Manželka, která zmizela za jízdy autem v prudkém dešti

Někdy máte v hlavě takový divný pocit. Jako kdyby jste něco neudělali nebo zapomněli. Až na to přijdete, zjistíte, že jste prožili jeden z nejlepších dnů vašeho života.

Zhluboka zívnu a sevřu pevně volant. Nemohu usnout, napadlo mě, vždyť řídím. Člověk, který je založením sova, ráno potřebuje spát. Jenomže v pracovním životě je jedno, jestli jste upír nebo netopýr. Vstávat ráno musíte a ospalost překonat. Usnout při jízdě autem by sice mohlo znamenat tragédii, ale žádná podobná nehoda mi ráno nehrozí. Mám totiž za spolujezdce upovídanou manželku.

„Co budeš dnes dělat?“

Každé ráno od ní padne tato otázka jako první a zároveň jde o otázku poslední. Potom už mluví jenom ona. Vlastně si nepočká ani na odpověď.

„Včera jsem konečně zašla na ten finančák,“ pokračuje nenápadně a donutí mě tím položit otázku.

„Jak jsi dopadla?“ zeptám se a předám jí štafetový kolík, který se mi už zpátky dneska nevrátí.

„No, jela jsem metrem.“ Odkašle si. „To ti byl hrozný den. Venku pršelo a já si zapomněla deštník. Zjistila jsem to, jak jsem odešla z domu. Do těch schodů zpátky se už nevracím nikdy ani náhodou, i kdybych zapomněla lodičky.“

Dnes mě čeká drama. Zapínám rádio a snažím se naladit stanici.

„Vypni tu strašnou hudbu co posloucháš. Naštěstí na zastávku máme kousek. Přecupitala jsem ho, co by dup.“ Zachichotá se. „Na eskalátoru se zase lidi tlačili jako o život a souprava mi foukla před nosem. Než přijela další, cestující se na nástupišti vyrojili jako mravenci. Uvnitř vozu zase našlapáno. Ještě, že mi nějaký kapsář nesebral tu novou peněženku. Ty vlastně ani nevíš, že mám novou, viď lásko?“

„Hm, nevím,“ řeknu a podívám se do zrcátka. Sedí vždy na zadním sedadle, aby se mohla upravit. Nikdy nepochopím, že ženy si dokážou malovat obličej a při této činnosti z nich padá jedno slovo za druhým.

S výjimkou několika vteřinové chvilky ticha způsobené kroužením rtěnky.

„No, co sem to…Jo. Jak jsme dorazili do další stanice na eskalátoru zase plno. Nechápu, kam pořád všichni spěchají. Z metra jsem běžela, až mi podpatek uklouzl na dlažební kostce. Říkala jsem ti, že pršelo?“

Říkala, miláčku.

Tak to pokračuje. V takových chvílích vypínám svůj vnitřní radar. Přesně vím, co se dozvím. Jakou barvu měla budova finančního úřadu, co měl vrátný na sobě a halenka úřednice, že byla naprosto nemožná. A tak dále, a tak dále a tak dále…Jen jednu věc se nedozvím. Totiž, jak vyřídila záležitost na finančáku a zda dostaneme či nedostaneme pokutu.

Utrpení končí po necelých dvaceti minutách. Zastavím na parkovišti před její kanceláří, manželka vystoupí z auta a zabouchne dveře. Poslední zvuk s ní spojený. Potom nastane božský klid. Ticho si vychutnávám několik minut, než si pustím hudbu, při které se zvesela kývu do rytmu, jak to jen jde při řízení vozidla a rukama plácám o volant. Je to moje tichá vzpoura.

V den jejího záhadného zmizení, chvíli po šesté ráno, ze zatažené oblohy padaly velké kapky deště jedna za druhou. Rozběhl jsem se od dveří domu k vybetonovanému plácku, na kterém stálo auto a nad hlavou si přidržoval tašku s notebookem. Běh trval asi osm sekund, během kterých mi stačil nepříjemně navlhnout pečlivě vyžehlený oblek.

Otevřel jsem dveře u řidiče, zapadl rychle dovnitř a zabručel: „Dobré ráno.“ Na zadní sedadla jsem se ani nepodíval. Manželka byla v autě pokaždé jako první.

Auto jsem nezamykal a klíče nechával v něm, protože parkovací plácek od silnice odděloval bytelný plot a dovnitř neměl nikdo šanci se dostat. Nastartoval jsem. Světla se rozsvítila a fotobuňka začala proces pomalého otevírání brány. Voda se začala odpařovat z oblečení a autem se rozlil typicky mokrý odér. Na sedadle spolujezdce jsem měl položenou tašku s notebookem. Zkontroloval jsem ještě, zda se náhodou kapky deště nedostaly dovnitř a jestli mám mobilní telefon v boční kapse.

Rozjel jsem se a zapnul stěrače. „To je ale hnus!“ zavrčel jsem a přitiskl obličej co nejvíce k přednímu sklu. V tomto období se už pomalu rozednívalo, ale v ten den byla tma tmoucí, kterou zhoršoval prudký déšť.

Ze zadního sedadla se neozvala žádná odpověď.

Zrovna krouží rtěnkou dokolečka dokola, napadlo mě a pozorně jsem se věnoval řízení. Aspoň bude klid. Venku bylo vidět velké kulové.

Něco nesedělo. Znáte to, někdy má člověk takový nepříjemný pocit, zvláště ráno. Když jsem odcházel, zhasl jsem všude? Nezůstala zapnutá televize nebo plynový sporák? Je zamknuto? Vzal jsem si sebou tašku s notebookem a mobil?

Pro jistotu jsem očkem mrknul na sedadlo spolujezdce. Taška ležela na svém místě jako obvykle a podle váhy notebook musel být uvnitř. Pro jistotu jsem ještě rukou zašmátral, zda je telefon opravdu na svém místě.

Divný pocit však nezmizel.

Třeba stárnu, napadlo mě. Stojím na začátku Alzheimerovy choroby nebo demence. Či trpím obsedantně kompulzivní poruchou. Možná je vysvětlení daleko prostší. Za vším je kombinace osobnostního typu sova s deštivým počasím a tmavou oblohou, které mi přineslo další zívnutí.

Uběhlo deset minut a já měl pořád dojem, že moje hračky spadly do kanálu. V autě bylo nezvyklé ticho, které mi začalo vadit. Abych ho přehlušil, zapnul jsem rádio a pustil hudbu.

Zrovna hráli moji oblíbenou píseň. Poplácával jsem volant a do rytmu vystrkoval bradu dopředu, abych včas spatřil na cestě nečekanou překážku. Uviděl jsem budovu, v které moje žena pracuje a zajel co nejblíže k ní k okraji chodníku.

„Tak jsme tady,“ zahlaholil jsem.

Nic se nedělo. Žádné ahoj, miláčku. Žádná přednáška o počasí, globálním oteplování, otřesném klimatu, suchu, dešti, škodlivých potravinách, smradlavém vzduchu, vymírajících zvířecích druzích, hloupých lidech, pitomé vládě, mokrých šatech, rozcuchaných vlasech, chybějícím deštníku v autě. Žádná kritika mého řidičského neumění. Pohlédl jsem do vnitřního zpětného zrcátka. Nic. Prudce jsem se otočil.

Zadní sedadlo bylo prázdné.

Vypnul jsem motor a zamyslel se. Proboha, co se mohlo stát? Vypadla za jízdy z auta nešťastnou náhodou? Vyskočila sama, když jsem si jí nevšímal? Neunesl mou ženu někdo? Jako v televizní detektivce jsem si začal před očima vybavovat moje nebo její nepřátele.

Po zádech mi začal stékat pot. Co když jsem manželku v noci udusil polštářem a nepamatuji si to?

Teprve po této šílené konstrukci mi došlo, odkud se vzal ten divný pocit. To ticho, které signalizovalo, že moje žena není v autě.

Vypnul jsem hudbu. Pohlédl na tašku ležící na sedadle spolujezdce a z boční kapsy vytáhl mobilní telefon. Měl vypnuté zvonění.

Na displeji bylo dvacet nepřijatých hovorů, každou minutu jízdy jeden. Rozklikl jsem je. Samozřejmě, že to byla ona. Můj prst se dotkl zeleného telefonního sluchátka na displeji. Zvedla to hned po prvním zazvonění.

„No, to si snad ze mě děláš srandu! Co to jako mělo znamenat?“ Zaútočila v plné síle a bez odkladu jako první kanadská hokejová pětka na mistrovství světa.

Zablekotal jsem: „Co jako?“

„Nechal jsi mě doma miláčku! Chvíli jsem se zdržela na záchodě a zamkl jsi mě v domě! A ujel! To jsem ti vůbec nechyběla, že jsi nepočkal?“

Třeba mám opravdu začínající stadium dementia senilis nebo obsedantně kompulzivní poruchu. Nemohl jsem si však stěžovat. Přes deštivé a zamračené počasí jsem měl velmi krásné ráno. Možná jednou večer použiji v ložnici přece jenom ten polštář, aby jich bylo víc.

Jedna věc je jistá.

I v dokonalém fungujícím systému se občas vyskytnou chybová okénka.

Na motivy skutečné události

Psáno pro Blogosféru

Píseň Probuzení zpívá Pokáč. Zdroj YouTube.cz:

Náhledový obrázek:

https://pixabay.com/cs/photos/youtuber-blogger-scen%C3%A1rista-zoufal%C3%BD-2838945/

Autor: Jan Šik | sobota 20.5.2023 18:00 | karma článku: 14,77 | přečteno: 468x
  • Další články autora

Jan Šik

Falešné zprávy mohou končit masovými hroby

Historie prokázala, že jedna lživá zpráva může spustit řetězec neštěstí. S příchodem umělé inteligence to bude ještě horší.

27.4.2024 v 18:00 | Karma: 18,28 | Přečteno: 352x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

O osamělých seniorkách, které dostávají údery do obličeje

Bezdůvodný útok musí být sám o sobě děsivý pro každého. Tím spíše, jedná-li se o starší osamělou ženu.

20.4.2024 v 18:00 | Karma: 41,47 | Přečteno: 3554x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Láskyplné hřbitovní poznání s hezkými slovy pro milovaného

Svým nejbližším říkáme tak málo hezkých slov. Abychom k tomuto poznání došli potřebujeme buď čas nebo náhlou událost. Třeba smrt.

13.4.2024 v 18:00 | Karma: 15,26 | Přečteno: 331x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Muž, který své přítelkyni nedokázal říci ne

Pokaždé nenalezne muž odvahu k tomu, aby si vyřešil svoje problémy. Třeba, když chce utéci před ženou. Občas se však najde někdo jiný.

6.4.2024 v 17:00 | Karma: 11,36 | Přečteno: 509x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Šik

Nespravedlivá výměna provedená odpornými šmejdy

Pokud vás má někdo nahradit, budete z toho špatní. Zvláště, když se dozvíte, že s vámi už nikdo a nikde nepočítá. Co potom uděláte?

23.3.2024 v 18:00 | Karma: 13,89 | Přečteno: 662x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  14:24

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Macron nabízí sdílení jaderných zbraní pro obranu EU, nechce být vazalem USA

29. dubna 2024  14:08

Důvěryhodná evropská obrana by měla jít nad rámec ochrany, kterou už poskytuje Severoatlantická...

MF DNES má nominaci na Novinářskou cenu. Zaujal rozhovor s trampem na koni

29. dubna 2024  14:07

Nadace OSF zveřejnila seznam nominovaných na Novinářskou cenu 2023. V soutěžní kategorii Regionální...

Náraz do stromu odmrštil auto přes silnici, řidička nadýchala více než promile

29. dubna 2024  14:03

Opilá řidička havarovala v sobotu nad ránem na Jindřichohradecku. Po několika nárazech do stromů...

  • Počet článků 407
  • Celková karma 18,12
  • Průměrná čtenost 1350x
Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake