Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Monte Cassino: Operace Diadem

Teprve čtvrtá operace Spojenců u Monte Cassina přinesla úspěch. Vzhledem k nečekaným, až drtivým ztrátám, bývá považována za Pyrrhovo vítězství. 

   V pátek 24. března 1944 byl velitel polského II. sboru generál Anders povolán do hlavního stanu britské 8. armády do Vinchiaturu. Spojenecké velení mu nastínilo taktickou situaci, prezentovalo další plány a cíle invaze v Itálii. Zároveň sdělilo, že polskému II. sboru bude přenecháno dobytí kláštera Monte Cassino a přilehlých pahorků. Generál dostal deset minut na rozmyšlenou. Neuvažoval o úkolu tak dlouho. Sovětská propaganda v té době tvrdila, že polští vojáci nechtějí proti Hitlerovi bojovat. Dobytí Monte Cassina považoval generál Anders za čestný úkol, který bude mít nesmírný vliv na duch národa a domácí armádu bojující v Polsku. Navíc se domníval, že pokud by Poláci nebojovali o Monte Cassino, spojenecké velení by je vyslalo k podpoře přechodu řeky Rapido a jejich ztráty by rozhodně nebyly menší.

    Přestože i třetí bitva o Monte Cassino skončila úspěchem Němců, moc dobře si uvědomovali, že přijdou další útoky. Svědčí o tom některá hlášení z této oblasti, která odcházela do hlavního stavu a kde důstojníci uváděli, že nepřítel se těžko smíří se ztrátou prestiže. Pro některé velitele byla jejich osobní prestiž velmi důležitá, o čemž svědčí to, s jak velkou nelibostí nesl americký generál Clark skutečnost, že Monte Cassino přešlo do operačního pásma britské 8. armády. V pondělí 17. dubna 1944 začal přesun padesáti tisíc vojáků polského II. sboru do prostoru města Cassina. Základem plánu pro čtvrtou bitvu byl klamný manévr, totiž, že polní maršál Kesselring má být přesvědčen, že Spojenci pochopili, že Gustavovu linii nemohou prolomit a vylodí se severně od Říma. Plán předpokládal, že Němci na místo přesunou svoje zálohy. Za tím účelem Spojenci provedli řadu úhybných manévrů, včetně maskování s použitím atrap, falešných rádiových zpráv, částečných přesunů vojsk, apod.. Tato taktika zabrala a Kesselring nařídil převelení dvou divizí do předpokládaného prostoru vylodění. Někteří velící generálové Wehrmachtu dokonce odešli na dovolenou, protože předpokládali, že boje začnou později.

Polští vojáci nosí střelivo na frontu během bitvy u Monte Cassina

I tak Němci nijak nezaháleli. Za Gustavovou linií měli vybudovanou další, nazvanou Sengerův uzávěr a nová obranná zařízení začali stavět na tzv. Gótské linii. Ke všemu pomalu opevňovali staré město Piedimonte v údolí Liri. Chtěli z něj udělat nové Monte Cassino. Jenže Spojenci na tom byli daleko lépe. Na rozdíl od unavených a vyčerpaných Němců měli odpočaté a svěží zálohy a výrazně lepší logistické zázemí. Proti polskému II. sboru stál prořídlý 3. letecký výsadkový pluk pod velením plukovníka Heilmanna. Ve čtvrtek 11. května 1944 za mlhavého, deštivého a blátivého počasí spustilo 1 600 děl bubnovou palbu na postavení překvapených Němců. Hodinu po zahájení palby se do akce pustil francouzský expediční sbor s cílem obsadit jižní stranu údolí Liri. Na frontu širokou 35 kilometrů bylo nasazeno tolik spojenecké techniky, že na jeden kilometr připadlo 43 děl, 57 tanků a 85 letadel, nepočítaje pěchotu s ručními a protitankovými zbraněmi. Půldruhé hodiny po dělostřelecké přípravě nastoupili Poláci. Dva prapory 5. pěší divize Kresowa se přes silnou německou palbu hnaly na kótu 517, tzv. Hřeben přízraků a brzy dosáhly dvacetiprocentních ztrát. Po dobytí vrcholu byly oba prapory skoro vyhlazeny.

   Dalším jednotkám se však dařilo postupovat a obsazovat další cíle. Přesto generál Anders musel stáhnout jednotky, jejichž vojáci byli úplně vyčerpáni nebo v šoku. Jejich obrovské úsilí ulehčovalo boje britským jednotkám v údolí Liri. Poláci za to platili ztrátami nejen lidskými, ale přicházeli i o děla a tanky. Poznali, že pro boj v horách je četa příliš velkou jednotkou s těžkou výstrojí. Již zkušení němečtí výsadkáři se dokázali rychleji orientovat a improvizovat. Z vraků spojeneckých tanků si budovali vlastní opevněná kulometná hnízda. A také řadu opěrných bodů, které si už dokázali postavit prakticky z čehokoliv. Obsadili je mimořádně nebezpeční odstřelovači. Stále se dařilo Francouzům. Zejména jednotkám marockých střelců a alžírské 3. pěší divizi, jejíž ustavené horské skupině se podařilo přejít hory Aurunci, což Němci i sami Spojenci považovali za nemožné. Casinno tak bylo stále více obkličováno a odtrhováno od německé dělostřelecké podpory a dalšího zázemí. Postupovala na něj slavná 78. divize britského XIII. sboru. Cestu jim však zatarasil 1. kulometný prapor německých výsadkářů. Polákům se podařilo obsadit celý Hřeben přízraků, ale protiútok 1. výsadkové divize je zase vrátil zpět. 

Polský četař Czech hraje na trubku krakovský Hejnal

Generál Anders již vyčerpal všechny zálohy a nasadil poslední improvizovaný prapor složený z řidičů, písařů a mechaniků, ale i ten musel brzy stáhnout zpět. Alžířanům se nakonec podařilo přelézt hory v týle německé fronty u města Cassino a společně s britskou 4. divizí ho konečně obsadili. Kolem půlnoci ze 17. na 18. května 1944 se zbývající němečtí výsadkáři z Monte Cassina stáhli pod ochranou tmy k nejbližší obranné linii, Sengerově závoře v oblasti Piedimonte. Za svítání si cestou v minových polích razil ke klášteru cestu polský 12. hulánský pluk. V 09.45 vstoupila do prázdného opatství jednotka o 13 mužích pod velením podporučíka Gurbiela. Uvnitř našli 16 zraněných německých vojáků se dvěma saniťáky a praporčíkem hauptmannem Herbertem Beyerem, který ukázněně požádal o patnáct minut na přípravu než se vzdá do zajetí. O pět minut později vystrčil podporučík Gurbiel větev s vlajkou 12. hulánského pluku, kterou narychlo sešil z vlajky Červeného kříže a modrého kapesníku a četař Czech zahrál na trubku krakovský Hejnal.

Zdroj: Youtube.cz  Tak zněl krakovský Hejnal na Monte Cassinu

 

   Z vrchu kláštera se pak polský velitel se svými vojáky podíval do údolí, v kterém se vlnily lány červeného vlčího máku. V nich klečeli polští vojáci, kteří přežili tu hroznou řež a plakali dojetím.

   Bitva o Monte Cassino skončila.

Červené máky na Monte Cassinu

namísto rosy polskou pily krev...

V těch mákách šel voják a hynul,

však než smrt silnější byl hněv!!!

Přejdou roky a staletí uplynou,

zůstanou stopy dávných dní...

A všechny máky na Monte Cassinu budou

rudější neb z polské vyrostou krvi!

Příště: Monte Cassino: Hrdinové

Zdroje:  

Kniha Bitva o Monte Cassino, autor Janusz Pialkiewicz, rok vydání 2005;

Kniha Monte Cassino, autor Jaroslav Hrbek, rok vydání 1993.

Youtube.cz, "Velké bitvy historie-Monte Cassino 1944"

Autor: Jan Šik | pondělí 9.4.2018 19:00 | karma článku: 20,10 | přečteno: 638x
  • Další články autora

Jan Šik

O osamělých seniorkách, které dostávají údery do obličeje

Bezdůvodný útok musí být sám o sobě děsivý pro každého. Tím spíše, jedná-li se o starší osamělou ženu.

20.4.2024 v 18:00 | Karma: 41,22 | Přečteno: 3447x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Láskyplné hřbitovní poznání s hezkými slovy pro milovaného

Svým nejbližším říkáme tak málo hezkých slov. Abychom k tomuto poznání došli potřebujeme buď čas nebo náhlou událost. Třeba smrt.

13.4.2024 v 18:00 | Karma: 15,00 | Přečteno: 330x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Muž, který své přítelkyni nedokázal říci ne

Pokaždé nenalezne muž odvahu k tomu, aby si vyřešil svoje problémy. Třeba, když chce utéci před ženou. Občas se však najde někdo jiný.

6.4.2024 v 17:00 | Karma: 11,36 | Přečteno: 509x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Nespravedlivá výměna provedená odpornými šmejdy

Pokud vás má někdo nahradit, budete z toho špatní. Zvláště, když se dozvíte, že s vámi už nikdo a nikde nepočítá. Co potom uděláte?

23.3.2024 v 18:00 | Karma: 13,89 | Přečteno: 662x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Kdo jsou oběti zla?

Prosincová střelba na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze měla jeden efekt. Vytvořila atmosféru, v které se jisté osoby odhalují v plné nahotě.

24.2.2024 v 18:00 | Karma: 14,93 | Přečteno: 597x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

V Česku stále chybí vakcíny proti černému kašli. Válek mluví o aktuální situaci

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  12:36

Přímý přenos V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. Jednou z cest, jak se proti nemoci chránit, je...

Vědce konec Langšádlové mrzí. Obávají se omezení rozpočtu na výzkum

25. dubna 2024  12:33

Demise ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) vědce i vysoké školy...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  12:23

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  12:20

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 406
  • Celková karma 17,91
  • Průměrná čtenost 1353x
Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake