Muž, co ušel denně padesát tisíc kroků a přesto si nesl pneumatiku

Některé aplikace jsou schopné vypočítat, kolik ušlých kroků má vliv na spálení kalorií. Dokáží tím ovlivnit lidské chování. Člověk by však neměl slepě věřit všemu. 

Seděl jsem v hospodě a dopíjel třetí pivo. V místnosti se rozléhal hluk z hovorů a cinkání prázdných sklenic. Stálo v ní deset stolů a pod stropem visela televize, která se zapínala jenom při fotbale nebo hokeji. Pípu obsluhoval hostinský s kulatým obličejem a červeným nosem, který zřejmě vylezl z obrázků Josefa Lady. Půllitry oplachoval ve vodě rychle a hbitě. Při točení piva dokázal vykouzlit pěnu jako Mrazík sněhovou čepici. Byla tak hustá, že v ní nepropadla ani pětikoruna. Pořádná hospoda se vším všudy. 

Šikovná servírka chodila pozorně mezi stoly. Hostovi stačilo pomyslet a okamžitě se k němu přemístila s pivem. U vedlejšího stolu zvedal jeden muž pomalu paži. Servírka o něco dříve, než byla ruka nahoře, vycítila jeho přání a stála u něj se zbytečným otazníkem v obličeji. Přikývl. Beze slov mu vyměnila prázdnou sklenici za plnou. Seděli s ním další dva parťáci, kteří ještě dopito neměli. 

Asi čtyřicetiletý muž měl na svůj věk docela slušné břicho. Přetékalo mu přes modré rifle, které mu visely na kšandách. Nosil je právě kvůli svému pasu, protože opasek by ho příliš škrtil. Šráky mu překrývaly teplou flanelovou košili. Na nohou měl obuta těžká vojenské bagančata, celá zablácená, z čehož personál hospody radost neměl. Muže dobře znali, protože u nich trávil hodně času. Seděl u stolu v rohu místnosti s dalšími dvěma kamarády ve sportovních úborech, které znal z práce. Oba si byli zaběhat a stavili se na jedno. Všichni společně řešili problém s tématikou zdravého životního stylu.

Změnit životní styl z nezdravého na zdravý je jako kousnout si do citrónu.

"Někde jsem četl, že je zdravé ujít denně deset tisíc kroků," pravil jeden z kamarádů, který si svlékl bílé zpocené tričko, zpod teplákové soupravy, a pověsil je přes studené topení. Venku už začínali zpívat ptáci a blížilo se jaro.  

Muž se zeptal: "A kolik denně ujdeš?".

"Asi šest tisíc pět set. Mám fitness hodinky, takže si hlídám přesně kroky. I tep." Dodal úzkostlivě. Nepochybně měl strach o své zdraví. Hypochondr.

Druhý kamarád řekl: "Já nesleduji žádné blbosti. Sice se snažím občas běhat, ale to je málo. Jezdím hodně autem. U sebe tipuji denní průměr čtyři tisíce." Rukou si přejel po vlasech a urovnal je. Přitom se rozhlížel po hospodě a hledal nějakou hezkou ženu. Našel jenom jednu. Servírka, která nesla čtyři kousky k vedlejšímu stolu se na něho usmála. Svůdník.

"To já," pronesl muž s velkým břichem, "ujdu denně padesát tisíc kroků!" Váhu jeho slovům dodala další dopitá sklenice, se kterou důrazně klepl o stůl, aby si ho servírka všimla. Postavu měl normální, až na panděro. Vypadal, jako kdyby skočil do pneumatiky a uvízl v pase. Tlusťoch.

Hypochondr vyprskl smíchy: "Ty? S tím pivasem? Vždyť v jednom kuse lapíš na prdeli!"

Tlusťoch se na něho uraženě podíval. "S jakým pivasem? Mám trochu bříško. Ty vole, takové má v mém věku skoro každý chlap. A chceš mě urážet? Skoro vůbec tady nevysedávám!" Rozhořčeně koulel očima.

"Copak ty nevíš, jakou tady máš přezdívku?" Přidal se svůdník.

"Nevím, jakou," odpověděl tlusťoch.

"Dopil a šel."

Tlusťoch se nechápavě podíval.

Svůdník na muže s pneumatikou zamrkal, jako na modrookou blondýnku. "No, když už je zavíračka nebo pro tebe dojde stará, tak pokaždé řekneš: dopiji a půjdu. A nic. Pořád sedíš a chlastáš. Kvůli tobě zavírají o půl hodiny později anebo se stará vrací zklamaná k televizi sama domů," zachechtal se. 

"Vole," zareagoval tlusťoch. "Náhodou, opravdu to ujdu!"

"Nevěřím!" Nevydržel svůdník. "Jak bys to dokázal? Vždyť to ani časově není reálné."

Tlusťoch si sáhl do náprsní kapsy košile a vytáhl mobil. "Tak podívejte!" Zapnul ho a prstem vybral nějakou aplikaci. "Tady!"

Oba kamarádi natáhli krky a sledovali displej s nějakými čísly. Chvíli mlčeli. Potom hypochondr pronesl: "Fakt. To není možný! Jak to dokážeš? Chodíš pěšky do práce?"

"Blázníš? Víš, jak mám do ní daleko? Jezdím autem. To víte hoši," pronesl důležitě a zhluboka si lokl. "Krůček ke krůčku a jsou z vás mistři. Nesmíte být líní. Tu zaběhnu pro materiál do skladu, tu šéfovi pro kafe do kantýny, tu do večerky pro cigára. Jo, a do hospody chodím pěšky," zasmál se.

Oba kamarádi vrtěli nevěřícně hlavou. Svůdník nakonec mávl rukou a poručil všem rumy. Ještě dodal: "Stejně tomu nerozumím. Upřímně ti něco řeknu, protože jsi kamarád. Tak se neurážej. Máš pneumatiku jak od traktoru, chlape. Až půjdeš na hajzl, mrkni se na sebe do zrcadla."

Aplikací je tolik, že z nich jde hlava kolem.

Tlusťoch se zvedl a mírně se potácel na záchod. Zrovna se mi chtělo taky. Vyrazil jsem za ním.

Na záchodě slabě svítila žárovka a vzhledem k tomu, že se v něm zřejmě naposledy malovalo ve třicátých letech minulého století, všude bylo šero. Zářily z něj tři bílé pisoáry. Oba jsme se postavili ke krajním a současně vybalili pendreky. Já byl z ticha, ale tlusťoch se rozhodl, že si popovídá sám se sebou.

"Kde jsi, kde jsi, kde jsi, kde jsi. Jak je možný, že tě nevidím," brumlal, zatímco z nás pivo teklo proudem ven. Chvíli trvalo, než mi došlo, co měl na mysli. Ani za nic jsem netoužil otočit směrem k němu hlavu, abych se podíval na věc, kterou on kvůli své pneumatice, vidět nemohl. 

Vrátil jsem se ke stolu a objednal si další pivo. Kamarádi tlusťocha už popíjeli další a objednali i pro něho. Dlouho nešel. Otočil jsem hlavu k záchodu a skoro ho nepoznal. Měl svěšená ramena a šoural se pomalu ke stolu. Dosedl na židli a ani se nenapil.

"Co je? Co se stalo? Někdo ti rozkopal bábovičku?" zeptal se svůdník.

"Chlapi. Na záchodě jsem přemýšlel...," začal.

To víš, že jo, pomyslel jsem si. Já tvoje přemýšlení nad problémem u pisoáru viděl moc dobře.

Tlusťoch pokračoval: "Něco je blbě. Možná špatně spaluji živiny, či co."

Hypochondr řekl: "Jestli nejsi nemocný. Třeba jde o závažnou poruchu metabolismu. Nechci tě strašit, ale někdy jde o příznak rakoviny."

Svůdník pronesl svůj názor: "Víš, možná by ses měl vykašlat na chození sem a tam a začni raději běhat za ženskýma. Uvidíš, jak se ti zlepší odbourávání tuků."

Tlustý muž vzdychl a přisunul k sobě pivo, kterému mezitím spadla pěna. Najednou se u stolu objevil malý kluk, asi desetiletý. Měl v obličeji frajerský úsměv. Zatahal muže za rukáv: "Tati!"

"Co tady děláš Filipe?" Zrudl muž.

Chlapec odpověděl: "Posílá mě máma. Máš jít hned domů, tati."

Svému otci se nepodobal. Byl štíhlý jako proutek. Zajímavé bylo, že měl krásné oči, podobné očím svůdníka. Dostal odpověď, která se dala čekat.

"Hned, hned, chlapče. Dopiju a půjdu." Zvedl sklenici pravou rukou, kterou měl patrně od zvedání půllitrů o něco silnější než levou a napil se. Samozřejmě seděl bez pohnutí dál, jako odstřelovač před akcí.

Kluk si sedl ke stolu, vytáhl z kapsy mobil a něco na něm ťukal. Tři muži u stolu stále řešili tématiku zdraví a sportu a vzniklý nesoulad padesáti tisíců kroků a pneumatiky. Tlusťochův syn zvedl hlavu a řekl: "Tati, můžu se podívat na tu aplikaci?" Tlusťoch mu podal svůj smartphone.

Syn chvíli jezdil prstem po displeji a potom přidal svůj pohled: "Tati, máš tu chybu."

Tlusťoch se zarazil: "Jakou?"

"No, tady se má nastavit délka kroku, jinak ti z toho vyleze nesmysl. Moment." Doběhl k výčepu a na něco se zeptal. Hospodský přestal na chvíli točit piva a odskočil si do kuchyně. Za chvíli se vrátil a předal klukovi jakousi krabičku. Byl to metr.

"Tati, postav se prosím a udělej krok." Kluk ho pečlivě přeměřil. Potom zase chvíli brouzdal v jeho mobilu a s frajerským úsměvem mu jej podal. "Teď máš aplikaci správně nastavenou."

Na displeji se objevilo: Průměr za den: 400 kroků.

Pokud chce člověk žít zdravým životním stylem je pro něho důležité, aby se díval do zrcadla častěji než do mobilu.

Píseň Mám boky jako skříň, zpívá Ewa Farna. Zdroj: YouTube.cz:

Úvodní fotografie (zdroj Pixabay.com): 

 https://pixabay.com/cs/photos/youtuber-blogger-scen%C3%A1rista-zoufal%C3%BD-2838945/

Autor: Jan Šik | sobota 15.2.2020 18:00 | karma článku: 20,73 | přečteno: 1096x
  • Další články autora

Jan Šik

Láskyplné hřbitovní poznání s hezkými slovy pro milovaného

Svým nejbližším říkáme tak málo hezkých slov. Abychom k tomuto poznání došli potřebujeme buď čas nebo náhlou událost. Třeba smrt.

13.4.2024 v 18:00 | Karma: 14,42 | Přečteno: 306x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Muž, který své přítelkyni nedokázal říci ne

Pokaždé nenalezne muž odvahu k tomu, aby si vyřešil svoje problémy. Třeba, když chce utéci před ženou. Občas se však najde někdo jiný.

6.4.2024 v 17:00 | Karma: 10,97 | Přečteno: 462x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Nespravedlivá výměna provedená odpornými šmejdy

Pokud vás má někdo nahradit, budete z toho špatní. Zvláště, když se dozvíte, že s vámi už nikdo a nikde nepočítá. Co potom uděláte?

23.3.2024 v 18:00 | Karma: 13,89 | Přečteno: 636x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Kdo jsou oběti zla?

Prosincová střelba na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze měla jeden efekt. Vytvořila atmosféru, v které se jisté osoby odhalují v plné nahotě.

24.2.2024 v 18:00 | Karma: 14,92 | Přečteno: 584x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Laskavý anděl a fólie na displej mobilu s drobky makové laskominy

Určitě každý z nás ve svém životě potkal laskavého člověka. Takového, který svůj skutek dokáže udělat pro druhého nezištně a bez postranních úmyslů. Prostě jenom tak.

10.2.2024 v 18:00 | Karma: 11,08 | Přečteno: 253x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Kauza psychiatr: Kdo za ni může?

V současné době čelí známý český lékař Jan Cimický obžalobě ve věci skutků se sexuálním podtextem. Tato aféra něco vypovídá nejenom o něm.

20.1.2024 v 18:00 | Karma: 24,67 | Přečteno: 730x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Analýza policejní akce očima čtenáře detektivek

Čtenáři detektivek dokáží detaily zločinu rozebrat na šroubky. Zvláště toho na filosofické fakultě, který se odehrál v předvánočním čase loňského roku.

13.1.2024 v 23:22 | Karma: 36,06 | Přečteno: 5036x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Věštba pro rok 2024: Hodně budeš někde

Co nás jednou čeká by chtěl vědět každý. Proto buďme rádi, když potkáme někoho důvěryhodného, kdo nám naši budoucnost předpoví.

31.12.2023 v 7:00 | Karma: 8,79 | Přečteno: 385x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Až se rozsvítí vánoční hvězda

Temné dny těžce padají na lidskou duši. O to hůře, když se k tomu přidá počasí, které je spíše dušičkové než vánoční. Všechno zlé však jednou skončí.

24.12.2023 v 13:00 | Karma: 8,42 | Přečteno: 258x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Hnědá olympiáda Berlín 1936 - špičkový atlet Jesse Owens

Osudy některých sportovců připomínají pohádkové příběhy. Ale často tento dojem vzniká jenom při pohledu zvenku. Podobně jako u naleštěné krásy, v jejímž nitru se ukrývá zlo.

18.11.2023 v 18:00 | Karma: 9,07 | Přečteno: 187x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Národní proticukrová centrála dětem nepomůže

Jakákoliv policie na světě nikdy neporazí obchod s drogami. Dokud bude existovat poptávka, je jakýkoliv boj proti nim marný. Nejde však jen o tvrdé drogy.

11.11.2023 v 18:00 | Karma: 12,41 | Přečteno: 400x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Kdo byl balíkový hrdina?

Vzpomínka na osmnáctiletého židovského studenta, kterého popravili nacisté. Jeho velký příběh může být inspirací i pro dnešní a budoucí generace.

4.11.2023 v 18:00 | Karma: 15,68 | Přečteno: 408x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Mamánek, který si moc rád povídal se svou maminkou

Přehnaná péče o dítě bývá především doménou matek. Neuvědomují si, že život jejich potomka po letech nemusí skončit vůbec dobře.

28.10.2023 v 18:00 | Karma: 10,46 | Přečteno: 672x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Ponižovaná dívka s kousanci na krku

Zastrašování vysává z obětí energii a bere jim zdraví a důstojnost. K tomu nejhoršímu patří šikana na pracovišti.

30.9.2023 v 18:00 | Karma: 14,58 | Přečteno: 525x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Čtyřkačkový hošek a drsný řidič autobusu

Drzost současných mladších generací prý nezná hranic. V některých případech však tato může být signálem, že se v budoucím životě rozhodně neztratí.

23.9.2023 v 18:00 | Karma: 21,23 | Přečteno: 675x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Dívka jedoucí v metru a zapáchající čerstvě vykopanou hlínou

Občas potkáme v životě někoho, s kým bychom chtěli kráčet po společné cestě. On jen na chvíli vyjeví svou pravou tvář a všechna naděje je pryč.

16.9.2023 v 18:00 | Karma: 31,26 | Přečteno: 6857x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Hrabošení v obchodním centru s módním troubou

Má-li muž doprovodit partnerku či manželku do obchodního centra za účelem nákupu oblečení, jde o hrdinský čin, který se podobá sebevražedné misi.

25.8.2023 v 19:57 | Karma: 15,70 | Přečteno: 599x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Skvěle poskytnutá služba hodinového manžela

V záchvatech slabosti muž ženě slibuje. Potom zapomene a pak zase. V reakci na situaci ženě nezbývá než volat o pomoc. Ta bývá poskytnuta v překvapivě větší kvalitě, že se očekávalo.

15.7.2023 v 18:00 | Karma: 16,48 | Přečteno: 638x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Záhada sežrané oplatky

V domácnostech dochází k záhadám. Občas se ztrácí nebo naopak přebývají věci různého charakteru. Takové události se neobejdou bez konfliktů v manželském soužití.

8.7.2023 v 18:00 | Karma: 20,36 | Přečteno: 662x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Cizí kalhotky pod manželskou postelí

Skoro každý muž jednou za čas provede nějakou špatnost. Většinou se však chová jako beránek a tehdy bývá neprávem osočen. Třeba obviněním z nevěry.

1.7.2023 v 18:00 | Karma: 22,81 | Přečteno: 924x | Diskuse| Poezie a próza
  • Počet článků 405
  • Celková karma 14,99
  • Průměrná čtenost 1356x
Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake