Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vezmi si v tramvaji květinu pro hezký den

Tramvaje dnes vedou po kolejích bezpečně i řidičky. Ve veřejné dopravě jich přibývá a pomalu vytlačují muže, kteří této profesi kdysi neomezeně vládli. Možná, že tato příhoda se odehrála v souvislosti s touto skutečností.

Cestující ve veřejné dopravě se řadí do několika kategorií. Čumilové hledí do chytrého telefonu, Čtenáři čtou knihu nebo čtečku a Naslouchači poslouchají hudbu. Paviáni řvou hlasitě do mobilu, aby dali okatě najevo, jak jsou důležití. Tato skupina není nijak profesně či genderově vyprofilovaná. Jsou mezi nimi manažeři, dělníci, ženy na mateřské dovolené či senioři. Cestující, kterým to po ránu pomalu myslí a chtějí si před rachotou zdřímnout, Paviány nenávidí. Zajímavá kategorie jsou Kecalové, kteří rozmlouvají o všem možném.

Cestující mívají ráno sklopenou hlavu a málokdy pohlédnou ostatním lidem do tváří. Přesto jsou ve vzduchu cítit jejich emoce, které jako Kecalové nejvíce ventilují ženy. Věty se z nich sypou rychle jedna za druhou, jako písek při vyklápění z dětské tatrovky. Ženy mluví většinou hlasitěji než muži, ale když sdělují něco intimního, na rozdíl od opačného pohlaví šeptají. 

"Mám toho už s tím mým chlapem dost. Doletím z práce, s taškami plnými nákupu a co myslíš, že vidím? Ti moji puberťáci nechávají všude po bytě bordel. Tu jim něco ukápne, tam upadne pár drobků. A co dělá otec rodiny? Leží na sedačce a ovladačem přepíná programy jeden za druhým, protože se nedokáže pořádně soustředit ani na jeden! Lenoch a ještě k tomu pitomec. Já bývám večer tak unavená, že nemůžu vůbec spát...."

Další:

"Víš, včera se mě pokoušel dostat do kalhotek. Nedostal, takovou jsem mu flágla, že musí mít dnes na obličeji otisk mojí dlaně. Jenomže teď mě to moc mrzí. Já ho totiž tak trochu miluji, víš..."

Jiná:

"Zemřel minulý rok. Pořád mi chybí. Tak to bolí..."

Nebo:

"Nejdřív jsem nevěřila, že by mohlo jít o nevěru. Neměl přece absolutně žádný důvod. Jenže potom jsem uviděla v obchodním centru jeho milenku. Je mladší o dvacet let, mohla by být moje dcera. Hajzl jeden..."

Samozřejmě, že v době covidové nemůže chybět:

"Nikoho nemám, ty máš alespoň děti a manžela. Ta samota je příšerná. Nedokážeš si ji ani představit. Už mě nebaví nic číst a na televizi se dívat odmítám. Večer čumím do zdi a nevím, co dělat. Už mě nebaví ani chlastat. Ta blbá vláda všechno zavřela a na lidi, co jsou single jako já, vůbec nemyslela."

Odpověď době covidové taky nemůže znít jinak:

"Co si stěžuješ, prosím tě? Ty si zase vůbec nedokážeš představit, co znamená mít doma dvě děti na distanční výuce a oba rodiče na home office. Ve dva plus jedna s jedním domácím notebookem, který chodí pomalu, jak dědečkovy staré hodinky. Já bych tak ráda čuměla večer do zdi! Ještě, že jedu aspoň dneska k doktorovi na kontrolu. Za půl hodiny bych ji měla mít za sebou a potom budu cárat alespoň dvě hodiny po městě, než vyrazím domů." 

Pláč převažuje nad smíchem. Ve vzduchu poletují stížnosti, bolesti, strasti a někdy i závist či dokonce nenávist. Hlavně brzy ráno před nástupem do práce, z toho může být spolucestující smutný, protože zejména za tmy v zimě ho veselé myšlenky nenavštěvují.

Občas se však přihodí něco zcela opačného.

V listopadu loňského roku jedna řidička tramvaje, v poledne po příjezdu na konečnou stanici, prováděla kontrolu čistoty vozu. Na posledním sedadle ležely dvě růže. U každé z nich lístek s nápisem: "Vezmi si květinu pro hezký den." Který cestující je zde mohl zanechat?

Třeba šlo o muže, který se tiše vztekal, protože už nemohl poslouchat stížnosti žen na líné protějšky, protivné děti, ženaté milence, špatné šéfy, zlé kolegyně, úmorný lockdown a nevyzpytatelné počasí. Říkal si: Už dost, ať mlčí, chci spát, květinami jim zacpu pusu.

Nebo mu bylo líto jejich trápení. Myslel na ženami potlačené emoce, které si ventilovaly ranními stížnostmi v tramvaji či večerním pláčem pod polštářem. Na únavu z celodenního běhání a poctivého plnění povinností doma i v práci. Či na ztráty po odchodech blízkých osob do nebe, pekla či za milenkami. 

Možná šlo o člověka se širokým srdcem, který má zkrátka jenom rád lidi. Rozhodl se, že někoho potěší náhodně položenou květinou na sedadle.

Vzhledem k času vystavení růží mohlo jít rovněž o muže, který tajně miluje řidičku tramvaje a bojí se jí přímo oslovit.

Taky nemuselo jít o muže, ale o ženu. Některá si mohla v duchu říci: Tak dost vy husy, přestaňte si stěžovat. Nejradši bych vám jednu praštila, abyste konečně zavřeli pusinky a tiše zírali.

Ať to byl kdo chce, řidička tramvaje, vlastně šaliny, č.6 v Brně, paní Michaela Drápalová, napsala na svém facebookovém profilu: 

"Dnes, 6.11.2021, v šalince číslo 6 nějaká dobrá duše nechala tuto nádheru. Jako řidička tohoto vozu jsem to objevila na konečné a velice mě to dojalo. Ještě ten svět není tak zkažený. Chtěla bych touto cestou neznámému dárci moc poděkovat a vzkázat mu, že všechny růžičky si našly svou majitelku a jedna z nich dokonce nechala i odpověď. Budu doufat v sílu Facebooku, snad se toto k dárci dostane."

Pravděpodobnost, že se její post s poděkováním k dárci dostal, je vysoká. Dosud totiž má přes deset tisíc sdílení. 

Jedna z obdarovaných šťastných žen napsala dokonce na lístek vzkaz a řidička jej vrátila na sedadlo, kde květiny ležely. Prosté: "Děkuji." Někomu se to zdá možná málo, ale není. Poděkování za hezký čin není samozřejmostí a je sám o sobě hezkým činem.

Když se bude někomu zdát, že svět je zkažený, nechť si na tento skutečný příběh vzpomene. On opravdu zkažený není, o čemž svědčí vysoký počet lidí, kteří tuto malou velkou událost, poslali dál. Čas od času je potřeba sundat si černé brýle a vidět hezké maličkosti, kterých je kolem nás pořád plno.

Odkaz na článek "Růže v tramvaji" na extrastory.cz. V článku najdete fotografie květin a lístek se vzkazy:

https://www.extrastory.cz/neznamy-dobrodinec-chtel-nekomu-zlepsit-den-do-brnenske-tramvaje-prinesl-ruze

Píseň Krásná růže v sadu kvetla, zpívá Spiritual Kvintet. Zdroj: YouTube.cz:

Náhledová fotografie použita z Pixabay.com:

https://pixabay.com/cs/photos/k%C3%A1va-kav%C3%A1rna-tabulka-j%C3%ADdlo-p%C3%ADt-2242212/

Autor: Jan Šik | sobota 1.5.2021 18:00 | karma článku: 15,34 | přečteno: 324x
  • Další články autora

Jan Šik

O osamělých seniorkách, které dostávají údery do obličeje

Bezdůvodný útok musí být sám o sobě děsivý pro každého. Tím spíše, jedná-li se o starší osamělou ženu.

20.4.2024 v 18:00 | Karma: 41,17 | Přečteno: 3424x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Láskyplné hřbitovní poznání s hezkými slovy pro milovaného

Svým nejbližším říkáme tak málo hezkých slov. Abychom k tomuto poznání došli potřebujeme buď čas nebo náhlou událost. Třeba smrt.

13.4.2024 v 18:00 | Karma: 15,00 | Přečteno: 330x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Muž, který své přítelkyni nedokázal říci ne

Pokaždé nenalezne muž odvahu k tomu, aby si vyřešil svoje problémy. Třeba, když chce utéci před ženou. Občas se však najde někdo jiný.

6.4.2024 v 17:00 | Karma: 11,36 | Přečteno: 509x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Nespravedlivá výměna provedená odpornými šmejdy

Pokud vás má někdo nahradit, budete z toho špatní. Zvláště, když se dozvíte, že s vámi už nikdo a nikde nepočítá. Co potom uděláte?

23.3.2024 v 18:00 | Karma: 13,89 | Přečteno: 662x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Kdo jsou oběti zla?

Prosincová střelba na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze měla jeden efekt. Vytvořila atmosféru, v které se jisté osoby odhalují v plné nahotě.

24.2.2024 v 18:00 | Karma: 14,93 | Přečteno: 597x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 406
  • Celková karma 17,91
  • Průměrná čtenost 1353x
Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake