Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chlapec, co měl rád bílého králíka a byl jako správný muž

V životě jsou občas vidět věci, které se na první pohled jeví jako směšné. Až daleko později se ukáže, jaký měly význam. 

Když jsem potkal chlapce s bílým králíkem, končilo jaro. Jen teplo bylo skoro jako v polovině léta. Trávník hezky zazelenal z pravidelného večerního kropení správcem parku. Seděl jsem na lavičce a poslouchal audioknihu z mobilu se sluchátky v uších. Šlo o detektivku, která se k celkové atmosféře středečního rozkvetlého odpoledne příliš nehodila. Tu vytvářela stará lípa, která stála jen několik metrů od lavičky. Všechno kolem provoněla a její dlouhé větve poskytovaly stín před nezvykle ostrým sluncem. 

U poslechu mě bavilo sledovat listy v koruně stromu, které se nepravidelně hýbaly a tiše šuměly v lehkém větru. Najednou kolem lavičky prošel chlapec, sotva patnáctiletý. Obepínaly ho těsné rifle a triko. Měl batoh na zádech, kšiltovku a v jedné ruce držel klec na kočku. U stromu ji položil na zem. Z batohu vytáhl malou deku. Rozbalil ji a klesl na ni do tureckého sedu. Chvíli se v báglu ještě přehraboval a vylovil tablet.

„Chovej se vůči každé ženě, jako bys byl do ní zamilován, a vůči každému muži, jako by ti byl nadřazen! Brzy si získáš pověst dokonalého gentlemana.“ Oscar Wilde dramatik, prozaik a básník 1854 - 1900

Hm, pomyslel jsem si, klasika. Teď bude civět do obrazovky a zapomene na celý svět. Chlapec do elektronického zázraku opravdu třikrát ťukl a přitom stihl otevřít klec. Chvíli se nic nedělo, až mě přepadla zvědavost. Vypnul jsem mobil a příjemný hlas herce, přednášejícího audioknihu, ztichl. Co asi v kleci má? Kočka by už vyběhla dávno ven. Potkan uvnitř být nemůže, ten by dávno proklouzl a utekl do nejbližšího kanálu. Že by malý pes?

K mému překvapení z klece vyhopkal zakrslý bílý králík. Nebyl ani krásný, ani ošklivý. Vypadal legračně a díval se divně. Možná se křenil nebo trpěl hladem.

Bílý králík v parku

Druhá varianta se ukázala jako správná. Králík se pustil do trávy. Hoch položil tablet na deku a trhal ze země ty nejchutnější lístky jitrocele. Zvíře se před každým soustem nejprve zarazilo, během několika sekund spořádalo dodaný příděl, zase se zarazilo a znova pokračovalo dál. Chlapec ho pokaždé otevřenou dlaní pohladil mezi ušima. Bylo vidět, že má králíka moc rád. 

Opodál seděla na trávě v kruhu malá skupina asi dvanáctiletých děvčat. Hlasitě si povídaly a smály. Měly kolem sebe rozházené papírové barevné tašky, do kterých nebylo pořádně vidět. Myslel jsem, že jsou v nich panenky. Jedna z holek zvedla tašku, sáhla dovnitř a vytáhla hamburger. Další se zachichotala a v ruce se jí objevily hranolky. Alespoň mi hned došlo, proč byla každá druhá mírně oplácaná. Jedna si všimla chlapce s bílým králíkem. Něco ostatním zašeptala a ukázala na něj prstem. Všichni se začali usmívat a významně na sebe mrkat. Chlapec si nikoho nevšímal, měl oči jen pro svého miláčka.

„O chytré ženské je nouze. Konečně o chytré mužské zrovna tak.“ Jan Werich český herec, dramatik a spisovatel 1905 - 1980

Ten se zatím rozhodl, že trávu v městském parku zlikviduje zadarmo. Stále se pásl, když se k němu najednou hoch sehnul a zvedl mu jedno ucho. Něco do něj tiše řekl a hlasitě se zasmál. Jeho smích zaslechla další skupinka. V ní seděli na lavičkách samí kluci. Každý v ruce držel mobil a prstem přejížděl po displeji. Buď hráli nějakou hru nebo si posílali zprávy mezi sebou, protože ani jeden z nich nemluvil. Naprosté ticho rušil jenom křik hlučných ptáků v parku. Proto občas někdo zvedl nevrle hlavu, až si jeden z nich všiml chlapce s králíkem.

Chlapec, který jednou vyroste

Kluci se chovali jinak než holky. Zatímco ty se posmívaly, mužská část populace si klepala na čelo. Bylo mi chlapce skoro líto. Na chvíli se přestal svému mazlíkovi věnovat. Z batohu vytáhl školní sešit, uchopil tablet a něco mezi nimi porovnával. Určitě dělal domácí úkoly a rozhodl se, že spojí příjemné s užitečným. Vybral si krásné místo. Seděl se svým malým kamarádem pod rozložitou lípou v květu a připravoval se s ním do školy. Nic a nikoho dalšího nepotřeboval. 

V tu chvíli se k nim snesl holub. Povídá se, že je krmí důchodci, kteří jsou prý hlavními pachateli populační exploze těchto ptáků ve městech. No, nevím. Každý, kdo v ruce drží rohlík, sušenku nebo kornout od zmrzliny, neodolá a zkusí holuba přilákat drobečkami. Zvláštní, protože kdyby se přiblížil k dotyčnému jiný člověk a požádal o kousek pečiva, v devadesáti procentech případů by nedostal nic. Holub ano. Umí se smutně dívat. Ne vychytrale jako kočka nebo žádostivě jako pes. Smutek zabírá i na zatvrzelá srdce.

„Úspěšný bojovník je průměrný muž s laserovým soustředěním.“ Bruce Lee herec, mistr a popularizátor bojových umění 1940 - 1973

Holub spatřil králíka a všiml si, že přežvykuje. Napadlo ho, že by se ten podivný tvor mohl rozdělit. Začal se přibližovat a chystal se o krmení žadonit, možná dokonce na zvíře zaútočit, když v tom dostal tabletem přes hlavu. Překvapený holub zamával křídly a odletěl. Cestou na oblohu se divně kymácel, jako kdyby si dal panáka něčeho ostřejšího. Chlapec se za ním chvíli výhružně díval, poté položil tablet na deku a králíka pohladil po hřbetě.

Začal se zase věnoval školnímu sešitu, přitom stále po očku sledoval své zvíře. Jakoby se bál, že mu ho někdo ukradne. Najednou kluk zavřel sešit a strčil ho do batohu. K mému překvapení otevřel ústa a začal mluvit. Neslyšel jsem, co povídal, nemluvil nahlas a byl docela daleko. Došlo mi, že s králíkem hovoří. 

„Muž bez představivosti nemá žádná křídla.“ Muhammad Ali americký boxer 1942 - 2016

Potom ho uchopil do obou rukou a zvedl. Položil si králíka na levé předloktí a hladil mu uši. Chlapec opřel tvář o kožíšek a mazlil se s ním. Skupinka kluků se už dávno věnovala svým mobilům a hrám, ale děvčata, která do sebe právě cpala hranolky, se potrhle chichotala. Za chvíli hoch znova otevřel klec a strčil králíka dovnitř. Předtím mu neopomněl dát pusu na čumák. Než klec zaklapla, vsadil bych cokoliv, že se to domácí zvíře blaženě usmívalo. Chlapec potom vstal, sebral si všechny věci a odešel.

Díval jsem se ještě chvíli na místo, kde seděl. Se zvláštní dvojicí odešla láska, starostlivost, věrnost, něha a zodpovědnost. Všechno vlastnosti, které by měl mít správný muž pro vybudování a ochranu spokojené rodiny. Jaká škoda, že chlapce s bílým králíkem jsem v ten den viděl jenom jednoho.

Kapela LEvo, píseň Správný chlap, délka videa 3,49 minuty, zdroj: YouTube.cz

Úvodní fotografie zdroj:

https://pixabay.com/cs/photos/youtuber-blogger-scen%C3%A1rista-zoufal%C3%BD-2838945/

Použité citáty z webu citáty.net:

https://citaty.net/citaty-o-muzich/?o=new

Autor: Jan Šik | sobota 27.7.2019 18:00 | karma článku: 19,76 | přečteno: 507x
  • Další články autora

Jan Šik

O osamělých seniorkách, které dostávají údery do obličeje

Bezdůvodný útok musí být sám o sobě děsivý pro každého. Tím spíše, jedná-li se o starší osamělou ženu.

20.4.2024 v 18:00 | Karma: 41,31 | Přečteno: 3494x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Láskyplné hřbitovní poznání s hezkými slovy pro milovaného

Svým nejbližším říkáme tak málo hezkých slov. Abychom k tomuto poznání došli potřebujeme buď čas nebo náhlou událost. Třeba smrt.

13.4.2024 v 18:00 | Karma: 15,26 | Přečteno: 331x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Muž, který své přítelkyni nedokázal říci ne

Pokaždé nenalezne muž odvahu k tomu, aby si vyřešil svoje problémy. Třeba, když chce utéci před ženou. Občas se však najde někdo jiný.

6.4.2024 v 17:00 | Karma: 11,36 | Přečteno: 509x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Nespravedlivá výměna provedená odpornými šmejdy

Pokud vás má někdo nahradit, budete z toho špatní. Zvláště, když se dozvíte, že s vámi už nikdo a nikde nepočítá. Co potom uděláte?

23.3.2024 v 18:00 | Karma: 13,89 | Přečteno: 662x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Kdo jsou oběti zla?

Prosincová střelba na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze měla jeden efekt. Vytvořila atmosféru, v které se jisté osoby odhalují v plné nahotě.

24.2.2024 v 18:00 | Karma: 15,19 | Přečteno: 598x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  11:58

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  11:26

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 406
  • Celková karma 18,02
  • Průměrná čtenost 1353x
Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake