Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Monte Cassino: Operace Avenger

Bombardováním kláštera Monte Cassino Spojenci poskytli Wehrmachtu nečekanou výhodu, který ji naplno využil. 

   Na začátku roku 1944 probíhala neobvykle tuhá zima. V horách sněžilo, naproti tomu v nížinách pršelo a údolí Liri se proměnilo v jedno velké bláto. 12. února 1944 převzal frontu generál Freyberg se svým II. novozélandským sborem. Tato jednotka měla všechny předpoklady v bitvě uspět. Britové a Novozélanďané z 2. divize získali tvrdé zkušenosti v severní Africe a ve 4. indické divizi bojovali Ghurkové, kteří pochází z Nepálu a patří k ostříleným bojovníkům v horách. Zbývající Indové byli vynikající v boji muže proti muži. Střídali posledních padesát unavených, zmrzlých a vyčerpaných Američanů a museli je skoro všechny nést. Plánovaný útok musel být pro silnou a vytrvalou sněhovou vánici odložen. V té době velitel 4. indické divize generál Francis I.S. Tuker přišel za generálem Freybergem s myšlenkou klášter vybombardovat.

Spojenecké letadlo právě shodilo náklad bomb na klášter Monte Cassino

Generál Tuker byl paradoxně milovníkem starých památek a historických knih. V jedné se dočetl o architektuře kláštera a přesvědčoval ostatní, že jeho divize nemá žádné prostředky, jak silné zdi takové pevnosti překonat. Ve spojeneckém velení vypukla velká diskuze, např. americký generál Clark se stavěl rozhodně proti. Podle jeho názoru, který se nakonec ukázal jako správný, by rozvaliny poskytly obráncům výhodu. Spor nakonec rozhodl velitel Spojenců generál Alexander, který se přiklonil k názoru Tukera. Odpoledne 14. února 1944 vystřelila děla americké 5. armády směrem ke klášteru několik dělostřeleckých granátů, které nad ním explodovaly. Dolů se snesly jen letáky. Obsahovaly varování, že místo bude zničeno. V úterý 15. února 1944 v 09.45. začalo 142 bombardérů B-17 15 shazovat nad Monte Cassinem svůj náklad. V klášteře v té době nebyl jediný německý voják.

   Pokud tedy nepočítáme, že asi 300 metrů od zdí opatství se nacházely dva tanky 15. divize pancéřových granátníků a ve vzdálenosti 400 metrů čtyři minomety s pozorovatelnou 71. minometného pluku. Náklad spojeneckých bombardérů v první vlně obsahoval 353 tun zápalných a trhavých bomb. Druhá vlna, jež následovala za okamžik, shodila dalších 100 tun. V té chvíli v klášteře probíhala bohoslužba, které se mimo mnichů účastnily stovky uprchlíků a raněných z okolních vesnic a města Cassina. Později se pod troskami prastaré stropní klenby našla mrtvá těla více než 250 mužů, žen a dětí. Všichni civilisté a ani jeden německý voják. Kdo se z kláštera pokoušel uprchnout, zemřel pod palbou palubních zbraní amerických stíhacích bombardérů. Jejich pumy zasáhly ještě další místa. Šestnáct jich dopadlo omylem na hlavní stan 5. americké armády v Prezenzanu, asi dvacet pět kilometrů od Cassina a značné ztráty utrpěla překvapená indická 7. brigáda. 

Zdroj: YouTube.cz           Bombardování kláštera Monte Cassino (bez komentáře)  

   Půl hodiny po začátku náletu volal náčelník štábu vrchního velitelství Wehrmachtu generál Westpahl náčelníku štábu 10. armády plukovníku Wentzellovi. Chtěl vědět, co je nového. Když se dozvěděl o bombardování kláštera, zajímalo ho, jestli Němcům uškodilo. Generál Wentzell prý odpověděl: "Ne, uvnitř jsme nikoho neměli. Nepřítel měl jen bujnou fantazii. To byla pěkná hloupost, o tom nemůže být pochyb." Nezranění Němci rozmístění na hoře kolem kláštera teď očekávali pozemní útok, který měl z taktického hlediska následovat hned po tom leteckém. Jenže k jejich překvapení se nikde nic nepohnulo. Bombardování totiž bylo posunuto o den kupředu a indická 4. divize, která ho měla provést, nebyla připravena. Její muži neměli dostatek munice a výstroje, která k nim buď ještě nedorazila nebo byla zničena nepřátelským dělostřelectvem. Taktická chyba tak připravila Spojence o moment překvapení. 

Jediná zbylá stěna kláštera Monte Cassino po bombardování

Až večer 16. února 1944, 32 hodin po spojeneckém bombardování, vyrazil konečně jeden prapor indické 7. brigády od řeky Rapido směrem vzhůru na Monte Cassino. Hned na úpatí hory vstoupil do minového pole a nechal za sebou několik mrtvých a raněných. Krátce na to se dostal do silné kulometné a minometné palby a 12 důstojníků a 130 vojáků padlo nebo bylo zraněno. Zbytek jednotky se vrátil zpět k řece. Ve čtvrtek 17. února 1944 se pustilo do útoku dalších šest praporů indické 7. brigády. V silné křížové palbě Němců postupovaly pomalu vpřed, ale za cenu velkých ztrát. V ten samý čas 28. prapor Maorů překročil řeku Rapido a za setmění obsadil budovu nádraží ve městě Cassino. Zároveň se jim podařilo podpořit prapor ženistů, který postavil mosty přes Rapido a přepravil přes ni 180 spojeneckých tanků. Ve 23.00. dva prapory Gurkhů pronikli k místu vzdáleném 1 000 metrů od opatství. Ve dvě hodiny v noci se ocitly v minovém poli zesíleném ostnatým drátem. Po spuštěné křížové palbě z kulometů a minometů na zemi zůstalo ležet 243 mužů a oba prapory se stáhly zpět.

   Maorové se zakopali v Cassinu, ale v 15.00. hodin v pátek se před nimi vynořila německá pěchota se dvěma tanky a zaútočila na nádražní budovu. Maorové se museli bez potřebné podpory a protitankových zbraní stáhnout zpět. Němečtí granátníci je zahnali až za řeku Rapido, pak se teprve zastavili a vrátili do obrany. Mezitím na předmostí u Anzia probíhala nejkrvavější bitva mezi Němci a Američany. Další pokusy o dobytí Monte Cassina ztroskotaly, proto generál Alexander boje zastavil. Spustil se opět silný déšť a hory ovládla vánice. Operací AVENGER chtěli Spojenci odlehčit svým jednotkám u Anzia, kde bylo jejich předmostí krátce před zhroucením. Nedostatečné zásobování municí, špatné počasí a především rozhodný odpor Němců přispěly k tomu, že i druhá bitva u Cassina byla úspěchem Wehrmachtu. Rozvaliny zničeného kláštera navíc Němci dokázali využít k výraznému posílení a zefektivnění své obrany.

Příště: Operace DICKENS

Zdroje:  

Kniha Bitva o Monte Cassino, autor Janusz Pialkiewicz, rok vydání 2005;

Kniha Monte Cassino, autor Jaroslav Hrbek, rok vydání 1993.

Youtube.cz, "Velké bitvy historie-Monte Cassino 1944"

Autor: Jan Šik | pondělí 26.3.2018 19:00 | karma článku: 15,40 | přečteno: 555x
  • Další články autora

Jan Šik

O osamělých seniorkách, které dostávají údery do obličeje

Bezdůvodný útok musí být sám o sobě děsivý pro každého. Tím spíše, jedná-li se o starší osamělou ženu.

20.4.2024 v 18:00 | Karma: 41,29 | Přečteno: 3482x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Láskyplné hřbitovní poznání s hezkými slovy pro milovaného

Svým nejbližším říkáme tak málo hezkých slov. Abychom k tomuto poznání došli potřebujeme buď čas nebo náhlou událost. Třeba smrt.

13.4.2024 v 18:00 | Karma: 15,26 | Přečteno: 331x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Muž, který své přítelkyni nedokázal říci ne

Pokaždé nenalezne muž odvahu k tomu, aby si vyřešil svoje problémy. Třeba, když chce utéci před ženou. Občas se však najde někdo jiný.

6.4.2024 v 17:00 | Karma: 11,36 | Přečteno: 509x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Nespravedlivá výměna provedená odpornými šmejdy

Pokud vás má někdo nahradit, budete z toho špatní. Zvláště, když se dozvíte, že s vámi už nikdo a nikde nepočítá. Co potom uděláte?

23.3.2024 v 18:00 | Karma: 13,89 | Přečteno: 662x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Kdo jsou oběti zla?

Prosincová střelba na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze měla jeden efekt. Vytvořila atmosféru, v které se jisté osoby odhalují v plné nahotě.

24.2.2024 v 18:00 | Karma: 15,19 | Přečteno: 598x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

PŘEHLEDNĚ: Češi vyberou 21 europoslanců. Kandiduje i Mourek s mimozemšťany

26. dubna 2024  10:37

O křesla v Evropském parlamentu se na začátku června utká třicet uskupení. Podle průzkumu agentury...

Řecko Kyjevu PVO nedodá, potřebujeme ji sami, říká. Španělé pošlou jen rakety

26. dubna 2024  10:35

Španělsko ani Řecko nedodají Ukrajině systémy protivzdušné obrany, které Kyjev žádá k obraně před...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  10:24

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 406
  • Celková karma 18,02
  • Průměrná čtenost 1353x
Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake