Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Křížová cesta

Křížová cesta je symbolická cesta sledující události spojené s ukřižováním Ježíše Krista. Pomáhá nám pochopit duchovní rozměr Velikonočních svátků.  

Kráčejme křížovou cestou Ježíše Krista, u něhož, jako z hluboké studny, načerpáme duševní síly, abychom svůj kříž trpělivě nesli.

Křížová cesta I. zastavení

První zastavení nám připomíná, kterak Kristus byl odsouzen k smrti kříže. (Sláva-polní tráva; nevděk světem vládne.) Pilát ukazuje Krista zástupcům a pronáší hluboké slovo: Ecce homo! (Hle člověk). Obraťme Pilátovo slovo na sebe! Duše naše je hříchy zbičována; naše vášně nás obepínají jako ono trní na Kristově hlavě. Z ran Kristových hledí na nás naše viny. Ejhle člověk! Cítíme lítost nad odsouzeným Ježíšem - ale pociťujeme také lítost s naší duší?

Křížová cesta II. zastavení

Ježíš bere kříž na svá ramena. Pokorně opakuje: Ne má, ale tvá vůle se staň! V této poslušnosti Kristově je hluboké poučení pro nás, kterak i my máme své kříže, bolesti tělesné i duševní, nesnáze a útrapy snášeti. Mnohdy nechápeme smysl utrpení a proto nutno v pokoře i před tímto se skloniti - jak se Ježíš sklonil.

Křížová cesta II. zastavení

Křížová cesta III. zastavení

Ježíš poprvé pod křížem klesá. Co se událo s Kristem, když jej opustila lidská, fyzická síla, to se děje v duši každého člověka, když na jeho duši nalehl těžký hřích. Jakmile člověk přestal sloužiti bohu, jakmile zpřelámal Boží přikázání, stává se nevolníkem hříchu, obětí své viny. Platí o něm slova Písma svatého: Máš jméno, ale jsi mrtvý.

Křížová cesta IV. zastavení

Spasitel, nesa kříž, potkává se se svojí matkou. Slova Simeonova o meči, jenž pronikne srdce matky Páně, se naplnila. Toto se stává všem starostlivým matkám. Kéž však neproniká nikdy meč bolesti srdcem matek nad mravní zkázou svých dětí. Toto čtvrté zastavení budiž mementem výstrahou i vykřičníkem všem mladým, kdož nechodí po cestách Boží.

Křížová cesta V. zastavení

Šimon Cyrenejský pomáhá nésti kříž Kristův. Každý máme svůj kříž. Když však tento příliš doléhá, tu hledáme přítele, který by nám náš kříž pomohl nésti. Šimon je prvním milosrdným bratrem, je věčně krásným vzorem těch, kteří ze soucitu a lásky pomáhají bližnímu v jeho utrpení: "Jedni druhých břemena neste, a tak plňte zákon Kristův." (Gal.6.2., apoštol Pavel). Buďme jeden druhému Šimony z Cyreny, pomáhajíce si nésti kříže života. 

Křížová cesta VI. zastavení

Svatá Veronika podává roušku Pánu Ježíši, aby osušila jeho zkrvavenou tvář. Toť opět první milosrdná sestra. Obraz křesťanské pomoci jako v zastavení pátém!

Křížová cesta VII. zastavení

Ježíš podruhé pod křížem klesá. Ježíš ve své tělesné slabosti je zde obrazem hříšníka, jenž znovu do hříchu upadá. Lékařství mluví o tzv. nemocech recidivních - zvratných. Jsou to ony nemoci, které šťastně překonány, rády se znovu opakují (např. infarkt). V mravním řádu platí týž zákon. Kdo jednou pokušení podlehl a zhřešil, toho vůle bývá oslabena, nalomena a tak znovu do hříchu upadá, znovu klesá.

Křížová cesta VIII. zastavení  

Ježíš se potkává s jeruzalémskými ženami, které nad ním pláčí. Kristus praví: "Neplačte nade mnou, ale plačte samy nad sebou!" Jeho slova platí i nám. Je v nás vše zdrávo? Je duše naše prosta všech mravních chorob?

Křížová cesta IX. zastavení 

Spasitel potřetí klesá pod křížem. I když potřetí pod křížem klesl, zase se vzchopil, vzal znovu kříž na svá ramena a kráčel dále. I my jednejme po jeho příkladu. Povstaňme z hříchů, pod nimiž jsme znovu klesli a nesme kříž svých povinností dále!

Křížová cesta X. zastavení

Kristus zbaven svého roucha. Toto zastavení, na pohled nevinné, k nám mluví velmi vážným napomenutím: Važ si své čistoty! Střez se každé nečisté myšlenky! Zachovej stud! Udržuj, člověče, krb svých myšlenek čistým!

Křížová cesta XI. zastavení

Spasitel na kříž přibit. Kéž ve své duši pociťujeme stopy ran Kristových. Nejsou i naše ruce zkrvaveny proto, že jsme jimi sahali po zapovězeném ovoci, po cizím majetku? Nejsou i naše nohy zality krví, protože jsme chodili po cestách hříchu a vášní? Nekrvácí i srdce naše, protože bylo tvrdé a nepřístupné lásce k Bohu a bližnímu? Každý hřích je nejen hřebem do svatého těla Kristova, ale i hřebem do těla vlastního.

Křížová cesta XII. zastavení

Ježíš umírá na kříži. "Ejhle, beránek Boží, kterýž snímá hřích světa." Apoštol Jan přirovnává Ježíše Krista k velikonočnímu beránku a prohlašuje, že Kristus jako nevinný beránek bude zabit na odpuštění hříchu. Svým životem, učením i smrtí stává se Ježíš Vykupitelem a Spasitelem. Jeho kříž je hlubokým zdrojem lásky k bližnímu, zdrojem trpělivosti, naděje a víry.

Křížová cesta XIII. zastavení

Ježíš z kříže sňat a položen v klín své matky. Zde naplňují se v celém obsahu slova lkajícího proroka: "Ó, vy všichni, kteří jdete cestou, pohleďte a vizte, zda-li bolest, jako bolest má, kteráž jest mi učiněna." (Pláč Jerem.1.12). Je vidno, jak bolestno je mnohdy býti matkou. Tento výjev se stal nejpalčivější bolestí všech matek a manželek, které ztratily své drahé v poslední válce. V tomto zastavení nalézají polehčení všechny křesťanské matky ve svých bolestech a strastech.

Křížová cesta XIV. zastavení

Ježíš položen do hrobu. Toto poslední zastavení nás poučuje: Člověče, kdybys měl miliony peněz, desítky domů, sta měr polí...naposled ti postačí píď půdy k poslednímu odpočinku. Nepřipoutávej proto duši k statkům pozemským, t.j. pomíjejícím, ale k statkům duchovním, t.j. věčným. 

Prošli jsme křížovou cestou Páně. Zajisté jsme seznali, že křížová cesta Kristova bývá mnohdy i křížovou cestou naší. Kéž se však nikdy nenalézáme mezi těmi, kteří Ježíše znovu křižují. A když hříchy naše Krista na kříž přibily, kéž ho nyní naše láska z kříže snímá.

Amen

Když znaven jsi a uběhán a do srdce ti padl stín, nabírej mě do svých dlaní. Tělo i duši pohladím.

Zdroje:

Použit text z Velikonočního rozjímání od faráře Ferdinanda Valíka.

Místo pořízení fotografií:

Malenisko, poutní místo Římskokatolické farnosti Provodov ve Zlínském kraji nedaleko Luhačovic. Na místě se nachází kostel Panny Marie Sněžné s ojedinělým obrazem Panny Marie Kojící a léčivá studánka.

Foto:

Autor

Autor: Jan Šik | pátek 30.3.2018 12:00 | karma článku: 14,97 | přečteno: 440x
  • Další články autora

Jan Šik

O osamělých seniorkách, které dostávají údery do obličeje

Bezdůvodný útok musí být sám o sobě děsivý pro každého. Tím spíše, jedná-li se o starší osamělou ženu.

20.4.2024 v 18:00 | Karma: 41,27 | Přečteno: 3472x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Láskyplné hřbitovní poznání s hezkými slovy pro milovaného

Svým nejbližším říkáme tak málo hezkých slov. Abychom k tomuto poznání došli potřebujeme buď čas nebo náhlou událost. Třeba smrt.

13.4.2024 v 18:00 | Karma: 15,26 | Přečteno: 331x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Muž, který své přítelkyni nedokázal říci ne

Pokaždé nenalezne muž odvahu k tomu, aby si vyřešil svoje problémy. Třeba, když chce utéci před ženou. Občas se však najde někdo jiný.

6.4.2024 v 17:00 | Karma: 11,36 | Přečteno: 509x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Nespravedlivá výměna provedená odpornými šmejdy

Pokud vás má někdo nahradit, budete z toho špatní. Zvláště, když se dozvíte, že s vámi už nikdo a nikde nepočítá. Co potom uděláte?

23.3.2024 v 18:00 | Karma: 13,89 | Přečteno: 662x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Kdo jsou oběti zla?

Prosincová střelba na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze měla jeden efekt. Vytvořila atmosféru, v které se jisté osoby odhalují v plné nahotě.

24.2.2024 v 18:00 | Karma: 15,19 | Přečteno: 598x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 406
  • Celková karma 18,01
  • Průměrná čtenost 1353x
Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake