Vnučka, co pekla koláče, které nebyly tak úplně obyčejné

Matka učí svou dceru a později vnučku. Jsou věci, které si ženy předávají z generace na generaci a nejsou to jen recepty. Jde o něco víc.

"Babi," zvolala holčička a přiběhla k babičce. Malé děvčátko zabořilo obličej do kuchyňské zástěry staré ženy. Zhluboka se nadechla. Cítila mouku, vanilku, skořici, hřebíček, povidla a stovky dalších ingrediencí. Měla ráda všechny takové vůně, stejně jako svou babičku, která ji teď pohladila po vlasech.

"Víš, Aničko," řekla babička, "kuchyň je pro domov moc důležitá."

"A proč?" zajímala se holčička. Měla na sobě tmavě zelené šatičky s krátkým rukávem, protože v domě bylo teplo. Za okny na zahradě pučely stromy. Občas svítilo slunce, které každou chvíli zašlo a za okamžik zase zprudka vylétlo zpod mraků. Jako u typicky aprílového počasí před několika minutami dokonce ve vzduchu poletovalo pár sněhových vloček. Holčička nemohla ven, ale nebyla smutná. 

Stará žena měla vlasy úplně bílé a obličej samou vrásku. Stála zády ke kamnům, do kterých před chvílí přiložila dvě buková polena. Tělo ji obepínala károvaná modrobílá zástěra. Položila na ramena holčičky své ruce. Jejich hřbety byly vrásčité, stejně jako obličej a dlaně ztvrdlé z těžké práce v zemědělském družstvu. Když hladila holčičku po hlavičce, Anička vnímala každý hrbolek, přestože se jí dotýkala jemně. 

"Vždycky, když vstoupíš do nějakého domu, dobře si všímej, kde mají kuchyň. Bývá většinou uprostřed. Pokaždé se z ní dostaneš do dalších místností. Někdy chodbou a někdy přímo do obývacího pokoje či ložnice. Do koupelny z ní bývá také blízko."

Anička sledovala babičku s doširoka otevřenýma očima. "Jak daleko z ní bývá do pokojíčku?"

Stará žena se usmála: "Do dětského pokoje vede cesta nejkratší, aby do ní děti měly blízko." 

"Proč to tak je?" zajímala se holčička.

Babička odpověděla: "Protože kuchyň je srdcem domova. Chodby a dveře, které z ní vedou jsou jako tepny, kterými v lidském těle proudí krev. Krev znamená život. Dům žije podle toho, jak v něm kuchyň funguje."

Holčička pozorně poslouchala. Úplně nechápala, o čem babička mluví. Každé slovo, které ji stará žena řekla, si však zapamatovala a jednou bude vědět, co znamená.

S recepty se předává i láska. Z generace na generaci.

Babička pokračovala: "V kuchyni se schází celá rodina. Nejde jen o místo, v kterém se vaří jídlo. Ráno, v poledne i večer sedí všichni společně u stolu. Probírají všechny věci, které jsou důležité."

"Jaké?" ptala se holčička.

"Ráno u snídaně probírají, co bude kdo dělat. Každý dostane úkol, který musí splnit, aby domov fungoval. Třeba co je potřeba nakoupit nebo zařídit."

"Co se probírá u oběda?" ptala se nedočkavě vnučka.

"Oběd je zvláštní v tom, že nejde jenom o polévku a hlavní chod. Jedná se o čas odpočinku, protože lidé od rána pracují a potřebují si chvíli vydechnout. Každá práce je náročná a těžká. Kdo je zaměstnaný v kanceláři méně jí, zato si potřebuje vyčistit hlavu. Kdo chodí do fabriky nebo pracuje venku na stavbě, se musí pořádně najíst a uvolnit si svaly," řekla babička. Věděla dobře, o čem mluví. Pamatovala si, jak ji kdysi bolelo tělo, když na podzim pomáhala sklízet brambory z velkých polí. Byly dny, kdy nemohla večer usnout.

Anička nevěděla, proč by si člověk z kanceláře měl čistit hlavu, ale stejně ji to moc nezajímalo. Babička vyprávěla příjemným hlasem, který holčičku uklidňoval a zároveň vedl k tomu, co je opravdu pro život důležité. "Babi, a u večeře zbývá co?"

Babičce se netrpělivost vnučky líbila. "Společná večeře je nejlepší část dne. Každý je rád, že je doma. Všichni se baví o tom, co kdo dělal celý den. Mluví se také o věcech, na které nebyl od rána čas. Například jaká je nová učitelka ve škole nebo co prodávají v novém obchodu ve městě. Všichni se potřebují uvolnit, protože po večeři následuje brzy spánek. Člověk by měl uléhat do postele klidný a s dobrými myšlenkami."

"Proč to tak má být?" ptala se vnučka.

Babička odpověděla: "Protože kdo má dobré myšlenky, má hezké sny. A když se někomu zdají hezké sny, bude mít krásný celý následující den." Pohladila Aničku po tváři.

Holčička se zamyslela: "Takže jídlo vlastně není důležité."

"Ne, ne," zavrtěla hlavou stará žena. "Pleteš se, Aničko. Jídlo je moc důležité. Nebude dlouho trvat a rychle vyrosteš. Potkáš se s chlapcem, který bude tvým mužem. A muži mají rádi dobré jídlo. Musí mít hodně sil, aby mohli dobře pracovat a starat se o rodinu. O manželku a děti. Manžel, který má hlad je nervózní a mrzutý. A ty budeš chtít, aby byl k tobě hodný, laskavý a miloval tě. Jedno staré přísloví říká: Láska prochází žaludkem."

Anička se rozesmála. "Takže se musím naučit vařit?"

"Nejenom vařit, i péct a uklízet. Muž má rád pořádek." Babička zmlkla a na chvíli se zamyslela. Hlavou jí proletěla vzpomínka, protože se jí na obličeji objevil úsměv. "Chlapi sice mají rádi pořádek, ale neradi uklízí. Pojď, Aničko. Dnes tě naučím péct selské koláče. Zajdi do sklepa a přines povidla. Já nachystám hladkou a polohrubou mouku, vajíčka, tvaroh, droždí, rozinky a ostatní věci. Všechno ti ukážu."

Návod na kynuté staročeské koláče. Každá žena má své domácnosti schovaný recept na nejlepší koláče. Třeba ve starém ohmataném sešitku na zažloutlém papíře. Nebo v hlavě a často i hluboko v srdci. Takové recepty předčí ty na Internetu. Zdroj: YouTube.cz

Anna seděla na staré dřevěné kuchyňské židli. Na obličej si tiskla babiččinu zástěru. Mezi spoustou vůní zachytila závan povidel. Vzpomněla si na selské koláče a rozplakala se. Utírala si slzy, které se jí sypaly z očí. Byly veliké jako rozinky, které babiččin zázrak obsahoval. Její koláče měly kouzlo. Nejenom pro svou vynikající chuť. Při příležitosti různých rodinných oslav nikdy nechyběly na stole a v celé vesnici si je lidé oblíbili. Babička je nosila na všechny akce, rozdávala v masopustním průvodu, velikonočním koledníkům nebo když sousedé slavili narozeniny.

Třeba před masopustním průvodem brzy ráno vstala a rychle se pustila do práce. Netrvalo dlouho a horké koláče provoněly celý dům, jakmile vytáhla plech z roztopené trouby. Jejich vůně se řadily mezi ty nejskvělejší na světě. Jarní louka, vanilkové rohlíčky, levandule, přitažlivý muž či krásná žena nebo babiččin zázrak. Těžko říci, kdo vydával nejlepší vůni. Když si někdo vzal do ruky čerstvě upečený koláč, cítil horkost. Teplo se v něm rozlilo, jak ve vlnách vnikalo přes kůži do jeho těla. Každý se hned přestal třást ranním chladem. Potom nedočkavě otevřel ústa a kousl. Chuť těsta s tvarohovou náplní a rozinkami a s povidly a drobenkou na střeše koláče, vytvářely v ústech směsici, která dokázala zahnat na malý okamžik všechny starosti a strasti života. Co na tom, že nedočkavec si spálil kousek jazyka a bolelo ho břicho.

Babička ještě na plechu pocukrovala všechny koláče. Zlehka, aby sladký prášek byl součástí symfonie chutí a ne aby přehlušil ostatní složky. Za nějaký čas, jakmile koláče vychladly, přeskládala je na velké porcelánové talíře. Když dorazil masopustní průvod, mnozí si v dálce sundávali masky a volali: "Koláče, koláče.." Mizely jeden za druhým, někteří odcházeli a v každé ruce drželi jeden, ústa celá od cukru.

Anna na všechno vzpomínala. Když už neměla slzy, vstala a zástěru uvázala kolem sebe. Zašla si do špajzky pro povidla a ze skříněk v kuchyni vytáhla ostatní suroviny. Pracovala rychle. Přesně tak, jak ji učila babička. 

Když koláče začaly z trouby vonět, chtělo se ji znova plakat. Babička zemřela před několika dny a Annu moc bolelo u srdce.

"Mami, mami, mami," volala z dětského pokoje holčička. Přiběhla v bílém pyžamu s malými růžovými slony. Měla dlouhé hnědé vlásky, které ji končily skoro v polovině zad. Přiběhla k Anně a zabořila obličej do zástěry. Úplně stejně, jako to před před lety udělala Anička.

Zašeptala: "Mami, to je nádhera!" Anna ji hladila po hlavě. Zástěra v sobě měla všechny vůně, přestože ji babička prala každý týden. "Co děláš, mami?"

Anna si uvědomila, že vstala moc brzy. Zamrzelo ji, že si nepočkala, až malá vstane, aby spolu udělali těsto. Utřela si další slzu, která ji vytryskla z oka a tekla po tváři, až k bradě. Naučím ji všechno, zapřísahala se, všechno, co babička naučila mě.

"Selské koláče, Terezko. Jenom obyčejné koláče. Počkáme až vychladnou a přijde táta. Dnes si dáme všichni dobrou snídani."

Nejkrásnější věci na světě jsou takové, které jsou úplně obyčejné. Z generace na generaci se předávají nejjednodušeji, protože s nimi se předává i láska. Taková, která hřeje stejně jako horké koláče.

Píseň Babičko, nauč mě Charleston, zpívá Edita Štaubrtová. Zdroj: YouTube.cz

Úvodní fotografie:

https://pixabay.com/cs/photos/youtuber-blogger-scen%C3%A1rista-zoufal%C3%BD-2838945/

Autor: Jan Šik | sobota 14.3.2020 18:00 | karma článku: 20,78 | přečteno: 803x
  • Další články autora

Jan Šik

O osamělých seniorkách, které dostávají údery do obličeje

Bezdůvodný útok musí být sám o sobě děsivý pro každého. Tím spíše, jedná-li se o starší osamělou ženu.

20.4.2024 v 18:00 | Karma: 41,39 | Přečteno: 3513x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Láskyplné hřbitovní poznání s hezkými slovy pro milovaného

Svým nejbližším říkáme tak málo hezkých slov. Abychom k tomuto poznání došli potřebujeme buď čas nebo náhlou událost. Třeba smrt.

13.4.2024 v 18:00 | Karma: 15,26 | Přečteno: 331x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Muž, který své přítelkyni nedokázal říci ne

Pokaždé nenalezne muž odvahu k tomu, aby si vyřešil svoje problémy. Třeba, když chce utéci před ženou. Občas se však najde někdo jiný.

6.4.2024 v 17:00 | Karma: 11,36 | Přečteno: 509x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Nespravedlivá výměna provedená odpornými šmejdy

Pokud vás má někdo nahradit, budete z toho špatní. Zvláště, když se dozvíte, že s vámi už nikdo a nikde nepočítá. Co potom uděláte?

23.3.2024 v 18:00 | Karma: 13,89 | Přečteno: 662x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Kdo jsou oběti zla?

Prosincová střelba na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze měla jeden efekt. Vytvořila atmosféru, v které se jisté osoby odhalují v plné nahotě.

24.2.2024 v 18:00 | Karma: 15,19 | Přečteno: 598x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

  • Počet článků 406
  • Celková karma 18,03
  • Průměrná čtenost 1353x
Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake