Koncentrák Buchenwald I: Oběšencův strom

22. 07. 2018 18:00:00
Slavný spisovatel Goethe při psaní svých básní rád sedával ve stínu rozložitého dubu. Nemohl tušit, že na něm jeho krajané jednou budou věšet a mučit vězně z nedalekého koncentračního tábora.

Německé barokní město Výmar leží na řece Ilm ve spolkové zemi Durynsko. V současnosti má téměř šedesát pět tisíc obyvatel. Na přelomu 18. a 19. století se stalo centrem společenského a duchovního života a později se zařadilo k městům s bohatou kulturní historií. Bylo to hlavně díky německému básníkovi, prozaikovi, dramatikovi a politikovi. Johann Wolfgang Goethe spolu s dalším spisovatelem a básníkem Johannem Christoph Friedrichem von Schillerem považoval umění za prostředek formování harmonické osobnosti, která svobodně tvoří dobro. Podle něj umění pomáhá člověku získat skutečnou svobodu. Goethe při psaní svých děl rád sedával ve stínu rozložitého dubu, který stál nedaleko Výmaru. Strom se stal slavnou ikonou německé kultury. Rostl na kopci vysokém 478 metrů zvaném Ettersberg. Na jeho vrcholku se nachází smíšený les s jedlemi, s převahou buků a dubů a jde o jediný lesní porost v blízkém okolí.

Věděl Goethe co formuje šílené osobnosti, které tvoří zlo a způsobují druhému člověku ponížení, bolest, utrpení a nesvobodu?

Dnes je Ettersberg jednou z nevýznamnějších rekreačních oblastí ve spolkové zemi Durynsko. Vede k němu spousta turistických a cyklistických stezek, které navazují na existující silniční síť. Je zde také jedno místo, které patří k nenavštěvovanějším destinacím v okolí Výmaru. Památník koncentračního tábora, jehož název překládáme jako bukový les. Německy Buchenwald. Celkem existovalo asi dvacet tisíc různých zařízení nacistického režimu, z toho devatenáct tisíc tvořila různá ghetta, věznice, tábory nucených prací a dalších kategorií. Koncentračních táborů bylo zřízeno tisíc. V šesti případech šlo o zařízení, která lze považovat za nejtemnější skvrny v historii lidstva. Místa, kde byly programově, promyšleně a systematicky vyhlazovány milióny lidských životů s chladnou a nelidskou krutostí. Zde byly používány ve velkém plynové komory a krematoria a fungoval strašný, strojově přesný proces, na jehož konci čekala smrt. Cílem bylo zabít co největší počet lidí, především Židů.

Procházka Výmarem, zdroj YouTube.cz

Dne 20. ledna 1942 proběhla konference ve Wannsee, která se konala za účasti vysokých představitelů nacistického Německa. Z pověření Adolfa Hitlera ji předsedal nám dobře známý SS-Obergruppenführer Reinhard Heydrich, šéf Hlavního úřadu říšské bezpečnosti a také zastupující protektor Protektorátu Čechy a Morava. Jediným bodem jednání byla koordinace konečného řešení židovské otázky a právě na základě této konference začaly plně fungovat vyhlazovací tábory. Říkalo se jim Tábory smrti a bylo jich šest. Belzec, Sobibor, Treblinka, Majdanek, Chelmno a Osvětim. Koncentrační tábory však fungovaly již o několik let dříve. Chelmno, Majdanek a Osvětim-Březinka (německy Auschwitz-Birkenau) plnily úkoly táborů vyhlazovacích i koncentračních. Buchenwald nebyl vyhlazovacím Táborem smrti, "pouze" táborem koncentračním. Podle mnohých historiků s prvotní myšlenkou na jejich zřízení přišel druhý muž Třetí říše Hermann Göring.

Na úplném počátku všeho lidského konání je myšlenka. Jak, kdy a kde se zrodila ta o koncentračních táborech se už nikdy nedozvíme.

Koncentrační tábor, jak již vyplývá z jeho názvu, je místo sloužící k hromadné internaci nebo věznění lidí. V hierarchii nacistického Německa prioritně nesloužil k programové likvidaci životů. Ale to neznamená, že se zde nesoustřeďovalo zlo. Nacistický režim zde umisťoval násilně bez řádných soudů ty, které okrádal, vykořisťoval, mučil a zabíjel. Někde byly prováděny pokusy na lidech nebo šlo o přestupní stanice do jiných, horších míst. Buchenwald patřil k místům s otrockou prací, násilím, vraždami, mučením a lékařskými pokusy. Ojedinělý byl vysokou mírou brutality důstojníků SS a různých odlišností od jemu podobných míst. V koncentračních táborech to nebyli jen Židé, kdo byli mučeni a zabíjeni. Trpěli v nich také příslušníci dalších národů. Na začátku převažovali obyvatelé samotného Německa. Učitelé, vědci, dělníci a další obyčejní lidé z měst i venkova, které spojoval nesouhlas s nástupem Adolfa Hitlera a jeho soukmenovců.

Tábor Buchenwald založilo nacistické Německo v červenci 1937 a k jeho osvobození došlo 11. dubna 1945. Jako místo pro věznění nepohodlných osob pod řízením sovětské NKVD fungoval po válce až do roku 1950. V té době slavný dub dávno nestál, zničila ho bomba při americkém náletu v srpnu 1944. Johann Wolfgang Goethe tento strom miloval. Nemohl tušit, že jednou na něm budou věšeni a mučeni vězni koncentračního tábora. Prohlašoval, že pokud padne jeho dub, padne i Německo. Německo vydrželo, ale naštěstí padl nacismus. Od konce druhé světové války uběhla řada let a občas se najde někdo, kdo se snaží vyvolávat pochyby, zda se to šílenství opravdu dělo. Využívá toho, že s tím, jak běží čas, paměť lidstva slábne. Žít v přítomnosti a neutápět se stále v minulosti je správné. Co se v ní stalo, bychom však znát měli. Jinak nedokážeme zlo rozpoznat a porazit, jakmile se v budoucnosti znovu vynoří. Proto se teď na chvíli zastavím a ohlédnu zpět.

Příště: Koncentrák Buchenwald II: Místo zla

Skladba Oběšencův strom, zdroj Youtube.cz

Americký historik Flint Whitlock a jeho knihy:

Buchenwald: Peklo na kopečku, rok vydání 2013

Buchenwaldské bestie: Karl a Ilse Kochovi a lampy se stínítkem z lidské kůže, rok vydání 2015

Přežil jsem Buchenwald: Moje osobní cesta peklem, rok vydání 2016

V drápech bestie, rok vydání 2010, autor Jan Hajšman, český novinář a vězeň

Wikipedie, otevřená encyklopedie

Muzeum koncentračních táborů Buchenwald a Mittelbau-Dora

https://www.buchenwald.de/en/171/

Fotografie a videa:

Wikimedia Commons, Wikipedie, otevřená encyklopedie, YouTube.cz, není-li uveden jiný zdroj nebo odkaz. Titulní fotografie Public Domain, odkaz: https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Buchenwald_gatehouse#/media/File:Buchenwald_Ammunition_62133.jpg

Autor: Jan Šik | neděle 22.7.2018 18:00 | karma článku: 24.51 | přečteno: 2371x

Další články blogera

Jan Šik

Nespravedlivá výměna provedená odpornými šmejdy

Pokud vás má někdo nahradit, budete z toho špatní. Zvláště, když se dozvíte, že s vámi už nikdo a nikde nepočítá. Co potom uděláte?

23.3.2024 v 18:00 | Karma článku: 13.20 | Přečteno: 525 | Diskuse

Jan Šik

Kdo jsou oběti zla?

Prosincová střelba na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze měla jeden efekt. Vytvořila atmosféru, v které se jisté osoby odhalují v plné nahotě.

24.2.2024 v 18:00 | Karma článku: 14.53 | Přečteno: 482 | Diskuse

Jan Šik

Laskavý anděl a fólie na displej mobilu s drobky makové laskominy

Určitě každý z nás ve svém životě potkal laskavého člověka. Takového, který svůj skutek dokáže udělat pro druhého nezištně a bez postranních úmyslů. Prostě jenom tak.

10.2.2024 v 18:00 | Karma článku: 10.48 | Přečteno: 194 | Diskuse

Jan Šik

Kauza psychiatr: Kdo za ni může?

V současné době čelí známý český lékař Jan Cimický obžalobě ve věci skutků se sexuálním podtextem. Tato aféra něco vypovídá nejenom o něm.

20.1.2024 v 18:00 | Karma článku: 24.45 | Přečteno: 630 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 11 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 6.40 | Přečteno: 101 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.84 | Přečteno: 123 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.74 | Přečteno: 332 | Diskuse
Počet článků 403 Celková karma 15.67 Průměrná čtenost 1361

Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...