany. Dnes bychom asi řekli, že šlo o panenskou přírodu, která vypadala podobně jako přírodní parky v Kanadě. Všude se potulovaly smečky vlků, běžně se vyskytovali medvědi nebo velká stáda srnčí zvěře. Divočina se rozšiřovala a zemědělská půda mizela. Nejhorší situace nastala kolem roku 800 n.l., kdy Evropu zaplavili a vydrancovali Normané.

Všude vládl chaos a přežít bylo obtížné. Města se opevňovala a vesnice stavěly poblíž nich. Obojí obklopovaly vodní příkopy a dřevěné palisády. Šlechta žila v šeru a vlhku svých hradů a tvrzí, v zimě pořádně vymrzlých. Venkované obývali chatrče z bláta a proutí společně s dobytkem. Mytí se považovalo za zbytečné, osobní hygienu bychom nejspíše posoudili jako katastrofální. S výjimkou zvěřiny a ryb pro šlechtu se nedostávalo jídla, zejména kvůli nedostačující velikosti zemědělské plochy. Když se přidalo sucho nebo povodně, nastal hladomor, který řádil i v dobách těsně před křížovými výpravami. Na druhou stranu se objevovalo pár míst, kde se vyskytovalo skutečné bohatství.

Lékařská péče prakticky neexistovala a lidé umírali na nemoci, které dnes zaženeme obyčejnými vitamíny. Dětská úmrtnost byla běžná. Občas se vyskytla strašlivá epidemie, mezi které patřil například mor. Každý úraz, jako třeba zakopnutí, odřenina nebo pád, mohl nebezpečně ohrožovat život. Průměrný věk musel být děsivě nízký. A samozřejmě rvačky, půtky a války. Prakticky každý bojoval s každým. I z toho důvodu za každým rohem číhala smrt a lidé možná více než kdy jindy žili přítomností. Mnozí se řídili heslem: "Jezme, pijme, stejně zítra zemřeme."

Na většině území žádná úřední moc, vláda či zákony. Vraždící bandy drancující vyhladovělé vesnice. A pak tu byla církev. Vlastnila tolik zemědělské půdy, kolik všichni šlechtici dohromady. Jejich kláštery oplývaly relativním bohatstvím a v některých případech mohly chudým a trpícím poskytovat ochranu. Církev stála teoreticky proti válce. Za mír však paradoxně bojovala opět mečem, který v ruce drželi biskupové v plné zbroji. Pokud někdo válčil ve jménu Krista, mohl dostat od papeže za své hříchy odpuštění jako odměnu. Ale přese všechno. Odvaha, čest a věrnost středověkých rytířů se opravdu vyskytovaly. I když vzácně.

Z našeho pohledu čas běžel pomalu. V současném globalizovaném světě jsme schopni se dostat na opačný konec zeměkoule letadlem za necelý den. Tehdy poutník vyrazil z Frankfurtu do Jeruzaléma a na cestách strávil několik let svého života. Stejný dopad v čase měla i politická nebo vojenská rozhodnutí. Dnes je od prvotní myšlenky k její realizaci potřeba daleko menší čas, zejména díky technickým prostředkům, kterými je naše civilizace vybavena. Ve středověku trvalo měsíce, než poslové dorazili s pokyny k čekajícím vojskům, co mají vlastně dělat a kterým směrem jít. Pokud se jim nebezpečnou cestu podařilo přežít. Když nepřežili, realizace rozkazů se mohla protáhnout na léta.

Víru vykládala a upravovala církev pro své potřeby. Může se nám zdát divné, že v těchto těžkých časech, byla to jediné, co obyčejnému člověku dávalo smysl a řád? Středověký člověk musel trpět pocitem viny za své činy. Často zabíjel, byť to třeba bylo za účelem ochrany své osoby nebo svých blízkých. Odpustky vymyšlené církví, pro něj znamenaly naději, že se nedostane do pekla. Jenže jejich princip je špatný a každý je využíval, jak se mu hodily. Člověk tak často páchal bez obav, co chtěl. Lidé se mylně domnívali, že stačí mít dostatek peněz na to, aby jim byl před bohem odpuštěn jakýkoliv špatný čin. V těchto podmínkách se zrodila myšlenka křížových výprav.

Příště: Počátky křížových výprav: Jeruzalém

Zdroje: Křížové výpravy, autor Antony Bridge

Web Wikipedie.cz, "Křížové výpravy", odkaz: https://cs.wikipedia.org/wiki/K%C5%99%C3%AD%C5%BEov%C3%A9_v%C3%BDpravy

Web Wikipedie.cz, "Středověk", odkaz: https://cs.wikipedia.org/wiki/St%C5%99edov%C4%9Bk

Web Youtube.cz, "Křížové výpravy: První křížová výprava 1/2", odkaz:

Web Youtube.cz, "Křížové výpravy: První křížová výprava 2/2", odkaz:

Autor: Jan Šik | pondělí 19.6.2017 19:00 | karma článku: 20.27 | přečteno: 1475x

Další články blogera

Jan Šik

Nespravedlivá výměna provedená odpornými šmejdy

Pokud vás má někdo nahradit, budete z toho špatní. Zvláště, když se dozvíte, že s vámi už nikdo a nikde nepočítá. Co potom uděláte?

23.3.2024 v 18:00 | Karma článku: 13.49 | Přečteno: 527 | Diskuse

Jan Šik

Kdo jsou oběti zla?

Prosincová střelba na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze měla jeden efekt. Vytvořila atmosféru, v které se jisté osoby odhalují v plné nahotě.

24.2.2024 v 18:00 | Karma článku: 14.53 | Přečteno: 482 | Diskuse

Jan Šik

Laskavý anděl a fólie na displej mobilu s drobky makové laskominy

Určitě každý z nás ve svém životě potkal laskavého člověka. Takového, který svůj skutek dokáže udělat pro druhého nezištně a bez postranních úmyslů. Prostě jenom tak.

10.2.2024 v 18:00 | Karma článku: 10.48 | Přečteno: 194 | Diskuse

Jan Šik

Kauza psychiatr: Kdo za ni může?

V současné době čelí známý český lékař Jan Cimický obžalobě ve věci skutků se sexuálním podtextem. Tato aféra něco vypovídá nejenom o něm.

20.1.2024 v 18:00 | Karma článku: 24.45 | Přečteno: 630 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 302 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 13.09 | Přečteno: 168 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.46 | Přečteno: 147 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 15.56 | Přečteno: 216 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 14.88 | Přečteno: 391 |
Počet článků 403 Celková karma 15.74 Průměrná čtenost 1361

Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...