Každý máme svého Ukrajince

7. 05. 2022 18:00:00
Mediální obrazy vykreslují představy, často vzdálené od reality. Pokud se události sledují na povrchu a nejde se do hloubky, často na jejich konci čeká zklamání. A na něj někdo jiný čeká.

Na začátku koloval pokus o vtip, že stát nařídí, aby si každá česká rodina povinně vzala domů alespoň jednoho Ukrajince. Fakticky se není čemu smát, protože náklady na uprchlickou vlnu platí ze svých daní každý pracující Čech. Veřejné průzkumy, žlutomodré vlajky na budovách, odznáčky stejné barvy na klopách sak nebo lemech kostýmků či rekordní částky na účtech charitativních organizací však svědčí o většinovém nadšení Čechů pomáhat dobrovolně, aniž by je někdo nutil.

Tato atmosféra připomíná události nedávné doby.

V počátcích epidemie Covidu-19 se zdravotníkům tleskalo na balkónech domů a za podpory veřejnosti pro ně restaurace vařily obědy zdarma. Během poslední zimy někteří agresivní pacienti lékařům a sestrám spílali do očkovacích vrahů anebo na ně hulákali svoje rady nastudované na Internetu. Z extrému do extrému. Od bezbřehého nadšení k vylévání kýblu zlosti a vlastních frustrací.

Měli bychom vidět realitu.

Válečný uprchlík z Ukrajiny je v současnosti mediálně prezentován jako zdravá pracující žena se dvěma malými dětmi, jejíž muž bojuje za svou vlast. Takováto uprchlice je ochotná zastat těžkou a méně výdělečnou práci, kterou Češi dělat nechtějí.

Skutečností je, že mezi běženci není úplně malé procento seniorů, kteří budou v čase vyžadovat vyšší nároky na zdravotní nebo sociální péči a do pracovního procesu se zapojí minimálně.

Mezi Ukrajinkami nejsou jenom ženy a dívky se základní školou, ale také manažerky, vědkyně, obchodnice či podnikatelky. Takové ze začátku budou ochotny pracovat noční dvanáctky u pásu v montovnách nebo v domovech seniorů, aby si zlepšily finanční situaci. To však vzdělaného člověka dlouhodobě neuspokojí. Pokud se budou chtít dále učit jazyku a dalším dovednostem, není vyloučeno, že začnou vytvářet konkurenční tlak na pozice, kterých je málo a výrazně snadněji se obsazují.

Nejen starší, ale i mladí nebo děti budou potřebovat zdravotní péči. S přibývajícími uprchlíky souvisí možný nárůst nemocí, kterých je u nás minimum díky základnímu očkování české populace. V kombinaci s případnou podzimní vlnou Covidu to může přinést další zátěž pro zdravotnictví.

Otázkou je, co ukrajinští muži, až konflikt v jejich zemi skončí. Dá se předpokládat, že první věc, kterou udělají bude, že se nejprve rozjedou za svými rodinami. Chlapi poznamenaní válkou, z nichž mnozí budou mít těžká zranění na duši i těle. Svému okolí přinesou problémy, které jsme od konce poslední světové války v České republice nezaznamenali.

Zkrátka nepůjde pokaždé o idylicky vzorné matky, andělské děti a rytíře na bílých koní. Půjde o osoby s lehčími či těžšími nemocemi, neduhy stáří, sníženou pohyblivostí, různými závislostmi a dalšími podobnými problémy, s kterými se potýkají normální lidé ve všech zemích světa.

Část Ukrajinců se vrátí domů, ostatně někteří už odjíždí. Dá se předpokládat, že hodně jich v Česku zůstane z různých důvodů. Jakmile se objeví první potíže, byť ve formě ojedinělých excesů, které budou zveličovány anebo donekonečna opakovány v médiích, potom se stane jedna věc.

Z různých děr začnou vylézat různí bývalí a současní politici, konspirátoři, uvědomělí občané, bílí jezdci, bojovníci za svobodu od klávesnice a chytří brouci Pytlíci, kteří všemu rozumí, protože všude byli a protože proto. Ti všichni zatím skromně mlčí a v podřepu s nakrčenými rameny nedočkavě číhají na svou příležitost, stejně jako hyeny na mršinu. To proto, aby mohli výstražně zvedat ukazováček a pronášet svá moudra.

Já to říkal, že s každým migrantem jsou problémy. Cizinci se do naší dokonalé společnosti nehodí. Sebrali místa Čechům, kteří tvrdě dřou u pásů v montovnách. Dostávají pět tisíc korun českých měsíčně a ožebračují náš bohatý státní rozpočet. Chlastají první ligu a dělají bordel mezi našimi abstinujícími spoluobčany. Zabírají lůžka v nemocnicích českým pacientům. Dokonce i ta zvířata v zoologických zahradách, do kterých měli vstupy zadarmo, nám úplně vykoukali. Zbavme se jich, protože oškubaní čeští občané, bla, bla, bla, chudáci čeští občané, bla, bla, bla a okradení čeští občané, bla, bla, bla.

Ochota pomáhat nezištně druhému člověku a přenechat mu bez postranních úmyslů teplou část svého domova, je právě tou věcí, která nás odlišuje od zvířat. Češi dokazují, že jsou ochotni vzdát se části svého blahobytu ve prospěch těch, kteří přišli o všechno. Uprchlíci jsou vlastně našimi hosty. Mají své přednosti, ale i nedostatky. Taky dobré vlastnosti a též ty špatné. Mnozí se chovají vzorně a žijí s pokorou. Jiní dělají chyby a zmítá jimi vlastní ego.

Pokud přijímáme hosta do svého domu, měli bychom si toho být vědomi a brát ho takového jaký je. Se vším všudy, s dobrým i špatným. Uprchlíci z Ukrajiny jsou totiž úplně stejnými lidmi jako my.

Psáno pro iDNES.cz

Píseň Potměšilý host zpívá Hana Hegerová. Zdroj YouTube.cz:

Náhledová fotografie použita z Pixabay.com:

https://pixabay.com/cs/photos/k%C3%A1va-kav%C3%A1rna-tabulka-j%C3%ADdlo-p%C3%ADt-2242212/

Autor: Jan Šik | sobota 7.5.2022 18:00 | karma článku: 29.88 | přečteno: 4150x

Další články blogera

Jan Šik

Nespravedlivá výměna provedená odpornými šmejdy

Pokud vás má někdo nahradit, budete z toho špatní. Zvláště, když se dozvíte, že s vámi už nikdo a nikde nepočítá. Co potom uděláte?

23.3.2024 v 18:00 | Karma článku: 13.20 | Přečteno: 525 | Diskuse

Jan Šik

Kdo jsou oběti zla?

Prosincová střelba na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze měla jeden efekt. Vytvořila atmosféru, v které se jisté osoby odhalují v plné nahotě.

24.2.2024 v 18:00 | Karma článku: 14.53 | Přečteno: 482 | Diskuse

Jan Šik

Laskavý anděl a fólie na displej mobilu s drobky makové laskominy

Určitě každý z nás ve svém životě potkal laskavého člověka. Takového, který svůj skutek dokáže udělat pro druhého nezištně a bez postranních úmyslů. Prostě jenom tak.

10.2.2024 v 18:00 | Karma článku: 10.48 | Přečteno: 194 | Diskuse

Jan Šik

Kauza psychiatr: Kdo za ni může?

V současné době čelí známý český lékař Jan Cimický obžalobě ve věci skutků se sexuálním podtextem. Tato aféra něco vypovídá nejenom o něm.

20.1.2024 v 18:00 | Karma článku: 24.45 | Přečteno: 630 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 7.97 | Přečteno: 176 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.97 | Přečteno: 129 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.75 | Přečteno: 339 | Diskuse
Počet článků 403 Celková karma 15.67 Průměrná čtenost 1361

Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...