Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pro vaše dobro staroušci, běžte do izolace

Téměř jakékoliv závažnější onemocnění znamená jejich ohrožení. Ženy a muži v seniorském věku jsou nejrizikovější skupinou. Ve veřejném prostoru se objevuje spousta rad, jak je ochránit.

Izolace v době pandemií patří mezi doporučovaný recept, což platilo i pro historii. Například v době morových epidemií ve středověku trvala v Benátkách čtyřicet dní. Italsky se čtyřicet řekne quaranta, odtud původ ve slově karanténa.

Řada detailů systému opatření byla tehdy propracována. Například každý postižený dům střežili dva hlídači, kteří měli za úkol nepouštět nikoho dovnitř ani ven. Zároveň obstarávali základní potřeby, včetně nákupů a donosu potravin a vody. Ohledávačky prováděly prohlídku těla mrtvého a podávaly zprávu lékařům. Ranhojiči a opatrovnice působili v morovém špitálu, doma o nemocné pečovali příbuzní.

Nebo u jiné Infekční nemoci způsobované baktérií Mycobacterium leprae, která napadá periferní nervy, kůži a sliznice. Jmenuje se lepra, též malomocenství a dodnes existuje. Pro izolaci nemocných kdysi sloužilo leprosárium, tedy určené lokality na odlehlých místech. Fungovaly jako nemocnice a hospic. Poslední leprosárium v Evropě je v Tichilesti v Rumunsku, kde je pod dozorem asi deset nemocných.

Odborníci navrhují jako jedno z možných řešení epidemie COVID-19 ochranu rizikových skupin. Navrhují ji i politici nebo veřejnost: Chceme naše starší spoluobčany ochránit. Jak hezky ta věta zní! Snad proto je často přebírána. V drtivé většině případů však jen tato věta. Jako by šlo o a), zvláštní je, že není slyšet b). Tedy jak ochránit?

Například návrh, který zní jasně: izolace starých, abychom my ostatní mohli v klidu pracovat a dobře si žít. Oddělení seniorů od zbytku společnosti již fakticky existuje v domech sociálních služeb, avšak i tam se, přes zákazy návštěv, ukazuje, jak je jejich izolace obtížná. Co ostatní, kteří už mají svůj věk, ale v žádném podobném zařízení umístění nejsou? Jedna výborná rada zní: Zavřít doma, nechodit ven a přinášet nákup ke dveřím. Opravdu? Synonymem slova izolace je osamění. Staří lidé neumírají jen na nemoci, odcházejí z světa i steskem. Starý člověk zpravidla nepotřebuje nový mobil nebo dovolenou v Rakousku. Co tedy? Stačí se zeptat pečovatelek v domovech nebo sester a sanitářů v léčebnách dlouhodobě nemocných. On touží po pohlazení, úsměvu a milém slovu. Bez lidského kontaktu skomírá. Jiné generace to úplně nechápou. Nejde o jejich necitelnost nebo hloupost. Jen k tomu musí jednou dojít a osamění prožít, to je celé.

Starý člověk touží už jen po pohlazení tělesném i duševním...

Další rada: staříkům rozdejte respirátory. Opravdu? Oni je zázračně ochrání? Vždyť ho pořádně neumí nosit ani ministr zdravotnictví, kterému pořád padá pod nos. Co teprve osmdesátiletá babička někde z paneláku na okraji města. Na respirátor si vzpomene, že ho nechala v bytě, až ji bez ochrany úst nepustí vrátný na polikliniku. 

Zakázat slevové akce v supermarketech, zní další rada. Tlačí se tam jeden přes druhého a není divu, že ten zmetek mezi nimi přeskakuje. Opravdu? V ostatních generacích nejsou rizikové skupiny? A oni nemají o akční nabídky zájem? Přece se také tlačí a mačkají rádi, mají dokonce více příležitostí. Třeba při cestě do práce v tramvaji nebo na náměstí u okýnka hospody. 

COVID-19 není opravdu žádná lepra a v žádném případě není mor. Jenže my opravdu nežijeme v žádném Rumunsku a v žádném případě ne ve středověku. V současnosti má u nás lidský život neporovnatelně větší cenu. Mimo jiné se tak dá soudit z rostoucího počtu pacientů, kteří běží s puchýřem k lékaři nebo si volají sanitku při teplotě 37,5 stupňů. Na záchrankách by mohli vyprávět. Taky podle těch, kteří křičí na lékaře, že své práci nerozumí, protože oni si svou diagnózu přečetli na Internetu. Na pohotovostech by mohli psát romány. Zajímavé je, že starší spoluobčané se tak ve většině nechovají, protože jim to přijde hloupé.

