Monte Cassino: Místo bitvy

22. 01. 2018 19:00:00
Hroby tisíců vojáků téměř dvaceti národností leží v italském Monte Cassinu. Padli v jednom z nejkrvavějších střetů druhé světové války, který trval skoro pět měsíců.

Itálie je země snad s největším počtem kulturních památek na světě. Mezi jednu z nich patří i klášter Monte Cassino. Stojí na stejnojmenné hoře vysoké 520 metrů. Nachází se 130 kilometrů jižně od Říma a necelé dva západně od města Cassino. Na úplném začátku zde stál Apollonův chrám, patřící k městskému hradu antického Cassina. Řecký a římský bůh Apollón je považován za božstvo, jež má moc například nad sluncem, uměním nebo lukostřelbou. Při udržování pořádků dokázal trestat morem a jeho šípy zasáhly vždy cíl. Jak symbolické pro události v dalších dějinách kláštera.

Na troskách chrámu vybudoval v roce 529 našeho letopočtu svatý Benedikt z Nursie první italský klášter. Sloužil jako útočiště pro malou mnišskou obec. Později šlo o součást benediktinského opatství, které se stalo po mnohá staletí duchovním centrem západoevropských zemí. V roce 569 n.l. pronikli do Itálie příslušníci západogermánských kmenů Langobardi a svaté místo vydrancovali a pobořili. K jeho obnově došlo až roku 717 n.l. papežem Řehořem II..V té době již benediktinský řád zakládal nemocnice a výchovné ústavy a určoval směr duchovního vývoje ve Francii.

V roce 883 n.l. vyplenili a vypálili klášter Saracéni a jeho znovupostavení trvalo dvacet let. V roce 1030 ho vydrancovali Normani a v roce 1349 přišlo ničivé zemětřesení. Klášter znova vybudoval papež Urban V.. Tentokrát šlo o mohutný komplex budov ve tvaru lichoběžníku o délce strany 220 metrů. Klášter měl nyní čtyři poschodí, cimbuří, vnitřní nádvoří a pevné zdi ze žlutého přírodního kamene travertinu. V této podobě vydržel až do 15. února 1944, přestože jej ještě v květnu 1799 vyplenili Napoleonovi vojáci. Na klášteru pracovalo několik generací vynikajících italských umělců, stavebníků a malířů.

Knihovna tohoto duchovního centra dodnes patří mezi nejvýznamnější na světě. Město Cassino leží na poloviční cestě mezi Neapolí a Římem. V současné době má asi 36 000 obyvatel. Cassino existovalo už ve 4. století před Kristem, kromě vily Marka Antonia zde byly termální koupele Římanů. V údolí se nachází ovocné zahrady, olivové háje a vinice. Na svazích rostou duby, jedle a akácie. Předměstím města se vine řeka Rapido. Na úpatí Monte Cassina leží na severním okraji města Rocca Janula, devadesát metrů vysoká skála se starou hradní zříceninou. Souřadnice kláštera jsou 41°29′24′′ s. š., 13°48′50′′ v. d..

Itálie pokrývá prakticky celý Apeninský poloostrov, který je 1 000 km dlouhý od Alp na severu, až ke Středozemnímu moři na jihu a 160 km široký. Podnebí v Itálii je mírné a to díky Alpám, které fungují jako bariéra proti studeným severním větrům a Středozemnímu moři, které obklopuje většinu země. Počasí se mění v závislosti na regionu, vzdálenosti od hor a nadmořské výšce. Průměrná teplota v Cassinu se v letních měsících pohybuje kolem 28°C a v zimních okolo 5°C. V období bitvy o klášter ve II. světové válce bylo počasí pro útok spojenců nestálé a nepříznivé.

Téměř přes celou délku se táhne horský hřbet Abruzz. Horská pásma vypadají jako jeho žebra a to zejména na východní straně. Pro armádu Spojenců se tak největším problémem stala dopravní síť. Obejít hory u Monte Cassina je možné na relativně malých pásmech země, k tomu ještě zčásti bažinaté. Ve vnitrozemí je deset kilometrů široké údolí řeky Liri, které je jedinou vhodnou cestou pro motorizované svazy armád směrem na Řím. Předhůří s Monte Cassinem přístup k údolí Liri uzavírá. Pro obránce ideální terén, pro invazní jednotky černá noční můra. Cesta do vnitrozemí, kde útočník musí zaplatit krvavou daň.

Příště: Monte Cassino: Němci

Zdroje:

Kniha Bitva o Monte Cassino, autor Janusz Pialkiewicz, rok vydání 2005;

Kniha Monte Cassino, autor Jaroslav Hrbek, rok vydání 1993.

Youtube.cz, "Velké bitvy historie-Monte Cassino 1944"

Autor: Jan Šik | pondělí 22.1.2018 19:00 | karma článku: 14.46 | přečteno: 739x

Další články blogera

Jan Šik

Nespravedlivá výměna provedená odpornými šmejdy

Pokud vás má někdo nahradit, budete z toho špatní. Zvláště, když se dozvíte, že s vámi už nikdo a nikde nepočítá. Co potom uděláte?

23.3.2024 v 18:00 | Karma článku: 13.49 | Přečteno: 527 | Diskuse

Jan Šik

Kdo jsou oběti zla?

Prosincová střelba na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze měla jeden efekt. Vytvořila atmosféru, v které se jisté osoby odhalují v plné nahotě.

24.2.2024 v 18:00 | Karma článku: 14.53 | Přečteno: 482 | Diskuse

Jan Šik

Laskavý anděl a fólie na displej mobilu s drobky makové laskominy

Určitě každý z nás ve svém životě potkal laskavého člověka. Takového, který svůj skutek dokáže udělat pro druhého nezištně a bez postranních úmyslů. Prostě jenom tak.

10.2.2024 v 18:00 | Karma článku: 10.48 | Přečteno: 194 | Diskuse

Jan Šik

Kauza psychiatr: Kdo za ni může?

V současné době čelí známý český lékař Jan Cimický obžalobě ve věci skutků se sexuálním podtextem. Tato aféra něco vypovídá nejenom o něm.

20.1.2024 v 18:00 | Karma článku: 24.45 | Přečteno: 630 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.38 | Přečteno: 542 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 28.51 | Přečteno: 1880 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.48 | Přečteno: 278 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.26 | Přečteno: 207 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.02 | Přečteno: 269 | Diskuse
Počet článků 403 Celková karma 15.74 Průměrná čtenost 1361

Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...