Nenávist je na opačné straně než láska

4. 05. 2019 18:00:00
Každý člověk si přeje být milován. Tak proč je ve světě tolik nenávisti? Láska stojí až na protějším břehu.

Na začátku vždy dojde k nějaké události, která může mít různé podoby. V případech spojených s bolestí v srdci se může jednat o rozchod spojený s podvodem milované osoby nebo násilná smrt někoho blízkého. Někdy jde o ponížení nebo osobní urážku spojenou s újmou na vlastní cti. Občas nenávist odstartuje strach vyvolaný manipulací, která je dobře známa z totalitních systémů. Lidstvo si strach dokáže vyvolat i uměle a v současném světě mezi sebou šířit prostřednictvím médií a sociálních sítí. Cílem nenávisti se zpravidla stává konkrétní člověk, skupina osob nebo lidská rasa.

"Nenávist nikdy neukončíte ničím jiným než láskou." Buddha

Nenávist vůči národnostním skupinám je spojená s manipulací a vede k hořkým koncům. Nacistický režim je typickým příkladem. Zdroj YouTube.cz

Ve starých řeckých bájích a pověstech se Médeia, jedna z nejmocnějších kouzelnic, zamilovala do vůdce Argonautů Iásona. Ten požádal krále Aiéta, aby mu vydal symbol královské moci, zlaté rouno. Král se obával o svou vládu a proto Iásonovi uložil nesplnitelné úkoly, které mu Médeia pomohla splnit. Oba potom úskokem nad Aiétem zvítězili a zlaté rouno získali. Iáson pak Médeiu pojal za manželku. Později mu porodila dva syny, avšak Iáson obrátil svůj zájem ke Glauce, dceři krále Kreonta. Když svoje úmysly oznámil, Médeia jedem otrávila Glauku a před očima Iásona oba jejich syny popravila.

"Neexistuje malá nenávist. Nenávist je vždycky nesmírná. Nenávist je vždy celá nenávist." Gilbert Keith Chesterton, anglický romanopisec

Nenávist k lidem podporuje vlastně pozitivní myšlení. Tvrdí to alespoň Jaroslav Cerman v Comedy clubu na Prima Comedy Central. Zdroj: YouTube.cz

Antická tragédie je ukázkou, jak se velká láska dokáže proměnit v nesmiřitelnou nenávist. Dokonce tak velkou, že se člověk snaží o pomstu. Je-li nenávist velká, pomsta bývá strašlivá. Ve snaze druhému uškodit, je nakonec ublíženo i těm, na kterých záleží nejvíce a kteří zpravidla za nic nemohou. Člověk, který je nešťastný, často hledá viníka svého neštěstí. Když ho najde nebo když ví, kdo je původce, většinou se ho rozhodne zničit. Nakonec může dojít i k tomu, že ten kdo nenávidí, zničí sám sebe. Nenávist provází deprese a další emoce, jako třeba vztek.

"Nenávidět neumím a jsem tomu rád. Když pro nic jiného, tak už proto, že nenávist kalí zrak a tím znemožňuje hledat pravdu." Václav Havel, český prezident

Čím se dá zničit nenávist? Jen láskou...Zdroj: YouTube.cz

Dlouhodobá nenávist může člověka utrápit k smrti, zvláště když trvá roky. Třeba vůči bývalému partnerovi po ošklivém rozchodu. Myšlenky na něj se stále honí v hlavě a nejdou vytlačit ven. Pokud však druhá strana zlobu v srdci nenosí, jakoby myšlenky po ní sklouzávaly, vracely se zpět ke svému původci a jeho nenávist zesilovaly. Náš bývalý prezident Václav Havel v méně známém citátu řekl, že nenávist kalí zrak. Myslím, že nejen vůči jiným, i vůči sobě samému. Pokud je obrácena k někomu druhému, jde o stav špatný pro všechny. Na nenávisti je však nejhorší, že kdo nenávidí jiné, nenávidí hlavně sám sebe.

"Lidé se nenávidí pro své zápory, místo aby se milovali pro své klady." Hekatón, starověký řecký filosof

Zdroje:

Citáty o nenávisti, citáty.net

https://citaty.net/citaty-o-nenavisti/

Nenávist, Wikipedie.cz:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Nen%C3%A1vist

Úvodní fotografie použita z Pixabay.com:

https://pixabay.com/cs/photos/k%C3%A1va-kav%C3%A1rna-tabulka-j%C3%ADdlo-p%C3%ADt-2242212/

Autor: Jan Šik | sobota 4.5.2019 18:00 | karma článku: 18.69 | přečteno: 462x

Další články blogera

Jan Šik

Nespravedlivá výměna provedená odpornými šmejdy

Pokud vás má někdo nahradit, budete z toho špatní. Zvláště, když se dozvíte, že s vámi už nikdo a nikde nepočítá. Co potom uděláte?

23.3.2024 v 18:00 | Karma článku: 13.49 | Přečteno: 527 | Diskuse

Jan Šik

Kdo jsou oběti zla?

Prosincová střelba na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze měla jeden efekt. Vytvořila atmosféru, v které se jisté osoby odhalují v plné nahotě.

24.2.2024 v 18:00 | Karma článku: 14.53 | Přečteno: 482 | Diskuse

Jan Šik

Laskavý anděl a fólie na displej mobilu s drobky makové laskominy

Určitě každý z nás ve svém životě potkal laskavého člověka. Takového, který svůj skutek dokáže udělat pro druhého nezištně a bez postranních úmyslů. Prostě jenom tak.

10.2.2024 v 18:00 | Karma článku: 10.48 | Přečteno: 194 | Diskuse

Jan Šik

Kauza psychiatr: Kdo za ni může?

V současné době čelí známý český lékař Jan Cimický obžalobě ve věci skutků se sexuálním podtextem. Tato aféra něco vypovídá nejenom o něm.

20.1.2024 v 18:00 | Karma článku: 24.45 | Přečteno: 630 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 25.15 | Přečteno: 266 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 23.72 | Přečteno: 1094 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.62 | Přečteno: 225 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.62 | Přečteno: 174 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 16.83 | Přečteno: 242 | Diskuse
Počet článků 403 Celková karma 15.74 Průměrná čtenost 1361

Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...