Drsný Harry a důchodce Méďa Béďa v supermarketu

5. 06. 2021 18:00:00
Když se proti sobě postaví obr a tintítko, není vždy jasné, kdo vyhraje. Osobní odvaha a statečnost nespočívá ve svalech, ale je o nastavení mysli.

Stál jsem u oddělení ovoce a zeleniny a chystal si mikroténový sáček na několik banánů. Vysušené prsty z kanceláře marně žmoulaly jeho okraj. Ne a ne se otevřít. Vědci sice dlouholetým bádáním vymysleli jednoduchý způsob jak na to, ale při každé návštěvě obchodu si na něj nevzpomenu. Do hlavy se mi pouze pokaždé neodbytně vtírá stará a osvědčená metoda, v době celosvětové pandemie naprosto nevhodná. Znají ji stejní zoufalci jako já a spočívá v naslinění prstu, kdy při jeho použití okraje sáčku přestanou klouzat.

V jednom díle divadelního představení o Járu Cimrmanovi zazněla historka, že švédský spisovatel August Strindberg zkoušel, zda foukáním cigaretového kouře do vodovodního kohoutku nevznikne zlato. Zjistil, že nevznikne. Neustále opakující se marný proces posunování mikroténového sáčku suchými prsty je podobný. Uvnitř mě se začala rodit vlna vzteku na pitomce, který ty kreténské sáčky vymýšlí. Situace byla znervózňující o to více, že se za mnou začala tvořit fronta. Nákup v supermarketu mezi čtvrtou a pátou hodinou odpolední není vhodně zvolený čas k experimentům se zlatem a sáčky.

Jak správně otevírat mikroténové sáčky. Zdroj: YouTube.cz:

V sekci jablek se táhla stejně dlouhá řada jako banánová. Za ni mohla dvojice dvou seniorů, kteří nefoukali cigaretový kouř do vodovodního kohoutku. Oni byli jenom prostě pomalí. Tipoval jsem, že je jim něco málo přes osmdesát. Měli drobné postavy, vzrostlé asi jako žáci šesté třídy základní školy. Velmi upraveni, což byla zřejmě zásluha paní, která každou chvilku šeptala manželovi do ucha nějaké tajné pokyny. Pán se pohyboval velmi pomalu. Jako při čínském cvičení pro zdraví Qigong.

Konečně se mi podařilo sáček otevřít a vložit dovnitř banány. "Ufff," ozval se ironický povzdech od jakéhosi zmetka z řady za mnou. Celý červený a se sklopenou hlavou jsem se došoural od banánů k jablkům. Asi v půlce fronty stála další dvojice. Těm bylo tak kolem čtyřicítky. Blondýna v upnutých džínách držela za ruku muže s vysokou a urostlou postavou. Černovlasý, se souměrnými rysy v obličeji, vypadal jako Clint Eastwood před padesáti lety. Očividně byl rozčílený a všichni u jablek jsme se měli dozvědět proč.

"Podívej na ně. To snad není možný. Co mu tak dlouho trvá, nevíš?"

"Uklidni se Harry," domlouvala muži blondýna. "Jednou budeš taky starý a pomalý. Starouškům trvá prostě všechno dlouho. Zato ty jsi rychlík, viď?" Laškovně na něho mrkla. Její konejšení moc nepomohlo, muž rudl v obličeji, koulel očima a vypadal, že každou chvíli pukne. Starší pán mezitím třesoucíma se rukama otevíral další mikrotenový sáček. Používal stejně hloupou techniku jako já, jen prsty pohyboval o poznání pomaleji.

"Ráno sem lezou, v poledne se tady hemží a odpoledne otravují. Zdržují nás, poctivé pracující, kteří chtějí doma odpočívat a ne se rozčilovat," frflal Clint Eastwood.

Blondýna se snažila seniory ubránit: "A kdy mají chodit podle tebe nakupovat?"

"V noci!" houkl na ni drsně Harry, až zmlkla.

"Medvídku, tady tohle je trochu červivé, tady to jablíčko ne!" pravila mezitím důchodkyně. Šeptání do ucha nahradila polibkem na tvář. Pán jablko vracel ze sáčku do bedny a přitom mu spadlo na zem. Pomalu se ohýbal v pase a vypadal, že se nenarovná. K Harryho nelibosti se mu to nakonec podařilo.

"Zase nějaká akce supermarketu. Ta jeho má v ruce letáček. No, to je jasné, vidí slevy a už sem letí. Kolik stojí ta jabka?" zeptal se drsný Harry blondýny.

Odpověděla: "Už si nepamatuji, ale na netu bylo, že jsou v akci s třiceti procentní slevou. Běž se klidně mrknout na bedýnku, je to z druhé strany."

Harry se slevou na chvíli ukonejšil.

Medvídkovi mezitím spadlo další jablko. Tentokrát se Harry neudržel. Neměl nervy na další scénu ohýbajícího se důchodce. Doběhl k oběma seniorům a vztekle dupl. Jablko plné šťávy se rozstříklo na všechny strany.

Harry si dal ruce v bok a podíval se na staršího pána. Shora, protože byl přinejmenším o dvě hlavy vyšší. Jejich oči se protnuly, stejně jako se protínají oči dvou pistolníků ve filmu. Pohledy zvýrazňovaly respirátory, v kterých oba vypadali jako bankovní lupiči. Zdálo se, že se schyluje k nerovnému souboji, kde byl vítěz předem znám.

Stáli od sebe necelého půl metru a jen se na sebe dívali. V Harryho očích se mísil vztek s pohrdáním.

Každý okolostojící očekával, že senior sklopí hlavu nebo odejde. Oddělení banánů a jablek ztichlo. Umlkly hovory, sáčky přestaly šustit, mobily zvonit a esmesky pípat.

Stalo se však něco, co nikdo nečekal.

Starší pán se přiblížil k Harrymu na několik centimetrů. V rámci svých možností se natáhl na špičky a zvedl hlavu. Nosy obou mužů se skoro dotýkaly. V pohledu staříka se odrážela neústupnost, odvaha a statečnost. Ani stopa po nejistotě nebo obavách.

Oba se šermovali očima, když v těch Harryho se najednou objevil strach. Začal hrbit ramena a poklesl v kolenou, až vypadal, že jeho postava je stejně vysoká, jako postava seniora. Mávl rukou, otočil se a znechuceně odešel na konec fronty u banánů. Strnulou a vyděšenou blondýnu nechal u jablek.

Oba senioři se vzali za ruce a přešli k váze. Pán na ni položil sáček s jablky. Jeho paní ho pohladila po tváři a pravila:

"Ty jsi můj statečný Méďa Béďa, viď!"

Clint Eastwood jako drsný Harry v drsné scéně filmu Drsný Harry. Zdroj: YouTube.cz

Úvodní fotografie z Pixabay.com:

http://https://pixabay.com/cs/photos/youtuber-blogger-scen%C3%A1rista-zoufal%C3%BD-2838945/

Autor: Jan Šik | sobota 5.6.2021 18:00 | karma článku: 21.38 | přečteno: 681x

Další články blogera

Jan Šik

Nespravedlivá výměna provedená odpornými šmejdy

Pokud vás má někdo nahradit, budete z toho špatní. Zvláště, když se dozvíte, že s vámi už nikdo a nikde nepočítá. Co potom uděláte?

23.3.2024 v 18:00 | Karma článku: 13.49 | Přečteno: 531 | Diskuse

Jan Šik

Kdo jsou oběti zla?

Prosincová střelba na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze měla jeden efekt. Vytvořila atmosféru, v které se jisté osoby odhalují v plné nahotě.

24.2.2024 v 18:00 | Karma článku: 14.53 | Přečteno: 482 | Diskuse

Jan Šik

Laskavý anděl a fólie na displej mobilu s drobky makové laskominy

Určitě každý z nás ve svém životě potkal laskavého člověka. Takového, který svůj skutek dokáže udělat pro druhého nezištně a bez postranních úmyslů. Prostě jenom tak.

10.2.2024 v 18:00 | Karma článku: 10.48 | Přečteno: 194 | Diskuse

Jan Šik

Kauza psychiatr: Kdo za ni může?

V současné době čelí známý český lékař Jan Cimický obžalobě ve věci skutků se sexuálním podtextem. Tato aféra něco vypovídá nejenom o něm.

20.1.2024 v 18:00 | Karma článku: 24.45 | Přečteno: 630 | Diskuse

Další články z rubriky Poezie a próza

Alena Bures

Recenze - Martina Boučková: Šílená babička

Rodiče si nevybereš. Ale to koneckonců ani děti. A mít mírně šílenou matku je někdy k vlastnímu zešílení, ale někdy....

28.3.2024 v 17:24 | Karma článku: 6.97 | Přečteno: 102 | Diskuse

Miroslav Pavlíček

O fotbalových legendách, paní Štěpánkové a pomíjivosti

Kdybych se narodil před sto lety... No, abych řekl pravdu, někdy mám pocit, že se tak opravdu stalo.

27.3.2024 v 12:58 | Karma článku: 14.73 | Přečteno: 198 | Diskuse

Iva Marková

Ženy

....................................................................................................

26.3.2024 v 22:53 | Karma článku: 9.52 | Přečteno: 197 | Diskuse

Marek Ryšánek

Způsobem bytí byl roven Bohu - Květná neděle.

Lidské dějiny jsou plné příkladů nejrůznějších vládců a vůdců. Ti ovládáni ctižádostí rozpoutávali války, štvali lidi proti sobě. Mysleli, že jim to přinese štěstí, věčnou slávu. Zůstali po nich statisíce, miliony mrtvých.

26.3.2024 v 20:23 | Karma článku: 4.98 | Přečteno: 131 | Diskuse

Jana Péťová

Fluktuace každodennosti

Fluktuace každodennosti - Proměnlivost. Nepředvídatelnost. Dynamika. Rozmanitost. Odlesky radosti překvapení a lásky. Nástrahy a výzvy.

26.3.2024 v 11:08 | Karma článku: 11.10 | Přečteno: 192 | Diskuse
Počet článků 403 Celková karma 15.74 Průměrná čtenost 1361

Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...