Muž, co měl pohřeb a o všechny se zajímal

Nezajímat se jen o sebe, ale i o jiné, je vzácná vlastnost. V některých cizích kulturách je dokonce považována za ctnost. Obyčejná otázka. Jak se máte?

Přijížděl jsem k parkovišti a kdybych nedržel volant, chytal bych se za hlavu. Kam se jenom vejdu? Stála tady snad stovka aut. U obchodních center okolo tradičních svátků je to obdobné. Vánoce však ještě nebyly a já nešel nakupovat. 

Uprostřed podzimu všechno hrálo barvami. Protivný vlezlý vítr sklízel listí ze stromů a rozhazoval je po celém areálu. Tvoří ho administrativní budova s velkou smuteční síní a druhá s krematoriem. Z komína se v ten den linul sotva viditelný a typicky zapáchající dým, který vítr naštěstí odváděl jiným směrem. Za oběma budovami se rozkládá hřbitov. V pravidelných řadách jsou zde nasázeny tůje, které oddělují skupiny hrobů. Každá se skládá z pěti na straně jedné a z pěti na druhé a je obklopená zelenou zdí jehličnanů. Vždy, když tu jsem, přemýšlím, zda existuje nějaký klíč, podle kterého jsou skupiny určovány. Možná v jedné leží muži a ve druhé ženy. Nebo chudí a bohatí. Snad lidi, kteří se měli za života rádi anebo ti, kteří se nenáviděli. Nevím. V každém případě je celý areál městského hřbitova zasazený do krásného prostředí na okraji lesa.

Stále jsem jezdil okolo a nic, až se najednou úplně v rohu objevil kousek volného prostoru. Z jedné strany sloup veřejného osvětlení, nelogicky vražený na okraj parkoviště a z druhé strany dodávka se znakem pošty. Do malého plácku se mi podařilo zapasovat za cenu milimetrových vzdáleností. Dveře jsem otevřel na kousek a trochu si zašpinil černé kalhoty a kabát při vystupování z auta. V ruce mi voněla kytice v pomačkaném papíru. Chtělo se mi klít, ale úcta k zemřelým rozhodla. Musí tu být několik pohřbů, pomyslel jsem si, tolik smutečních hostů se nemůže do obřadní síně vlézt.

Má předpověď se ukázala jako správná. Dorazil jsem několik minut před začátkem a měl smůlu. Lidé stáli až na schodech a za chvíli měli natahovat krky, aby uslyšeli řeč zaměstnance pohřebního ústavu. Měl na sobě tradiční černý oblek s černou kravatou a bílými puntíky a v ruce držel hnědou složku s univerzální řečí, kterou slyšely tisíce zesnulých. Zdvořile odstrkoval ostatní, aby se dostal dovnitř. Napadlo mě protlačit se těsně za ním. 

Zájem o druhé je projev lásky k lidem

V síni je jedna stěna prosklená a při pohledu ven si návštěvník připadá, že je v zimní zahradě. Několik metrů za sklem stojí tři mladé duby s několika břízami. Mezi nimi několik keřů, při podzimu s temně červeným zabarvením listí. Opravdový koncert barev, ve kterém první housle hrála žlutá. Šlo však o hudbu temnou a smutnou. Na skle se objevilo několik kapek vody a začalo drobně pršet, což depresivní atmosféru zvýraznilo. Všechny židle byly obsazeny. Pouze v první řadě seděla starší žena v modrém kabátu, které nešlo vidět do obličeje.

Přistoupil jsem k rakvi, poklonil se a položil na ni kytku. Někdo za mnou sykl a já si všiml, že je doposud v papíru. Třesoucíma rukama se mi ji podařilo vybalit, položit zpět a zmuchlaný vlhký obal zastrčit do kapsy kabátu. Otočil jsem se zpátky a spatřil největší drbnu z naší vesnice. Syknutí nepochybně pocházelo od ní, přesto jsem byl za něj v tu chvíli vděčný.

Pohled do dveří mě přesvědčil, že ven se do konce pohřbu nedostanu. Stát všem na očích u rakve se mi nechtělo a tak jsem si přisedl do první řady. Stále byla prázdná, patřila rodině. Až na ženu v modrém kabátu, která se usadila o dvě židle dál. Napadlo mě, že se příbuzní možná nedostali dovnitř. Za mnou se ozvalo zase syknutí, ale za to už jsem vděčný povídavé paní nebyl.

Na boku stál řečnický pult a na něm mikrofon. Zaměstnanec pohřební služby k němu přistoupil a začal mluvit. Nejdříve řekl jméno zesnulého a pokračoval životopisem. Nebožtíka jsem vlastně vůbec neznal. A tak jsem se dozvěděl, že se narodil v okresním městě, kde pracoval celý život v sociálních službách. V naší vsi žil dlouhých šedesát let v malém, postupně chátrajícím, rodinném domku, s ovocným sadem o pár stromech. Aktivně se neúčastnil žádných aktivit. Hospoda, hasiči, folklórní soubor, modeláři ani jóga ho nezajímali. Po smrti rodičů žil sám, bez ženy a dětí. Neměl žádné koníčky, ani psa nebo kočku. Pravděpodobně vedl průměrný, šedivý a nudný život.

Krása duše se podle vnějšího obalu nepozná

Po smuteční řeči už nikdo další nevystoupil. Ani kolega z práce, příbuzný nebo soused. Spustila se píseň Zahrada ticha a rakev začala odjíždět na páse do boku a zmizela za stěnou. Jakmile hudba dohrála, lidé se pomalu zvedali a začali odcházet. Pohlédl jsem na ženu v modrém kabátu, uviděl ji poprvé do obličeje a zarazil se. Byla to naše pošťáčka. Pořád seděla a dívala se před sebe. Měla slzy v očích.  

Přisedl jsem k ní: „Znala jste ho?“ Hloupá otázka, musela mu přece nosit dopisy a balíky. Kývla: „A vy?“

„Ne. Jste z rodiny?“. Začala mě více zajímat. Měla na sobě pošťácký kostýmek, který zakrýval modrý kabát, zapnutý až ke krku. Na nohou měla pohodlné boty, které pro svou každodenní práci potřebovala. Celé od bláta. Dodávka, která parkovala vedle mého auta, patřila určitě jí. Zřejmě si odskočila ze služby.  

„Ne, ne, ne. Ale znala jsem ho moc dobře. Skvělý člověk. Měla jsem ho moc ráda, víte?“ Podívala se na mě vlhkýma očima. 

„Souhlasím s vámi. Takových lidí je málo.“ Hlavou mi proletěly všechny vzpomínky na člověka, kterého jsem ho potkával skoro každý den. Někdy i dvakrát, po cestě do práce nebo z práce. Pokaždé čistě oblečený a oholený, bez ohledu na den a počasí. Dlouhých třicet let. Nejprve pozdravil a hned se ptal: „Jak se máte, pane Jane?“ Vždy mě oslovoval jménem a přitom vykal. Zajímalo ho všechno. Zdraví, rodina, práce, dům, zahrada. Z jeho strany však nešlo o zvědavost, zájem projevoval upřímně a bez nějakých postranních úmyslů, využít informace pro sebe. Dokázal vycítit, zda mě něco trápí nebo jestli mám dobrou náladu. Naše setkání nikdy netrvala dlouho, pouze pár minut. Zakončil je jedním až dvěma slovy, popřál krásný den a rozloučil se. Kousek dál potkal jiného člověka a položil mu otázky na podobná témata.    

Vyšel jsem ven ze síně. Smuteční hosté se rozcházeli ke svým autům, k dodávce spěchala i pošťačka. Teprve teď jsem se pořádně rozhlédl, kdo se vlastně přišel se zesnulým rozloučit. Byla tu celá vesnice, mladí i staří. Někteří s dětmi. Početná skupina jeho kolegů a kolegyň z práce, která stála v hloučku bokem a něco si šeptala. Dvě prodavačky z pekařství v centru města. Úředník městské radnice. Vrátný z hotelu naproti. Servírka z hospody. Dokonce jeden bezdomovec. A pár dalších.

S osamělým mužem bez rodiny se přišlo rozloučit plno cizích lidí. Ne proto, že by jim ho bylo líto, že nikoho neměl. Protože se o každého z nich zajímal. 

Ten muž průměrný, šedivý a nudný život rozhodně nevedl. Dělal pro ostatní víc, než mnozí jejich nejbližší.

Píseň Zahrada ticha, zpívá Pavel Roth. Zdroj YouTube.cz:

Úvodní fotografie:

https://pixabay.com/cs/photos/youtuber-blogger-scen%C3%A1rista-zoufal%C3%BD-2838945/

Autor: Jan Šik | sobota 23.11.2019 18:00 | karma článku: 21,42 | přečteno: 689x
  • Další články autora

Jan Šik

O osamělých seniorkách, které dostávají údery do obličeje

Bezdůvodný útok musí být sám o sobě děsivý pro každého. Tím spíše, jedná-li se o starší osamělou ženu.

20.4.2024 v 18:00 | Karma: 41,17 | Přečteno: 3420x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Láskyplné hřbitovní poznání s hezkými slovy pro milovaného

Svým nejbližším říkáme tak málo hezkých slov. Abychom k tomuto poznání došli potřebujeme buď čas nebo náhlou událost. Třeba smrt.

13.4.2024 v 18:00 | Karma: 15,00 | Přečteno: 329x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Muž, který své přítelkyni nedokázal říci ne

Pokaždé nenalezne muž odvahu k tomu, aby si vyřešil svoje problémy. Třeba, když chce utéci před ženou. Občas se však najde někdo jiný.

6.4.2024 v 17:00 | Karma: 11,36 | Přečteno: 509x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Nespravedlivá výměna provedená odpornými šmejdy

Pokud vás má někdo nahradit, budete z toho špatní. Zvláště, když se dozvíte, že s vámi už nikdo a nikde nepočítá. Co potom uděláte?

23.3.2024 v 18:00 | Karma: 13,89 | Přečteno: 662x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Kdo jsou oběti zla?

Prosincová střelba na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze měla jeden efekt. Vytvořila atmosféru, v které se jisté osoby odhalují v plné nahotě.

24.2.2024 v 18:00 | Karma: 14,93 | Přečteno: 597x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

VIDEO: Londýnem běhali splašení královští koně. Vráželi do aut, pět lidí zranili

24. dubna 2024  13:32,  aktualizováno  20:16

Centrem Londýna pobíhalo ve středu pět splašených koní královské kavalerie. Způsobili velký chaos v...

VIDEO: Slovenský pravičák vypustil nad hlavou europoslancům holubici míru

24. dubna 2024  20:09

Krajně pravicový slovenský europoslanec Miroslav Radačovský překvapil přítomné na jednání...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

  • Počet článků 406
  • Celková karma 17,91
  • Průměrná čtenost 1353x
Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake