Monte Cassino: Šíleně smutný závěr

30. 04. 2018 19:00:00
Nesmírně těžká a krvavá bitva II. světové války, která je hodnocena jako Pyrrhovo vítězství Spojenců. Definice pro tento případ není úplně výstižná.

V bitvě u Auscula v roce 279 př.n.l. odbyl Pyrrha, král Epira a starověký válečník své důstojníky, kteří mu blahopřáli k vítězství: "Ještě jedno takové vítězství a jsme zničeni." Nepřátelské Římany přinutil k ústupu a způsobil jim těžké ztráty, ale jeho vlastní vojsko bylo oslabeno a římská armáda tak měla možnost doplnit své řady. Oproti bitvě u Monte Cassina tu je zásadní rozdíl. Německá armáda v Itálii během II. světové války roku 1944 ustupovala do výhodných pozic, protože Spojenci jim to umožňovali svými taktickými chybami. Na druhou stranu právě spojenecké armády dokázaly své řady doplňovat stále novými nebo odpočinutými silami. Jednotky Wehrmachtu a Luftwaffe utrpěly velké ztráty zejména na východní frontě a jejich zálohy jim nestačily. Rovněž nelze srovnávat materiální a logistické zabezpečení, Spojenci v něm měli jednoduše navrch.

Příměr Pyrrhovo vítězství proto není úplně výstižný. Je nepochybné, že ze strany Spojenců byla učiněna řada chyb. Na úvod operace SHINGLE, při přechodu řeky Rapido, za špatné plánování velících důstojníků krvavě zaplatila americká 36. pěší divize Texas. Při operaci AVENGER spojenecký nálet zničil klášter historické hodnoty, ve kterém nepadl ani jeden voják Wehrmachtu, zato v něm zemřelo 250 civilistů. Němečtí výsadkáři navíc získali taktickou výhodu využitím rozvalin kláštera k urputné obraně. Podobně to probíhalo při operaci DICKENS u města Cassino, kde přes strašlivé bombardování a dělostřeleckou palbu hrstka parašutistů zatarasila cestu generálu Alexanderovi a jeho armádám. Teprve klamné manévry, enormní nasazení všech spojeneckých jednotek a hrdinství polských vojáků při operaci DIADÉM vedlo k dobytí kláštera Monte Cassino a uvolnilo cestu do Věčného města.

Američané vstupují do Říma, zdroj: YouTube.cz

Ve čtvrtek 25. května 1944 Poláci obsadili Piedimonte a Američané Cisternu, čímž přivodili zhroucení Sengerova uzávěru. Polní maršál Kesselring se ještě zoufale pokoušel zachránit situaci, ale neměl už žádné rezervy. Na počátku poslední bitvy o Cassino dal generál Alexander jasně najevo, že do Říma má jako první vstoupit americká armáda. Jenže její velitel generál Clark se domníval, že k osvobození se chystají i další spojenecké armády. V obavě, že jej někdo předběhne, vyrazil do Říma, přestože měl rozkaz od generála Alexandera nejprve pronásledovat a zničit německé divize. Změnil směr a umožnil Němcům stáhnout se na tzv. Gótskou linii. Její překonání stálo 45 000 životů spojeneckých vojáků a je otázka, kolik z nich padlo zbytečně z důvodu Clarkova rozhodnutí. Ukončil tak operaci DIADÉM, která byla nejrozsáhlejší a nejkrvavější v Itálii. Některými historiky je hodnocena jako neúspěšná.

Klášter Monte Cassino a město Cassino dnes, zdroj: YouTube.cz

Generál Clark byl posedlý publicitou. Stále ho obklopoval houf válečných reportérů a toužil být zvěčněn na fotografiích, jak právě on osvobozuje Řím. Podařilo se, svůj úspěch oslavil impozantní tiskovou konferencí. Paradoxně polní maršál Kesselring uchránil Věčné město před zničením. Opustil jej bez jediného výstřelu a neodstřelil ani jeden most přes Tiberu. Nakonec se 6. června 1944 vylodily spojenecké síly v Normandii a přes veškerou Churchillovu snahu se Středomoří a Itálie staly vedlejším válčištěm a bitva u Monte Cassina jen pouhou epizodou. Epizodou, na kterou bychom neměli zapomenout, protože stála životy spousty mladých mužů z řad spojeneckých armád. Mužů sotva plnoletých. Mužů různých národností ze všech koutů světa. Mužů rozličných náboženství a vyznání. Mužů, kteří bitvu a celou válku vyhráli svou vůlí, vytrvalostí a odvahou, protože řada z nich cítila, že bojuje za správnou věc. Proto dokázali porazit odporný režim strachu, totality, mučení, poprav a koncentračních táborů. Jejich oběti proto v žádném případě nejsou zbytečné.

Nejde popřít, že občas byli prostí vojáci hnáni na jatka některými generály, kteří nevěděli skoro nic o poměrech v první linii. Zejména ruský způsob vedení bojů ve druhé světové válce bývá dáván jako špatný vzor bezohledného plýtvání s lidskými životy. Ruské metody velení se nepochybně lišily od těch spojeneckých, někdy však oba způsoby k sobě měly hodně blízko. Přesto bychom neměli žádného velitele na jakékoliv straně soudit, pokud se nepodílel na válečných zločinech. Nikdo z nás nebyl v jejich kůži. Oni nesli odpovědnost za výsledek války, ale především za své vojáky a civilní obyvatelstvo. Museli činit těžká rozhodnutí každý den. Odpovědnost je těžký balvan na zádech, který tlačí a vede svého nositele k chybám, zejména, když jde o životy a zdraví lidí. Posuzovat co a jak se mělo kdysi dělat, je dnes velmi jednoduché a neplatí to jen pro bitvu o Monte Cassino. Protože mám rád pohádky, tak si na závěr této série dovolím jednu připomenout. Jmenuje se Šíleně smutná princezna a na její konec se v ní poperou dva proti sobě stojící generálové. Sami dva a bez vojska. V každém válečném konfliktu by to bylo nejlepší.

Ztráty nelze přesně vyhodnotit, protože jednotlivé operace nezahrnovaly v plánech jen samotné Monte Cassino:

Spojenci: 100 000 mrtvých a zraněných

Vojska OSY: neznámé, odhaduje se nejméně 20 000 mrtvých a raněných

Závěr série.

Zdroje:

Kniha Bitva o Monte Cassino, autor Janusz Pialkiewicz, rok vydání 2005;

Kniha Monte Cassino, autor Jaroslav Hrbek, rok vydání 1993.

Youtube.cz, "Velké bitvy historie-Monte Cassino 1944"

Autor: Jan Šik | pondělí 30.4.2018 19:00 | karma článku: 23.54 | přečteno: 1044x

Další články blogera

Jan Šik

Nespravedlivá výměna provedená odpornými šmejdy

Pokud vás má někdo nahradit, budete z toho špatní. Zvláště, když se dozvíte, že s vámi už nikdo a nikde nepočítá. Co potom uděláte?

23.3.2024 v 18:00 | Karma článku: 13.49 | Přečteno: 527 | Diskuse

Jan Šik

Kdo jsou oběti zla?

Prosincová střelba na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze měla jeden efekt. Vytvořila atmosféru, v které se jisté osoby odhalují v plné nahotě.

24.2.2024 v 18:00 | Karma článku: 14.53 | Přečteno: 482 | Diskuse

Jan Šik

Laskavý anděl a fólie na displej mobilu s drobky makové laskominy

Určitě každý z nás ve svém životě potkal laskavého člověka. Takového, který svůj skutek dokáže udělat pro druhého nezištně a bez postranních úmyslů. Prostě jenom tak.

10.2.2024 v 18:00 | Karma článku: 10.48 | Přečteno: 194 | Diskuse

Jan Šik

Kauza psychiatr: Kdo za ni může?

V současné době čelí známý český lékař Jan Cimický obžalobě ve věci skutků se sexuálním podtextem. Tato aféra něco vypovídá nejenom o něm.

20.1.2024 v 18:00 | Karma článku: 24.45 | Přečteno: 630 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 46 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 11.50 | Přečteno: 100 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 4.38 | Přečteno: 127 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 14.42 | Přečteno: 193 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 13.74 | Přečteno: 356 |
Počet článků 403 Celková karma 15.74 Průměrná čtenost 1361

Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...