Muž, co se vzbouřil a ucpal čokoládou

18. 01. 2020 18:00:00
Chlap se má chovat jako chlap. Při své cestě životem, musí překonávat různá úskalí. Ideální je, když ho mnohými vede žena. Jemně.

U vchodu do sportovní haly trhaly vstupenky dvě mladé pořadatelky v červené halence a minisukni s vysokými podpatky. Musela jim být zima, protože byly hned za dveřmi. Měly na sobě krátký rukáv a velký výstřih, který zčásti zakrývala šerpa s názvem dnešní akce. Dovnitř se tlačil chlad zimního počasí, přestože nesněžilo a svítilo polední slunce. Až na pár zimomřivých jedinců si několik lidí dokonce rozepínalo bundy.

Ven vycházela hořko sladká vůně, která se slévala ze všech možných stánků na herní ploše sportovní haly. Když jsem se spolu s davem protlačil dovnitř a sestupoval po schodech dolů, napadlo mě, že při pohledu zhora vypadá jako hnědý oceán. Jen do něj skočit a plavat.

V hnědém moři se převalovaly oříšky, kardamon, zázvor, skořice a spousta dalších přísad, která společně s ovocem, jako třeba banány, jablky, pomeranči nebo kiwi, tvořily tisíce doplňkových chutí. Tou základní byla chuť mléčná nebo hořká, která patřila k tunám přírodního zázraku, co po celé hale tekl nebo tuhl. Právě probíhal čokoládový festival.

Postavil jsem se do řady ke stánku s kávou. Přede mnou stál asi pětatřicetiletý muž v modrém, evidentně drahém, obleku se sytě žlutou kravatou a koženými polobotkami. Za rameno ho držela žena, zhruba stejného věku, v kostýmku podobné barvy, který by se hodil spíše na ples. V druhé ruce svírala dlaň asi desetileté holčičky v bílé halence a sukýnce. Krásná a sympatická trojice. Jenom do uvolněné atmosféry festivalu příliš nezapadala.

"Nemysli si, že se tady budeš cpát čokoládou!" pronesla přísně žena. Chudák holčička, proč ji sem brali, pomyslel jsem si. Jenže holčičku na mysli neměla.

"Víš dobře, že máš alergii. Pokaždé ti po ní zčervená nos a my se na něho doma dívat nebudeme!"

"Nebudeme..." řekla jako ozvěna holčička.

Žena pokračovala: "Nebo snad stojíš o to, aby si tvé asistentky myslely, že nasáváš? A potom roznášely drby po firmě, že pan ředitel je alkoholik?"

Muž nepatrně zavrtěl hlavou.

Žena se nehodlala zastavit: "A prosím tě, co tě to napadlo za blbost?"

Muž se nechápavě podíval.

"Ta kravata. Nemohl sis vzít nějakou lepší, která by ti ladila s oblekem? Vůbec jsem si jí doma pod tvojí bundou nevšimla. Žlutá. Vypadáš jako šašek." Měla pevně sevřené rty a nafouknuté líce.

"Šašek, šašek, šášula, nos má jako bambula," odříkávala dcerka větu z jedné české pohádky a chichotala se. Před nimi stál ve frontě starší muž s bíbrem. Otočil se a hodil po holčičce přísným pohledem. Všimla si toho a zmlkla.

Po vypití kávy jsem přeplul na druhou stranu moře ke stánku s fontánou. Mladá prodavačka nabírala do pevných papírových kelímků tekutou hořkou belgickou čokoládu s chilli.

Uprostřed haly stálo pódium, na kterém hrála hudební skupina pomalejší kousky. Možná měla sladit atmosféru klidu a pohody s festivalem chutí. U některých návštěvníků takové triky nepomáhaly. Nastolili rychlé tempo konzumace a vypadali, že se brzo zalknou.

Kapela přestala hrát a na pódium vystoupal fešácký moderátor. Dvě dívky v červených kostýmcích se šerpou vytahovaly čísla vstupenek z papírové krabice. Účelem byla soutěž o hodnotné ceny, které mě příliš nezajímaly. Stejně tak onu excelentně oblečenou trojku a pána s bíbrem.

Výhodou našeho nezájmu bylo, že jsme u čokoládové fontány zůstali pouze my. Fronta, po vyhlášení začátku soutěže, zmizela. Dav se tlačil u pódia.

Žena s holčičkou se postavily bokem. Jejich dcera se cpala několika kokosovými bonbóny s hnědou náplní. Manžel obdržel pokyn: "Běž mi koupit taky jednu čokoládu s chilli!"

Pán s bíbrem žertoval s prodavačkou. Ta při tom stíhala nabrat čokoládu do dvou kelímků. Podala je muži, který se vrátil k rodině. Jeden donesl manželce, která si jej vzala do ruky a zavrtěla hlavou.

"Panebože. Umíš počítat?" Zeptala se žena.

Muž se na ni podíval s udiveným obličejem.

"Říkala jsem jednu. Když říkám jednu, tak říkám jednu. Myslím, že jsme se domluvili!" Žena se držela, aby nekřičela.

Domnívám se, že domluva vypadá jinak a muž určitě také. Přesto klidně odpověděl: "Víš, že belgickou čokoládu mám moc rád. Pro jednou si dám, nic se nestane."

"Nic nebude. Jasně jsem ti řekla, že ne. Dones ji zpátky k prodavačce! " štěkla žena.

Muž se k ničemu neměl. Sklopil hlavu a díval se do země.

"Tak co je? Něco jsem řekla, ne?"

"Tak slyšel jsi?" Přidala se holčička. Pán s bíbrem, který scénu pozoroval, se k rodině tiše připlížil.

Muž pro změnu zvedl hlavu a díval se do stropu. Potom si přiložil kelímek k ústům.

"Ne!" vykřikla žena. Přiběhla k němu a snažila se mu čokoládu vzít.

"Nedám!" Zařval najednou muž a žena uskočila polekaně bokem. Muž lupl kelímek na ex. Potom si došel k fontánce. Překvapené prodavačce vyrval další kelímek, do kterého se právě chystala nalít čokoládu pro mě. Pak oba ponořil do fontány a vytáhl ven. Čokoláda z nich kapala na stůl a na zem.

Muž přistoupil k ženě a začal před ní pít. Otevřela překvapením ústa. Kdyby kolem letělo hejno much, asi by jí skončilo v krku. Druhý kelímek mu šel pomaleji. Jakmile dopil, doběhl si pro další nášup k fontáně.

Obsloužil se zase sám, přes hlasité brblání prodavačky. Tentokrát si pokapal kravatu a drahý oblek. Opět doběhl k ženě a znova pil.

Holčička se před něj postavila a dala si obě ruce v bok: "No počkej. Ty dostaneš. My se prostě nehodláme dívat na tvůj nos!"

Muž překonal půlku obsahu, když najednou kýchl. Možná chloupek, možná rýma, možná mu do nosu vletělo chilli. Kelímek vyletěl z jeho ruky a zbytek nápoje skončil na dceřiných bílých šatech.

Holčička se otočila k matce: "Mami! To je blbec." V ten moment dostala pohlavek. Vlepil jí ho muž s bíbrem, který stál doposud potichu za ní. Asi by později tvrdil, že mu ruply nervy a neudržel se. Myslím však, že spíše čekal na příležitost. Matka se dostala do šoku. Neřekla ani slovo.

Muž, s cákanci čokolády na své nevhodné žluté kravatě, přešel k prodavačce. Vytáhl z peněženky tisíc korun, nechal je ležet na stole a načepoval si další dva kelímky. Potom odkráčel směrem k východu, kam ho po chvíli následovala žena s nafouknutými tvářemi a plačící holčička. Pán s bíbrem šel prodavačce pomoci s úklidem.

Muži jsem nezáviděl. Nejen jeho ženu a dceru, ale také následující dny. Z horké čokolády musel mít spálenou pusu a z přísady chilli prdel. Navíc čokoláda v něm musela zatuhnout a ucpat všechny otvory v těle.

Chlap se má chovat jako chlap. Při své cestě životem, musí překonávat různá úskalí. Přes mnohá ho má jemně a s noblesou vést žena. Pokud tento model krachuje, jednoho krásného dne dojde ke vzbouření na vsi a mezi oběma se všechno rozteče, jako nahřátá belgická čokoláda.

Soundtrack k americkému filmu Čokoláda z roku 2000. Zdroj: YouTube.cz

Úvodní fotografie:

https://pixabay.com/cs/photos/youtuber-blogger-scen%C3%A1rista-zoufal%C3%BD-2838945/

Autor: Jan Šik | sobota 18.1.2020 18:00 | karma článku: 17.64 | přečteno: 486x

Další články blogera

Jan Šik

Kdo jsou oběti zla?

Prosincová střelba na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze měla jeden efekt. Vytvořila atmosféru, v které se jisté osoby odhalují v plné nahotě.

24.2.2024 v 18:00 | Karma článku: 14.52 | Přečteno: 478 | Diskuse

Jan Šik

Laskavý anděl a fólie na displej mobilu s drobky makové laskominy

Určitě každý z nás ve svém životě potkal laskavého člověka. Takového, který svůj skutek dokáže udělat pro druhého nezištně a bez postranních úmyslů. Prostě jenom tak.

10.2.2024 v 18:00 | Karma článku: 10.45 | Přečteno: 188 | Diskuse

Jan Šik

Kauza psychiatr: Kdo za ni může?

V současné době čelí známý český lékař Jan Cimický obžalobě ve věci skutků se sexuálním podtextem. Tato aféra něco vypovídá nejenom o něm.

20.1.2024 v 18:00 | Karma článku: 24.45 | Přečteno: 627 | Diskuse

Jan Šik

Analýza policejní akce očima čtenáře detektivek

Čtenáři detektivek dokáží detaily zločinu rozebrat na šroubky. Zvláště toho na filosofické fakultě, který se odehrál v předvánočním čase loňského roku.

13.1.2024 v 23:22 | Karma článku: 35.97 | Přečteno: 4939 | Diskuse

Další články z rubriky Poezie a próza

Jaroslav Herda

"Ruský prezident vyhrál volby na celé čáře", napsal Jiří Paroubek.

"Na celé čáře" považuji za hodnocení přinejmenším zavádějící či matoucí. Rozhodně nevhodné v tomto případě.

19.3.2024 v 7:38 | Karma článku: 11.36 | Přečteno: 120 | Diskuse

Martin Irein

Dlouhý den

Erlan sedí na kožené sedačce v sekretariátu ředitele jedné firmy. Je osm hodin ráno a on doufá, že si ředitel najde ve svém nabitém programu na něj čas.

18.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 8.83 | Přečteno: 207 | Diskuse

Alena Bures

Recenze: Jana Slaninová - Sex, prachy a potíže

Černá holka, narozená bílým rodičům. A k tomu reálie socialistické Prahy. Inu, tady se dají tušit problémy. Nebude jich málo, stejně jako toho ostatního z názvu...

18.3.2024 v 13:27 | Karma článku: 7.00 | Přečteno: 289 | Diskuse

Alena Bures

Dvojrecenze: Maryla Adamcová - Krycí jméno Hortenzie + Hra tety Hortenzie

Vy neznáte majora Smithe? To máte ale smůlu... Nebo štěstí? Jak se to vezme. Tenhle typan a tulák po mezihvězdných dálkách stojí za poznání. Ovšem je otázkou, zda známost s ním není další z potíží, které major řeší (a způsobuje)

18.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 27 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Manželství s Turkem

"Víš, že si bereš Turka?" zeptal se mě před osmi lety, v předvečer naší svatby, nejlepší kamarád mého muže. Vytřeštila jsem na něj oči a přemýšlela, zda se Kapitán tajně nemodlí k Alláhovi, když se bereme v katolickém kostele.

18.3.2024 v 1:41 | Karma článku: 19.30 | Přečteno: 899 |
Počet článků 402 Celková karma 21.35 Průměrná čtenost 1363

Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake

 

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...