Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sáňkování Lidicemi z minulosti do budoucnosti

To se toho zase nadělá, tak jsme jeli sáňkovat do Lidic, no a co. Kde se chudáci děti mají vyřádit, když je všechno zavřené. Alespoň ty hroby rozezvonil jejich smích.

Nedávné víkendové sáňkování v Lidicích, kam dorazila asi stovka vozidel a tři stovky rodičů s dětmi, opět rozpůlilo společnost na dva tábory. Nejde o nic divného, protože od chvíle, kdy Českem proletěl netopýr z daleké Číny a něco malého nám zanechal, občany každou chvíli něco dělí.

Jedna skupina tvrdí, že provozovat zimní sporty na pietním území je nepřijatelné. Druhá krčí rameny, že se nic neděje. Prý sporný prostor není oplocen, takže jaká pieta a jestli se v něm pohybují děti, je dobře, že se hroby rozezvoní dětským smíchem. A vůbec. Jinde umíralo za různých válek více lidí a nikdo s tím tolik nenadělá. 

Jak potvrdil ředitel lidického památníku, sáňkování probíhalo přímo v místech, kde se, podle návštěvního řádu, zimní sporty provozovat nemají. Také zde není možno pořádat pikniky a jízdy terénními vozidly, jak se občas děje zase v letních měsících. Nikdo nezpochybňuje, že na celém území republiky umírali a umírají lidé. Dokonce nad mnohými bývalými hřbitovy jsou parky nebo dětská hřiště. Jenže v několika vybraných lokalitách platí pravidla, která se mají dodržovat. Nebo teď, pod záminkou úpění v lockdownu, budeme masově porušovat provozní řády, například přespávat tajně na hradech a zámcích, zakládat ohně v národních parcích, necháme hrát děti s výstavními exponáty, budeme vstupovat na soukromé pozemky bez dovolení, apod.?

Dodržování piety v Obci lidí má své důvody. Nejde jenom o místo, kde muži byli zastřeleni, ženy poslány do koncentračních táborů a děti téměř všechny zavražděny a jen některé dány na převýchovu. To se opravdu dělo také jinde. Jde o to, že zničení obce proběhlo způsobem, který neměl obdoby u nás, ani ve světě. Lidice měly být vymazány z mapy, historie i myslí občanů našeho národa.

Kopec, na kterém se sáňkovalo, je hlínou zahrnutá suť ze spálených domů. Muži z říšské pracovní služby RAD měnili tok potoka a ráz krajiny. Vyrobili umělé prolákliny, navezli kameny na kopce, zasypali rybník. Na místním hřbitově vykopali rakve z šedesáti hrobek a dvě stě padesáti hrobů. Ostatky mrtvých zničili. Prosím, kde všude se dělo něco takového? Dokonce i padlé vojáky měly bojující strany v úctě, hanobení mrtvol civilistů, natož dávno zemřelých, se dělo ojediněle. Někteří historici kvalifikují výjimečnou likvidaci Lidic jako rituální mstu.

Mstu za zabití, jednoho z nejodpornějších představitelů nacistického Německa, Reinharda Heydricha, zastupujícího říšského protektora Protektorátu Čechy a Morava, které provedli naši parašutisté, v čele s Janem Kubišem a Josefem Gabčíkem. Heydrich byl také šéf Hlavního úřadu říšské bezpečnosti (RSHA) a Bezpečnostní služby (SD) a zejména jeden z hlavních organizátorů holocaustu. Ne, to nebyl atentát, jak se píše, ale zabití. Heydrich měl hodnost generála policie a padl ve válce jako voják. Odveta na nevinných civilistech byla proto nejen nesmyslná, ale absolutně neospravedlnitelná.

Obec lidí...

Nacisté vyvinuli maximální úsilí, aby se na Lidice zapomnělo. Podle terénních vozítek, piknikových stolků a zimních bobů lze vyvodit nelichotivý závěr, že se jim to podařilo. Jenže je módní ukazovat prstem kolem sebe a hledat viníky v někom jiném než v sobě. Za to, že událost v Lidicích odsouváme nevědomky pryč, si můžeme sami.

Po válce pietní akce zneužívali komunističtí funkcionáři. O výročích se u Lidic prodávalo nedostatkové zboží, třeba banány a pomeranče. Mnozí návštěvníci si jen nakoupili a odjeli domů. To byl výsledek toho, že totalitní režim občany nutil k nedobrovolným akcím a povinným zájezdům.

Co v současnosti? Dějepis byl ve škole vždy mezi posledními předměty. Ve vzdělání žáků se málo využívají moderní technologie. Sociální sítě pro propagaci historie využívá jenom několik nadšenců. Přitom máme skvělé historiky. Jenže sedí v archivech, vydávají knihy, které čte málo lidí a až na výjimky, nejsou v mediálním světě skoro vidět. Pamětníci už téměř odešli a někdo by měl nahradit besedy ve školách a přednášky ve veřejném i virtuálním prostoru.

Avšak, jako vždy, ta nejdůležitější část leží v rodinách. Při toulkách českou krajinou lze zahlédnout matku, které se dcera ptá, co znamená křížek u cesty a ona krčí rameny a ťuká si do mobilu. Unavený otec zase věší batoh na pomník a když chce syn vědět, čí jsou ta jména na něm, dočká se odpovědi, ať to neřeší, že si za chvíli dají smažák, kolu a pivo v restauraci. Právě tohle je tragické. Nejde však jenom o chybu oněch matek a otců, ale stejnou měrou chybovali jejich rodiče a dokonce i jejich rodiče.

Chybí nám známost osudů obyčejných lidí. Je smutné, že dnes ze sociálních sítí vyskakují příběhy čokoládových tyčinek, ztracených koťátek anebo finančních produktů. Příběh sousedova děda, statečného Sokola a člena druhého odboje, zná málokdo. 

Naštěstí nadšenců přibývá. Mnohé výletníky a cyklisty už začíná zajímat, co se kdysi odehrálo na místech, kterými prochází či projíždí. Proto věřím, že se věci změní.

Stejně tak věřím, že většina z těch, kteří vyrazili sáňkovat na kopec v Lidicích, se tam nevydala se zlým úmyslem. Jsem přesvědčen, že kdyby přesně věděli, co se na onom místě odehrávalo, mnozí by hledali jiné kopce. 

Je zde ještě samozřejmě malá část lidského druhu, u kterého je sebelepší vysvětlování a sdělování historických událostí a příběhů k ničemu. U této skupiny je bohužel naprosto jisté, že na tupou bezohlednost žádná vakcína nezabírá.

Zdroj:

Oficiální stránky památníku Lidice:

http://www.lidice-memorial.cz/

Dokument České televize, Heydrich - konečné řešení: Lidice - obraz pomsty (41. díl). YouTube.cz:

https://www.youtube.com/watch?v=fYjDZgVbsXk

Náhledová fotografie použita z Pixabay.com:

https://pixabay.com/cs/photos/k%C3%A1va-kav%C3%A1rna-tabulka-j%C3%ADdlo-p%C3%ADt-2242212/

Autor: Jan Šik | sobota 30.1.2021 18:00 | karma článku: 29,91 | přečteno: 914x
  • Další články autora

Jan Šik

O osamělých seniorkách, které dostávají údery do obličeje

Bezdůvodný útok musí být sám o sobě děsivý pro každého. Tím spíše, jedná-li se o starší osamělou ženu.

20.4.2024 v 18:00 | Karma: 41,32 | Přečteno: 3499x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Láskyplné hřbitovní poznání s hezkými slovy pro milovaného

Svým nejbližším říkáme tak málo hezkých slov. Abychom k tomuto poznání došli potřebujeme buď čas nebo náhlou událost. Třeba smrt.

13.4.2024 v 18:00 | Karma: 15,26 | Přečteno: 331x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Muž, který své přítelkyni nedokázal říci ne

Pokaždé nenalezne muž odvahu k tomu, aby si vyřešil svoje problémy. Třeba, když chce utéci před ženou. Občas se však najde někdo jiný.

6.4.2024 v 17:00 | Karma: 11,36 | Přečteno: 509x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Nespravedlivá výměna provedená odpornými šmejdy

Pokud vás má někdo nahradit, budete z toho špatní. Zvláště, když se dozvíte, že s vámi už nikdo a nikde nepočítá. Co potom uděláte?

23.3.2024 v 18:00 | Karma: 13,89 | Přečteno: 662x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Kdo jsou oběti zla?

Prosincová střelba na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze měla jeden efekt. Vytvořila atmosféru, v které se jisté osoby odhalují v plné nahotě.

24.2.2024 v 18:00 | Karma: 15,19 | Přečteno: 598x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 406
  • Celková karma 18,02
  • Průměrná čtenost 1353x
Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake