Řekni mi, co se ti nelíbí

15. 06. 2019 18:00:00
V životě se jednomu na druhém nelíbí spousta věcí. Mlaskání, zvednuté prkénko na záchodě, skřípání zubů, hlasitá mluva a spousta dalšího. Maličkosti, které patří mezi zdroje stresu. Přitom někdy stačí málo, jak se jich zbavit.

Petr a Pavel se v obci stali novými sousedy. Starousedlík Petr bydlí ve starším rodinném domku se zahradou. Náplava Pavel si vedle něj postavil menší vilku také s kouskem zeleně. Jednou v neděli, v pravé poledne, vyšel ven a těšil se, že vyzkouší novou benzínovou sekačku. Nasadil si sluchátka, spustil ji a začal likvidovat přerostlou trávu. Hlasitý zvuk se nesl celou vesnicí. Tato situace trvala týden, co týden, celé jaro. Pavel si práci s novým strojem zamiloval. Zaměstnán je v kanceláři a sekačka pro něj znamená skvělý způsob relaxace.

Jednou v neděli po obědě se Pavel chystal opět nastartovat sekačku. Než se tak stalo, začal na něj Petr řvát přes plot samé nadávky. K překvapenému sousedovi vletěl na pozemek a oba se začali prát. Nakonec skončili na úrazovce a incident řešila obec ve správním řízení. Jak k takovému výbuchu vzteku mohlo dojít? Jednoduše. Petr pracuje manuálně v hlučném prostředí, proto má rád klid. Vstává brzy ráno a o víkendech si jde po obědě lehnout. Sousedova sekačka ho budila každé poledne v neděli.

Koho vytrhl hluk sekačky na trávu nebo motorové kosy z klidu, ví dobře, že existují příjemnější zážitky. Překvapivě však monotónní zvuk sekačky může přinést klid a pohodu a navodit příjemnou atmosféru až po dobu dvanácti hodin, jako v následujícím videu. Dokonce i pro děti. Zdroj: YouTube.cz

Pavel je přesný opak Petra. Rád si přispí a na zahradě začíná pracovat v poledne. Pavel nevěděl, že sousedovi hluk vadí, i když mohl být trochu empatický. Mezi zvyky starousedlíků na vesnici patří, že v neděli odpoledne je klid. V moderní době je však těžké tradici dodržovat. Řada lidí se z práce vrací pozdě večer a některé domácí práce musí odsunovat na víkend. I Petr nese vinu. Neřekl Pavlovi, že mu jeho nedělní relaxace vadí, jen stále stěžoval své manželce. Nakonec stačila poslední kapka. Petr se zrovna hádal se synem, když z okna uviděl, že Pavel startuje sekačku...

Představme si celou situaci. Je nedělní odpoledne. Ležíme doma pohodlně na pohovce. Máme zavřené oči, zlehka dřímáme, posloucháme příjemnou hudbu a v tom soused spustí sekačku... Zdroj: YouTube.cz

Tato historka není do detailů úplně pravdivá, podobných se však odehrává spousta. Jsou věci, které mnohým vadí na partnerovi, příbuzném, sousedovi, kolegovi, spolucestujícím, apod.. Může to být čištění zubů před zrcadlem, puštěná televize v noci, hlasité telefonování a spousta dalších malých problémů. Většinou jde o naprosté hlouposti, které samy o sobě žádnou škodu nepáchají. Nemusí být však příjemné a přispívají ke stresu. Jedno přísloví říká: stokrát nic umořilo osla. Je neskutečně trefné.

Každý občas není v pohodě. Ráno zaspí a přijde pozdě do práce. Pak stačí kolegovo ranní zahalekání: „Ahoj!“ a najednou se, celý zaražený, dozví o všech svých špatných vlastnostech. Přitom stačí tak málo. Prostě jen říci: „Franto, vadí mi tvůj ranní křik, mohl bys mluvit tišeji?“ Řada problémů v životě vyplývá z toho, že spolu mnozí málo komunikují o drobných věcech, které jim vadí. Maličkost je často na začátku, na konci může následovat výbuch. Nebo taky nemoc, způsobená každodenním stresem.

S některými lidmi samozřejmě nehne nic. Čím větší hloupost, tím více na ni lpí. Zpravidla kvůli svému egu. U nich platí jen jedno. Je to marný, je to marný, je to marný... V zájmu vlastního zdraví je nejlepší neřešit neřešitelné, otočit se zády a pustit si třeba zajímavou hudbu. Zdroj: YouTube.cz

V české společnosti jsou tendence na všechno si stěžovat. Na vedro, déšť, politiky, kolegy, nadřízené, prodavače, železnici, poštu, televizi, sousedy, partnery, rodiče, děti.... Těžko říci, zda jde o národní povahový rys. Řada konfliktů by zmizela, kdyby jeden druhému dokázal slušně a v klidu sdělit, co mu vadí. Možná by byla spousta lidí překvapená. Pro druhého může jít jen o maličkost, kterou pro něj není problém přestat dělat. U sousedů se situace nemusela vyhrotit. Když si Petr stěžoval manželce, možná by se zamyslel, kdyby mu položila jednoduchou otázku: „A řekl jsi mu to?“

Autor: Jan Šik | sobota 15.6.2019 18:00 | karma článku: 13.15 | přečteno: 351x

Další články blogera

Jan Šik

Nespravedlivá výměna provedená odpornými šmejdy

Pokud vás má někdo nahradit, budete z toho špatní. Zvláště, když se dozvíte, že s vámi už nikdo a nikde nepočítá. Co potom uděláte?

23.3.2024 v 18:00 | Karma článku: 13.20 | Přečteno: 525 | Diskuse

Jan Šik

Kdo jsou oběti zla?

Prosincová střelba na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze měla jeden efekt. Vytvořila atmosféru, v které se jisté osoby odhalují v plné nahotě.

24.2.2024 v 18:00 | Karma článku: 14.53 | Přečteno: 482 | Diskuse

Jan Šik

Laskavý anděl a fólie na displej mobilu s drobky makové laskominy

Určitě každý z nás ve svém životě potkal laskavého člověka. Takového, který svůj skutek dokáže udělat pro druhého nezištně a bez postranních úmyslů. Prostě jenom tak.

10.2.2024 v 18:00 | Karma článku: 10.48 | Přečteno: 194 | Diskuse

Jan Šik

Kauza psychiatr: Kdo za ni může?

V současné době čelí známý český lékař Jan Cimický obžalobě ve věci skutků se sexuálním podtextem. Tato aféra něco vypovídá nejenom o něm.

20.1.2024 v 18:00 | Karma článku: 24.45 | Přečteno: 630 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 12 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 120 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 263 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 31 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 9.02 | Přečteno: 146 | Diskuse
Počet článků 403 Celková karma 15.67 Průměrná čtenost 1361

Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...