Bylo by dobré se na pár minut zastavit a představit si své staří, po vlastním životě, který vedeme. Jednou přijde důchod, objeví se další virus, mladší nás mohou nechat sedět doma a my se budeme smutně dívat z okna, kde se budou ostatní bavit bez nás. Příroda je spravedlivá a u KAŽDÉHO přijde stáří a nakonec i smrt. Přesto: jsme součástí moderní společnosti, na kterou tvrdě pracujeme, stejně jako ti před námi. Zasloužíme si, aby až nám bude osmdesát, nás nikdo nezavíral do leprosárií nebo covidárií.

Co hledat jiné cesty. Takové, které nebudou starým lidem přinášet pocit osamění a mladým lidem pocit, že na ně starší generace kašlou. Řešení, které má jednu zásadní podmínku: totiž, musí s ním začít každý sám u sebe.

Omezit své mnohdy zbytné potřeby, hledat kompromisy, chovat se ohleduplně, nesnažit se za každou cenu chránit jiné, ale hlavně dávat pozor sám na sebe, právě kvůli tomu abychom jiné neohrožovali a byli připraveni jim pomoci. To všechno se netýká jen mladé a střední generace, ale samozřejmě rovněž seniorů.

Zkrátka, vzájemně se s úctou tolerovat, pomáhat si v těžkých dobách a žít s láskou k sobě i k ostatním. Klišé? Možná ano, ale nejlepší řešení, před kterým odletí každý netopýr. Stačí jen chtít.

Všem blogerům a čtenářům přeji do roku 2021 pevné zdraví a spokojený život. Každé těžké období jednou skončí a přijde nová a lepší doba. Záleží jen na každém z nás, našich čistých myšlenkách a usilovné práci, jak moc dobrá bude.

Píseň o naději Kamínek na dlani, hraje a zpívá Hradišťan, zdroj: YouTube.cz:

https://www.youtube.com/watch?v=AD-v8b5EvUM

Zdroje:

Péče o nemocné v době středověkých epidemií, web wikiskripta.eu:

https://www.wikiskripta.eu/w/P%c3%a9%c4%8de_o_nemocn%c3%a9_v_dob%c4%9b_st%c5%99edov%c4%9bk%c3%bdch_epidemi%c3%ad

Lepra, web: wikipedie.cz:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Lepra

Leprosárium, web: wikipedie.cz:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Lepros%C3%A1rium

Náhledová fotografie použita z Pixabay.com:

https://pixabay.com/cs/photos/k%C3%A1va-kav%C3%A1rna-tabulka-j%C3%ADdlo-p%C3%ADt-2242212/

Autor: Jan Šik | neděle 27.12.2020 18:00 | karma článku: 25,96 | přečteno: 932x
  • Další články autora

Jan Šik

O osamělých seniorkách, které dostávají údery do obličeje

Bezdůvodný útok musí být sám o sobě děsivý pro každého. Tím spíše, jedná-li se o starší osamělou ženu.

20.4.2024 v 18:00 | Karma: 41,03 | Přečteno: 3375x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Láskyplné hřbitovní poznání s hezkými slovy pro milovaného

Svým nejbližším říkáme tak málo hezkých slov. Abychom k tomuto poznání došli potřebujeme buď čas nebo náhlou událost. Třeba smrt.

13.4.2024 v 18:00 | Karma: 15,00 | Přečteno: 328x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Muž, který své přítelkyni nedokázal říci ne

Pokaždé nenalezne muž odvahu k tomu, aby si vyřešil svoje problémy. Třeba, když chce utéci před ženou. Občas se však najde někdo jiný.

6.4.2024 v 17:00 | Karma: 11,36 | Přečteno: 509x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Nespravedlivá výměna provedená odpornými šmejdy

Pokud vás má někdo nahradit, budete z toho špatní. Zvláště, když se dozvíte, že s vámi už nikdo a nikde nepočítá. Co potom uděláte?

23.3.2024 v 18:00 | Karma: 13,89 | Přečteno: 660x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Kdo jsou oběti zla?

Prosincová střelba na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze měla jeden efekt. Vytvořila atmosféru, v které se jisté osoby odhalují v plné nahotě.

24.2.2024 v 18:00 | Karma: 14,93 | Přečteno: 597x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové zasévají v Charkově strach. Utečte, dokud je čas, hrozí obyvatelům

23. dubna 2024  18:58

Kreml provádí koordinovanou leteckou a informační operaci proti Charkovu s cílem vyvolat mezi...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno  17:40

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 406
  • Celková karma 17,88
  • Průměrná čtenost 1353x
Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake