Milostný dopis prokleté lásky nalezený v pozůstalosti

Po odchodu z tohoto světa zanechá po sobě spoustu velkých i malých věcí každý člověk. V čase je jeho blízcí objevují postupně. Občas bývají příjemně nebo nepříjemně překvapeni...

Vrátili jsme se z obřadu a posadili se v kuchyni. Trachtu jsme nedělali, táta by o ni nestál. Když se účastnil posledního rozloučení se svými vrstevníky, nechodil na ně. Prý by si připadal trapně, aby si vínem nebo pivem sobecky vylepšoval svoji náladu a tvářil se, že pije na počest zesnulého. Rozhodli jsme se proto, že chvíli posedí jen nejužší rodina u něj doma. S kávou, chlebíčky a koláčky. U stolu se nacházel můj bratr a dvě sestry, všichni s rodinami. Také naše milovaná máma, která teď měla zůstat sama na celý dům. 

"Věro," otočila se ke mě. "Děkuji, že jsi mi se vším kolem pohřbu pomohla. Potřebovala bych s tebou projít tátovi papíry. Ještě dnes. Bydlíte všichni daleko a...." Zadrhl se jí hlas.

Na pohřbu neuronila ani slzu, ale já věděla, že bude celou noc brečet do polštáře. Navenek působila chladně a bez emocí. Neuměla se smát, zatímco táta se pořád chechtal na celé kolo. Pro všechny byl průhledný jako cedník. Do mámy neviděl nikdo, dokonce ani sourozenci. Jenom já. Možná proto se obracela se vším na mne.  

Když všichni odjeli, na stole zůstaly šálky od kávy a talířky. "Seď, mami," řekla jsem a vstala ze židle. Manžel odešel s našimi ratolestmi na nedaleké dětské hřiště. Všechno nádobí jsem nastrkala do dřezu, nalila trochu saponátu a pustila vodu. Máma si myčku nikdy nepořídila.

Seděla u stolu. Zatímco jsem se skláněla nad dřezem, cítila jsem na zádech její pohled. Měla menší, mírně shrbenou, postavu. Přes vysoký věk měla moc hezký obličej. V něm jen několik vrásek kolem krásných očí. Černá kukadla se žlutými plamínky uprostřed. Jako kdyby druhého propalovaly.

Nádobí mi cinkalo v rukou a já se zeptala: "Mami, co teď bude? Cos konkrétně potřebovala?"

"Nevím, co všechno má ve své skříňce na papíry." Povzdechla si. "Potřebuji najít všechno důležité kvůli notáři." Chvíli mlčela a znenadání řekla: "Taky jestli neexistuje něco, o čem nevím." Za zády se mi ozval vzlyk.

Vytáhla jsem ruce z vody, oklepala je a otočila se k mámě. Z prstů mi sklouzlo pár kapek na zem. Vyčítavě se na mě podívala, protože kapky na podlaze bytostně nesnášela. Odešla jsem do koupelny pro hadru na zem. Když jsem se vracela, máma seděla na svém místě u kuchyňského stolu a plakala.

"Já ho měla moc ráda a on mě taky, to dobře víš. Říkali jsme si úplně všechno," řekla. 

Znova se rozplakala. Slzy se jí koulely po tvářích a padaly pod stůl. Skoro jsem se usmála, protože připomínaly kapky z mytí nádobí.

Po další kávě jsme se přesunuli do obývacího pokoje k tátovu pracovnímu stolu. Byl obrovský a měl několik šuplíků. Všechny jsem vytáhla a rozložila na koberec. Ve skříňce na boku byly naskládány šanony, šly taky na zem.

Je neuvěřitelné, kolik toho člověk za svůj život nashromáždí a z různých důvodů se s některými věcmi nerozloučí nebo je nevyhodí. Seděli jsme s mámou mezi hromadou papírů, jako dva topící se námořníci v oceánu. 

Fotografie rodičů, dětí, prarodičů. Účty za plyn a elektřinu s potvrzenými ústřižky složenek. Faktury stavebních firem. Účtenky za nákupy praček, ledniček, rychlovarných konvic. Záruční listy a podrobné návody k televizi, zahradní sekačce a motorové pile. Výplatní pásky. Pohlednice. Diáře a kalendáře se spoustou poznámek. Pas, rodný list, oddací list. Diplom za první místo v recitační soutěži z druhé třídy základní školy. Maturitní vysvědčení.

Nekonečná záplava potřebných věcí i nepotřebných krámů, které kdysi společně poskládali jeden život.

Po hodině třídění šla máma postavit na další kávu. Když odešla do kuchyně, zvedla jsem jedno starší album, jen do poloviny polepené starými černobílými fotografiemi ze sedmdesátých let. Ven vypadl dopis, šikovně přilepený dovnitř. Na obálce stálo: Kájovi. Otevřela jsem ho a začetla se.

Milý Kájo,

vím. Skončilo to. Tedy, Tys náš vztah ukončil.

Promiň, že Ti píšu, ale nemohu vydržet být v klidu a tvářit se, že jsme si oba užili a teď je všechno v pohodě. Nikdy nezapomenu na den, když jsi ráno v šest tajně zazvonil u mých dveří a my se promilovali celým dopolednem. Doufám, že ani Tys nezapomněl na náš odpolední výlet do lesa. Večer mě po návratu zaplavila taková vlna štěstí, že jsem usnula až kolem páté ráno.

Těch pár měsíců bylo kouzelných. Ráda jsem Tě potkala a za ty chvilky ukradené našim rodinám Ti budu navždy vděčná. Jenže mám teď problém. Zamilovala jsem se do Tebe a chci Tě mít vedle sebe. Chodit na procházky a držet se veřejně za ruce. Prožívat hezké chvíle a taky ty zlé. Být spolu dvacet čtyři hodin denně, sedm dní v týdnu a dvanáct měsíců v roce. Umřít Ti v náručí. Zkrátka s Tebou žít, má lásko. Chápeš?

Vím, že Ty nechceš. Ale taky vím, že mě miluješ stejně jako já Tebe. Budu doufat, že jednou změníš názor a půjdeš si pro mě. Do té doby budu jen nešťastná a zakletá v kleci. Nechci být prokletá láskou, až si pro mně jednou přijde smrt.  

Moc Tě miluji a budu na Tebe čekat.

Tvoje Radka

"Co tak dlouho čteš?" Ozvala se mi za zády máma. Trhla jsem sebou.

"Nic důležitého. Jen přebírám pár faktur." Sáhla jsem na zem do hromady a několik jich vytáhla. Dopis jsem nenápadně zmačkla v ruce. "Půjdu si zapálit mami. Za chvíli budu zpátky."

Stále jsem před domem na kraji cesty, po které projelo jenom několik aut. Nejkrásnější část roku, babí léto, letos nemělo přijít. Mraky zakrývaly slunce a mohly za šero, které v pozdním odpoledni stále houstlo. V obývacím pokoji se svítilo. Okno tvořilo podivnou televizní obrazovku, na které se zdánlivě bezúčelně pohybovala máma po místnosti a přehazovala papíry z jedné strany na druhou.

V krku jsem cítila jemné škrábání, které zmizelo po silném natažení kouře do plic z hořící cigarety. Moje dlaň ji schovávala, aby žhavý konec nezhasila náhodná kapka deště. Začalo jemně pršet. Zaklonila jsem hlavu a zavřela oči. Drobné hroty kapek píchaly příjemně do obličeje jako malé jehličky.

Ozvalo se zakašlání. Naproti před domem stála sousedka. Byla hrozně podobná mojí mámě. Na jedné staré černobílé fotografii z naší zahrady se obě drželi za ramena a smáli. Velké štíhlé a prsaté kočky v teplákách. V pozadí snímku seděl soused na kameni u ohýnku a opékal špekáček, takže fotit musel asi táta. Vypadalo to, že sousedské setkání probíhalo ještě bez dětí.

Všichni museli být třicátníci. Teď měla máma osmdesát a stejně tak i sousedka. Obličej křižovaly jemné vrásky, jenom oči měla pořád mladé. 

"Upřímnou soustrast, Věruško," řekla a rozpačitě přešlápla. "Omlouvám se, musela jsem z pohřbu dříve odejít a nestačila tobě ani mámě ji vyjádřit. Víš, bolí mě hodně nohy a taky mi pohřeb připomněl...," hlas se jí zadrhl. Její muž zemřel před několika měsíci.

"Nic se neděje, chápu to."

Chvíli beze slova stála. Zdálo se mi, že v očích jí vidím slzy, ale možná to byly kapky deště.

"Tak se měj hezky, Věruško." Otočila se a zašla do domu.

"Na shledanou, Radko," zarazila jsem se. Připomněla mi zmačkaný dopis v druhé ruce než v té, v které doutnal nedopalek cigarety. Přiložila jsem zapalovač a škrtla. Papír okamžitě vzplanul. Leknutím jsem ho pustila. Několik sekund poletoval ve vzduchu, než úplně vyhořel. Tmavé kousky popadaly do vlhkého trávníku před domem.

Zamávala jsem na své děti, které se s manželem vraceli z pískoviště a průlezek. Přitom se mi hlavou honila jedna myšlenka. Jestli některý den stál táta na stejném místě jako já teď. A jaký bolestivý boj se v něm tehdy musel odehrávat. 

Byla to ona? Možná ano, možná ne. To už dnes není důležité.

Minulost je společně s tátou, dopisem a prokletou láskou pohřbena.

Psáno pro Blogosféru

Píseň Lásko prokletá, zpívá Hana Hegerová. Zdroj: YouTube.cz:

Úvodní náhledová fotografie z Pixabay.com:

https://pixabay.com/cs/photos/youtuber-blogger-scen%C3%A1rista-zoufal%C3%BD-2838945/

Autor: Jan Šik | úterý 27.9.2022 19:00 | karma článku: 15,48 | přečteno: 435x
  • Další články autora

Jan Šik

O osamělých seniorkách, které dostávají údery do obličeje

Bezdůvodný útok musí být sám o sobě děsivý pro každého. Tím spíše, jedná-li se o starší osamělou ženu.

20.4.2024 v 18:00 | Karma: 41,39 | Přečteno: 3522x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Láskyplné hřbitovní poznání s hezkými slovy pro milovaného

Svým nejbližším říkáme tak málo hezkých slov. Abychom k tomuto poznání došli potřebujeme buď čas nebo náhlou událost. Třeba smrt.

13.4.2024 v 18:00 | Karma: 15,26 | Přečteno: 331x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Muž, který své přítelkyni nedokázal říci ne

Pokaždé nenalezne muž odvahu k tomu, aby si vyřešil svoje problémy. Třeba, když chce utéci před ženou. Občas se však najde někdo jiný.

6.4.2024 v 17:00 | Karma: 11,36 | Přečteno: 509x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Nespravedlivá výměna provedená odpornými šmejdy

Pokud vás má někdo nahradit, budete z toho špatní. Zvláště, když se dozvíte, že s vámi už nikdo a nikde nepočítá. Co potom uděláte?

23.3.2024 v 18:00 | Karma: 13,89 | Přečteno: 662x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Kdo jsou oběti zla?

Prosincová střelba na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze měla jeden efekt. Vytvořila atmosféru, v které se jisté osoby odhalují v plné nahotě.

24.2.2024 v 18:00 | Karma: 15,19 | Přečteno: 598x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 406
  • Celková karma 18,03
  • Průměrná čtenost 1353x
Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake