Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Leningrad: Rutina

Co vlastně lidé v době blokády svého města dělali? Nepočítáme-li práci pro armádu, továrny nebo ve službách. Jak ve zbývajícím čase hladoví přežívali? Kdo si myslí, že bezvládně a bezcílně polehávali, ten se plete.

   Wehrmacht v prosinci 1941 na východní frontě, včetně leningradského prostoru, uvázl na místě. STAVKA byla přesvědčena, že rozhodnými protiútoky Němce porazí. Sovětské síly však měly málo prostředků a dobře vycvičené německé jednotky se ukázaly stále jako bojeschopné a odolné. Někteří němečtí generálové později své nezdary omlouvali počasím. Jistě, počasí patřilo ke spoustě dalších faktorů, které výsledek války ovlivnily, ale rozhodně nebylo tím hlavním. Je ovšem potřeba říci, že i na ruské standardy byla zima na přelomu let 1941-1942 mučivá a dopadla hlavně na skupinu armád Sever.

"Náhlý pokles teploty je nepředvídatelnou katastrofou, která paralyzovala všechno. Na leningradské frontě, s teplotami minus 42 stupňů, na naší straně nefunguje ani jedna puška, kulomet či polní dělo". Pronesl Adolf Hitler na večeři ve Vlčím doupěti dne 12. ledna 1942. Citace z knihy Leningrad Tragédie obleženého města 1941-1944, autor Anna Reidová

   Nejen to. Letadla a tanky nemohly nastartovat, koňům sahal sníh po břicho, takže i jim musela armáda prohazovat cestu lopatami. Němečtí vojáci se oblékali do jakýchkoliv šatů, které kradli rolníkům na vesnicích. Dokonce ženských, z čehož si karikaturami utahoval sovětský tisk. Cyklistická jednotka poručíka Fritze Hockenjose musela být přecvičena na lyžařské družstvo. Dostalo za úkol zmrzlým ruským mrtvolám svlékat boty.

"Jejich plstěné boty jim musíme bohužel odřezávat od nohou a pak je musíme znova sešívat dohromady. Ale nejsme na tom tak špatně jako 2. prapor, který usekává mrtvým Rusům nohy a pak je rozmrazuje na kamnech v bunkru." Zapsal si velitel Radfahrzug (Cyklistická průzkumná jednotka) poručík Friz Hockenjos. Citace z knihy Leningrad Tragédie obleženého města 1941-1944, autor Anna Reidová

   Vojáci Rudé armády na tom byli z celkového pohledu hůře. I na ně dopadla mimořádně krutá zima. Hladověli stejně jako civilisté. Přestože měli o něco lepší denní příděly než obyvatelé Leningradu, 500 gramů chleba a 125 gramů masa pro vojáka v první linii znamenalo zoufale málo kalorií. Není divu, že se množili dezertéři, sebepoškozování nebo sebevraždy. Objevil se rovněž tábor kanibalů, kde jeden četař přistihl doktora, který odkrajoval maso z amputovaných končetin a potají si ho strkal do kapsy. Vyšetřováním se zjistilo, že nemocní a zranění v nemocnici pojídali lidské maso, včetně dvaceti lékařů a zdravotních sester. Na základě zvláštního rozkazu STAVKY byli zastřeleni.

   "Pokračující nepřátelské útoky, ale nic ve velkém rozsahu." Z deníku náčelníka generálního štábu pozemního vojska (OKH) generálplukovníka Franze Haldera. Citace z knihy Leningrad Tragédie obleženého města 1941-1944, autor Anna Reidová 

   Stalin trval na tom, aby v prvním lednovém týdnu byla zahájena ofenzíva. Sovětská strana měla v té době již převahu v živé síle, letectvu i tancích. Nestačilo to. Pořád málo zkušené velení své vojáky hnalo pod tlakem do často beznadějných útoků. Například při útoku přes led řeky Volchov u Kiriši, položily životy tři tisícovky vojáků během prvních třiceti minut kulometné palby dobře zakopané německé jednotky. Pevně hájená linie německých vojsk se sice začala otřásat, ale tuhá zima vytvářela strašlivé bojové podmínky oběma stranám. Volchovský front, Leningradský front a Severozápadní front zahájily začátkem ledna protiofenzívu. Neúspěšně.

   V obléhaném Leningradu mezitím vrcholily strázně jeho obyvatel. Lidé umírali převážně hladem. Pohřební služba již nestačila mrtvé sama pohřbívat ani do hromadných hrobů. Přeživším pomáhala jejich vůle přežít a také některé věci či aktivity. Například Svjazy. Podobný systém, který známe i z naší historie z doby socialismu. Toto slovo znamená jakousi kombinaci známostí, dobrých styků, protekce a úplatků. Státní organizace se obcházely, protože nemohly poskytnout to, co lidé potřebovali nejvíc. Třeba brambory, boty, chleba. Rodina a síť přátel a známostí pomáhaly přežít. Kdo neměl Svjazy potácel se na tenké hranici mezi životem a smrtí nejvíc. 

"Dneska mě navštívil můj přítel Pjotr Jevgeněvič. Přinesl mi hrstku ovesných vloček a tři šproty. Dále čtyři sušené houby a čtyři zmrzlé brambory, které jsem neviděla od podzimu. To je neocenitelné bohatství. Od minulého týdne jíme jen sušené mořské řasy...Oslava!" Z deníku Anny Ostroumovové-Lebeďěvové, vdovy po akademikovi z Chemického výzkumného institutu. Citace z knihy Leningrad Tragédie obleženého města 1941-1944, autor Anna Reidová

    Řada obyvatel se neformálně scházela. V některých továrnách se nepracovalo, část lidí do nich docházela jen proto, aby si mohli popovídat, povečeřet skromné zásoby nebo vypít čaj. Scházeli se spisovatelé, skladatelé, umělci. Konaly se dokonce bohoslužby, i když neveřejné a vedení je dočasně tolerovalo. Velkým pomocníkem byl rozhlas. Nesloužil jen propagandě. Recitovaly se v něm verše, předávaly se osobní vzkazy, četly dopisy z fronty. Vysílal se v něm populární Táborák, magazín pro děti, který pokračoval dlouho po skončení války. Spousta Leningraďanů četla. Dumasovy Tři mušketýry, Twainova Prince a Chuďase, Setonovi Dva divochy, Verneův Tajuplný ostrov a další klasická díla. 

"Mýt si vlasy, holit se, uklízet pokoj, prostírat stůl k "jídlu", čistit si zuby dřevěným uhlím, nejíst kočky, nevylizovat talíře, nenechat přetékat hrnec s fekáliemi a nevylévat jej oknem. Jakmile si někdo přestal umývat krk a uši, nepobyl dlouho na světě." Z deníku jednoho neznámeho blokadnika. Citace z knihy Leningrad Tragédie obleženého města 1941-1944, autor Anna Reidová

Další řada Leningraďanů si psala deníky. O všem možném. Co ten den prožili. Vzpomínali na minulost, rodinu, přátele, jídlo. Taky psali o svých snech. Jejich deníky jsou dodnes zdrojem neocenitelných informací. Obyčejná rutina se stala nesmírně důležitou pro přežití, stejně jako jakákoliv práce. Kdo pracoval nebo vyvíjel nějakou fyzicky přiměřenou aktivitu, jeho šance na přežití rapidně vzrostla. Takovou aktivitou mohlo být naučit se něco nazpaměť. Třeba básně nebo pohádky. Mimo denní rutiny existovala další nepsaná pravidla. Pohybovat se pomalu. Nemluvit o jídle. Řada pamětníků tu dobu později charakterizovala čtyřmi slovy cholod, golod, snarjady, požary, tedy zima, hlad, granáty, požáry. Namáhavá rutina, která stála blokadniky neuvěřitelné fyzické a psychické vypětí. Kdo ji však prováděl, tomu neocenitelně pomohla. Co všechno a s jakou vůlí dokáže člověk dělat všechno pro to, aby žil.

Příště: Leningrad: Sedmá symfonie

Zdroje:

Kniha LENINGRAD, Tragédie obleženého města 1941-1944, autorka Anna Reidová,

Kniha Obležení Leningradu 1941-44, 900 dnů hrůzy, autor David Glantz

Wikipedie.cz, Obležení Leningradu", odkaz: https://cs.wikipedia.org/wiki/Oble%C5%BEen%C3%AD_Leningradu

Wikipedie.cz, "Petrohrad", odkaz:https://cs.wikipedia.org/wiki/Petrohrad

Wikipedie.cz, "Ladožské jezero", odkaz: https://cs.wikipedia.org/wiki/Lado%C5%BEsk%C3%A9_jezero

Youtube.cz, dokumentární film "Blokáda Leningradu", odkaz:

Youtube.cz, dokumentární film "Blokáda Leningradu" ze série Sovětská bouře, odkaz:

Youtube.cz, dokumentární film "Blokáda Leningradu" ze série Velká vlastenecká válka, odkaz:

Autor: Jan Šik | pondělí 27.11.2017 19:00 | karma článku: 22,62 | přečteno: 778x
  • Další články autora

Jan Šik

O osamělých seniorkách, které dostávají údery do obličeje

Bezdůvodný útok musí být sám o sobě děsivý pro každého. Tím spíše, jedná-li se o starší osamělou ženu.

20.4.2024 v 18:00 | Karma: 41,31 | Přečteno: 3496x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Láskyplné hřbitovní poznání s hezkými slovy pro milovaného

Svým nejbližším říkáme tak málo hezkých slov. Abychom k tomuto poznání došli potřebujeme buď čas nebo náhlou událost. Třeba smrt.

13.4.2024 v 18:00 | Karma: 15,26 | Přečteno: 331x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Muž, který své přítelkyni nedokázal říci ne

Pokaždé nenalezne muž odvahu k tomu, aby si vyřešil svoje problémy. Třeba, když chce utéci před ženou. Občas se však najde někdo jiný.

6.4.2024 v 17:00 | Karma: 11,36 | Přečteno: 509x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Nespravedlivá výměna provedená odpornými šmejdy

Pokud vás má někdo nahradit, budete z toho špatní. Zvláště, když se dozvíte, že s vámi už nikdo a nikde nepočítá. Co potom uděláte?

23.3.2024 v 18:00 | Karma: 13,89 | Přečteno: 662x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Kdo jsou oběti zla?

Prosincová střelba na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze měla jeden efekt. Vytvořila atmosféru, v které se jisté osoby odhalují v plné nahotě.

24.2.2024 v 18:00 | Karma: 15,19 | Přečteno: 598x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 406
  • Celková karma 18,02
  • Průměrná čtenost 1353x
Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake