Lavička, vedle které na svatbu zaútočil bombardér

Rozhodnutí vstoupit do manželství patří k těm nejdůležitějším, které člověk v životě učiní. Jde o změnu a teprve čas ukáže, zda k lepšímu či horšímu. Jaká nás čeká budoucnost může předpovědět znamení. 

V osmý den osmého měsíce lavička zkrásněla. Navěsili kolem ní bílé stuhy, které ji uprostřed parku zvýraznily. Před desátou hodinou dopolední lavičku zakrýval svými větvemi rozložitý dub, z jehož vršku se dal shlédnout celý městský park. Vylézt úplně do špičky koruny by však mohl být pro člověka problém.

Kousek od lavičky se nacházel záhon, kterému vládla levandule v plném květu. Zrovna do něj nešikovně šlápla mladá družička, která si naštvaně otírala zašpiněnou lodičku. Brzy ráno si ji pečlivě vyleštila krémem a kartáčem na boty. Podpatek vjel do čerstvé hlíny hladce, protože předešlý den večer parkem proletěla bouřka. Déšť netrval dlouho, ale vypadalo to, že pár andělů dostalo za úkol vylít na zem všechny kýble s vodou, které se na nebeském kůru našly.  Družička vyjekla a skoro by upadla, kdyby jí ženich nezachytil za loket. 

Zeptala se: „Proč máte svatbu zrovna tady Martine? Jak vás to napadlo?“

Ženich měl na sobě netradiční oblečení. Jeho tchyně trvala na návštěvě proslulého svatebního salónu. Vybrala mu sako, kalhoty, a dokonce i boty do zelena. Při zkoušení se takto vystrojen moc necítil. Připadal si jako vodník a v noci před svatbou měl sen, že stojí na břehu jezírka v parku a chystá se ukradnout lidskou duši do hrníčku. Ranní pohled do zrcadla ho překvapil. Kombinace jemně zelené se zářivě bílou košilí ho mile potěšila a musel uznat, že tchyně má vkus.

„Zařídil jsem si dnešek na městě. Poznal jsem totiž Amálku tady. V polední pauze sem chodí jíst a já se v parku procházím. Celý den sedím v kanceláři nebo v autě a potřebuji se protáhnout. Tak ujdu dokola po cestičkách pět koleček, což odpovídá necelým dvěma kilometrům.“

„Tolik?“ Družička se zatvářila překvapeně. Kdyby se lépe rozhlédla, zjistila by, jak je park rozsáhlý „Tak sis Amálii všiml a přisedl k ní?“

„Jo, jednou jsem si jí všiml.“ Trochu přivřel oči a vzpomněl si na den, kdy jeho vyvolená seděla na lavičce a on uviděl Amálii poprvé. Bylo to před rokem, také začátkem srpna. Měla na sobě bílé šortky a triko. Když si to štrádoval kolem, jeho oči zachytily její dlouhé opálené nohy. Zastavil se a hrál, že si prohlíží park. Přitom Amálku pozorně sledoval. V jedné ruce držela krabičku, ve druhé vidličku a hltala oběd. Zrovna si dala do úst bramboru. Jak nedočkavě polkla, zaskočila ji v krku a žena se rozkašlala. V obličeji zčervenala.

Martin k ní přiskočil a plácl ji do zad. Amálii se rozšířily oči.

„Co to, hergot, děláte?“

Martin začal koktat: „Promiňte, zdálo se mi, že se dusíte.“

Amálie se na muže vyčítavě podívala: „Nedusím se. Jenom mám hlad a blbě jsem polkla. To vás ani v nejmenším neopravňuje k tomu, abyste mě mlátil!“

Když viděla, jak nešťastně se tváří, rozesmála se. Martin se posadil vedle ní a od té doby, si do parku začal obědy v krabičce nosit taky…

Družička vzdychla: „Teda, čekala jsem větší romantiku.“

Martin se usmál: „Romantika, byla. Později."

Družička zčervenala, protože byla stydlivá. Podívala se na hodinky a rychle změnila téma: „Šmankote, to je hodin. Lidi už jdou.“

Za několik minut stál ženich před lavičkou a čekal na nevěstu. Každou chvíli si nervózně strčil ruce do kapes a potom zase vyndal ven. V duchu si nadával za nápad, zorganizovat svatbu v parku. Považoval se za introverta a mezi tolika lidmi se necítil dobře. Postupně jich přibývalo. Mezi svatební hosty postávající na trávě se vmísilo pár kolemjdoucích. Další zvědavci posedávali na ostatních lavičkách. Nikdo z nich svatbu v parku ještě neviděl.

Na jeho okraji zastavila nazdobená černá limuzína. Vystoupila z ní nevěsta se svým otcem. Zavěsila se do něj a on ji pevným krokem vedl k oltáři. Čím víc se blížili, tím více byl Martin nervózní. Do doby, než Amálii spatřil zblízka. Byla nádherná. Měla bílé šaty, dlouhé, až po lodičky s vysokým podpatkem. Černé vlasy vyčesané nahoru a v nich spoustu třpytek, které házely v dopoledním slunci miniaturní prasátka po všech svatebčanech. Nejvíc se mu líbil jemný závoj, pod kterým vypadala tajemně a svůdně. Moje víla Amálka, pomyslel si s pohnutím ženich.

Každé manželství má buď dva vítěze nebo dva poražené (citát otec autora článku)

Martin si převzal nevěstu od otce, který v sobě dusil slzy a na nastávajícího své dcery hodil téměř nenávistný pohled. Teprve teď mu došlo, že jeho holčička bude mít na prvním místě v životě úplně jiného chlapa.

Oba budoucí manželé se postavili před lavičku. Za ní stál na trávníku oddávající úředník magistrátu, který se na netradiční svatbu těšil celý týden. Důležitě rozevřel desky s tisíckrát omletým proslovem a pomalu a zřetelně začal pronášet řeč.

Naštěstí nemluvil dlouho, protože slunce začalo neskutečně pálit. Obloha čistá bez jediné skvrnky, jako právě vyprané prádlo. Trojici to nevadilo, stála kolem lavičky pod rozložitým dubem ve stínu. Jen některým svatebním hostům se začala točit hlava, zvláště těm, kteří od rána do sebe stačili hrknout několik panáků tvrdého alkoholu.

Družička se svým partnerem přinesli bedýnku a položili ji vedle lavičky na zem. S několika kamarády se rozhodli, že všem připraví překvapení. Dívka si dřepla na zem a chystala se bedýnku otevřít. Jenže západka od vrátek nešla povolit. Družička se jí zuřivě snažila převrátit, až si zlomila nehet.

„…a polibte se…“, zaznělo od oddávajícího po ano a ano. Ženich se ochotně k nevěstě naklonil a přitiskl své rty k jejím. Oba propletli své jazyky a na chvíli si vzpomněli na podobný okamžik na stejném místě. Podvědomí obou se vrátilo do minulosti a oni uvízli ve snu, z kterého se nechtěli probudit. Martin dokonce, stejně jako tehdy v podvečer, jemně sevřel nevěstě ňadro. Oba vytrhl ze zasnění mírný smích, který se ozval ze všech stran. Najatý fotograf zmáčkl spoušť zrcadlovky právě včas, aby tento okamžik zaznamenal.

Oba novomanželé se pustili a chystali se přijímat gratulace. Vedle lavičky se nešťastné družičce konečně podařilo otevřít záhadnou bedýnku. Naplno odklopila vrátka a do oblak vylétlo několik nádherných bílých hrdliček, které v jejich čele vedl šedomodrý holub se dvěma černými pruhy na ocasních perech. Všichni mávali křídly a rychle stoupali vzhůru. Pohled na ně byl úchvatný. Radiový biosystém navigoval tyto obdivuhodné ptáky neomylně domů. Všem připadalo, že stoupají nahoru do nebe. Jen holub se najednou odpojil a přistál na špičce dubu.

Chovatel, který hrdličky družice zapůjčil, nahmátl v holubníku poslepu a vecpal holuba do bedny k hrdličkám. Jenže holub mu nepatřil a na místě se ocitl omylem. Šlo o ztraceného outsidera, který nechtěl být příslušníkem žádného hejna. Šel proti proudu a přežíval na ulicích a v lesích. Krmili ho důchodci a vodu pil z kaluží. Den před svatbou nastal v jeho zaběhlém procesu stravování problém. Jak říkají lékaři, dietní chyba, která holuba proměnila v bombardér.

Mezi větvemi dubu shora dolů prolétla zprvu neidentifikovatelná šedočernožlutočervenohnědá tekutina polotekuté konzistence. Martina zasáhla do ucha, na kterém se rozprskla. Větší část stékala po jeho moderně vyladěném saku a kalhotách, až skončila v polobotkách. Zbytek se v cákancích rozletěl na všechny strany. Zasáhl oba svědky a nešťastného otce nevěsty, které rovněž několik kapek potřísnilo závoj.

Vyděšený Martin zvedl hlavu a otevřel ústa. Částečně do nich schytal druhou dávku, která byla o něco slabší než první. Mezi svatebčany se začal rozlézat nepříjemný zápach. Ženich se zakuckal a s odporem vyplivoval na zem něco, o čem v tu chvíli naštěstí nevěděl, co je. Celou nehodu pečlivě zdokumentoval profesionální fotograf, který svou práci opravdu uměl. Snímkem manželé bavili návštěvy, kterým ukazovali svatební fotografie, až do konce svých životů. 

Možná to bylo jinak a třeba se za epizodou neschovával obyčejný průjem. Třeba holuba vyděsily hrdličky. Snad ho vyprovokoval ženichův supermoderní oblek. Či se rozhodl, že, zrovna ve chvíli, kdy se pod ním bude konat svatba, pokálí celý svět. Nebo za tímto výjimečným činem stála vyšší moc, která chtěla dát dvojici znamení.  

Lavička si pomyslela: Na posraného i hajzl spadne. Jenže ona nemůže vědět všechno. Možná holubí trus neprorokoval špatné, ale krásné manželství. Říká se, že koho označkuje pták, potká ho brzy štěstí. 

Kdo může znát svou budoucnost?

Manželství patří k tajemstvím života, jehož životaschopnost ukáže až čas. 

Píseň Hledám dům holubí, zpívá Jiří Schelinger, zdroj: YouTube.cz:

Úvodní fotografie z Pixabay.com:

http://https://pixabay.com/cs/photos/youtuber-blogger-scen%C3%A1rista-zoufal%C3%BD-2838945/

Autor: Jan Šik | sobota 19.9.2020 18:00 | karma článku: 17,25 | přečteno: 750x
  • Další články autora

Jan Šik

O osamělých seniorkách, které dostávají údery do obličeje

Bezdůvodný útok musí být sám o sobě děsivý pro každého. Tím spíše, jedná-li se o starší osamělou ženu.

20.4.2024 v 18:00 | Karma: 41,17 | Přečteno: 3424x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Láskyplné hřbitovní poznání s hezkými slovy pro milovaného

Svým nejbližším říkáme tak málo hezkých slov. Abychom k tomuto poznání došli potřebujeme buď čas nebo náhlou událost. Třeba smrt.

13.4.2024 v 18:00 | Karma: 15,00 | Přečteno: 330x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Muž, který své přítelkyni nedokázal říci ne

Pokaždé nenalezne muž odvahu k tomu, aby si vyřešil svoje problémy. Třeba, když chce utéci před ženou. Občas se však najde někdo jiný.

6.4.2024 v 17:00 | Karma: 11,36 | Přečteno: 509x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Nespravedlivá výměna provedená odpornými šmejdy

Pokud vás má někdo nahradit, budete z toho špatní. Zvláště, když se dozvíte, že s vámi už nikdo a nikde nepočítá. Co potom uděláte?

23.3.2024 v 18:00 | Karma: 13,89 | Přečteno: 662x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Kdo jsou oběti zla?

Prosincová střelba na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze měla jeden efekt. Vytvořila atmosféru, v které se jisté osoby odhalují v plné nahotě.

24.2.2024 v 18:00 | Karma: 14,93 | Přečteno: 597x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 406
  • Celková karma 17,91
  • Průměrná čtenost 1353x
Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake