Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Leningrad: Metronom

Metronom je přístroj, který rovnoměrně odklepává rytmus hudební skladby. Jde rovněž o jeden ze symbolů leningradské blokády. Neznamenal jen varování před nálety.

   9. září 1941 Němci dobyli pevnostní město Šlisselburg, které leží na levém břehu Něvy při jejím výtoku z Ladožského jezera. Získali tak naprostou kontrolu nad všemi spojovacími cestami do Leningradu z ostatních zemí. Od té chvíle bylo zásobování města možné pouze letecky nebo přes Ladožské jezero. Náčelník generálního štábu OKW Franz Halder si zapsal do svého deníku: "Leningrad-našeho cíle je dosaženo a stane se teď vedlejším bojištěm." Hitler nařídil nepodnikat přímý útok na město, von Leeb ho měl obklíčit a vyhladovět. Od samého začátku operace Barbarossa panoval rozpor mezi vůdcem a jeho generály. Hitler chtěl nejprve dobýt pobaltí, vyřadit Baltskou flotilu, obsadit Leningrad a pak teprve zahájit útok na Moskvu. Jeho generálové v čele s Franzem Halderem měli názor opačný a za zásadní strategický cíl považovali hlavní město. 

   Rozpory vyvrcholily na začátku září. Urovnal je kompromis, když Hitler pátého tohoto měsíce souhlasil s tím, že pokud von Leeb nedobude do deseti dní Leningrad, převelí 4. tankovou skupinu k maršálu von Bockovi, který táhl na Moskvu. Zřejmě šlo o okamžik, kdy Němci přišli o nejlepší šanci Leningrad obsadit, protože už nikdy skupina armád Sever nedokázala pořádně soustředit dostatečnou palebnou sílu k frontálnímu útoku. Navíc svoje záložní jednotky poskytovala ostatním úsekům fronty. Kruh kolem Leningradu se sice uzavřel, ale ustrnul v blátě a krvi zákopové války. Na ruské straně došlo k zásadní změně velení. Maršál Vorošilov oznámil Stalinovi pád Šlisselburgu o den později a ten byl vzteky bez sebe. Okamžitě ho odvolal a na jeho místo jmenoval toho nejlepšího z nejlepších. Brilantního taktika, odvážného a nelítostného vojáka, maršála Žukova.

Sovětskou chatrnou obranu komplikovaly operace finské armády na Karelské šíji. Finové sice odmítli zaútočit na Leningrad přímo, ale už samotná hrozba jejich útoku vázala značné síly Rudé armády, které potřebovala na jiných místech země. 4. září 1941 německé jednotky začaly nepřetržitě ostřelovat Leningrad dělostřelectvem a o čtyři dny později zahájilo Luftwaffe denní nálety. S útoky by začalo daleko dříve, německá armáda však nejprve musela opravit všechna okolní letiště, která v červnu a červenci zničila vlastními nálety a bombardováním. Nakonec se    8. září ve městě spustily poplašné sirény v rozhlase, ulicích, na lodích a v továrnách. Němci začali bombardování a hned první den se jim podařilo zničit to, co bylo pro město nejdůležitější. Kousek vedle od Varšavského nádraží stály Badějevovy sklady, celkem 38 dřevěných budov. Obsahovaly podstatnou část městských zásob potravin a ty byly teď nenávratně pryč.

   Dále hořely zásobníky s naftou, pekárna a zásah dostala zoologická zahrada. Nálety na Leningrad trvaly po celou dobu obležení, nejsilnější byly v prvním týdnu. Zmírnily se po převelení VIII. leteckého sboru k Moskvě. Během války město zasáhlo 69 000 zápalných pum a 4 259 vysoce explosivních pum. Wehrmacht provedl celkem 272 soustředěných dělostřeleckých útoků a vystřelil 13 000 dělostřeleckých granátů. Jednou jeden dělostřelecký útok trval bez přestávky 18 hodin. Z důvodů bombardování a ostřelování zemřelo 16 747 civilistů a dalších asi dvacet tři tisíc bylo zraněno. Cílem se staly továrny, zejména Kirovovy závody a elektrárna Elektrosila. Zbrojovky musely stále vyrábět a jejich produkce se převážela na bárkách přes Ladožské jezero. Hlavně do Moskvy.

Je klid, jste v bezpečí.

   Obránci Leningradu samozřejmě museli proti útokům ze vzduchu něco dělat. Jejich protivzdušná obrana (PVO) byla ze začátku slabá, ale během podzimu sílila. Žukov rozhodl, že hlavní zbraní se stanou obrovská děla Baltské flotily, ty však používal zejména pro ochranu pozemních jednotek Rudé armády. K obraně byl povolán i slavný křižník Aurora, jehož výstřel z děla v roce 1917 odstartoval bolševickou revoluci v Rusku. Samotné město chránil II. sbor PVO a VII. sbor stíhacího letectva. Další útvary chránily železniční trať a Ladožské jezero. Na konci září velení Leningradského frontu vypracovalo plán, který obsahoval podrobné protibateriové programy. Měly znemožnit nebo ztížit destruktivní palbu nepřítele. Tyto programy přidělovaly konkrétní cíle dělostřelcům i letcům do posledního děla a letadla. 

Schovejte se do krytů, letecký útok!!!

 Leningrad neměl žádný podzemní systém, protiletecké bunkry prakticky neexistovaly. A tak se nejlepší ochranou před nálety staly přirozené úkryty. Kotelny a schodišťové šachty nebo sklepy. Na veřejných prostranstvích obyvatelé kopali zákopové kryty, chráněné většinou pytli s pískem. Dělostřelecké útoky byly horší než letecké, protože jim nepředcházel žádný poplach. Před těmi leteckými varovaly sirény. V ulicích města bylo instalováno celkem 1 500 ampliónů, které se používaly pro hlášení, různé výzvy,  letecké poplachy a rozhlas. Když rozhlas nehrál žádný program, vysílal se zvuk metronomu. Pomalé údery znamenaly klid, rychlý rytmus upozornil, aby se lidé schovali do krytů, protože hrozí letecký útok. Postupem doby se metronom stal jedním ze symbolů leningradské blokády. Jeho rytmus byl jako tlukot srdce. Ještě jsme tady. Ještě žijeme.

Příště: Leningrad: Jídlo

Z plánovací schůzky štábu nejvyššího velení německé armády OKW dne 21. září 1941:

1) Okupovat město, jinými slovy postupovat tak, jak jsme postupovali v jiných ruských městech. Odmítnuto, protože to bychom byli odpovědní za zásobování potravinami.

2) Stáhnout obkličovací kruh co nejtěsněji, pokud možno za plot nabitý elektřinou a se strážnými s kulomety. Nevýhody: Z asi 2 mil. lidí ti slabí zemřou v dohledné době. Silní si zabezpečí potraviny a přežijí. Je zde nebezpečí epidemií, které se může rozšířit i na naši frontu. Je otázkou, zda můžeme chtít po našich vojácích, aby stříleli na ženy a děti pokoušející se prorazit ven.

3) Ženy, děti a staří by byli vpuštěni mezerami v obkličovacím kruhu. Zbytku by bylo povoleno zemřít hlady.

Slova Adolfa Hitlera o Leningradu: "Vůdce je rozhodnut vymazat město Petěrburg ze tváře země. Po porážce sovětského Ruska není žádný zájem na pokračující existenci tohoto velkého městského centra. Cílem je město obklíčit a srovnat se zemí s pomocí dělostřeleckého ostřelování granáty velikého kalibru a neustávajícím bombardováním ze vzduchu. Žádosti o vyjednávání kapitulace po obklíčení města budou odmítnuty, protože problém přesídlování a krmení populace nemůže být řešen námi a nebude. V této válce o naší existenci nemáme žádný zájem o udržování byť jen části této velké městské populace."

Zdroj: Citace použity z knihy Anny Reidové Leningrad, tragédie obleženého města   

Zdroje:

Kniha LENINGRAD, Tragédie obleženého města 1941-1944, autorka Anna Reidová,

Kniha Obležení Leningradu 1941-44, 900 dnů hrůzy, autor David Glantz

Wikipedie.cz, Obležení Leningradu", odkaz: https://cs.wikipedia.org/wiki/Oble%C5%BEen%C3%AD_Leningradu

Wikipedie.cz, "Petrohrad", odkaz:https://cs.wikipedia.org/wiki/Petrohrad

Youtube.cz, dokumentární film "Blokáda Leningradu", odkaz:

Youtube.cz, dokumentární film "Blokáda Leningradu" ze série Sovětská bouře, odkaz:

Youtube.cz, dokumentární film "Blokáda Leningradu" ze série Velká vlastenecká válka, odkaz:

 

Autor: Jan Šik | pondělí 23.10.2017 19:00 | karma článku: 18,82 | přečteno: 1392x
  • Další články autora

Jan Šik

O osamělých seniorkách, které dostávají údery do obličeje

Bezdůvodný útok musí být sám o sobě děsivý pro každého. Tím spíše, jedná-li se o starší osamělou ženu.

20.4.2024 v 18:00 | Karma: 41,39 | Přečteno: 3512x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Láskyplné hřbitovní poznání s hezkými slovy pro milovaného

Svým nejbližším říkáme tak málo hezkých slov. Abychom k tomuto poznání došli potřebujeme buď čas nebo náhlou událost. Třeba smrt.

13.4.2024 v 18:00 | Karma: 15,26 | Přečteno: 331x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Muž, který své přítelkyni nedokázal říci ne

Pokaždé nenalezne muž odvahu k tomu, aby si vyřešil svoje problémy. Třeba, když chce utéci před ženou. Občas se však najde někdo jiný.

6.4.2024 v 17:00 | Karma: 11,36 | Přečteno: 509x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Nespravedlivá výměna provedená odpornými šmejdy

Pokud vás má někdo nahradit, budete z toho špatní. Zvláště, když se dozvíte, že s vámi už nikdo a nikde nepočítá. Co potom uděláte?

23.3.2024 v 18:00 | Karma: 13,89 | Přečteno: 662x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Kdo jsou oběti zla?

Prosincová střelba na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze měla jeden efekt. Vytvořila atmosféru, v které se jisté osoby odhalují v plné nahotě.

24.2.2024 v 18:00 | Karma: 15,19 | Přečteno: 598x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Kontrast v odvodech v Kyjevě a venku je neskutečný, říkají reportéři iDNES.cz

26. dubna 2024  16:04

Podcast Únava vojáků i civilistů na Ukrajině je vysoká, ale stejně tak i morálka. Redaktor Michal Voska a...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

VIDEO: Strážníci v ulicích naháněli bagr, opilý řidič si jel pro cigarety

26. dubna 2024  15:42

Městská policie z Krupky na Teplicku zveřejnila video z netradičního zásahu svých strážníků. Ti...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 406
  • Celková karma 18,03
  • Průměrná čtenost 1353x
Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake