Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zvířata ve válce: Vždy věrni

Nejsou v žádných statistikách, nemají hřbitovy a jen několik z nich má pomníky a medaile. Přesto nasazovala své životy a nechyběly jim vlastnosti jako věrnost, odvaha nebo obětavost. 

   O některých zvířatech ani netušíme, jak důležitou roli v historii válek hrála. Třeba hlodavci. Milióny krys se nacházely na lodích, ve skladištích, sklepeních, zásobárnách, apod.. Jedna se objevila na Dálném východě v barmském Rangúnu a stala se maskotem jednotek britského zásobovacího pluku. Když se Gnup narodil, vážil necelých 30 gramů. O pár měsíců později měl již devítinásobek původní váhy.  Na svůj druh byl výjimečně těžký. Jednotka ho adoptovala a dala si ho do znaku. V bitvě o Tobruk zase zazářil houser Joe. Patřil k zásobovací jednotce RAF. Absolvoval s ní stovky kilometrů mezi Alexandrií a Itálií. Během plavby ve Středozemním moři z ničeho nic odletěl z lodi pryč a muži jej nervózně hledali několik hodin. Když se podařilo ho najít, dostalo se mu neslýchané péče.

   311. baterie Královského dělostřelectva v severní Africe měla za svého maskota opičáka Charlieho. Šlo o otravného uličníka, jehož se zbavil předchozí americký majitel. Opičák dezertoval k Britům, kteří netušili, že Charlie bojuje hlavně proti autoritám. Navíc za ním zůstával neskonalý nepořádek. Když vlezl do stanu, ve kterém nikdo nebyl, rozkousal a zničil všechno, co tam našel. Přes všechny jeho rošťárny si ho jednotka nechala, protože Charlie mužům poskytl bezpočet hodin radosti a rozptýlení. Maskotem 383. spojovacího útvaru RAF se stal bílý králík Smudge. Jednotka ho vzala sebou do Francie a později do Belgie. Jak vojáci dokázali, že jim neutekl je opravdu záhadou. V každém případě život králíka byl přepychový. Žebral pořád o jídlo a muži ho rozmazlovali, kde mohli.

   Některá zvířata se dostala do znaku bojových jednotek, stejně jako medvěd Wojtek, který zazářil u 22. roty II. sboru polské 8. armády. Snad žádný národ nemá tolik orlů ve znaku jako Spojené státy. Americká 101. výsadková divize si za svůj symbol jednoho zvolila. Jmenoval se Old Abe, jehož příběh začal v americké občanské válce v roce 1861. Tehdy indián Chippewa (Nebeský náčelník) chytil ve Wisconsinu mládě orla. Vyměnil ho za pytel obilí a pták skončil u seržanta roty C 8. pluku. Orel létal, jak mu dovolil řetěz, kterým byl připoután a v boji křičel na vojáky Konfederace. Jeho nadšená jednotka se k němu přidala. Orel nakonec absolvoval 36 bitev a znamenal takovou morální vzpruhu pro své vojáky, že generál Konfederace Price vypsal značnou odměnu za jeho usmrcení.  

   V historii válek se objevily i kuriozity. V první světové válce svedly britské a německé jednotky bitvu u Monbasy v Keni. Na obou stranách střílely těžké kulomety, kterým se v boji podařilo rozstřílet i včelí úly. Rozzuřené bojovnice z nich vyletěly ven a zamířily si to do přímo do britské linie. Píchnutí afrických včel se prý dá přirovnat k injekci s kyselinou. Muži křičeli bolestí a běželi na pláž, kde panoval takový zmatek, že se stříleli mezi sebou. Někteří skákali do moře, jiní se jen zhroutili k zemi. Většina britských vojáků byla přesvědčena, že včely vycvičili Němci. A možná nejinteligentnější zvíře je delfín. Zneužívali je Britové, Francouzi i Američané, kteří až pod tlakem veřejnosti ustoupili od výzkumů použití těchto zvířat jako sebevražedných nosičů min. 

   Jako základ pro tuto sérii článků jsem si vzal knihu Mlčenliví hrdinové od Evelyn Le Chéne. Členové její rodiny sloužili ve zpravodajských službách, třeba v MI5. Podařilo se jí tak čerpat z některých málo známých dokumentů. Její kniha je zaměřena především na zvířata, která se objevila v britských armádách. Právě Britové udělovali tzv. Dickinovu medaili. Založila ji paní Maria Dickinová (1870-1951), duchovní matka jedné charitativní sítě veterinárních ošetřoven a nemocnic v celé Anglii. Medaile byla udělována zvířatům, které projevila výjimečnou oddanost službě v ozbrojených silách nebo v jednotkách civilní obrany během druhé světové války. Na přední straně medaile je v horní části nápis "Za statečnost" a ve spodní části "I my sloužíme." Zadní strana medaile sloužila k záznamu o příjemci.

   Celkem bylo uděleno 53 Dickinových medailí. Osmnáct psům, tři koním, jedna kočce a třicet jedna holubům. Zvířata ve válkách nehrála jen role užitečných pomocníků. Často měla velký psychologický efekt pro mladé muže odloučené od rodin do prostředí, kde museli denně zápasit o přežití. Živý tvor pro ně znamenal zdroj zábavy a morální vzpruhu. Pohladit si ho před bitvou nebo pozdě v noci, kdy osamělému vojákovi tajně tečou slzy z touhy po domově, znamená hodně. "Semper fidelis" znamená latinsky "Vždy věrni". Jde o známé motto americké námořní pěchoty. Je výstižné i pro mlčenlivé hrdiny, kteří věrně snáší svůj úděl s člověkem ve válce.

Odkaz na IVysílání České televize v pořadu Chcete mě, který byl věnován paní Marie Dickinové:

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1095970013-chcete-me/209572221300041/obsah/96086-britka-maria-dickinova

Zdroje: Kniha Mlčenliví hrdinové, hrdinství a oddanost zvířat ve válce od Evelyn Le Chéne

Autor: Jan Šik | pondělí 25.6.2018 19:00 | karma článku: 14,58 | přečteno: 285x
  • Další články autora

Jan Šik

O osamělých seniorkách, které dostávají údery do obličeje

Bezdůvodný útok musí být sám o sobě děsivý pro každého. Tím spíše, jedná-li se o starší osamělou ženu.

20.4.2024 v 18:00 | Karma: 41,26 | Přečteno: 3467x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Láskyplné hřbitovní poznání s hezkými slovy pro milovaného

Svým nejbližším říkáme tak málo hezkých slov. Abychom k tomuto poznání došli potřebujeme buď čas nebo náhlou událost. Třeba smrt.

13.4.2024 v 18:00 | Karma: 15,26 | Přečteno: 331x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Muž, který své přítelkyni nedokázal říci ne

Pokaždé nenalezne muž odvahu k tomu, aby si vyřešil svoje problémy. Třeba, když chce utéci před ženou. Občas se však najde někdo jiný.

6.4.2024 v 17:00 | Karma: 11,36 | Přečteno: 509x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Nespravedlivá výměna provedená odpornými šmejdy

Pokud vás má někdo nahradit, budete z toho špatní. Zvláště, když se dozvíte, že s vámi už nikdo a nikde nepočítá. Co potom uděláte?

23.3.2024 v 18:00 | Karma: 13,89 | Přečteno: 662x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Kdo jsou oběti zla?

Prosincová střelba na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze měla jeden efekt. Vytvořila atmosféru, v které se jisté osoby odhalují v plné nahotě.

24.2.2024 v 18:00 | Karma: 15,19 | Přečteno: 598x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 406
  • Celková karma 18,01
  • Průměrná čtenost 1353x
Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake