Nakradni si kolik jen chceš, Borisi, hlavně za sebou nenechávej svůj smrad

19. 04. 2022 18:00:00
Zloději v uniformách označených písmenem "Z" kradou na Ukrajině, stejně jako jejich předchůdci v jiných válkách. V tomto oboru je ruská armáda mistrem nad mistry.

Drancovalo se ve všech válkách a konfliktech. Pravděpodobně už v první speciální operaci v historii lidstva, když první pračlověk praštil druhého kyjem po hlavě a ukradl mu stehýnko z mamuta. Rabování prováděla všechna vojska, která nebyla dostatečně zásobená potravinami nebo vybavená výstrojí či výzbrojí. Na příslibu válečné kořisti byly postaveny křížové výpravy. V oblasti uměleckých děl se stal excelentním zlodějem Herman Göring. Ovšem odcizit a zdevastovat celé státy dokázali větší machři.

V každé armádě světa se našli a najdou lidé, kteří se chtějí přiživit a zbohatnout. Ruská armáda historicky patří mezi špičky v tomto oboru.

Příčiny lze hledat hluboko v dějinách ruské země. Období nedostatku všeho možného se jí vine stejně jako její nejdelší řeka Volha. Pokud chce člověk v takovém zřízení přežít, nezbývá mu nic jiného než hledat všechny cesty, jak zajistit sebe i svou rodinu. Neexistují-li možnosti legální, zbývá výměnný obchod, úplatky, známosti, korupce a krádeže. Ostatně i v naší nedávné minulosti najdeme jisté období, v kterém jedno z tehdy protirežimních hesel znělo: "Kdo nekrade, okrádá svoji rodinu".

Když se ve druhé světové válce Rudá armáda blížila k Berlínu, její vojáci nedokázali pochopit, proč vlastně bohatí Němci vtrhli na chudý Východ. Vlaky, které jezdili domů nesloužili jen k dopravě raněných, ale také všeho možného zabaveného zboží. Každý sovětský bojovník mohl poslat příbuzným, podle své hodnosti a postavení, balíček od pěti do šestnácti kilogramů jedenkrát za měsíc. Zásilky obsahovaly knihy, obrazy, lovecké pušky, konzervy, porcelán, boty, šaty, atd.. Sehnat nejlepší věci se považovalo za důkaz dovednosti a péče o rodinu. Krátce po válce některá nádraží směrem na východ připomínala obrovská skladiště a vlaková doprava se pohybovala na hranici kolapsu.

V Afghánistánu spousta sovětských vojáků neměla pořádné boty, takže na tržištích sháněla alespoň tenisky. Zásobování potravinami bylo tak tragické, že se objevovaly kurděje a příslušníci armády si museli psát domů o kyselinu citronovou, kterou jim příbuzní posílali v dopisech. Žít na jáhlové nebo ovesné kaši se celý turnus nedalo, takže za samopal se sháněla ovoce nebo zelenina. Vojáci neměli ani vojenské známky. Podle rozkazu nejvyššího velení si jméno naškrábali tužkou na papír a vložili do prázdné nábojnice, kterou si zašili do límečku u košile. Jediné čeho byl vždycky dostatek byly zbraně.

Zprávy z Ukrajiny popisují podobné případy, tedy problémy ruské armády s logistikou a krádeže ve velkém. Koho už někdo někdy okradl zloděj ve vlastním domě, řekne vám jednu věc. Nezáleží na 4k televizi, notebooku, stříbrných mincích nebo penězích. Jako okradený nakonec oželíte také odcizení prstenu po babičce, i když taková ztráta hodně dlouho bolí. Co vám vadit bude, je přetrvávající vědomí, že váš domov narušil cizí člověk bez pozvání. Možná se budete budit ze spaní několik měsíců. Nepříjemného pocitu z vetřelce se můžete zbavovat léta. Jako kdyby se vaším domovem táhl podivný puch.

Boris je v Rusku nejčastěji dávané jméno narozenému chlapci. Velitelé jedné z největších armád světa synům své hrdé země na nástupištích jednotek s vervou vysvětlují morální aspekty denacifikace Ukrajiny. O rabování domovů ukrajinských civilistů evidentně mlčí a vojákům je nezakazují a ani je netrestají. Jak říká historická zkušenost od Lenina po Putina, hlavně proto, že sami vidí příležitost jak se napakovat. A když se velitele náhodou někdo z jeho bojovníků zeptá jestli si ty věci z ukrajinské domácnosti může vzít, tak mu zřejmě řekne: "Nakradni si, kolik chceš".

Nevadí. Hlavně si sebou odnes svůj smrad, Borisi.

Psáno pro blog iDNES.cz

Nas - Thiefs Theme. Zdroj: YouTube.cz

Zdroje:

Kniha Ivanova válka, autorka Catherine Merridaleová, rok vydání 2007;

Kniha Zinkoví chlapci, autorka Světlana Alexijevič, rok vydání 2016;

Afghánistán kóta 3234: Mudžahedíni

https://jansik.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=775205

Náhledová fotografie použita z Pixabay.com:

https://pixabay.com/cs/photos/k%C3%A1va-kav%C3%A1rna-tabulka-j%C3%ADdlo-p%C3%ADt-2242212/

Autor: Jan Šik | úterý 19.4.2022 18:00 | karma článku: 29.23 | přečteno: 906x

Další články blogera

Jan Šik

Nespravedlivá výměna provedená odpornými šmejdy

Pokud vás má někdo nahradit, budete z toho špatní. Zvláště, když se dozvíte, že s vámi už nikdo a nikde nepočítá. Co potom uděláte?

23.3.2024 v 18:00 | Karma článku: 13.49 | Přečteno: 526 | Diskuse

Jan Šik

Kdo jsou oběti zla?

Prosincová střelba na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze měla jeden efekt. Vytvořila atmosféru, v které se jisté osoby odhalují v plné nahotě.

24.2.2024 v 18:00 | Karma článku: 14.53 | Přečteno: 482 | Diskuse

Jan Šik

Laskavý anděl a fólie na displej mobilu s drobky makové laskominy

Určitě každý z nás ve svém životě potkal laskavého člověka. Takového, který svůj skutek dokáže udělat pro druhého nezištně a bez postranních úmyslů. Prostě jenom tak.

10.2.2024 v 18:00 | Karma článku: 10.48 | Přečteno: 194 | Diskuse

Jan Šik

Kauza psychiatr: Kdo za ni může?

V současné době čelí známý český lékař Jan Cimický obžalobě ve věci skutků se sexuálním podtextem. Tato aféra něco vypovídá nejenom o něm.

20.1.2024 v 18:00 | Karma článku: 24.45 | Přečteno: 630 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 72 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 11.07 | Přečteno: 150 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 10.59 | Přečteno: 293 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 32 | Diskuse
Počet článků 403 Celková karma 15.74 Průměrná čtenost 1361

Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...