Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Afghánistán kóta 3234: Boj o kopec IX

Boje na horských výšinách patřily k typickým střetům odehrávajících se v sovětsko-afghánské válce. Ráno 7. ledna 1987 vysadil ruský vrtulník třicet devět mužů 9. roty 345. motostřeleckého pluku na kótu 3234.

Nemám na to, abych v blogovém prostředí obsáhl dějiny sovětsko-afghánského konfliktu, který trval skoro deset let. Nejsem historik, ani politolog a neznám všechny souvislosti, abych mohl vyvozovat odborné závěry. Dovoluji si jen upozornit na události, které mě zaujaly. Po seznámení se zdroji si každý může dojít ke svým vlastním závěrům.

Tak, jako u předešlých historických sérií, jsem si jako hlavní téma vybral jednu bitvu. 

Šlo o součást operace Magistrála. 9. rota měla za úkol udržet malý a osamocený horský štít, z kterého se dal ovládat patnáctikilometrový úsek silnice. Číslo kóty 3234 vyjadřovalo nadmořskou výšku vrcholu v metrech. V čele 345. gardového pluku stál ostřílený plukovník Valerij Vostrotin. Jeho 9. rotě, složené ze tří čet, velel přímo na místě zástupce velitele roty nadporučík Sergej Borisovič Tkačev. Jednotka byla pouze na čtyřiceti procentech tabulkového stavu a tvořilo ji 39 mužů. Standardní výzbroj doplňoval jeden velkorážní kulomet. Po příletu vrtulníky na kótu 3234 se rota rychle opevnila a na jižní straně vrcholu položila minové pole.    

7. ledna 1987 v 15.30.:

Mudžahedíni zahájili kulometnou a minometnou palbu a vypálili několik raket na stanoviště Rusů. Využili příznivého terénu a přiblížili se na vzdálenost dvě stě metrů. Počet útočníků byl později odhadován něco mezi dvěma sty až čtyřmi sty mužů.

7. ledna 1987 v 16.30.:

Při stmívání začal útok ze dvou směrů. Během něj se Afghánci dostali až na třicet metrů od obranné linie 9. roty, které se podařilo nápor zastavit. Po padesáti minutách zůstalo ležet na zemi patnáct mudžahedínů. Ruská strana přišla o kulomet, přičemž zahynula jeho obsluha, střelec, mladší seržant Vjačeslav Alexandrov.

7. ledna 1987 v 17.35.:

Následoval druhý útok, který zastavila dělostřelecká palebná podpora vyžádaná dělostřeleckým pozorovatelem nadporučíkem Babenkem.

7. ledna 1987 v 19.10.:

Rota se ocitla pod palebným ohněm kulometů a granátometů mudžahedínů, třetí útok však úspěšně odrazila.

7. ledna 1987 ve 23.10.:

Mudžahedíni zahájili čtvrtý a nejsilnější atak. Útočili ze tří směrů, až se jim podařilo překonat minové pole a přiblížit se na 50 metrů. Rusové je odrazili masivním házením ručních granátů. Postupně následovalo dalších osm krátkých a menších útoků v těsných intervalech rychle za sebou.

8. ledna 1987 v 03.00.:

Při dvanáctém útoku vzdálenost mezi oběma bojujícími stranami činila už 10 až 15 metrů. Drtivý nápor se sice Rusům podařilo odrazit, ale ocitli se téměř bez munice.

Je jedno v jaké uniformě, na jaké straně a v jakých zájmech umírají. Vždy jsou mladí, plní sil a ideálů, které už nikdy nenaplní.

8. ledna 1987 v 04.00.:

Brzy ráno schválil plukovník Vostrotin vyslání posil a základna vypravila vrtulník se zásobami, municí a průzkumnou četou 3. výsadkového praporu o dvanácti mužích. Těsně potom, co stroj odstartoval, vrchol zahalila mlha a posily proto musel vysadit dál. Jednotka provedla přesun v délce tří kilometrů v neznámém terénu a naprosté tmě.

8. ledna 1987 dopoledne:

Když průzkumná četa dorazila na místo, zjistila, že zdravotníci už nemají k dispozici žádný obvazový materiál. Jednotce velel hlavní zpravodajec 345. pluku kapitán Franc Klincevič. Vysílačkou se spojil s plukovníkem Vostrotinem a důrazně požádal o odvoz raněných a mrtvých. Velitel pluku kvůli počasí vzlet vrtulníků zamítl. Přesto ho jeden pilot neuposlechl a v husté mlze přiletěl. Přistát sice nemohl, pouze se jedním kolem dotkl vrcholu. Třem mužům se však podařilo naložit těžce raněné a mrtvé a vyložit další potřebnou munici. Pilot se později nevyhnul přísnému kázeňskému trestu. Mudžahedíni museli o posile vědět a tato skutečnost zřejmě rozhodující měrou přispěla k zastavení bojů, stejně jako pokračující dělostřelecká podpora.

Ruští vojáci zůstali na vrcholu další dva týdny, žádný další útok však již nepřišel.

Tento střet je často zmiňován v publikacích a knihách o této válce. Pravděpodobně z toho důvodu, že šlo o bitvu, která charakterizovala ostatní boje v Afghánistánu. Například použití vrtulníků, dělostřelectva, kulometů, samopalů a granátometů. Dále nepovolená záchranná mise vrtulníkem a přesto provedená odvážným pilotem, nebyla nijak ojedinělým případem. Nepříznivé počasí, zima a mlha. Složitý a nepřehledný horský terén. Zranění a mrtví...

Jednou věcí však byla bitva výjimečná a zřejmě i proto o ní byl natočen celovečerní film. Tím je mimořádná urputnost, odhodlání, neústupnost a vysoké nasazení obou znepřátelených stran.

Přestože většina ruských vojáků měla za sebou bojové zkušenosti, hrozilo jim, že vzhledem k několikanásobné přesile, budou smeteni v několika hodinách. Pokud chtěli přežít, museli sami sebe motivovat k mimořádnému výkonu. Při obraně s každým hozením ručního granátu vykřikovali jména rodných měst. Zatímco mudžahedíni volali "Allahu Akbar!", z druhé strany se ozývalo: "Za Kujbyšev!", "Za Borisov!", atd..

Mudžahedíni se šplhali na kótu ze všech stran. Sovětští vojáci vypověděli, že několik desítek jich na sobě mělo černé uniformy. Údajně rusky vykřikovali: "Rusové! Vzdejte se!" Po podrobné analýze akce velení dospělo k závěru, že útok neprováděli jenom samotní mudžahedíni, ale také pákistánští vojáci. Mělo jít o elitní útvar Černí čápi, která patří mezi nejlepší speciální jednotky na světě. Později prý tuto skutečnost potvrdil videozáznam střetnutí zabavený zajatému pákistánskému důstojníkovi.

Šest sovětských výsadkářů padlo, dvacet osm bylo zraněno, z toho devět těžce. Ztráty mudžahedínů byly odhadnuty kolem stovky mužů, což není nereálné, s ohledem na složitý, přesto částečně otevřený terén, dělostřelecké podpoře obránců a extrémně vysoké intenzitě útoků.

Vjačeslav Alexandrovič Alexandrov a Andrej Alexandrovič Melnikov posmrtně obdrželi titul Hrdina Sovětského svazu. Každý z obránců obdržel Řád rudého praporu a Řád rudé hvězdy.

Na základě událostí bitvy o kótu 3234 byl v roce 2005 natočen rusko-finsko-ukrajinský film 9. rota.

Trailer k filmu 9. rota. Zdroj: YouTube.cz:

Příště: Afghánistán kóta 3234: Ruský Vietnam X

Osnova série:

Afghánistán kóta 3234: Jiná planeta I

Afghánistán kóta 3234: Tohle je naše země! II

Afghánistán kóta 3234: Bublinky z Coca-coly III

Afghánistán kóta 3234: Operace bouře 333 IV

Afghánistán kóta 3234: Nájezdy ďábelských kočárů V

Afghánistán kóta 3234: Lev z Pandžšíru VI

Afghánistán kóta 3234: Zinkové rakve VII

Afghánistán kóta 3234: Mudžahedíni VIII

Afghánistán kóta 3234: Boj o kopec IX

Afghánistán kóta 3234: Ruský Vietnam X

 Zdroje:

Kniha Prokletá válka, Afghánistán - moskevský Vietnam, autor Jiří F. Šiška, rok vydání 1999;

Kniha Velký hazard, Sovětská válka v Afghánistánu, autor Gregory Feifer, rok vydání 2009;

Kniha Zinkoví chlapci, autor Světlana Alexijevič, rok vydání 2016;

Wikipedie, otevřená encyklopedie, Afghánistán, odkaz:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Afgh%C3%A1nist%C3%A1n

Wikipedie, otevřená encyklopedie, Sovětská válka v Afghánistánu, odkaz:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Sov%C4%9Btsk%C3%A1_v%C3%A1lka_v_Afgh%C3%A1nist%C3%A1nu

Wikipedie, otevřená encyklopedie, Operace bouře 333, odkaz:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Operace_Bou%C5%99e_333

Wikipedie, otevřená encyklopedie, Mudžáhid, odkaz:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Mud%C5%BE%C3%A1hid

Přednáška Dějiny Afghánistánu na vojenské škole ve Vyškově na Moravě, přednáší kpt. PhDr. Stanislav Balík, zdroj YouTube.cz, odkaz:

https://www.youtube.com/watch?v=yT-3pV5Xyr0

Afghánistán 1979: Válka, která změnila svět, dokument České televize, zdroj YouTube.cz, odkaz:

https://www.youtube.com/watch?v=_xx8Ydt9alc

Afghánistán Země mé krve, dokument České televize, zdroj YouTube.cz, odkaz:

https://www.youtube.com/watch?v=G1kOj3lmepA

Úvodní fotografie Mudžáhid s americkým protiletadlovým přenosným raketovým kompletem země-vzduch Stinger, Afghánistán 1988, volné dílo, odkaz:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Mud%C5%BE%C3%A1hid#/media/File:Mujahid-MANPAD.JPEG

 

Autor: Jan Šik | sobota 18.12.2021 14:46 | karma článku: 22,02 | přečteno: 831x
  • Další články autora

Jan Šik

O osamělých seniorkách, které dostávají údery do obličeje

Bezdůvodný útok musí být sám o sobě děsivý pro každého. Tím spíše, jedná-li se o starší osamělou ženu.

20.4.2024 v 18:00 | Karma: 41,10 | Přečteno: 3388x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Láskyplné hřbitovní poznání s hezkými slovy pro milovaného

Svým nejbližším říkáme tak málo hezkých slov. Abychom k tomuto poznání došli potřebujeme buď čas nebo náhlou událost. Třeba smrt.

13.4.2024 v 18:00 | Karma: 15,00 | Přečteno: 328x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Muž, který své přítelkyni nedokázal říci ne

Pokaždé nenalezne muž odvahu k tomu, aby si vyřešil svoje problémy. Třeba, když chce utéci před ženou. Občas se však najde někdo jiný.

6.4.2024 v 17:00 | Karma: 11,36 | Přečteno: 509x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Nespravedlivá výměna provedená odpornými šmejdy

Pokud vás má někdo nahradit, budete z toho špatní. Zvláště, když se dozvíte, že s vámi už nikdo a nikde nepočítá. Co potom uděláte?

23.3.2024 v 18:00 | Karma: 13,89 | Přečteno: 661x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Kdo jsou oběti zla?

Prosincová střelba na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze měla jeden efekt. Vytvořila atmosféru, v které se jisté osoby odhalují v plné nahotě.

24.2.2024 v 18:00 | Karma: 14,93 | Přečteno: 597x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 406
  • Celková karma 17,90
  • Průměrná čtenost 1353x
Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake