Lavička, vedle které jogín zaříkával obezitu čokoládovou pomazánkou z lískových oříšků

Někdy po pohledu do zrcadla následuje vzdychnutí a příval nechtěných vzpomínek na dobré jídlo uplynulých dní. Přitom to často za kila navíc nemůže. 

Na začátku září listí na stromech v parku ještě nestačilo zežloutnout. Babí léto pořád lákalo k relaxaci v této klidné zóně uprostřed města. Lavička měla stálé obsazeno od rána do večera, přestože ve stínu větví rozložitého dubu začínal vládnout chlad. Ranní rosa byla studená a na trávníku se rozhodně nedalo sedět celý den. Přesto, když člověk nastavil tvář odpolednímu slunci, měl pocit tepla, které se mu rozlévalo pomalu v celém těle, podobně jako lívancové těsto na pánvičce. 

V okolí lavičky se stále něco dělo. Jednu sobotu zde strávila celý den skupina tlouštíků, která na trávníku cvičila jógu. Bylo jich deset. Pět mužů a pět žen, kteří se viděli poprvé. Nelze je popsat jednoduchým způsobem, protože jejich rozměry šlo vyjádřit u každého z nich jinak. Přesnější popis takového plnoštíhlého by mohl třeba znít: kyprý, boubelatý, buclatý, rozměrný, korpulentní, tělnatý, silný, tučný, nebo mírně oplácaný či více oplácaný. V jejich malé komunitě bylo zakázáno pouze slovo tlustý, jak jim právě vědecky vysvětloval hlavní cvičitel. Jedenáctý muž se od ostatních odlišoval. Boubelatá dáma smutně poznamenala, že ho jde snadno mezi ostatními přehlédnout.

Byl hubený a vysoký. Nehodil se na něj žádný z uvedených popisů. Ve volných bílých kalhotách a triku stejné barvy s dlouhým rukávem se skrývalo šlachovité tělo. Muž na sobě neměl skoro žádný tuk, jen pevné, dokonale vykreslené svaly. Kousek pod rozcuchanými černými vlasy s vystrčeným čelem se skrývaly smaragdově zelené oči, v kterých hořely bez přestání plamínky. Těžko říci, zda se jednalo o ohýnek čertovský nebo žár nadšení. Jeho věk se špatně odhadoval, možná padesát nebo šedesát či dokonce sedmdesát let. Existují typy mužů, kteří vypadají jako starci od základní školy a tento chlapík se k nim řadil. Zastával pozici vedoucího jogína a organizoval kurz, jehož cílem bylo přivést účastníky k přijatelné váze a duševní spokojenosti.

"Výraz plnoštíhlý se skládá ze dvou slov," vysvětloval právě. "Plný a štíhlý. Cílem našeho kurzu je uvést vaše tělo do souladu. Všechno v přírodě funguje ve vzájemné rovnováze. Den a noc. Chlad a teplo. Jaro a zima. Temno a světlo. Jing a Jang jsou dvě opačné a přitom vzájemně se doplňující síly. Když je něčeho příliš a převáží to, rovnováha je vychýlena."

Rovnováha je vychýlena hlavně v mém případě, pomyslela si otylá žena. Podle pokynů jogína si sedla na podložku, které si měli sebou přinést. Nemohla se na jeho přednášku vůbec soustředit, protože celou dobu přemýšlela, jestli dokáže sama vstát.

Jogín pokračoval: "U vás teď převažuje plný nad štíhlý. To je celé. Nebojte se, společně dokážeme rovnováhu najít. Hlavní je být pozitivní."

Více oplácaný se otočil k mírně oplácanému a zašeptal mu: "Já jsem pozitivní dost a dost, to jenom žena si myslí, že jsem tlustý jako prase. Nebýt jí, tak tady nejsem."

Vedoucí kurzu šeptání zaslechl a shovívavě se usmál: "Uvědomte si, že tlustý je zakázané slovo. Neexistuje. Říkejte si: Jsem plnoštíhlý a brzy k naplnění tohoto cíle dospějete. Zapomeňte na slovo tlustý."

Jak rád bych zapomněl, vzdychl si v duchu rozměrný chlapík a těžce si přesedl z nohy, v které se mu právě zastavil krevní oběh, na nohu druhou. 

Pohled na cvičící hubeňoury může být občas deprimující (citát autora)

"Tak a teď všichni hezky nahlas: Jsem plnoštíhlý!" Jogín se postavil a pozorně se na všechny podíval. "Jakmile tlesknu."

Tleskl.

"Jsem plnoštíhlý!" Ozvalo se nesměle několik hlasů. Kyprá dívka se začala dusit smíchy a kousek opodál se chechtalo několik zvědavců.

"To je málo nahlas. Buďte nejen pozitivní, i odvážní. Nedívejte se na ostatní. Ještě jednou!" Znova tleskl.

Všichni nahlas jednotně vykřikli. Dvě zástupkyně něžného pohlaví boubelatá s korpulentní byly zticha, pouze pohybovaly naprázdno rty. Hlavou jim prolétaly také dvě slova: Mám hlad.

Po nezbytném optimistickém úvodu následovala dlouhá meditace, kdy se všichni v duchu přenesli z parku na písčitou pláž s palmami a modrým mořem, kdesi daleko v Karibiku. Každý si měl najít stín sám pro sebe a nevšímat si ostatních. Účastníci poctivě splnili uložený úkol, až na silného muže, vedle kterého ulehla do žhavého písku neméně žhavá, štíhlá a do hněda opálená domorodkyně. 

K překvapení všech se kurz odehrál bez fyzického cvičení. Pokud nepočítáme obtížné vstávání ze země a následné smotávání podložek, které dokonale rozpohybovalo všechna těla. Tato činnost zabrala všem dost času, při kterém mohli o společně stráveném dni přemýšlet. Polovina skupiny se rozhodla, že už nepřijde. Druhá polovina byla nadšena. Jako nejvíce přesvědčený se ukázal buclatý hoch, který si zdokonalil hlavní motto a stále polohlasem opakoval: "Jsem štíhlý, jsem štíhlý, jsem štíhlý..."  

Po odchodu účastníků kurzu přišel jogín k lavičce. Počkal, až poslední tlouštík zmizí z dohledu. Poté zpod ní vytáhl batoh, z kterého vyndal lžíci a sklenku s bílým uzávěrem a hnědým obsahem o váze 200 gramů. Odšrouboval vršek a pustil se do mírně rozteklé hnědé hmoty, která obsahovala zpracované kakaové boby, lískové ořechy, palmový olej a cukr. Šlo o čokoládovou pomazánku.

Měl v obličeji klidný výraz. Ten skrýval bouři emocí, kterým vládl vlčí hlad. Nejprve se zhluboka nadechl a potom přivoněl k obsahu sklenice. Třesoucíma se rukama nabíral lžící pochoutku. Netrvalo dlouho a zhltl celý obsah, aniž by si uvědomil, že vůbec něco jí.

Zaříkávání obezity šlo v onen krásný slunečný den k čertu.

Lavička si pomyslela, jak je svět nespravedlivý. Někdo je tlustý, přitom jde jen o synonymum slova plnoštíhlý, a stydí se. Třeba si svou obezitu ani nezavinil, protože ta může být následkem nemoci nebo hormonální poruchy. Existují lidé, kteří ani nemusí jíst a jsou trochu více oplácaní. Jen se na jídlo podívají nebo ho očichají a kila jim jdou nahoru.

Jiný zaříkávat obezitu nepotřebuje. Může do sebe splácat co chce a nepřibere ani gram. 

Jako šťastný jogín. 

Píseň Jede, jede mašinka zpívá skupina Maxim Turbulence. Zdroj: YouTube.cz:

Úvodní fotografie z Pixabay.com:

http://https://pixabay.com/cs/photos/youtuber-blogger-scen%C3%A1rista-zoufal%C3%BD-2838945/

Autor: Jan Šik | sobota 26.9.2020 18:00 | karma článku: 13,34 | přečteno: 326x
  • Další články autora

Jan Šik

O osamělých seniorkách, které dostávají údery do obličeje

Bezdůvodný útok musí být sám o sobě děsivý pro každého. Tím spíše, jedná-li se o starší osamělou ženu.

20.4.2024 v 18:00 | Karma: 41,39 | Přečteno: 3525x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Láskyplné hřbitovní poznání s hezkými slovy pro milovaného

Svým nejbližším říkáme tak málo hezkých slov. Abychom k tomuto poznání došli potřebujeme buď čas nebo náhlou událost. Třeba smrt.

13.4.2024 v 18:00 | Karma: 15,26 | Přečteno: 331x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Muž, který své přítelkyni nedokázal říci ne

Pokaždé nenalezne muž odvahu k tomu, aby si vyřešil svoje problémy. Třeba, když chce utéci před ženou. Občas se však najde někdo jiný.

6.4.2024 v 17:00 | Karma: 11,36 | Přečteno: 509x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Nespravedlivá výměna provedená odpornými šmejdy

Pokud vás má někdo nahradit, budete z toho špatní. Zvláště, když se dozvíte, že s vámi už nikdo a nikde nepočítá. Co potom uděláte?

23.3.2024 v 18:00 | Karma: 13,89 | Přečteno: 662x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Kdo jsou oběti zla?

Prosincová střelba na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze měla jeden efekt. Vytvořila atmosféru, v které se jisté osoby odhalují v plné nahotě.

24.2.2024 v 18:00 | Karma: 15,19 | Přečteno: 598x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 406
  • Celková karma 18,03
  • Průměrná čtenost 1353x
Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake