Zvířata ve válce: Kocour Simon

28. 05. 2018 19:00:00
Takzvaný Jang-c’-ťiang incident se odehrál v roce 1949 v jednom z období čínské občanské války. Velmi důležitou roli v něm hrál kocour Simon.

Květen, červen a červenec 1949 na čínské řece Jang-c’-ťiang kotvila nedobrovolně loď H.M.S. Amethyst. Začalo se oteplovat a s horkým počasím se objevili komáři a moskyti, kteří ještě více zhoršili nepohodlí posádky. John Kerans jako nový kapitán ji neustále zaměstnával. Největším problémem se stalo zásobování. Snížil proto příděly potravin a vody na polovinu. Jenže hned první měsíc na lodi se objevil problém. Krysy. Pouštěly se do potravin a staly se hrozbou nejen pro tenčící se zásoby, posádku ohrožovaly zároveň jako přenašeči různých nemocí. Pro zábavu na lodi měla posádka dva zvířecí miláčky. Čtyřletého teriéra Peggy a jeho nejlepšího kamaráda kocoura Simona. Právě kocour pomohl hrozbu chybějících nebo nakažených zásob řešit.

Jako svědomitý lodní chytač myší se pustil také do krys. Chytal jednu krysu denně, přičemž některé byly větší než on sám. Křižník třídy Topaze H.M.S. Amethyst spustili Britové na vodu v roce 1943. Dlouhý 86 metrů, rychlost 20 uzlů (cca 37 km) za hodinu, posádka 192 mužů. Jeho palebnou sílu tvořily tři dvouhlavňové 102 mm kanóny a jeho hlavním úkolem byla protiponorková činnost. Tato loď Královského námořnictva dostala rozkaz zapojit se do obrany britské ambasády v čínském Nankingu, pokud by byla napadena. O dočasnou ochranu požádal britský velvyslanec na jaře 1949, než se oblastí přežene vlna občanské války. Ta se v Číně odehrávala prakticky již od dubna 1927, s útlumem v době druhé světové války. Po jejím skončení se však znova rozhořela naplno.

Na začátku roku 1949 prozápadní nacionalisté ztratili po útocích komunistů velké území. V dubnu přemístili svoje sídlo z Nankingu do Cantonu a odtud pramenily obavy britského velvyslance. H.M.S. Amethyst vplul do ústí Jang-c’-ťiang, když v tom se ze z mlhy ze severního břehu řeky ozvala dělostřelecká palba. Měla zde stanoviště Čínská lidová osvobozenecká armáda. Přestože loď plula pod bílou vlajkou, dostala 54 zásahů. Jeden z nich zasáhl přímo můstek a zabil kapitána. Poškozená loď uvízla na mělčině. Dobrou zprávou bylo jen to, že loď nepřišla o spojení. Vojenský atašé John Kerans z britské ambasády v Nankingu se vydal na místo, původně aby zkontroloval škody a zjistil situaci. Když dorazil, převzal velení od vážně zraněného prvního důstojníka. Posádku zaúkoloval opravami lodi tak, aby se ji podařilo plně zprovoznit.

Řídící mechanismus byl sice částečně poškozen, ale muži dělali, co šlo. Loď uvízla v zajetí. Nikdo ji sice už přímo nenapadl, ani se nepokusil vstoupit na palubu. Ale při jakékoliv snaze loď opustit na ni byla okamžitě spuštěna kanonáda. K lodi například přiletěl hydroplánem lékař RAF. Krátce po příletu na něj Číňané zahájili palbu a musel zase vzlétnout, aby letadlo nebylo zničeno. Podařilo se mu odvézt jen jednoho vážně zraněného důstojníka. Nový kapitán John Kerans stále přemýšlel, jak se s lodí dostat pryč. Podmínky pro posádku se zhoršovaly a zásoby tenčily. Nakonec se rozhodl a 30. července 1949 v naprostém tichu a tmě muži připravili loď na plavbu. Nejtěžší bylo vytažení kotvy, které posádka obalila plátnem.

Zdroj: YouTube.cz H.M.S. Amethyst se vrací do Plymouthu

Nakonec se podařilo vyplout, když loď najednou ozářila světlice. Překvapení Číňané za několik minut začali střílet. Jakoby zázrakem je však nezasáhli. Plavidlu se podařilo uniknout a čekalo ho teď 140 mil (asi 224 km), než dorazí do mezinárodních vod. Do Británie se H.M.S. Amethyst vrátil až v říjnu 1949. Musel nejdříve podstoupit opravy v hongkongských docích. Kocour Simon pokračoval dál v plnění své denní normy, t.j. jedna krysa denně. Jakmile loď přistála v Anglii Simon skončil v karanténě. Jeho odvaha upoutala národ tak, že posmrtně obdržel nejvyšší zvířecí vyznamenání Dickinovu medaili. Zemřel totiž už 28. listopadu 1949. Přestože mu byly jen čtyři roky, měl slabé srdce, což nikoho z posádky, když ho viděli jak bojuje s obrovskými krysami, ani nenapadlo. Je to neuvěřitelné, ale díky svému nasazení byl vzorem pro celou posádku a významně pomáhal držet její vysokou morálku a bojovou náladu.

Odkaz na informace o filmu Yangtse Incident: The Story of H.M.S. Amethyst

https://www.csfd.cz/film/48857-yangtse-incident-the-story-of-h-m-s-amethyst/prehled/

Zdroje: Kniha Mlčenliví hrdinové, hrdinství a oddanost zvířat ve válce od Evelyn Le Chéne

Autor: Jan Šik | pondělí 28.5.2018 19:00 | karma článku: 20.41 | přečteno: 445x

Další články blogera

Jan Šik

Nespravedlivá výměna provedená odpornými šmejdy

Pokud vás má někdo nahradit, budete z toho špatní. Zvláště, když se dozvíte, že s vámi už nikdo a nikde nepočítá. Co potom uděláte?

23.3.2024 v 18:00 | Karma článku: 13.49 | Přečteno: 531 | Diskuse

Jan Šik

Kdo jsou oběti zla?

Prosincová střelba na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze měla jeden efekt. Vytvořila atmosféru, v které se jisté osoby odhalují v plné nahotě.

24.2.2024 v 18:00 | Karma článku: 14.53 | Přečteno: 482 | Diskuse

Jan Šik

Laskavý anděl a fólie na displej mobilu s drobky makové laskominy

Určitě každý z nás ve svém životě potkal laskavého člověka. Takového, který svůj skutek dokáže udělat pro druhého nezištně a bez postranních úmyslů. Prostě jenom tak.

10.2.2024 v 18:00 | Karma článku: 10.48 | Přečteno: 194 | Diskuse

Jan Šik

Kauza psychiatr: Kdo za ni může?

V současné době čelí známý český lékař Jan Cimický obžalobě ve věci skutků se sexuálním podtextem. Tato aféra něco vypovídá nejenom o něm.

20.1.2024 v 18:00 | Karma článku: 24.45 | Přečteno: 630 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.99 | Přečteno: 634 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.78 | Přečteno: 2203 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.06 | Přečteno: 300 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.35 | Přečteno: 216 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.68 | Přečteno: 281 | Diskuse
Počet článků 403 Celková karma 15.74 Průměrná čtenost 1361

Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...